Kotě s PP nemoc a postoj chovatelky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lucky Fox

18.5.2015 10:44
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Zdravím,
chtěla bych touto cestou poprosit o Vaše rady, zkušenosti a tipy, které by nám mohly pomoci při řešení naší situace. Pokusím se to vzít stručně.
Poučeni radami i vlastními špatnými zkušenostmi se zvířátky ze zverimexů, množíren a "čistokrevných" bez PP, jsme se rozhodli vzít rozum do hrsti (alespoň jsme si to mysleli) a pořídit si koťátko s PP na mazlíka. Často jsem četla, že peníze, které se vynaloží na pořízení takového zívřátka, se zúročí, jelikož nebudeme každou chvíli u veterináře. Jak jsem se pletla. Vybírali jsme opravdu dlouho, několik měsíců, objeli jsme spoustu stanic, zvažovali pro a proti, řešili prostředí, v jakém zvířátka vyrůstají, i to, jak je to velký chov, a jak nám bude sympatický chovatel. Nakonec jsme se rozhodli a vezli si domů krásného prcka. S naším ročním kocourkem se nádherně zkamarádili, v podstatě okamžitě, nikdy jsem takové vřelé přijetí neviděla.
Druhý den ráno (koťátko jsme přivezli docela pozdě večer) jsme našli v kuchyni nazvraceno. Podle množství jsme mysleli, že to byl náš starší kocour, ačkoli nikdy nezvrací, mysleli jsme, že se třeba nalhtal, jak byl vyjevenej. Nechali jsme to být, to byl čtvrtek. V sobotu v noci, začal koťák zase zvracet, bylo vidět, že je mu špatně, zvracel asi sedmkrát během dvou hodin, nejdřív jídlo, pak jen "vodu". Volali jsme na pohotovost, co nám řeknou, jestli máme čekat, nebo přijet. Potvrdili nám, že zvracení je pro koťátko nebezpečný a bylo by lepší, kdybychom přijeli. Prcek dostal injekci proti zvracení, udělal se mu rentgen, jestli nezbaštil něco, co neměl, nic se nenašlo, tvářil se docela OK. Pár dní bylo vše fajn. V pondělí nebo v úterý ráno (přesně si nepamatuju) jsem zase ráno našla nazvraceno, dvakrát. Náš "běžný" veterinář je gastroenterolog, jeli jsme proto k němu. Píchl prckovi další injekci, dal nám dietní kapsičky a odčervení, říkal, že to často způsobují paraziti. Do těch i/d kapsiček se prckovi moc nechtělo, jedl málo a neměl moc chuť. Hodně pil. Ve středu už nejedl prakticky vůbec. Ve středu v noci začal zase zvracet, asi sedmkrát, vypadal hrozně, jeli jsme zase na pohotovost. Zhubl asi 150g a byl dehydrovanej. Dostal infuzi, injekci proti zvracení, antibiotikovou injekci, udělali mu rozbor krve a absolvoval sérii kontrastních RTG a sono, nikde nic nebylo. Když mu dokapala infuze, ohromně ožil a s chutí se pustil do i/d paštiky. Takhle hltat jsme ho ještě neviděli. Za 24 hodin dostal další injekci s ATB, rozjedl se a dobaštil antibiotika v jídle, asi 5 dní... Od té doby je (ťuk, ťuk) úplně v pořádku, nabral zpátky těch 150g, hodně baští, hraje si, řádí. Jsme samozřejmě moc rádi. Problém nastal ve chvíli, kdy jsme se pokoušel spojit s chovatelskou stanicí, jak se k tomu postaví. Paní zatvrzele tvdí, že od ní kotě odcházelo naprosto zdravé a že (!) jsme udělali blbost, že jsme ho brali k veterináři, aniž bychom se s ní poradili, že to je naše hloupost a měli jsme ho nechat, aby se s tím vypořádal (tedy asi aby umřel), protože je to stres a žádná infekce. A že jsme mu ublížili přehnanou péčí, že ona by k veterináři nešla. Trochu mi to vyrazilo dech, protože bych nečekala, že se k tomu takhle postaví člověk, který svou živnost založil na lásce ke zvířatům. Nenechala si vysvětlit, že je docela dobře možné, že koťák v sobě mohl něco mít a stresem z nového prostředí se to mohlo spustit. Nejhorší je, že pokud bude prckovi znova špatně, budou ho chtít otevřít, což pochopitelně nechceme jednak proto, že to je na takhle malé koťátko obrovský zákrok a taky proto, že už takhle jsme dali za veterinu a speciální jídlo nějakých 6 tisíc a je docela dobře možné, že na operaci bychom vůbec neměli.
Máte někdo nějaký nápad, jak by se tohle mohlo nebo mělo řešit? Nejde mi tolik o peníze, i když mi samozřejmě dost citelně chybí, ale o to, aby se koťák měl u nás dobře a byl zdravý. Takže na variantu chovatelky - vraťte nám kotě, vrátíme vám deset tisíc - samozřejmě přistoupit nechceme, všichni ho máme rádi a dělali jsme vše pro to, aby mu bylo dobře. I když samozřejmě nevylučuji možnost, že jsme někde udělali něco špatně. Spíš mě zajímá, jak se takovéhle věci běžně řeší... Např. vím o známých, kteří si pořídili štěně a ono najednou umřelo. Chovatelská stanice jim vrátila peníze, proplatila náklady na veterinu, na své náklady nechali udělat pitvu, aby věděli, co se stalo, a myslím, že jim věnovali štěně z dalšího vrhu. Což je podle mě moc hezké, že to asi vůbec dělat nemuseli. A rozhodně je neobviňovali, že zvíře zahubili svou přehnanou péčí, jak nám naznačovala paní chovatelka.
Takže, babo raď. Máte někdo tip?

PS: Moc stručná jsem tedy nebyla, omlouvám se. :).

18.5.2015 12:10
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Jaké plemeno kočky jste koupila a ve které chovatelské stanici? Kolik mělo týdnů, když vám ho předali? Máte očkovací průkaz, bylo řádně odčervené a naočkované?

Lucky Fox

18.5.2015 12:22
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Děkuji za odpověď.
Koťák měl 13 týdnů při předání, očkovácí průkaz i PP samozřejmě máme, jsou tam záznamy o očkování i odčervení, ale (!), což jsem zjistila až doma, není tam razítko veterináře, jen ty nálepky. Jméno stanice zatím nechci uvádět, nechci nikoho poškodit nebo falešně obvinit, tak se nezlobte. Je možné, že za to třeba opravdu můžeme my, nebo je to prostě nešťastná náhoda. Spíš mě zajímá, jaké stanovisko by měl zaujmout chovatel...

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2015 12:51
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ježíš ženská řekněte nám tu "chovatelskou stanici"!Třeba je ta ta stejná, kde jsem kupovala svou kočku já taky za deset tisíc!je jí 6 let a má nastálo zničené tlusté střevo.Ale nedala bych jí za nic na světě.Nakonec jí z té nemoci vznikla "jen" alergie na kuřecí a jehněčí maso.Léčení mě stálo cca 8 tisíc a to nemluvím o tom, kolik stojí granule kde nemáte ani kapku drůbežího tuku, což je skoro všude.Takže papaká jen ty nejdražší.....Už jsem to za ty léta vychytala ale tady je vidět, že kočka s PP nebude nikdy tak zdravá, jak si všich ni myslí...

Lucky Fox

18.5.2015 13:03
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Je to malá stanice sibiřských koček z Prahy. A myslím, že teprve jejich druhý vrh. Jmenuje se S o p h i e' s Dream. Nemyslím si, že by měli nějak špatné kočičky, spíš mě mrzí ta reakce, takhle bych si "chovatelský servis" úplně nepředstavovala.

18.5.2015 13:19
joanne.s

XXX.XXX.41.2

To chybějící razítko veteriny je teda docela podezřelé a nepříjemné. Taky je možné, že koťata chovatelkou naočkována nebyla, kontaktoval se s jiným zvířátkem /vaší kočkou/ a průšvih je na světě..
Na jakou stravu bylo kotě zvyklé u chovatelky, zeptala jste se? dala vám s sebou stejné žrádlo na první dny?

Lucky Fox

18.5.2015 13:32
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Dostali jsme normálně startovací balíček s krmením a hračkama, věděli jsme, jakou značku granulek a konzerviček mají, co jedí ostatní dospělé kočky. Koťák dostával krmení, na které měl být zvyklý. Všechno na mě prábě působilo dobře, proto mě to mrzí. Žádné kočky zavřené v jedné místnosti, žádné špinavé záchodky, žádný zápach. Všechny kočky kontaktní a zdravě vypadající... Třeba máme fakt prostě smůlu...

18.5.2015 13:44
joanne.s

XXX.XXX.41.2

A má ta chovatelská stanice vůbec nějaké webovky? Nikde jsem je nemohla najít.
A jaké konkrétní žrádlo krmili? Tím dotazem, jestli vám s sebou dali stejné žrádlo jako krmili, na první dny, jsem myslela toto: zda jste dostala rozdělaný balíček s kapsičkami nebo konzervami, načatý pytel granulí. Startovací balíček - to zní jako něco, co mohli koupit půlhodinu předem v supermarketu.
Každopádně, co přesně vám nabalili za žrádla?

MDR1

18.5.2015 14:04
MDR1

XXX.XXX.130.1

Pokud se nepletu, dostali jsme dva noname igeliťáky s granulemi Royal Canin kitten. Tím také krmili. Nicméně toto žrádlo jsem už v minulosti párkrát viděl a určitě to byly ony, takže špatné granule jsme myslím nedostali. Pak tam byly asi dvě kapsičky pro koťata.

Webovky nemají, jen Facebook.

18.5.2015 14:40
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Tak vzhledem k tomu, že píšete ze dvou nicků, ze dvou počítačů, poprvé v ženském, podruhé v mužském rodě, pochybuji o solidnosti vašeho dotazu.

MDR1

18.5.2015 15:30
MDR1

XXX.XXX.130.1

Buďte v klidu, jsem partner lucky fox, pouze jsem odpověděl za ni, protože ona teď nemůže. Poradíte tedy?
Děkuji.

Lucky Fox

18.5.2015 16:44
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Kristepane, na mou duši, to se omlouvám, že když nemůžu na dvě hodiny k počítači a odpoví za mě někdo jiný, tak jsem nesolidní. Musím dávat předchozím příspěvkům dobrozdání nebo je to jen nějaký rýpanec?

Lucky Fox

18.5.2015 16:49
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Co se týče toho termínu "startovací balíček", tak ten obsahoval jeden pytlík odebraný z Puriny a jeden z Royal Canin pro koťata. Maminka koťat jí Taste of the Wild. Pak tam byly asi dvě kapsičky Gourmet a dvě Gourmet konzervičky. To jsme prckovi dali, protože na to měl být zvyklý, ale nechtěli jsme v tom pokračovat, protože náš kocour jí Essentialfoods, který by měl být podle složení lepší než Puriny a spol. K tomu, abychom ho převedli na naše krmení, jsme se už nedostali.
A jak už bylo řečeno, mají jen facebookové stránky, web ne.
Když se tedy shoduje IP adresa i rod pisatele, je to dost seriózní příspěvek?

PS: Kdybych se dostala k tomu, odepsat ze školy, tedy z jiné IP adresy, budu taky nařčena?

18.5.2015 20:34
lavacca

XXX.XXX.164.49

Lucky Fox napsal(a):
Děkuji za odpověď.
Koťák měl 13 týdnů při předání, očkovácí průkaz i PP samozřejmě máme, jsou tam záznamy o očkování i odčervení, ale (!), což jsem zjistila až doma, není tam razítko veterináře, jen ty nálepky. Jméno stanice zatím nechci uvádět, nechci nikoho poškodit nebo falešně obvinit, tak se nezlobte. Je možné, že za to třeba opravdu můžeme my, nebo je to prostě nešťastná náhoda. Spíš mě zajímá, jaké stanovisko by měl zaujmout chovatel...

Tak ani FB jsem je nanašla, ale to je jedno.

První - rozhodně toto není normální reakce chovatele! Místo aby byl rád, že kotě nenecháte trpět a jede s ním ne veterinu, tak řekne toto? Silně nechápu.

Druhý - stát se to může, on stres mohl něco rozjet, takže je možné, že si to kotě už přineslo z bývalého domova nebo potkalo u vás nějaký bacil, na který je váš kočičák už zvyklý, ale malé kotě si s tím neporadilo. Dle testů to bylo teda způsobeno čím? Špatné krmení? nebo co?

Třetí - bez razítka a podpisu veterináře to vypadá dost podezřele... který vet v dnešní době nedává automaticky razítko a podpis ?!?

Čtvrté - krmení od chovatele teda co do kvality nic moc, ale alespoň jste dostali krmení na první dny s sebou, což je pro kotě plus.

Lucky Fox

18.5.2015 21:58
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

lavacca napsal(a):
Tak ani FB jsem je nanašla, ale to je jedno.

První - rozhodně toto není normální reakce chovatele! Místo aby byl rád, že kotě nenecháte trpět a jede s ním ne veterinu, tak řekne toto? Silně nechápu.

Druhý - stát se to může, on stres mohl něco rozjet, takže je možné, že si to kotě už přineslo z bývalého domova nebo potkalo u vás nějaký bacil, na který je váš kočičák už zvyklý, ale malé kotě si s tím neporadilo. Dle testů to bylo teda způsobeno čím? Špatné krmení? nebo co?

Třetí - bez razítka a podpisu veterináře to vypadá dost podezřele... který vet v dnešní době nedává automaticky razítko a podpis ?!?

Čtvrté - krmení od chovatele teda co do kvality nic moc, ale alespoň jste dostali krmení na první dny s sebou, což je pro kotě plus.

Já to napsala špatně, oni nemají ani FB stránky, ale všechny fotky dávají na svůj osobní profil. To je moje blbost, pardon.
Jinak se nezjistila přímá příčina toho, proč bylo prckovi zle. Všechny testy a vyšetření byly negativní, víme akorát to, že měl od zvracení podrážděný žaludek, bylo mu špatně, a proto nechtěl jíst. Myslím si, ačkoli tedy nejsem veterinář, že je klidně možné, že měl v sobě něco, co mohl nabrat třeba u veta v čekárně nebo někde, a to mu odstartovalo infekci, jakmile došlo k oslabení organismu stresem z přechodem do nového prostředí. Což samozřejmě chovatel nemůže vědět, když se mu to nemělo šanci projevit. A taky si myslím, že pro infekci mluví fakt, že se od antibiotik hodně zlepšil a zatím se drží úžasně.
Na razítko v očkováku se jí hned zeptáme, jakmile se nám podaří se s ní spojit. Očkovák jsem ještě před odběrem prohlížela, ale to chybějící razítko jsem prostě nezaznamenala. Moje pitomost.
Reakce ohledně veterináře mě fakt zaskočila - zvlášt po tom, co jsme se na kontrole minuli s lidma, jimž kočka předešlý den porodila koťata a praskla jí děloha (což oni nevěděli), ale k vetovi šli až další den a už kočičce nepomohli. Takže čekat? A zvlášť několik dní... nechávat kotě o hladu, jak navrhovala? Podle mě zbytečný hazard se životem.
Co se týče kvality krmení, tak to taky není něco, nad čím bych jásala, ale buď všichni krmí RC nebo pak výhradně masem a trvají na tom i v novém domově. Což bych nemohla 100% zaručit. Proto jsme chtěli prcka co nejdřív dostat na lepší jídlo. Zatím dojídá i/d dietu, ale už se mu to míchá s konzervičkama Brit a na cestě máme Applaws, který snad bude nejlepší.

19.5.2015 05:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Dávejte i maso.

19.5.2015 19:56
lavacca

XXX.XXX.164.49

Lucky Fox napsal(a):
Já to napsala špatně, oni nemají ani FB stránky, ale všechny fotky dávají na svůj osobní profil. To je moje blbost, pardon.
Jinak se nezjistila přímá příčina toho, proč bylo prckovi zle. Všechny testy a vyšetření byly negativní, víme akorát to, že měl od zvracení podrážděný žaludek, bylo mu špatně, a proto nechtěl jíst. Myslím si, ačkoli tedy nejsem veterinář, že je klidně možné, že měl v sobě něco, co mohl nabrat třeba u veta v čekárně nebo někde, a to mu odstartovalo infekci, jakmile došlo k oslabení organismu stresem z přechodem do nového prostředí. Což samozřejmě chovatel nemůže vědět, když se mu to nemělo šanci projevit. A taky si myslím, že pro infekci mluví fakt, že se od antibiotik hodně zlepšil a zatím se drží úžasně.
Na razítko v očkováku se jí hned zeptáme, jakmile se nám podaří se s ní spojit. Očkovák jsem ještě před odběrem prohlížela, ale to chybějící razítko jsem prostě nezaznamenala. Moje pitomost.
Reakce ohledně veterináře mě fakt zaskočila - zvlášt po tom, co jsme se na kontrole minuli s lidma, jimž kočka předešlý den porodila koťata a praskla jí děloha (což oni nevěděli), ale k vetovi šli až další den a už kočičce nepomohli. Takže čekat? A zvlášť několik dní... nechávat kotě o hladu, jak navrhovala? Podle mě zbytečný hazard se životem.
Co se týče kvality krmení, tak to taky není něco, nad čím bych jásala, ale buď všichni krmí RC nebo pak výhradně masem a trvají na tom i v novém domově. Což bych nemohla 100% zaručit. Proto jsme chtěli prcka co nejdřív dostat na lepší jídlo. Zatím dojídá i/d dietu, ale už se mu to míchá s konzervičkama Brit a na cestě máme Applaws, který snad bude nejlepší.

Jo, tak to jo. :)

Tak kdoví, co to teda bylo. To už se asi nezjistí, ale hlavní je, že je už ok.

Jinak zvlášť u kotěte je to nebezpečné, protože to je dík zvracení brzy dehydratované a byl by průšvih. Takže vy jste jednali jedině dobře. ;) Kotě určitě nikdy nenechávat o hladu. V případě zvracení je jedině dobře jet na veterinu, aby dali injekci na zklidnění žaludku a buď teda speciální dietu či stačí uvařit kuřecí maso s rýží a trochou mrkve.

Ano, bohužel spousta lidí RC krmí /ono to byla dříve špička, ale dneska už je to překonané, hlavně po tom, co přesunuli výrobu do PL to šlo s kvalitou hooodně dolů, ale dost chovatelů to snad nezaregistrovalo, takže tím krmí dále no.../. Barf je super, je to nejpřirozenější, ale ani já, jeho velký zastánce, nekrmím zcela jen masem, ale mají v misce i granule. Zase chtít po někom striktně jen krmení masem mi přijde až moc přitažené za vlasy. Vysvětlit, doporučit, ok. Ono stejně dost lidí, kteří dostanou kotě zvyklé na maso, které ho pak i vyžaduje, stejně to maso krmí. A nemusí to mít nařízené. ;)

Applaws granulky jsou co do složení super, pozor jen na to, ať máte postupný přechod... no, ono možná bych RC úplně zkusila vynechat pokud je teď striktně jen na té dietě a rovnou nabídnout to kvalitní.

20.5.2015 07:27
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Luckyfox:
Vybírali jsme opravdu dlouho, několik měsíců, objeli jsme spoustu stanic, zvažovali pro a proti, řešili prostředí, v jakém zvířátka vyrůstají, i to, jak je to velký chov, a jak nám bude sympatický chovatel.

A čím konkrétně vás přesvědčila vámi vybraná chovatelka? A kde jste se o ní dozvěděli a získali na ni kontakt?

Být vámi, jméno ošetřujícího veterináře bych si dodatečně určitě zjistila. Jestli není uveden v očkováku, oslovte dotazem chovatelku.

Lucky Fox

20.5.2015 09:35
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

joanne.s napsal(a):
Luckyfox:
Vybírali jsme opravdu dlouho, několik měsíců, objeli jsme spoustu stanic, zvažovali pro a proti, řešili prostředí, v jakém zvířátka vyrůstají, i to, jak je to velký chov, a jak nám bude sympatický chovatel.

A čím konkrétně vás přesvědčila vámi vybraná chovatelka? A kde jste se o ní dozvěděli a získali na ni kontakt?

Být vámi, jméno ošetřujícího veterináře bych si dodatečně určitě zjistila. Jestli není uveden v očkováku, oslovte dotazem chovatelku.

Například tím, že po vstupu do bytu člověk hned nepraštil přes nos zápach kočičí moči. Kočky měly čisté záchodky. Oni měli čistý byt, projevovali se jako vážně slušní lidé - např. ze všech stanic, které jsme navštívili, jen u nich jsme slyšeli věty jako: pojďte dál, posaďte se nebo dáte si něco k pití?... Kromě toho neměli zavřené kočky v jedné místnosti, ale běhaly všude, kde se jim chtělo, všechny kočky, i ty, které podle nich nemají moc rádi lidi, se hned přišly podívat a nechaly se pomazlit. Koťata nebyla vyplašená, a (což už jsem taky viděla) měla čisté zadečky, ouška, uši. Taky nám hned nestrkali do ruky smlouvu a netlačili nás do koupi. Navíc to není obrovská stanice s deseti kočkama a osmi kocoury a třeba dvanácti vrhy do roka. To jsem nechtěla. Tihle mají jen dvě chovné kočky a jednoho chovného kocoura plus jednoho kastrovaného. Jinak si kocoury na krytí "půjčují". Taky nám poskytli k nahlédnutí výsledky vyšetření rodičů na kočičí a genetické nemoci, dokonce nám je oskenovali a poslali. Takže po téhle stráce nám připadalo všechno v pořádku. Narazili jsme na prcka normálně v inzerci, zavolali a oni nám poslali do odkaz na svůj profil, kde mají fotky všech koťat. Pak jsme tam ještě třikrát byli na kukačku, než jsme se definitvně rozhodli.
Chápu, že se brání, ovšem opravdu nechápu, jak strašně byla proti tomu, abychom šli k veterináři.

Co se týče toho razítka, tak se na to samozřejmě poptám. Dnes bychom měli dostat zprávu od našeho veterináře, kde by mělo být napsáno, jak moc to bylo akutní a kde to asi prcek vzal, tak uvidíme. Ale popravdě si myslím, že asi nemá cenu to řešit. Hlavně, že je zatím v pohodě.

20.5.2015 09:52
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Zeptala bych se hlavně na jméno veterináře, to je zásadní. Toho se pak můžete sama vyptat /myslím osobně, s PP a očkovákem/, zda a kdy tam kotě bylo, s jakým problémem, zda a proti čemu je naočkoval apod.

20.5.2015 10:24
joanne.s

XXX.XXX.41.2

P.s. neměla chovatelka nechat udělat genetické testy i vašemu kotěti a předat jeho výsledky při koupi?

20.5.2015 13:14
conie

XXX.XXX.14.154

Lucky Fox napsal(a):

Jen k tomu razítku v očkováku - u odčervení moje štěňátka taky nemají razítko a podpis veta. Proč? Protože přeci odčervovací prostředek nemusí podávat vet. Pokud jsou tam nálepky, je jasné, že je oficiálně zakoupený prostředek a každý chovatel snad zvládne aplikovat štěněti/kotěti pastu či větším, u tabletku. Zápis provedu sama, ručím za pravost svým podpisem v očkováku (u mě tedy v Euro pasu) a zápisem termínů odčervení v kupní smlouvě. Takže bych chybějící razítka u odčervení neřešila. U očkování už je to něco jiného.

20.5.2015 13:24
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Conie: Když si odčervuju sama doma, od doktora razítko za to opravdu chtít nebudu.
Něco jiného je, když chybí záznam o veterináři u provedených očkování.

Lucky Fox

20.5.2015 15:48
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

joanne.s napsal(a):
P.s. neměla chovatelka nechat udělat genetické testy i vašemu kotěti a předat jeho výsledky při koupi?

Já myslím, že standardně se dělají testy jen rodičům, ve chvíli, kdy se zakládá ten chov, nebo jak to říct... prostě než mají koťata. Ale samozřejmě nevím, jen předpokládám. Myslím, že testy koťátku by se pak dělali v případě, že by šlo zase do chovu, aby tu případnou vadu nešířilo. Ačkoli jsem přesvědčená, že genetické onemocnění se může rozvinout i přes negativní výsledky rodičů. Občas se asi stane, že nějaký gen zmutuje... Tak to je pak otázka, ale nesetkala jsem se zatím s tím, že by chovatelé testovali koťata, vždy byli testovaní rodiče.
Ale jak říkám, zas tolik do toho nevidím.

20.5.2015 18:43
joanne.s

XXX.XXX.53.115

A jaké razítko v očkováku vám chybí? u data odčervení, nebo očkování?
Máte tam někde jméno veta, ke kterému chovatelka chodila?

Lucky Fox

20.5.2015 19:22
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

Právě že u očkování, v celém tom průkazu není žádná zmínka o veterináři, myslím, že data očkování a příští návštěvy jsou psaná stejnou rukou, která vyplňovala celý očkovák. A druhá věc je, že paní chovatelka se velice oháněla tím, že koťata před odběrem nechávala vyšetřit a mají na to papír od veterináře - ALE v očkováku je speciální stránka, kam patří potvrzení veterináře, že kotě je zdravé a bez infekce atd. a ta je (hádáte správně) úplně prázdná.
Tvrdila, že mají veta kousek od baráku, tak mrknu na mapu a můžeme tam zkusit třeba zkusmo zavolat, jestli tam nějaká ordinace bude.
No takže, doufejme, že zítra dostaneme tu zprávu od našeho veterináře a bude následovat další únavný telefonát s tou ženou.
Já už jsem hlavně ráda, že prcek je v pohodě a řádí jako normální kotě.

20.5.2015 21:19
joanne.s

XXX.XXX.53.115

Aby to nakonec nebylo tak, že kotě očkované není.

Lucky Fox

20.5.2015 21:44
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

joanne.s napsal(a):
Aby to nakonec nebylo tak, že kotě očkované není.

Tak to bych asi škrtila, to by si podle mě chovatel neměl dovolit. Vždyť jednak porušuje smlouvu a taky riskuje pověst, doufám, že jim to za těch pár peněz nestojí.
Utěšuju se tím, že prostě v tom zmatku, kdy opíchavali 4 koťata a lepili nálepky, se na razítko zapomnělo. Uvidíme. Už jsem zjistila, jaký by to měl být veterinář, takže se tam můžu poptat...
Každopádně dá se nějak "prokázat" očkování kotěte? Myslím třeba když se najde kočka a neví se, jestli byla očkovaná, tak jestli se prostě přeočkuje znovu, nebo se to dá nějak zjistit, nevíte?

21.5.2015 07:06
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Proto vám radím, abyste zašla se všemi vašimi doklady o zvířátku osobně za vetem, ke kterému údajně chodili. Jedině ten vám může odpovědět. Pokud si vede kartotéku a záznamy o konkrétním zvířeti, podle jmen konkrétních majitelů. Můj vet to tak dělá.
Jinak skutečnost, zda bylo kotě opravdu očkované či nikoliv, neověříte.
A na výstavu by vás s takovým očkovákem s kočkou rozhodně nepustili, o vycestování z EU nemluvě.
Jinak znovu říkám, u odčervení mi pouhá nálepka s datem nevadí. Beztak odčervení fakticky provádí chovatel sám doma, zpravidla.
U očkování je tenhle nedostatek fatální.

21.5.2015 13:48
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Lucky Fox napsal(a):
Tak to bych asi škrtila, to by si podle mě chovatel neměl dovolit. Vždyť jednak porušuje smlouvu a taky riskuje pověst, doufám, že jim to za těch pár peněz nestojí.
Utěšuju se tím, že prostě v tom zmatku, kdy opíchavali 4 koťata a lepili nálepky, se na razítko zapomnělo. Uvidíme. Už jsem zjistila, jaký by to měl být veterinář, takže se tam můžu poptat...
Každopádně dá se nějak "prokázat" očkování kotěte? Myslím třeba když se najde kočka a neví se, jestli byla očkovaná, tak jestli se prostě přeočkuje znovu, nebo se to dá nějak zjistit, nevíte?

20 let jsem chovala britky.
Neexistovalo, aby v očkováku u očkování chybělo razítko veta!

Proto se paní bránila tomu, abyste šli k vetovi, protože se asi bála, že mu ukážete očkovák. To je fakt o průser, protože podle chovatelského řádu MUSÍ být koťata před odběrem 2 x řádně a kompletně očkována a min.3x odčervena.
Odčervení dělá většinou chovatel sám, tam stačí datum a jméno přípravku, nebo nálepka. Ale vakcinace musí být potvrzena vetem.

Rozhodně radím uhodit na chovatelku, jak je možné, že v očkováku kotě nemá razítko očkujícího veta a nenechte se odbýt.
Řekněte, že vše nahlásíte na Svaz chovatelů koček. Která organizace vystavila kotěti PP?

21.5.2015 13:57
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Proto se paní bránila tomu, abyste šli k vetovi, protože se asi bála, že mu ukážete očkovák.

Souhlasím a podepisuji!

21.5.2015 14:19
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Lucky Fox napsal(a):

Pokud není kotě čipované (a u veta pod číslem čipu záznam), prokázat se nedá bohužel nic.
vezměte si, že přijdete na očkování s 5-ti modrými britkami a pokud nemají čip, vet nepozná, které je které :)
Já to dělala tak, že jsem nechala koťata nejprve očipovat, vet pak každé jednotlivé projel čtečkou a pak očkoval.
A tak by se to správně mělo dělat při každém očkování. Zvíře projet čipem, tak zjistit identitu a pak teprve očkovat...
Ovšem, ne každý to tak dělá

Lucky Fox

22.5.2015 10:09
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

HANELE77 napsal(a):
20 let jsem chovala britky.
Neexistovalo, aby v očkováku u očkování chybělo razítko veta!

Proto se paní bránila tomu, abyste šli k vetovi, protože se asi bála, že mu ukážete očkovák. To je fakt o průser, protože podle chovatelského řádu MUSÍ být koťata před odběrem 2 x řádně a kompletně očkována a min.3x odčervena.
Odčervení dělá většinou chovatel sám, tam stačí datum a jméno přípravku, nebo nálepka. Ale vakcinace musí být potvrzena vetem.

Rozhodně radím uhodit na chovatelku, jak je možné, že v očkováku kotě nemá razítko očkujícího veta a nenechte se odbýt.
Řekněte, že vše nahlásíte na Svaz chovatelů koček. Která organizace vystavila kotěti PP?

PP vystavil Český svaz chovatelů - Sdružení chovatelů koček
Tzn, že pokud nemá prcek řádně zapsaný očkování, neměli by ten PP správně ani vystavit, ne?

22.5.2015 13:13
fawnalee

XXX.XXX.229.1

Ne, PP vydává plemenná kniha, za očkování si ručí sám chovatel. Nemá to spolu žádnou souvislost, plemenka opravdu nemá jak zkontrolovat zda jsou koťata naočkovaná.

22.5.2015 13:36
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Přesně tak, Plemenná kniha neručí za to, zda jsou koťata očkována, to je opravdu věcí A POVINNOSTÍ! chovatele.
Jak jsme psala, rozhodně se nedejte a pohrozte stížností na Svaz chovatelů.
http://www.schk.cz/odborne-komise.html
Tady se můžete obrátit na disciplinárku nebo i na paní MVDr. Mahelkovou. Svaz by Vaši případnou stížnost musel řešit.
Pokud je to švindl, nesmí jí to projít!

Uvidíte, jak se k tomu chovatelka postaví.
Já bych trvala na jménu veta a ať prostě Vám dá kontakt, že se s ním spojíte ohledně razítka.
Když nedá, ofoťte PP, kupní smlouvu a očkovák a šup s tím na Svaz.

Bohužel, takoví chovatelé dělají ostudu těm slušným, a pak chápu, že lidi nevidí rozdíl mezi kotětem s PP a bez

22.5.2015 17:01
lavacca

XXX.XXX.164.49

Lucky Fox napsal(a):

Tak zas takový zmatek to není, aby veterinář zapomněl do očkováku dát razítko a podpis... normálně oočkuje zvířata a pak jde "ouřadovat". A vše řádně.

Běžně si zveme veta domů na očkování psů a koček, kdy se očkuje 7 psů a několik koček /dle toho, kdo má kdy termíny očkování) - nejdřív všechny naočkujem a pak všem nalepí vet nálepky z vakcín, napíše datum očkování a další návštěvu, dá razítko, podepíše a teprve pak mi dá očkovák. A i kdyby na to veterinář zapomněl, je to 1.věc, kterou si má chovatel či majitel ohlídat. Nota bene chovatel s PP, jež píše i do smlouvy, že je kotě očkované...a zapomenout dát razítko 2x po sobě? dost divné, ne?

Lucky Fox

23.5.2015 11:00
Lucky Fox

XXX.XXX.150.5

lavacca napsal(a):
Tak zas takový zmatek to není, aby veterinář zapomněl do očkováku dát razítko a podpis... normálně oočkuje zvířata a pak jde "ouřadovat". A vše řádně.

Běžně si zveme veta domů na očkování psů a koček, kdy se očkuje 7 psů a několik koček /dle toho, kdo má kdy termíny očkování) - nejdřív všechny naočkujem a pak všem nalepí vet nálepky z vakcín, napíše datum očkování a další návštěvu, dá razítko, podepíše a teprve pak mi dá očkovák. A i kdyby na to veterinář zapomněl, je to 1.věc, kterou si má chovatel či majitel ohlídat. Nota bene chovatel s PP, jež píše i do smlouvy, že je kotě očkované...a zapomenout dát razítko 2x po sobě? dost divné, ne?

Máte pravdu, už máme zprávu z veteriny, takže se jde řešit. To máme radost. No ale hlavně, že čičáci tady lítají jako střely a očividně jim nic nechybí.

23.5.2015 12:58
tereza.128

XXX.XXX.32.206

Paní píše, že CHS nemá webovky, což je divné v dnešní době.
Kočky s PP nechovám, ale tento případ mě zaujal a tak jsem se koukla na stránky Svazu chovatelů koček. Zarazilo mě, že se zde nedá nikde najít seznam CHS. Jsem slepá, nebo tam fakt není? Jak teda lze ověřit, zda zmiňovaná CHS vůbec existuje nebo zda se jedná o podvod od začátku? I PP lze zfalšovat že...

23.5.2015 14:50
lavacca

XXX.XXX.164.49

tereza.128 napsal(a):
Paní píše, že CHS nemá webovky, což je divné v dnešní době.
Kočky s PP nechovám, ale tento případ mě zaujal a tak jsem se koukla na stránky Svazu chovatelů koček. Zarazilo mě, že se zde nedá nikde najít seznam CHS. Jsem slepá, nebo tam fakt není? Jak teda lze ověřit, zda zmiňovaná CHS vůbec existuje nebo zda se jedná o podvod od začátku? I PP lze zfalšovat že...

Tak ne každá CHS ty webovky má, zvlášť jsou-li to starší lidé, ale většina ano.

Nicméně máte pravdu, že na stránkách SCHK opravdu nějaký seznam platných CHS taky nevidím. A na webu Fife to taky není k nalezení...max. název, ale ne kde ta CHS sídlí, kdo ji vlastní, apod. jako to má přístupné např. ČMKU (psi).

Přidejte reakci

Přidat smajlík