Genetika britských koček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

britkas.r.o.

20.7.2015 10:00
britkas.r.o.

XXX.XXX.181.248

Dobrý den,

zajímalo by mě různé barevné spojení britských koček. Ráda bych si v dohledné době pořídila britskou kočičku na výstavy a chov. Ale zajímali by mne barevné kombinace.
Chtěla bych si pořídit modrou či lilä. Zajímá mne, zda mohu krýt modrou kočku napři. tříbřitým (whiskas) kocourem? Nebo i colorpointem? To samé i u lilové? Nebo se plné barvy křížit vůbec nemají? Zajíma mne, pokud si pořídím kočku těchto barev, zda mohu jednou ochovat i jiné zbarvení než modrou či lila, ale aby koťátka z některého vrhu nebyla černá či čoko, toto zbarvení bych nerada.

Děkuji chovatelům.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.7.2015 10:32

Třeba Vám to pomůže:
http://www.britskakocka.wbs.cz/Barvy-genetika_-vzhled.html

Zhruba uprostřed tohoto odkazu je přehledná tabulka. Najdete tam předpokládané barvy po spojení toho a toho barevného jedince.

britkas.r.o.

20.7.2015 11:18
britkas.r.o.

XXX.XXX.181.248

Na různé tabulky jsem již koukala, ale zajímala mne zkušenost chovalů o křížení barevních variat. Zda to lze, zda není špatně point s modrou či lilivou, nebo whiskas a lila/modrou. Pokud dojde ke křížení, jaké barvy budou. Tabulka je především na plné barvy. Moc mi o vhodnosti nepoví.

Děkuji za názory.

20.7.2015 12:51

britkas.r.o. napsal(a):
Dobrý den,

zajímalo by mě různé barevné spojení britských koček. Ráda bych si v dohledné době pořídila britskou kočičku na výstavy a chov. Ale zajímali by mne barevné kombinace.
Chtěla bych si pořídit modrou či lilä. Zajímá mne, zda mohu krýt modrou kočku napři. tříbřitým (whiskas) kocourem? Nebo i colorpointem? To samé i u lilové? Nebo se plné barvy křížit vůbec nemají? Zajíma mne, pokud si pořídím kočku těchto barev, zda mohu jednou ochovat i jiné zbarvení než modrou či lila, ale aby koťátka z některého vrhu nebyla černá či čoko, toto zbarvení bych nerada.

Děkuji chovatelům.

Někde jsem četla, že křížení plnobarevných koček a koček s kresbou se nedoporučuje, protože to kazí barvu očí u potomků. To samé bude asi platit i u colourpointa...

britkas.r.o.

20.7.2015 13:58
britkas.r.o.

XXX.XXX.181.248

Já jsem to právě četla také, ale chtěla jsem znát zkušenosti chovatelů. Snad nějaký chovatel zavítá a vysvětlí celou věc.

Děkuji za komenty.

20.7.2015 14:01
balisek

XXX.XXX.165.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Někde jsem četla, že křížení plnobarevných koček a koček s kresbou se nedoporučuje, protože to kazí barvu očí u potomků. To samé bude asi platit i u colourpointa...

Ono je vůbec umění dosáhnout pěknou plnou barvu bez náznaku kresby (tzv. ghost markingu). Tudíž není vhodné zatahovat do plných barev kresby.

Povolená a nepovolená páření dle barvy srti či očí najdete v chovatelském řádu:
http://www.schk.cz/schk/SCHK_rad_chov_prilohy.htm.

20.7.2015 14:14
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Britky jsem chovala řadu let - tedy ty plnobarevné a v kombinaci s bílou..
Rozhodně nedoporučuji krýt kočky plných barev (modrá, lila, krém...) s colorpointy.. když nic, tak si zničíte tu nádhernou barvu oka u plnobarevky - tedy sytě oranžovou, bez zeleného kroužku atp..
Navíc point by také už neměl to krásné, blankytně modré oko..
Všeobecně je doporučováno krytí plno barevných koček opět s plnobarevnými nebo v kombinaci s bílou.
Taková zajímavost - čistě bílá kočka bri, nesmí mít bílého partnera. Kvůli případné hluchotě potomků..
Neměly by se spolu pářit ani kočky s kresbou a bezkresbové - koťata pak mívají větší či menší podíl kresby v srsti a to taky není dobře. Plnobarevka má být zcela bez kresby..

Také byste neměla do budoucna řešit jen krytí, ale zajímat se i o zdravotní stránku.
Britky velmi trpí na HCM, PKD..rozhodně stojí za zmínku i komplikace krevních skupin před krytím (častý úhyn koťat) - ale to by bylo na román..to už si najdete na netu, nebo Vám poradí chovatel, od kterého si britku koupíte.
Hodně štěstí při výběru!

britkas.r.o.

20.7.2015 14:42
britkas.r.o.

XXX.XXX.181.248

Co se nemocí či zdravotních vyšetření týká, jsem tak nějak v obraze, co je třeba sledovat.

Jen mi jde o to udělat rozhodnutí, v jaké barvě si kočičku pořídím. doufala jsem, že bych měla právě jednobarevku a přesto mohla odchovávat různá zbarvení, což tedy asi nepůjde. Takže jde spíš o ten výběr chovného zvířete, než přímo o detaily chovu, ty si samozřejmě zjišťuji a chovatel jiště poradí.

Trochu mě mrzí, že asi plnobarevka nemůže s Whiskasem.. :/.

20.7.2015 14:44
viridian

XXX.XXX.197.156

Dobrý den, cinkněte mi kdyžtaksmajlík 724106433. S pozdravem M. Urban.

20.7.2015 14:51

HANELE77: Se zájmem jsem si Váš příspěvek také přečetla

20.7.2015 14:55
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Hanele: kdo umí, ten umí

20.7.2015 16:20
HANELE77

XXX.XXX.30.183

britkas.r.o. napsal(a):
Co se nemocí či zdravotních vyšetření týká, jsem tak nějak v obraze, co je třeba sledovat.

Jen mi jde o to udělat rozhodnutí, v jaké barvě si kočičku pořídím. doufala jsem, že bych měla právě jednobarevku a přesto mohla odchovávat různá zbarvení, což tedy asi nepůjde. Takže jde spíš o ten výběr chovného zvířete, než přímo o detaily chovu, ty si samozřejmě zjišťuji a chovatel jiště poradí.

Trochu mě mrzí, že asi plnobarevka nemůže s Whiskasem.. :/.

Dneska už můžete cokoliv!
Jsou už uznané britky s bílou a kresbou, to dřív nebylo..
Spíš je to o tom, co od chovu koček očekáváte. Aby se Vám rodilo, co se Vám líbí, nebo chcete aby vaše chovka odchovávala co nejlepší jedince. Protože chov by měl být hlavně o ZLEPŠOVÁNÍ PLEMENE!
Zamyslete se nad tímto, "Whiskas" má zelené oči. Plnobarevka oči oranžové. Plné barvy (mám teď na mysli kvalitní jedince) jsou nejvíce prošlechtěné, tedy nejvíce se přibližují ideálu britky - kulatí, mohutní, obrovská hlava..Whiskas jsou drobnější...

Koťata budou drobnější stavby, oči nic moc, barva taky ne...
Zakázáno to není, ovšem výsledek..nic moc.
Nemusí se mnou třeba někdo souhlasit, ale je to tak..na výstavách jsem toho viděla dost.
V příloze odkaz, co se Vám může narodit při krytí plnobarevných koček.

Pokud chcete vrhy "barevné" radím pořídit kočičku - želvovinovou. Tedy modrokrém, lilakrém (nebo i jinou želvu) s bílou (to je ještě atraktivnější) nebo bez. Pak budete mít pestrobarevné vrhy..

20.7.2015 16:26
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Ještě tady..
http://www.boec.cz/pdf/tabulka_dedicnost.pdf

na netu je toho spousta!

Přidejte reakci

Přidat smajlík