Dobrý den prosím o radu. Máme 2 letého Whiskas kocoura kastrovaného, naprosto bezproblémového mazlíka a mám možnost pořídit mu parťačku kotě 8 týdnů staré stejné rasy. Můj dotaz je. Zvyknou si na sebe v pohodě? Nebudu mít z bytu kůlničku na dřevo jak budou dělat brajgl? Neuzavře se kocour do sebe s příchodem nové kočky - kotěte? Byt máme velký a kocour je zvyklý na psa a děti a je úplně v pohodě. Ráda bych aby měl parťačku plnohodnotnou al nevím zda je to dobrý nápad proto se takt radši ptám. Poradíte někdo kdo máte 2 kočky takto doma? Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel, u koček se nedá nikdy dopředu odhadnou, jak se spolu budou snášet... Vždycky je to tak trochu sázka do loterie. Znám spoustu příspěvků z diskuzí, kde sžívání dvou koček proběhlo výborně, ale také se najdou případy, že si kočky nesedly Těch pozitivních ohlasů bylo však mnohem více.
princessjane
napsal(a):
Dobrý den prosím o radu. Máme 2 letého Whiskas kocoura kastrovaného, naprosto bezproblémového mazlíka a mám možnost pořídit mu parťačku kotě 8 týdnů staré stejné rasy. Můj dotaz je. Zvyknou si na sebe v pohodě? Nebudu mít z bytu kůlničku na dřevo jak budou dělat brajgl? Neuzavře se kocour do sebe s příchodem nové kočky - kotěte? Byt máme velký a kocour je zvyklý na psa a děti a je úplně v pohodě. Ráda bych aby měl parťačku plnohodnotnou al nevím zda je to dobrý nápad proto se takt radši ptám. Poradíte někdo kdo máte 2 kočky takto doma? Díky.
Zkuste pročíst články o seznamování koček (např. hezky je to sepsané zde: http://www.moje-kocka.cz/zivot-s-kockou/starsi-kocka-a-nove-prichozi-kote-102.html ).
Záleží na povaze kocoura, ale britky bývají snášenlivé a zvlášť pokud budete volit nové kotě kočičku, tak bych větší problém nečekala. Ano, první dny bude domácí kocour trochu uražený, že se má dělit o domov s malým vetřelcem, kotě zas bude nejisté v novém prostředí. Nicméně tipuji, že se brzy skamarádí a budou k nich kámoši. ;)
Co se týče "z bytu kůlničku na dřevo" - ano, při hrách dvou koček občas něco sletí dolů, apod. Na to je potřeba myslet a věci prostě zabezpečit. Koček máme více a nezaznamenala jsem, že by to bylo čím víc koček, tím víc škody. Člověk musí trochu předvídat (např. že sklenička na stole opravdu může spadnout, když na stůl skočí kočka, apod. nicméně to je i u chování jedné kočky, u více koček se akorát násobí pravděpodobnost, že na ten stůl některá z nich skočí a shodí to.).
Pokud náhodou oplýváte časem , tak zde (níže) "moje" téma, jak vše probíhalo u nás. Zkráceně: probíhalo to obtížně, až mnohaměsíční trpělivost přináší určité pozitivní posuny. Vše je sázka do loterie. Vám - zadavatelce každopádně přeji hodně štěstí a hlavně, ať se nesetkáte s obtížemi, které provázely celou moji anabázi pořízení druhého kocoura k původnímu...
Zde ona diskuse:
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/2871467/kocour-sam-doma, tAK.
fikovnice
napsal(a):
Pokud náhodou oplýváte časem , tak zde (níže) "moje" téma, jak vše probíhalo u nás. Zkráceně: probíhalo to obtížně, až mnohaměsíční trpělivost přináší určité pozitivní posuny. Vše je sázka do loterie. Vám - zadavatelce každopádně přeji hodně štěstí a hlavně, ať se nesetkáte s obtížemi, které provázely celou moji anabázi pořízení druhého kocoura k původnímu...
Zde ona diskuse:
Nevím, co se mi to tam připojilo - "tAK" tam už samozřejmě nepatří.
fikovnice
napsal(a):
Zde ona diskuse:
Díky jdu čist
Pro ty, kdo znáte můj příběh mám jednu informaci:
Kocouři posledních několik nocí vždy část noci prospí spolu na jedné posteli tak, že velký nejdříve malého umyje a pak si lehnou tak, že už se dotýkají, mladý nedávno dokonce přední packu jaksi legračně propletl s packou velkého kocoura!
Uživatel s deaktivovaným účtem

fikovnice
napsal(a):
Tak já si snad otevřu šáňo nebo co?
Jdu omrknout chlapy - leží na sebe nalepení a malej má zadní nohy zabořené do srsti velkého kocoura. Řádově měsíce takto okupoval v posteli mě, že by změna...bojím se úplně ten příspěvek sem vložit, ať nic nezakřiknu... .
Bravo
princessjane
napsal(a):
Díky moc všem za reakce - pořádně to zvážím ještě nechci si pak nic vyčítat a litovat ale být připravená na vše je to zásadní rozhodnutí a mám na to týden, tak uvidíme.
Ono je taky ještě trochu rozdíl, když přinesete domů kotě a když kotěcího puberťáka (to bylo u fikovnice).
U nás se snáší dobře i dospělé kočky (tj. příchozí čiči už byla dospělá), ale nejlépe opravdu do smečky zapadají koťata - dospělí si je "vycepují" k obrazu svému.
fikovnice
napsal(a):
Tak já si snad otevřu šáňo nebo co?
Jdu omrknout chlapy - leží na sebe nalepení a malej má zadní nohy zabořené do srsti velkého kocoura. Řádově měsíce takto okupoval v posteli mě, že by změna...bojím se úplně ten příspěvek sem vložit, ať nic nezakřiknu... .
To je moc fajn