Mikeš001

XXX.XXX.104.138
Máme 3 kotátka teprve včera narozené.jejich matka nemá mléko, tak hledáme kočičku na kojení popřípadě rady jak naučit kotatka pít z lahvičky.Děkujeme za každou radu.
Mikeš001

XXX.XXX.104.138
Máme sunar a máme i lahvičky s dudlikama, je na ně ale asi moc velký a vubec ho nechcou, pili trošku jen ze stříkačky a z dlaně, nevíme kde kapátko sehnat :(.
Mikeš001
napsal(a):
Máme sunar a máme i lahvičky s dudlikama, je na ně ale asi moc velký a vubec ho nechcou, pili trošku jen ze stříkačky a z dlaně, nevíme kde kapátko sehnat :(.
Já jsem vytáhla koťata bez mámy jen na stříkačce. rychle se naučili jí taky "vysávat". takže když vám to berou ze stříkačky, nepanikařte. náhradní kojná by byla super, ale zkuste ještě kočce podstrojovat, aby měla z čeho to mlíko udělat, mohla by se ještě rozkojit.
taky zkuste koťata vážit, jestli opravdu náhodou něco necucnou, nebo je opravdu úplně bez mlíka.
Mikeš001

XXX.XXX.104.138
No zkoušíme to, sou fakt malincí..mámu sme knim dali a ona u nich nechce být, ani mlíko nemá.zkoušeli sme aby jeden od ní cuckal a on sice cuckal ale na prázdno :(.
Mikeš001
napsal(a):
Máme 3 kotátka teprve včera narozené.jejich matka nemá mléko, tak hledáme kočičku na kojení popřípadě rady jak naučit kotatka pít z lahvičky.Děkujeme za každou radu.
Chybí tu dost info - jak probíhal porod? Nějaké komplikace? Kočka o koťata měla nějaký zájem? Čistila je, apod. ?Mléko nemá od začátku? To se jí ani neudělalo dopředu před porodem? Nemůže ji něco bolet? O koťata nemá vůbec zájem ? Ani se na ně nechodí koukat, apod.? Kde koťata máte? Třeba ji vadí umístění pelíšku a necítí se tam chráněná, apod.
Pro tyto případy je potřeba mít sadu na umělý odchov ideálně už doma před porodem - doporučuji koupit mléko od Royal Canin, je tam i lahvička a 3 různě velké dudlíky. Jak RC nemám ráda /nekvalitní granule a kapsičky), tak mléko od nich je fajn. Pokud nemáte obchod někde poblíž, zkuste obvolat chovatele v okolí - většina jich tyto sady má pro jistotu doma, kdyby bylo potřeba dokrmovat. Nebo zatím zkuste stříkačku a pomalu dávkovat - musíte ohlídat, aby kotě stíhalo polykat a mléko nevdechlo! Krmí se po 2-3 hodinách, je potřeba koťátku pak namasírovat bříško, aby se vyprázdnilo. A držet je v teple - buď dát např. pet lahve s teplou vodou a měnit, popř. pokud máte koťátek méně, tak lze umístit přímo na sebe - já takhle nosila kočičku na hrudi, aby byla pořád v teple a já ji měla pod dohledem - věděla jsem tak přesně, kdy má hlad, apod. Spala se mnou takhle i v noci, kdy stačilo vstát, dojít do kuchyně, namíchat mléko, kočičku vytáhnout a nakrmit, namasírovat a šup zpátky do teplíčka. Bohužel byla nedonošená, takže boj o život na 3.den vzdala, ale věřím, že být narozena ve správný čas, tak jsme to spolu krásně zvládli (krásně sama z lahvičky pila, hezky se vyprazdňovala, atd..)
Takže držím palce, ať to zvládnete. A kočku ideálně dál zapojujte - pomazlit na břiše, ať si lehne a koťata k ní, ať je aspoň omyje, atd. Pokud je to prvnička, tak bývají zmatené a dík této péči se za pár dní samy chytí a je to ok. A na podporu mléka to chce hodně tekutin (např. vývar), ideálně kontrola u veta, zda v ní nezůstala placenta, apod. a nemá např. horečku, apod. a není ji z toho špatně. To pak o koťata opravdu zájem mít nemusí...
Odchovala jsem koťátka i na sušeném kozím mléku. Třeba ten RC mi vůbec nechtěla pít, smrdělo to rybinou. Nakonec jsem celou pixlu podarovala útulku. Začínala jsem krmit injekční stříkačkou a na tu lahvičku se nakonec chytl jen kocourek. Být Váma, vezmu kočinu k vetovi, jestli ji něco není.
Pohledejte na internetu nejbližší útulek, tam většinou kojící kočičku mají.
Něž seženete kojnou kočku a pokud nemáte nic jiného lepšího, tak pro začátek doporučuji klasické kondenzované mléko tatra neslazené (jen tuto značku), může se i trochu zředit převařenou vodou. Poměr 1:1, vždy v tělesné teplotě, ne studené ani horké.
Naše koťata jsem přikrmovala, když byla vetší, ale chce to opravdu velkou trpělivost. Malou 5ml stříkačku naplnit a koutkem úst pomalinku vytláčet pístem mlíčko, kotě ze začátku stříkačku nejspíš sát nebude, ale pomalinku pít bude. Později ji vysaje než řeknete švec samo.
Kotě držte při krmení v poloze na bříšku, ne jako mimino na zádech. Po každém jídle jemně namasírovat bříško a prdelku, ne ničím mokrým. Jen lehce kapesníčkem kroužit, kotě se hned počurá a postupně i vykaká. čurat by mělo při každé masáži po jídle.
Přeji mnoho štěstí v hledání kočičí náhradnice.
bar.bora

XXX.XXX.151.19
Dnes nám kočička porodila, ale všechna koťátka byla bohužel mrtvá:(. Kdyby se jí hned dala koťátka nová, asi by se o ně postarala. Je prvorodička, tak ji nemám vyzkoušenou, ale je velmi hodná. Kdybyste potřebovali, ozvěte se. Jsem z Prahy 10.
Barbora Grygová.