Dobrý večer, máme 2 a tříměsíční koťátka. Máme je venku na zahradě. Dovnitř je vůbec nepouštíme. Udělali jsme jim pelíšek z krabice a vystlali dekama a tlustým podsedákem. Kocourky máme týden a zatím jsme v noci nezpozorovala zda tam spí. Pozdě večer si totiž ještě hrajou a brzo ráno už jsou taky vzhůru. Občas odpoledne se mi stalo že když jsem šla kolem tak z té krabice na mě vykoukli. Mamka jim tam nedávno dala vycpaný polštář slámou. Od té doby jsem je tam neviděla ani odpoledne a taky jsem zjistila že v noci na krabici sedí úplně cizí kočka a tak kocourci mrznou schoulení na lavičce. Dnes jsme dali polštář se slámou pryč a na na krabici jsme položili bednu s ořechama. Chvíli jsme tam u toho byli a kocourci už pomalu kolem chodili a sem tam i do té krabice vlezli a pak hned zase vylezli protože si hráli. Tak teď nevím zda byl problém sláma nebo cizí kočka. Jen chci aby jim bylo dobře a teploučko přes zimu venku. Protože už i teď je docela zima a to ještě ani nemrzne. Tak bych poprosila nějaké rady ohledně pelíšku. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jak se zbavit cizí kočky ? Jak asi ?
Psa nemáte ?
Na koťatech Vám asi nezáleží.
Nechat 2měsíční kotě v noci venku, je risk i když je s ním matka.
Hrozí kuna, sova i cizí kocour.
Dále. V noci kočky "trajdají" po okolí. Váš dvůr si už dávno někdo
z nich přivlastnil.
Cizí vetřelce = vaše koťata tam trpět nebude.
Bude je vyhánět !
Nedovolí jim pohodlnou, příjemnou boudu.
Nejdřív jste si měli o kočce něco přečíst, pak řídit koťata.
Vzít si takhle malé kotě a vyšoupnout je ven ...
.
rapotacka11
napsal(a):
Jak se zbavit cizí kočky ? Jak asi ?
Psa nemáte ?
Na koťatech Vám asi nezáleží.
Nechat 2měsíční kotě v noci venku, je risk i když je s ním matka.
Hrozí kuna, sova i cizí kocour.
Dále. V noci kočky "trajdají" po okolí. Váš dvůr si už dávno někdo
z nich přivlastnil.
Cizí vetřelce = vaše koťata tam trpět nebude.
Bude je vyhánět !
Nedovolí jim pohodlnou, příjemnou boudu.
Nejdřív jste si měli o kočce něco přečíst, pak řídit koťata.
Vzít si takhle malé kotě a vyšoupnout je ven ...
.
Jak můžete říct že mi na koťatech nezáleží? Když nevíte jak se k nim chovám tak sem radši vůbec nic nepište. Žádala jsem rady, ne negativní ohlasy. Koťata jsou už venku narozená a přijde mi hloupé, že když chci venkovní kočku, tak jí nebudu mít doma jenom proto, že je to kotě. Potom jim už asi těžko vysvětlím že už jsou velký, tak musejí být venku. Koťatům každý den dopřávám masové taštičky určené přímo pro koťata, dostávají kvalitní granule. Do večera s jsem s nimi venku. Máme je týden a už jsme do nic vrazili 2000 a to všechno za veterináře, krmivo a hračky. Ale to že kočky prostě mít doma nemůžu neznamená že se o ně nedokážu postarat.
I když si pořizujete novou kočku na venek, ze začátku je potřeba umístit někam dovnitř. Aby si zvykla, kde je doma, plus pokud se jedná o malé kotě, aby ji nenapadlo jiné zvíře - pes, cizí kocour, sova, kuna např. Nebylo by to poprvé, ani naposled, co někdo takto přišel o kotě, klidně odrostlé - stačí kouknout zde do starších diskuzí..
joanne.s
napsal(a):
I když si pořizujete novou kočku na venek, ze začátku je potřeba umístit někam dovnitř. Aby si zvykla, kde je doma, plus pokud se jedná o malé kotě, aby ji nenapadlo jiné zvíře - pes, cizí kocour, sova, kuna např. Nebylo by to poprvé, ani naposled, co někdo takto přišel o kotě, klidně odrostlé - stačí kouknout zde do starších diskuzí..
Taky nemohu mít kočky v bytě, mám venkovní. A netroufla bych si koťata jen tak vyšoupnout ven (byť do boudičky). Naštěstí mám tu možnost, tak jsem jim vyhradila jednu malou místnost vedle stodoly, mají tam záchody, vodu, granule, pelíšky, včetně boudičky, a hračky. Na noc je zavírám, hlavně koťata, velké kočky se už moc zavírat nenechají, tak se někdy pro jistotu večer nedostaví. Jednou jsem nebyla doma, manžel koťata nezavřel a jedno kotě zmizelo beze stopy. Nikdo ho nemohl odnést, protože se nenechalo od cizích chytit, jsem přesvědčená, že ho odnesl výr (hnízdí tady v blízkém lese). Pro kočky je také nebezpečí silnice, kdykoliv nám kočku přejeli vždycky to bylo v noci. Barboro nevím, jaké máte uspořádání domu, asi nemáte žádnou stodolu, ale určitě by šlo kočkám postavit alespoň nějaký malý dřevěný zahraní domek, kde by mohly bydlet, měly by tam volný přístup a v případě potřeby byste je tam mohla zavřít. Pořídila bych jim např. něco takového http://www.idomky.cz/zahradni-domky/99921131-zahradni-domek-balin-1.html a zateplila bych to třeba zevnitř 5 cm polystyrénem. Možná je to na vás dost peněz, ale šikovný mužský by něco takového vyrobil za méně peněz. Myslím, že kočka nebude jen tak bydlet na zahradě, bude zima, sníh, bude foukat. Kočka se ráda někam schová, taky se vám může stát, že se časem odstěhuje k někomu, kdo bude mít - z pohledu kočky - lepší podmínky.
hladka.barbora
napsal(a):
Myslím si, že na to kolik nebezpečných nástrojů a věcí máme v garáži. Tak je to pro ně bezpečnější venku. A navíc dneska už do boudičky začali chodit. Opravdu to jen chtělo dát jí někam vysoko.
Hm, to je skvělý.
Říkám, že cizí kocour je kdykoli v noci seřeže, vyžene a v teplé boudě,
v závětří se vyspí sám.
K nám takový chodí.
Kočkám jsem dala do kůlny na stůl polštář,
který objevil a obsadil. A to i ve dne. I v noci.
Ve dne u nás hledal klid - oni mají malé děti.
Přišel, zmlátil kočky, sežral granule...
Vejdu do kůlny a on tam.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Žádala jsem rady, ne negativní ohlasy"
i negativní ohlas je rada, nebo jste si přišla jenom pro poplácání po zádech...?
"Koťata jsou už venku narozená a přijde mi hloupé, že když chci venkovní kočku, tak jí nebudu mít doma jenom proto, že je to kotě"
Tož, děti máme pro to, aby od nás jednou odešly a vedly samostatný život...co je takhle vyšoupnout někam hned po narození, ať to není hloupé...
"Potom jim už asi těžko vysvětlím že už jsou velký, tak musejí být venku. "
Ne, zas tak těžké by to nebylo. Ale měly by větší šanci na přežití i by se zvětšila pravděpodobnost, že se neodstěhují k někomu jinému (díky přesně takovým ideovým milovníkům mám já svou početnou kočičí smečku).
Je to přesně jak píše rapoťačka - stačí jeden kocour a koťata mají smůlu, a přichází zima...
Nejsem zdejší, ale taky si dovolím napsat svůj názor.
Nemá nic proti kočkám venku, ale pořídit si maličký koťata na ven v tomto ročním období a nedat jim možnost schovat se alespoň do garáže nemůže fungovat.
Kočkám nevadí mráz, vadí jim vlhko a plískanice a koťata jsou křehký a náchylný k nemocem.
Pokud přežijí zimu, budou z nic pravděpodobně takové ty drobné a věčně usoplené venkovské kočky. Kotě na ven se pořizuje z jara, aby z nejhoršího vyrostlo přes léto.
Aliana
napsal(a):
Nejsem zdejší, ale taky si dovolím napsat svůj názor.
Nemá nic proti kočkám venku, ale pořídit si maličký koťata na ven v tomto ročním období a nedat jim možnost schovat se alespoň do garáže nemůže fungovat.
Kočkám nevadí mráz, vadí jim vlhko a plískanice a koťata jsou křehký a náchylný k nemocem.
Pokud přežijí zimu, budou z nic pravděpodobně takové ty drobné a věčně usoplené venkovské kočky. Kotě na ven se pořizuje z jara, aby z nejhoršího vyrostlo přes léto.
A co s koťatama z druhého vrhu, když se narodí někdy v červenci nebo srpnu? Jednou si naše kočka pořídila koťata opravdu skoro na zimu. Naštěstí s nima má u nás kam zalést. Máme na půdě seno a tak se mají kam schovat.
Tak předně by venkovní kočka měla být kastrovaná.
Většinou letní koťata zimu nepřežijí nebo přežijí, bývají mizerný a pokud nejsou očkovaný stávají se z nich přenašeči. Tím neříkám, že se to stane všem, ale pravděpodobnost je veliká. Dobrovolně si pořídit koťata na ven v této době není dobrý nápad.
Aliana
napsal(a):
Většinou letní koťata zimu nepřežijí nebo přežijí, bývají mizerný a pokud nejsou očkovaný stávají se z nich přenašeči. Tím neříkám, že se to stane všem, ale pravděpodobnost je veliká. Dobrovolně si pořídit koťata na ven v této době není dobrý nápad.
Koťata očkovaná jsou, a pořídili jsme si je v této době protože by je jinak majitel utopil.
Aliana
napsal(a):
Ona je venkovní a venkovní. Někdo dá kočce trochu mléka a zbytek se postarej sama a někdo i když kočky do baráku nesmějí se o ně pečlivě stará co se výživy a veterinární péče týká. Naše kočky dostanou nažrat 3x denně. Pokud od misky odejdou a nedožerou tak uklízím, protože jinak bych krmila kočky polovině vesnice.
Koťata jsou 3 měsíční, ne dvou. Pokud by jim v noci nehrozilo nebezpečí od predátorů a to, že je cizí kočka nepustí do pelíšku, tak při kvalitní stravě už venku vydrží bez úhony. Jde ale doopravdy o to, že je něco může ulovit. A dále, potřebují mít možnost úkrytů, pokud je cizí kočky, které jsou možná na Vaší zahradě doma, budou vyhánět. Pokud nemáte jiný objekt, kde by na noc mohla být, tak trošku pokliďte v garáži a na noc je tam zavírejte. Nebo sklep, kam by mohla chodit okýnkem a na noc je tam zavřete. Pokud to nejde, tak udělejte pelíšky aspoň dva a zateplené, nebo dvě krabice v sobě aby jim aspoň jeden zbyl, když jim ho cizí kočka zabere. Musíte je dát dál od sebe, aby se nebála vlézt do druhého, když jeden bude obsazen.
ladd
napsal(a):
Koťata jsou 3 měsíční, ne dvou. Pokud by jim v noci nehrozilo nebezpečí od predátorů a to, že je cizí kočka nepustí do pelíšku, tak při kvalitní stravě už venku vydrží bez úhony. Jde ale doopravdy o to, že je něco může ulovit. A dále, potřebují mít možnost úkrytů, pokud je cizí kočky, které jsou možná na Vaší zahradě doma, budou vyhánět. Pokud nemáte jiný objekt, kde by na noc mohla být, tak trošku pokliďte v garáži a na noc je tam zavírejte. Nebo sklep, kam by mohla chodit okýnkem a na noc je tam zavřete. Pokud to nejde, tak udělejte pelíšky aspoň dva a zateplené, nebo dvě krabice v sobě aby jim aspoň jeden zbyl, když jim ho cizí kočka zabere. Musíte je dát dál od sebe, aby se nebála vlézt do druhého, když jeden bude obsazen.
Koťátka už v pořádku spinkají v pelíšku.
hladka.barbora
napsal(a):
Koťátka už v pořádku spinkají v pelíšku.
To ale fakt neznamená, že je něco neuloví (dvouměsíční kotě na to, aby bylo v noci venku, je fakt malý). Určitě Vám na nich záleží, když jste do nich investovali dost peněz. Na noc by to chtělo je zavírat, jinak riskujete. Na zimu to chce zateplit, případě se podívat na odkazy, co tu lidé dávali. Nejlepší je bedna z polystyrenu, co se používá na převoz chlazeného masa a do ní vyříznout otvot na vstup. A určitě těch pelíšků víc. Jednak kočky je rády střídají a později, až odrosrou, nebudou mít pokaždé na sebe náladu, tak a´t má každá svůj.
koňadra
napsal(a):
Taky nemohu mít kočky v bytě, mám venkovní. A netroufla bych si koťata jen tak vyšoupnout ven (byť do boudičky). Naštěstí mám tu možnost, tak jsem jim vyhradila jednu malou místnost vedle stodoly, mají tam záchody, vodu, granule, pelíšky, včetně boudičky, a hračky. Na noc je zavírám, hlavně koťata, velké kočky se už moc zavírat nenechají, tak se někdy pro jistotu večer nedostaví. Jednou jsem nebyla doma, manžel koťata nezavřel a jedno kotě zmizelo beze stopy. Nikdo ho nemohl odnést, protože se nenechalo od cizích chytit, jsem přesvědčená, že ho odnesl výr (hnízdí tady v blízkém lese). Pro kočky je také nebezpečí silnice, kdykoliv nám kočku přejeli vždycky to bylo v noci. Barboro nevím, jaké máte uspořádání domu, asi nemáte žádnou stodolu, ale určitě by šlo kočkám postavit alespoň nějaký malý dřevěný zahraní domek, kde by mohly bydlet, měly by tam volný přístup a v případě potřeby byste je tam mohla zavřít. Pořídila bych jim např. něco takového http://www.idomky.cz/zahradni-domky/99921131-zahradni-domek-balin-1.html a zateplila bych to třeba zevnitř 5 cm polystyrénem. Možná je to na vás dost peněz, ale šikovný mužský by něco takového vyrobil za méně peněz. Myslím, že kočka nebude jen tak bydlet na zahradě, bude zima, sníh, bude foukat. Kočka se ráda někam schová, taky se vám může stát, že se časem odstěhuje k někomu, kdo bude mít - z pohledu kočky - lepší podmínky.
Přesně tak, taky máme kočky venkovní s tím, že mají velký dřevěný domek + ještě venku po zahradě různě i boudičky se slámou, kam se můžou jít schovat před nepřízní počasí. Koťata min. do půl roku věku zavírám právě do domku, kde mají pelíšek, jídlo a wc. Ráno vypustím, večer zavřu. Za tu jistotu, že se kotěti nic nestane, to stojí. Poté je čeká kastrace a pak už to nechávám na nich, zda chtějí domů či zůstat venku. Většina zůstane venku přes noc jen cca od května do září, pak šupky dupky na noc do teplého pelíšku domů.
Barboro, neberte to jako kritiku, každý se učí a my Vám takhle doporučujeme to nej pro koťata, aby u vás byla spokojená a v bezpečí.
hladka.barbora
napsal(a):
Nechtěně jsem udělala chybu a místo asi jsem napsala pouze a. Koťata jsou tříměsíční.
Barboro, já myslím, že to není až tak podstatné, jestli jsou koťatům právě teď dva, nebo tři měsíce. Dokud nebudou dospělá, číhá na ně moc nebezpečí. Dospělá kočka už se dokáže většinou ubránit jiným kočkám, některým predátorům, nebo je schopná alespoň utéct, na dospělou kočku v podstatě číhají vlastně už "jen" 2 nebezpečí - auto a člověk. Když už koťatům nemůžete, nebo nechcete, stavět domek, přimlouvala bych se za to, aby se mohly schovávat alespoň v té garáži, kde budou mít také zateplenou boudičku a sem tam nějakou třeba krabici s nějakou dekou na skříni, kočky mají rády výšky. Neumím si představit, co by ve vaší garáži mohlo číhat za nebezpečí pro koťata - jak píšete. Koťátka teď možná spinkají v pelíšku / boudičce - protože nemají jinou možnost. Ale jak povyrostou, tak se asi fakt odstěhují. Kočky mají rády různé skrýše - kočka není pes, aby jí stačila jedna bouda. Naše kočky to taky střídají - jednou spí ve své místnosti, jindy si zalezou do stodoly na půdu, která je plná sena a slámy (tam jsou nejraději), nebo leží v některém ze zahradních domků. Prostě možností mají několik, a to se jim líbí.
Já ale nikdy nenapsala, že jim žádný domeček stavět nebudeme. A laskavě mi neříkejte Barboro. Sice se tak jmenuji, ale pro Vás jsem paní Hladká a ne nějaká Barbora. A já sama nejlépe vím, co v té garáži máme. A to že Vy máte nějakou stodolu, neznamená že ji má každý. Koťatům je u nás dobře. Hrajou si po celé zahradě, dostávají najíst, nikam se netoulají. Ale prostě to jsou venkovní koťata a do garáže nepujdou. Hlavně taky z toho důvodu, aby přes noc nespali v teple a já je pak nevyhnala do zimi a oni by pak byli nemocní. Mám to potvrzené i od veterináře, který tvrdí, že kočkám stačí pouze místo, kde na ně nefouká. Odsuzujte mě jak chcete, ale nic se nezmění na tom, kde ty kočky budou. Chápu to riziko, ale i dospělé kočce se může něco stát. A naše koťata maji celodenní pozornost. Takže se nebojím, že by se jim u nás nelíbilo. To by se chovali opravdu jinak.
Je to těžké soudit. Je ale nutno zdůraznit, že koťátka paní zachránila před utopením. Já osobně bych si je taky vzala domů. Hlavní je udělat jim teplý pelíšek, jak jsem psala. Určitě nenechávat boudičku na zemi, to je kočkám na nic. Nejlépe 1,5m vysoko a dát k ní nějaký žebříček nebo schůdky, stupňující se předměty apod.. Boudička by měla být pod střechou a chráněna před větrem, deštěm, sněhem a zimou z každé strany, bohatě vystlaná slámou. Pokud by se tam nastěhovala cizí kočka nebo kocour, vzala bych prostě koťata domů, přece bych je nenechala klepat se zimou někde na zemi. A je to fakt, koťata se vám mohou ztratit, může jim někdo ublížit nebo zakousnout kocour.
Kočičí svět
napsal(a):
Je to těžké soudit. Je ale nutno zdůraznit, že koťátka paní zachránila před utopením. Já osobně bych si je taky vzala domů. Hlavní je udělat jim teplý pelíšek, jak jsem psala. Určitě nenechávat boudičku na zemi, to je kočkám na nic. Nejlépe 1,5m vysoko a dát k ní nějaký žebříček nebo schůdky, stupňující se předměty apod.. Boudička by měla být pod střechou a chráněna před větrem, deštěm, sněhem a zimou z každé strany, bohatě vystlaná slámou. Pokud by se tam nastěhovala cizí kočka nebo kocour, vzala bych prostě koťata domů, přece bych je nenechala klepat se zimou někde na zemi. A je to fakt, koťata se vám mohou ztratit, může jim někdo ublížit nebo zakousnout kocour.
Kocour může zakousnout možná tak čerstvě narozená koťata, ale tříměsíční asi těžko, to teda přeháníte. To, že se nějaké kotě občas ztratí, to je daň za chování koček venku. Jednoho kocoura muž jsem oželela a on se vrátil po třech měsících domů. Doma se dal do pořádku, ztloustnul, zase měl krásně lesklý kožich a letos opět odešel na léto neznámo kam. Už je zase doma a náramě se lísá, což před tím nikdy nedělal. Tak nevím, jestli náhodou přes léto není u nějakých chalupářů.
přezdívka
napsal(a):
Kocour může zakousnout možná tak čerstvě narozená koťata, ale tříměsíční asi těžko, to teda přeháníte. To, že se nějaké kotě občas ztratí, to je daň za chování koček venku. Jednoho kocoura muž jsem oželela a on se vrátil po třech měsících domů. Doma se dal do pořádku, ztloustnul, zase měl krásně lesklý kožich a letos opět odešel na léto neznámo kam. Už je zase doma a náramě se lísá, což před tím nikdy nedělal. Tak nevím, jestli náhodou přes léto není u nějakých chalupářů.
Nevím, jak je to s 3měsíčníma koťatama, já mám zkušenosti s novorozenými koťaty, kdy je opakovaně zakousnul kocour. Našli jsme je s otevřenýma pusinkama, takže jasné udušení. Jestli by si kocour troufnul na 3měsíční kotě, to nevím, ale kdyby se do něj pustil, určitě by mu ublížil, je to přesila.
přezdívka
napsal(a):
A co s koťatama z druhého vrhu, když se narodí někdy v červenci nebo srpnu? Jednou si naše kočka pořídila koťata opravdu skoro na zimu. Naštěstí s nima má u nás kam zalést. Máme na půdě seno a tak se mají kam schovat.
Také se nám to stalo - šlo o kočku toulavku, která se k nám jen chodila nažrat, do baráku by nešla... Jednou jsme našli na prahu mrtvé novorozené kotě - tuším to bylo na podzim, snad až v listopadu - kočka nám je asi v noci přinesla, ať se postaráme a ono umrzlo .
hladka.barbora
napsal(a):
Já ale nikdy nenapsala, že jim žádný domeček stavět nebudeme. A laskavě mi neříkejte Barboro. Sice se tak jmenuji, ale pro Vás jsem paní Hladká a ne nějaká Barbora. A já sama nejlépe vím, co v té garáži máme. A to že Vy máte nějakou stodolu, neznamená že ji má každý. Koťatům je u nás dobře. Hrajou si po celé zahradě, dostávají najíst, nikam se netoulají. Ale prostě to jsou venkovní koťata a do garáže nepujdou. Hlavně taky z toho důvodu, aby přes noc nespali v teple a já je pak nevyhnala do zimi a oni by pak byli nemocní. Mám to potvrzené i od veterináře, který tvrdí, že kočkám stačí pouze místo, kde na ně nefouká. Odsuzujte mě jak chcete, ale nic se nezmění na tom, kde ty kočky budou. Chápu to riziko, ale i dospělé kočce se může něco stát. A naše koťata maji celodenní pozornost. Takže se nebojím, že by se jim u nás nelíbilo. To by se chovali opravdu jinak.
Tady se k oslovení používají nicky, pokud chcete být jen paní Hladká, měla jste si dát nick "hladka.pani" .
přezdívka
napsal(a):
Tříměsíční kotě nejspíš už kocour nezakousne. Ale zakousne určitě i starší, ne jen čerstvě narozená. Nám jednou kocour napadl koťata asi 6 týdnů stará. Kotě přímo nezakousl ale zemřelo na následky otravy krve. Myslím, že pokud by nebyla schopna utéct a schovat se pod skříň, tak by je zakousl.
Jinak s paní hladkou. barborou začíná být sranda.
hladka.barbora
napsal(a):
Vy jste mi nějaká útlocitná - paní Hladká! Myslela jsem to dobře, jak píše fikovnice, zde nejde o jména, ale o nicky. Váš nick hladka.barbora ani nemusí být vaším pravým jménem. A jen tak mimochodem: podle vašich příspěvků, paní Hladká, bych řekla, že nejen, že nejste paní, ale jste ještě dítě, či slečna. A jak se zdá, dobře míněné rady si stejně přeberete podle svého, takže k tomu už nemám co dodat - snad jen chudáci kočky!
koňadra
napsal(a):
Vy jste mi nějaká útlocitná - paní Hladká! Myslela jsem to dobře, jak píše fikovnice, zde nejde o jména, ale o nicky. Váš nick hladka.barbora ani nemusí být vaším pravým jménem. A jen tak mimochodem: podle vašich příspěvků, paní Hladká, bych řekla, že nejen, že nejste paní, ale jste ještě dítě, či slečna. A jak se zdá, dobře míněné rady si stejně přeberete podle svého, takže k tomu už nemám co dodat - snad jen chudáci kočky!
Nemyslím si že rady typu chudáci kočky, nebo že mi na kočkách nezáleží jsou nějaké rady. a pokud se zde teda oslovuje nickem, tak jste měla napsat snad celý nick. A když neznáte můj věk, tak neříkejte že jsem ještě dítě. A to že mám v baráku maminku taky neznamená že jsem dítě. A ano, máte pravdu. Váš názor už mě vážně nezajímá.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!