Otázky ohledně kočiček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.10.2015 08:48
Isabelle13

XXX.XXX.214.104

Ahoj,
chtěla bych se s Vámi poradit.
Už od malička si chci pořídit kočku, ale až teď bych konečně mohla.
1.Slyšela jsem o toxoplazmoze. Myslíte, že kdybych teď mé třináctileté dceři pořídila kočku, nemohla by potom ve vyšším věku otěhotnět?
2.Je podle Vás lepší kocourek nebo kočička?
3.Myslíte že budu kočce škodit, když ji nebudu pouštět ven?
Prosím pište své zkušenosti, pokud možno ráda bych viděla i nějaké fotky.
Budu ráda za každý komentář

7.10.2015 09:01
Isabelle13

XXX.XXX.214.104

A ještě, jaké plemeno?
Něco více klidného a co se hodí i k dětem

7.10.2015 09:08
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Jak to myslíte, k dětem?

Kočka patří do rukou dospělého. Z principu žádná kočka není k dětem nevhodná. Něco jiného je hlučná domácnost, tam se nehodí například plemeno ruská modrá, ale hluk nemá žádná kočka v lásce. Naopak děti je potřeba vychovávat k tomu, aby kočku netrápily.

7.10.2015 09:15
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Kocourek i kočička je jedno, u koček s PP bývá kočka dražší, stejně tak i pozdější kastrace je dražší. Doporučuje se pořizovat rovnou kočky dvě, pořídit si druhou kočku později je výrazně komplikovanější z hlediska jejího přijetí. Co se týče pouštění ven, spousta majitelů kočky ven nepouští. Záleží i na plemeni. Některé kočky to trápí, to vám nebudu zastírat, je to kočka od kočky. Záleží, jestli preferujete plemeno klidné, tiché, nebo raději aktivní kočku, která loví hračky, skáče apod. Aktivním plemenům je nutné se více věnovat, aby vám doma nezlobily, nutno si s nimi denně vyhrát s hračkami. Lze vybrat neaktivní plemeno jako třeba britka, záleží jestli byste chtěla kočku velmi mazlivou či velmi klidnou /obojí se sejde málokdy/.

7.10.2015 09:18
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Http://nemoci.doktorka.cz/toxoplazmoza/

... Ani kočka však není označována jako významný zdroj přímého nakažení člověka, poněvadž vylučování zárodků toxoplazmózy trusem trvá krátce - jen při jejím prvním nakažení (2-3 týdny) a kočka poté získává odolnost a při novém nakažení již zárodky nevylučuje. Proto se se zárodky v trusu setkáváme v praxi jen velmi zřídka a převážně u mladých koček, které jsou krmeny nepřemraženým syrovým masem nebo loví myši, ptáky apod.
Pro nákazu od koček tedy platí:
1) člověk, který už někdy s toxoplazmózou přišel do styku získává odolnost stejně jako kočka, a nemůže se tedy již podruhé nakazit,
2) pravděpodobnost nakažení člověka od kočky je velmi malá - kočka může vylučovat oocysty trusem v případě nakažení pouze 2-3 týdny, nakazit se může konzumací nepřemraženého syrového masa či lovením drobných hlodavců, ptáků, apod.
3) nakazit se můžeme pouze z trusu kočky. Při čištění kočičího WC je tedy vhodné používat rukavice, navíc trus začíná být nakažlivý až druhý den - pokud ho odstraňujeme denně tak nebezpečí nehrozí,
4) kočka chovaná v bytě krmená vhodnou stravou se nemůže nakazit,
5) je třeba pamatovat na schopnost dlouhého přežívání zárodků (přes 1 rok) v půdě záhonů a pískovišť, kam kočky kálejí a možnost nakažení znečištěnýma rukama při práci na zahrádce bez rukavic.

7.10.2015 09:20
Isabelle13

XXX.XXX.214.104

joanne.s napsal(a):
Jak to myslíte, k dětem?

Kočka patří do rukou dospělého. Z principu žádná kočka není k dětem nevhodná. Něco jiného je hlučná domácnost, tam se nehodí například plemeno ruská modrá, ale hluk nemá žádná kočka v lásce. Naopak děti je potřeba vychovávat k tomu, aby kočku netrápily.

Nebojte se, vím že všechna práce bude na mě s manželem.
A mé děti jsou už celkem odrostlé, takže jsme celkem tichá domácnost.
Jenom jsem chtěla, aby byla kočka trochu společenská

7.10.2015 09:27
Isabelle13

XXX.XXX.214.104

Joanne.s- moc Vám děkuji

7.10.2015 09:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Přečtěte si nějakou knížečku o kočkách.
Jestli máte domek se zahrádkou, myslím, že kočku
budete pouštět. Je to pro ni ideální.
Kocouři bývají mohutnější.
Kontaktní a mazliví bývají asi tak stejně kočky i kocouři.
"Společenská" bude, když se jí bude chtít. To víte, když
se vrhne 5 lidí rozjásaně na "kůtě" - raději někam zaleze.
Milovat vás a mazlit se umí každé plemeno.
U kočky si to musíte trochu zasloužit, ale stojí to za to.
Radostně a obětavě je obskakujeme, podstrojujeme....
Máte-li možnost, pořiďte koťata 2.
Já jsem toho nikdy nelitovala.
Mám zkušenost s jak s jedním, tak se dvěma.
Příště vždy jen 2.

7.10.2015 09:47
Isabelle13

XXX.XXX.214.104

rapotacka11 napsal(a):
Přečtěte si nějakou knížečku o kočkách.
Jestli máte domek se zahrádkou, myslím, že kočku
budete pouštět. Je to pro ni ideální.
Kocouři bývají mohutnější.
Kontaktní a mazliví bývají asi tak stejně kočky i kocouři.
"Společenská" bude, když se jí bude chtít. To víte, když
se vrhne 5 lidí rozjásaně na "kůtě" - raději někam zaleze.
Milovat vás a mazlit se umí každé plemeno.
U kočky si to musíte trochu zasloužit, ale stojí to za to.
Radostně a obětavě je obskakujeme, podstrojujeme....
Máte-li možnost, pořiďte koťata 2.
Já jsem toho nikdy nelitovala.
Mám zkušenost s jak s jedním, tak se dvěma.
Příště vždy jen 2.

Máme menší dům s menší zahrádkou.
Takže ji máme pouštět? My se spíš bojíme aby domů nepřinesla nějaké nemoci

7.10.2015 10:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Nepřinese, nebojte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2015 11:16

Kočky jsou introverti i extroverti jako my, lidé, tudíž i od toho se odvíjí povaha Mám dva kocoury, obou povah a pouze doma, plemeno posvátná birma. Jsou přítulní, mazlivý, je to klidnější plemeno. Nikdy nevystrčí drápky ani nekousnou, i když se jim zrovna něco nelíbí. Avšak pro všechny kočky platí pravidlo - nestresovat, nenavozovat nepohodu.
Pokud bude Vaše kočička dobře živená, očkovaná základem, tak se nemocí nemusíte bát smajlík

7.10.2015 11:34
Isabelle13

XXX.XXX.214.104

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kočky jsou introverti i extroverti jako my, lidé, tudíž i od toho se odvíjí povaha Mám dva kocoury, obou povah a pouze doma, plemeno posvátná birma. Jsou přítulní, mazlivý, je to klidnější plemeno. Nikdy nevystrčí drápky ani nekousnou, i když se jim zrovna něco nelíbí. Avšak pro všechny kočky platí pravidlo - nestresovat, nenavozovat nepohodu.
Pokud bude Vaše kočička dobře živená, očkovaná základem, tak se nemocí nemusíte bát smajlík

Moc děkuji za reakci
A mohla bych se ještě zeptat, jak často češete?

7.10.2015 13:52

Isabelle13 napsal(a):
Moc děkuji za reakci

U birem srst nemá sklony ke knocení, avšak je dobré od mala kočičku naučit na česání a několikrát do týdne ji "přeletět" srst. Jeden z kocourů si to doslova užívá, vydrží i desítky minut a pro mě je to relax Při línání je to nutnost, jelikož uvolněné chlupy končí při očistě v žaludku a některým kočkám to působí nepříjemnosti. Jedno takové upozornění, domácnost je i při pečlivém úklidu "zamořená" chlupy , ale dá se s tím žít

7.10.2015 14:04
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Je to hodně o plemeni. Já s krátkosrstým plemenem nemám pocit, že je domácnost už od pohledu chlupy zamořená. Akorát jsem přestala doma nosit černé věci, to je fakt na těch jsou vidět i čtyři chlupy z pohovky, na té totiž vysedávám denně já i kocourek.

Krátkosrstou kočku denně nevyčesávám, můj kocour to nějak nemiluje. U některých plemen /ruská modrá/ se dokonce vyčesávání ani nedoporučuje, prý hrozí strhnutí choulostivé podsady. Místo toho lze občas jen chlupy ze srsti lehce stáhnout rukavicí.

7.10.2015 14:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Isabelle13 napsal(a):
Moc děkuji za reakci

Já tak 1x - 2x týdně.
Sama se nastavuje - má to ráda.
Obyčejná kočka.

8.10.2015 06:02
july8

XXX.XXX.96.6

Isabelle13 napsal(a):
Máme menší dům s menší zahrádkou.
Takže ji máme pouštět? My se spíš bojíme aby domů nepřinesla nějaké nemoci

Mam obycejneho kocourka a ze zacatku s pritelem jsme chteli at je pouze doma, ale pozdeji jsme ho stejne zacali poustet ven a uziva si to.
Jak jsem zjistila kocky jsou neskutecne inteligentni. Vi kam muze a kam ne, ze sedacka se neskrabe...vlastne se da rici, ze posloucha uplne stejne, jako nas dalsi clen rodiny a tim je pes.
Domu chodi na privolani...vecer spinka s nami doma, kdyz jdem do prace, tak ho poustime ven a jakmile dojdeme, tak ho volame domu.
Jen kvuli zime jsme mu pro jistotu na zahrade vytvorili bejvanicko, at si muze kdykoliv zalezt a schovat se smajlík

8.10.2015 16:07
ladd

XXX.XXX.34.41

july8 napsal(a):
Mam obycejneho kocourka a ze zacatku s pritelem jsme chteli at je pouze doma, ale pozdeji jsme ho stejne zacali poustet ven a uziva si to.
Jak jsem zjistila kocky jsou neskutecne inteligentni. Vi kam muze a kam ne, ze sedacka se neskrabe...vlastne se da rici, ze posloucha uplne stejne, jako nas dalsi clen rodiny a tim je pes.
Domu chodi na privolani...vecer spinka s nami doma, kdyz jdem do prace, tak ho poustime ven a jakmile dojdeme, tak ho volame domu.
Jen kvuli zime jsme mu pro jistotu na zahrade vytvorili bejvanicko, at si muze kdykoliv zalezt a schovat se smajlík

Do přístřešku dejde ještě uzavřenou krabici (velikosti tak akorat aby se do ní kočka vešla na lehnutí) s prostřiženým otvorem (otvor neprostřihujte až dolu ani ne až ke stropu, aby tam při zemi netáhlo a vrchem aby neutíkal vyhřátý zadychaný vzduch) a bude to super i pro případ větší zimy. Tohle mi přijde velký a i velký otvor, že si to nezadýchá a potáhne tam.

10.10.2015 03:12
fikovnice

XXX.XXX.99.69

july8 napsal(a):

Můžu se zeptat - máte jej kastrovaného? Pokud ne, tak bych se bála, že se vám bude toulat a něco se mu stane.

Přidejte reakci

Přidat smajlík