Hezký den všem, jdu se poradit a nejlépe se nechat uklidnit - máme kocourka, starého přes čtyři měsíce. Je to cca 14 dní, co jsme začali dávat i granule - ráno dostává kapsičku, odpoledne granulky, přičemž se mu poměrně dost zvětšil příjem vody. Je částečně venku, kde pije ze svojí misky (např. dneska cca 20 ml během 12 hodin), dvě tři hodinky denně tráví doma, kde najednou začal chodit pít z konvičky na zalévání - za hodinku se třeba třikrát zvedne a dojde se napít. Nepije dlouho, tak deset, dvacet sekund. Chodí pít hlavně večer, potom, co si dá granule, ráno si jen lízne, případně smočí packu. Celkem bych řekla, že za den vypije tak 60 ml, možná o něco víc, váha kocoura je cca 1,3 kg. Byla jsem zvyklá na kočky, které misku s vodou obcházely obloukem, takže na to koukám fakt trochu vyděšeně.
Žádné jiné problémy nemá - pravidelně žere, příbírá, nemňouká, nevšimla jsem si ani toho, že by chodil víc čurat - doma a pod dohledem tráví ale maximálně dvě hodinky v kuse, to čurat nechodí. Trošku se mu změnila aktivita, mnohem víc se mazlí, nepropadá už takovým těm zběsilým kotěcím hrám, kdy neví, čí je. Osobně si myslím, že je to tím, že byl před týdnem poprvé sám celý den a než jsme dorazili domů, tak propadnul zoufalství, že jsme ho opustili, od té doby se přitulí, kdykoliv má možnost.
Přikláním se k tomu, že už jsem prostě paranoidní - před pořízením kotěte jsem si v rámci přípravy pročetla řadu diskuzí, k smrti se vyděsila, o kolika kočičích nemocech jsem vůbec nevěděla. Racionálně si myslím, že větší příjem souvisí se změnou stravy a měl by být ještě v míře, ale pro jistotu budu ráda za vaše názory :) Děkuju!
Uživatel s deaktivovaným účtem

oliverkova
napsal(a):
Hezký den všem, jdu se poradit a nejlépe se nechat uklidnit - máme kocourka, starého přes čtyři měsíce. Je to cca 14 dní, co jsme začali dávat i granule - ráno dostává kapsičku, odpoledne granulky, přičemž se mu poměrně dost zvětšil příjem vody. Je částečně venku, kde pije ze svojí misky (např. dneska cca 20 ml během 12 hodin), dvě tři hodinky denně tráví doma, kde najednou začal chodit pít z konvičky na zalévání - za hodinku se třeba třikrát zvedne a dojde se napít. Nepije dlouho, tak deset, dvacet sekund. Chodí pít hlavně večer, potom, co si dá granule, ráno si jen lízne, případně smočí packu. Celkem bych řekla, že za den vypije tak 60 ml, možná o něco víc, váha kocoura je cca 1,3 kg. Byla jsem zvyklá na kočky, které misku s vodou obcházely obloukem, takže na to koukám fakt trochu vyděšeně.
Žádné jiné problémy nemá - pravidelně žere, příbírá, nemňouká, nevšimla jsem si ani toho, že by chodil víc čurat - doma a pod dohledem tráví ale maximálně dvě hodinky v kuse, to čurat nechodí. Trošku se mu změnila aktivita, mnohem víc se mazlí, nepropadá už takovým těm zběsilým kotěcím hrám, kdy neví, čí je. Osobně si myslím, že je to tím, že byl před týdnem poprvé sám celý den a než jsme dorazili domů, tak propadnul zoufalství, že jsme ho opustili, od té doby se přitulí, kdykoliv má možnost.
Přikláním se k tomu, že už jsem prostě paranoidní - před pořízením kotěte jsem si v rámci přípravy pročetla řadu diskuzí, k smrti se vyděsila, o kolika kočičích nemocech jsem vůbec nevěděla. Racionálně si myslím, že větší příjem souvisí se změnou stravy a měl by být ještě v míře, ale pro jistotu budu ráda za vaše názory :) Děkuju!
Kočka denně vypije asi do 45 ml/kg vody. Ale je tam hodně velká variace takže s jistotou se o nějakém patologicky nadměrném pití mluví pří spotřebě nad 400 ml/kg/den.

Řekla bych, že pokud kocourek chodí "zobat" granule během dne, tak se chodí i častěji napít. A to je dobře. V přírodě kočky pijí velmi málo. Vodu získávají z masité potravy. Granule jsou suché... Neznepokojovala bych se.
Super, děkuju, na takové hodnoty se určitě nedostane, jsem ráda, že je problém na mé straně, ne na kocourově :)
Kocour zdraví ;).

oliverkova
napsal(a):
Super, děkuju, na takové hodnoty se určitě nedostane, jsem ráda, že je problém na mé straně, ne na kocourově :)
Kocour zdraví ;).
Krásný macíček
oliverkova
napsal(a):
Kocour zdraví ;).
Je nádherný!
Začala bych mírně panikařit, až pokud by se přidaly i jiné problémy. Jsem bohyžel také poněkud paranoidní, ptž můj minulý kocour umřel na selhání ledvin, u něhož je zvýšený příjem tekutin typický. Ale určitě Vás nechci strašit. Našemu kocourovi bylo 12 let...
oliverkova
napsal(a):
Kocour zdraví ;).
Jo, a jeden z mých kocourů je také mouráč a bílotlapkatý - ale více zadní nohy, přední jen náznak "ponožek" - takže 2podušky má černé a 2 růžové - je to dost komické...
oliverkova
napsal(a):
Kocour zdraví ;).
Je to krasavec.
A co se týče většího přijmu pití - je to dík změně stravy. Jsou-li kočky na mase / konzervách, apod. mají menší spotřebu vodí díky tomu, že přijmou už v potravě kolem 70-80% vody. Pokud jedí granule, mají logicky potřebu tekutiny doplnit, takže je jen dobře, že pravidelně pije. Naopak by bylo špatně, kdyby i na suchém krmení neměl potřebu pít.
oliverkova
napsal(a):
Kocour zdraví ;).
Zadavatelko, jestli se ještě ozvete - na fotce to vypadá, že má kocour pelíšek v nějaké krabici a v ní nějakou měkkou deku. Moji kocouři "objevili" jednu deku - je neuvěřitelně měkoučká - je na pohmat jak samet, a bývají o ně boje - je to jen taková menší dečka, škoda, že furt nemám foťák. No a mladej na té dece dokonce zásadně provozuje mléčný krok, takže mu připomíná srst mámy, anebo prostě jsou z té deky tak odvaření. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli ten Váš kocourek to má také tak a event. nevíte - někdo - kde takovou heboučkou dečku sehnat. Já mám pocit, že ji dostala moje teta jako dárek k nějaké objednávce typu oblečení z "Bon Prix" apod. Tam já ale utrácet nehodlám... Tak kdybyste někdo věděli, tak dejte vědět . Já se navíc nevyznám v látkách, tak asi i nesprávně popisuji vlas té tkaniny - je to něco jako jemný plyš...
Fikovnice - myslím, že vím, o jakou deku Vám jde, protože náš kocour jí taky zbožňuje :) Je zatíženej na cokoliv měkkýho, ale tahle deka vede a dokonce nám na ní usíná (což je velký úspěch, protože když ho máme doma, tak chce zásadně spát na klíně). Ty naše už jsou pár let staré a byly jako dárek z Quelle, které už neexistuje, ale prý se objevují třeba k nákupu v blanche porte a podobných obchodech. Pokud v tomhle typu e-shopů nenakupujete, tak zkuste koupit normální fleecovou deku, mělo by to být to samé. A připojuju ještě jednu fotku, jestli pravdu myslíme to samé :).
oliverkova
napsal(a):
Fikovnice - myslím, že vím, o jakou deku Vám jde, protože náš kocour jí taky zbožňuje :) Je zatíženej na cokoliv měkkýho, ale tahle deka vede a dokonce nám na ní usíná (což je velký úspěch, protože když ho máme doma, tak chce zásadně spát na klíně). Ty naše už jsou pár let staré a byly jako dárek z Quelle, které už neexistuje, ale prý se objevují třeba k nákupu v blanche porte a podobných obchodech. Pokud v tomhle typu e-shopů nenakupujete, tak zkuste koupit normální fleecovou deku, mělo by to být to samé. A připojuju ještě jednu fotku, jestli pravdu myslíme to samé :).
Klasické fleecové mám pro kočky taky, ale tohle, co hledá fíkovnice, je jinačí. Viděla jsem hodně podobnou v Kiku. Tam jsem kupovala právě ty fleecové, protože je mají za super cenu a vedle byly takové měkounké, ale na můj vkus by se v tom číčám chytaly drápky a tahaly by tak brzy ven oka. Ale třeba ne, kdoví... pokud máte Kik po ruce, tak tam zajděte a uvidíte. ;).
oliverkova
napsal(a):
Ano ano, je to ta deka!
A fleece - to bude ono! Děkuji!
A děkuji i ostatním za tipy!
oliverkova
napsal(a):
Jo a Váš kocourek má moje milované zbarvení , píšu o tom ve "vzdychacím vlákně"!
lavacca
napsal(a):
Klasické fleecové mám pro kočky taky, ale tohle, co hledá fíkovnice, je jinačí. Viděla jsem hodně podobnou v Kiku. Tam jsem kupovala právě ty fleecové, protože je mají za super cenu a vedle byly takové měkounké, ale na můj vkus by se v tom číčám chytaly drápky a tahaly by tak brzy ven oka. Ale třeba ne, kdoví... pokud máte Kik po ruce, tak tam zajděte a uvidíte. ;).
Aha. Takže myslíte, že fleece to není? No, Kik mám celkem po ruce, tak vyzkouším. Ono mnohdy se různé deky a dečky dají koupit třeba i v "Albertu", onehdá jsem tam s nimi zahlédla regál, ale neměla jsem čas to tam prohlížet.
joanne.s
napsal(a):
Právě že to co hledáte není fleece. Fleece je deka klasická.
Materiál co hledáte je plyš, jak plyšák.
Ale flísová deka je praktičtější, pro kočky. Dle mého názoru. A u nás není méně oblíbená/mám obě.
No aspoň vidíte jaký jsem neznalec - obzvlášť co se třeba látek týká. Ono možná by svůj účel splnily oba typy těchto látek; kočeny zkrátka milují měkké, to není nic nového. I když nějaký můj exexexkocour zásadně spával na koši naplněném dřevem určeným k topení. On všeobecně miloval dříví, často na něm lehával, vždy jsme se tomu divili, jak to že mu nevadí jednak ta tvrdost dřeva, ale hlavně nerovnost - nikdy to nezarovnáte do nějaké úhledné roviny. Ale prostě miloval to...a vlastně to byl jeho pelíšek!
Je to zajímavé, to rozpětí oblíbeného poležení.
Odpozorovala jsem, že kocourek miluje ležet na:
dece
na peřině/někdy radši pod peřinou
na igelitové tašce
na /v papírové tašce
na topení/wawky/
v krabici
na otevřeném notebooku/zde i mění nastavení, přidává příspěvky na FB apod./
ve skříni ve svetrech/ideálně v černých
mezi botama
na mně/pozdě večer, brzo ráno/.
joanne.s
napsal(a):
Je to zajímavé, to rozpětí oblíbeného poležení.
Odpozorovala jsem, že kocourek miluje ležet na:
dece
na peřině/někdy radši pod peřinou
na igelitové tašce
na /v papírové tašce
na topení/wawky/
v krabici
na otevřeném notebooku/zde i mění nastavení, přidává příspěvky na FB apod./
ve skříni ve svetrech/ideálně v černých
mezi botama
na mně/pozdě večer, brzo ráno/.
"na otevřeném notebooku/zde i mění nastavení, přidává příspěvky na FB apod."
No můj mour jednou odeslal mail šéfové cca tohoto znění: mrvtkklihrrsvstf... Šéfová si musela myslet, že jsem jak motyka (jak se u nás říkává!)

fikovnice
napsal(a):
"na otevřeném notebooku/zde i mění nastavení, přidává příspěvky na FB apod."
No můj mour jednou odeslal mail šéfové cca tohoto znění: mrvtkklihrrsvstf... Šéfová si musela myslet, že jsem jak motyka (jak se u nás říkává!)
A nebylo to náhodou: dmmfjtudztn... U nás se říká, nazobaná jako sýkorka
Jo kočky a notebook...to by člověk mohl vyprávět. Ale náhodou když byla naše Angie malá, tak se jí povedlo napsat ahhoooj..a samozřejmě k tomu dodala xx dalších písmen, ale do teď nechápu, jak se jí to ahoj povedlo / už je to 5 let zpět/. Jinak u stolního PC mám klávesnici umístěnou na "šuplíku" pod stolem, takže zůstane-li vysunutá, tak přes ní běžně kočeny přejdou ze stolu na židli či opačně a taky napíšou zajímavé věci. občas se jim povede zavřít okno prohlížeče, ale maily naštěstí neposílají.
napsal(a):
A nebylo to náhodou: dmmfjtudztn... U nás se říká, nazobaná jako sýkorka
U nás se říká plno těchto přirovnání: Být jak motyka, event. být jak lopata, někdy s kámoškou používáme výraz "být jak puma" , a někdy "xy hadra!" A xy je jedna penzistka od nás z domu, která už tak od 7h od rána má trojku v žíle kterou celodenně dokrmuje, takže odhaduji, že večer se dostává někam k hodnotě 5 až 6. A to má pesana - takovýho smetáka, ale hodnýho, a komu čest tomu čest - i když je panička jak motyka , tak pesana prostě pravidelně venčí!
A už jsem zas zpět s blbým dotazem a mám podezření, že se ze mě stává hysterka. Mrňous je poslední tři dny poměrně letargický, chce chovat, tulí se s vrněním do klína a pospává, případně upadá až do hodně tvrdého spánku. Ve fázích mezi spánkem a úplným probuzením je mu vidět v rohu očí třetí víčko. Konzervu žere bez problémů, na granule se ale příliš nevrhá, dneska mu jich dokonce přes noc pár zbylo, a nedomáhá se krmení jako obvykle. Může to být způsobené výměnou zubů? Je v tom správném věku a uvědomila jsem si, že poslední dobou vyloženě úmyslně okusoval svoje myšky, ale u předchozích kočiček jsem si nikdy ani nevšimla, kdy výměna zubů proběhla, tak nevím. Domů se dostanu až večer, abych mu mrkla na zoubky, takže mi prosím někdo řekněte, že to opravdu může být od zubů, nebo tu budu celý den sedět a přemýšlet, jestli náhodou neumírá na nějakou strašlivou chorobu...
oliverkova
napsal(a):
A už jsem zas zpět s blbým dotazem a mám podezření, že se ze mě stává hysterka. Mrňous je poslední tři dny poměrně letargický, chce chovat, tulí se s vrněním do klína a pospává, případně upadá až do hodně tvrdého spánku. Ve fázích mezi spánkem a úplným probuzením je mu vidět v rohu očí třetí víčko. Konzervu žere bez problémů, na granule se ale příliš nevrhá, dneska mu jich dokonce přes noc pár zbylo, a nedomáhá se krmení jako obvykle. Může to být způsobené výměnou zubů? Je v tom správném věku a uvědomila jsem si, že poslední dobou vyloženě úmyslně okusoval svoje myšky, ale u předchozích kočiček jsem si nikdy ani nevšimla, kdy výměna zubů proběhla, tak nevím. Domů se dostanu až večer, abych mu mrkla na zoubky, takže mi prosím někdo řekněte, že to opravdu může být od zubů, nebo tu budu celý den sedět a přemýšlet, jestli náhodou neumírá na nějakou strašlivou chorobu...
No, vzhledem k popisovanému chování plus třetímu víčku bych já tedy rozhodně navštívila veta... Moji kocouři když přezubovali, tak o tom vlastně ani moc nevím, něco se mi plete, že jeden z nich byl špatnej - ale snad jen jeden den. Pak jsem našla v koberci vypadený zub.
oliverkova
napsal(a):
Děkuju za info, zuby to opravdu nebyly. Kocoura jsem nakonec hned ten den dotáhla k vetovi, i přes očkování dostal kalicivirózu. Naštěstí to vypadá na rychlé uzdravení - už se zase domáhá žrádla, hraje si a zlobí jako obvykle :).
Tak to moc držím pěsti, i když je to pro mě překvapivé - byl očkován a přesto onemocněl kalicivirózou...
Tak ať se rychle uzdravuje!

fikovnice
napsal(a):
Tak to moc držím pěsti, i když je to pro mě překvapivé - byl očkován a přesto onemocněl kalicivirózou...
Tak ať se rychle uzdravuje!
Onemocnět může, ale průběh je mírný