Dobrý den, kamarádi by mi rádi darovali odrostlé kotě, cca. půl roku staré, možná o něco více, je zvyklé venku, kde si ve dne různě courá, ale vrací se domů kvůli jídlu a na noc, přes den také, ale jinak může samozřejmě chodit, kde mu libo. Od mala není "mazlící", takže kontakt s lidmi moc nevyhledává. Myslíte, že je možnost jej přestěhovat do nového domova, taktéž venkovního, a jaká je asi úspěšnost, že si zvykne na nové prostředí?
Úspěšnost je dobrá.
Záleží hlavně na lidech, aby mu se zvykáním pomohli.
Je nesmysl donést kočku a vypustit ji v cizím prostředí.
Bude vyplašená, uteče a ztratí se a zajde.
Kočky, které u vás žijí ji budou vyhánět.
Člověk ji musí pomoci se zvykáním a celkovým zabydlením,
seznámit se psem...
Měla by být nějaký čas zavřená, dobře krmená,
(aby se ráda vracela).
Po čase - týden nestačí, ji seznámit s novým prostředím...
rapotacka11
napsal(a):
Úspěšnost je dobrá.
Záleží hlavně na lidech, aby mu se zvykáním pomohli.
Je nesmysl donést kočku a vypustit ji v cizím prostředí.
Bude vyplašená, uteče a ztratí se a zajde.
Kočky, které u vás žijí ji budou vyhánět.
Člověk ji musí pomoci se zvykáním a celkovým zabydlením,
seznámit se psem...
Měla by být nějaký čas zavřená, dobře krmená,
(aby se ráda vracela).
Po čase - týden nestačí, ji seznámit s novým prostředím...
Není co dodat...
Z názvu tématu jsem měla nejdříve hrůzu, že chce zaavatelka venkovní kočku přemístit do bytu. Ale po přečtení příspěvku je jasné, že chce pro kočku jen to nejlepší. Jen snad dodám, že je možné (ale rozhodně ne jisté), že kočka mazlící typ nikdy nebude.
Zuzka Č.
napsal(a):
Já si to právě tak představuji, že ji budu mít zavřenou, ale aby věděla, že jí tam nebude ubližováno, bude jí tam teplo, bude mít svůj domeček, a dostane dobře najíst. Pokud se nebude chtít nechat hladit, nutit ji nebudu, ale aby prostě věděla, že u nás je její "doma".
Jasný...
Ale po čase ji plánujete mít i jako venkovní, jestli jsem to dobře pochopila...?
Zuzka Č.
napsal(a):
Dobrý den, kamarádi by mi rádi darovali odrostlé kotě, cca. půl roku staré, možná o něco více, je zvyklé venku, kde si ve dne různě courá, ale vrací se domů kvůli jídlu a na noc, přes den také, ale jinak může samozřejmě chodit, kde mu libo. Od mala není "mazlící", takže kontakt s lidmi moc nevyhledává. Myslíte, že je možnost jej přestěhovat do nového domova, taktéž venkovního, a jaká je asi úspěšnost, že si zvykne na nové prostředí?
Ideální by bylo kotě na 3-4 týdny zavřít doma tak, aby zároveň mohlo koukat z okna ven na zahradu, kde se má pak pohybovat. Až bude mít ve vás důvěru, postupně mu dovolit jít s Vámi ven - nechat otevřené dveře, aby v případě úleku, mohlo zase zaběhnout domů. V době, kdy bude doma ho omazlit - pomalu na něj mluvit klidným hlasem, ideální je to u krmení. Sedněte si dolů na zem kousek od misek, vyprávějte mu třeba, co jste ten den dělala, apod. A postupně se k němu přibližovat až ho budete u jídla mazlit, atd. Každá kočka lze omazlit, jen to chce u některých moře času a trpělivosti. Vy máte ještě kotě, tam by to mělo jít lépe. Já si takto brala tehdy cca 9 měsíční kočičku a za 2 týdny už mi lezla sama na klín.