Janae

XXX.XXX.237.1
Naše roční Peršanka váží pouze 2,4kg, vypadá jak kotě.
Není to moje první Peršanka, vím, že jsou "pomalejší" a dospívají až kolem druhého roku. Navíc je to colorpoint, ty bývají drobnější. Ovšem 2,4kg mi přijde dost málo.
Jedná se o nekastrovanou kočku a zatím se kastrovat nechystám, mrouskala se poprvé minulý týden a prožívala to naprosto klidně, normálně jedla. Pokud by se mrouskání opakovalo často nebo při něm nějak blbla, tak vykastruji, ale zatím chci počkat, až trošku doroste, je opravdu hodně křehká.
Krmím hlavně masem, na dokrm má granule Applews (pro koťata, jiné nechce), občas tvaroh, žloutek - prostě klasika, v jídelníčku snad problém nebude.
Chtěla bych se zeptat kolik přibližně vážily vaše podobně staré kočky.
Jde mi hlavně o Peršanky, ale pochlubte se i jinak.
Popřípadě jestli vás napadá co dělat víc, možná nějaké testy (HCM?).
Možná mě ještě mě napadá, že i oproti ostatním peršankám je klidná, vlastně celé dny prospí.
A kolik měly jiné vaše perské kočky?
Pokud se jedná o kočičku bez PP, tak může být menší i v dospělosti, třeba i rodiče byli nestandardně menší.
Pořád ještě může v dospělosti těch 3,5 kg mít..
můj kocour /jiné plemeno - ruský, také bez PP/ měl v roce těsně přes 4 kg. Nicméně jde o kocoura, kteří bývají větší, mohutnější, navíc jsou vyšší - delší.
Podle mého krmíte dobře. p.s. štíhlá kočka zdravá kočka
Janae

XXX.XXX.237.1
Trefila jste se, je bez PP.
Rodiče jsem viděla, odhadem kočka kolem 4 kg kocour byl větší.
Moje peršanky měly 4-5kg, zdají se mohutné, ale je to optický klam, většinu velikosti naženou nadýchaným kožichem.
Momentálně mám jednoho 7 kg krátkosrstého křížence peršanky, vedle něho vypadá drobná kočka jak křeček.
Kočka nijak hubená není. Když jí vykoupu, není to žádná kostřička, jak jsem byla zvyklá u předchozího zvířete, které se zdálo velké než se namočilo. Veterináři se líbí, prý to ještě doroste, ale nějak se mi to nezdá.
Většina lidí jí typuje na malé koťátko, vůbec nepřipomíná ročního puberťáka.
Aby v roce měla necelých 2,5 kg je trochu divné... ale může být prostě drobnější, občas se to stane. Věkem vám ještě zmohutní, ale markantní rozdíl už to asi nebude (většinou přidají těch 500 g, max. to 1 kg). Kočky rostou nejvíce do těch 11.-12.měsíců, pak spíše už jen mohutní.
Jinak v krmení problém nevidím, zvlášť pokud je jinak v pohodě a netrpí průjmy, apod.
Otázka je, zda nemá nějakou vrozenou vadu - i to srdce to klidně může být, že to tolik nestíhá, apod. Asi bych ji nechala udělat sono srdce + odběry krve, zda ji něco nechybí. Poslední dobou má dost zvířat rozhozenou štítnou žlázu, která ovlivňuje i tu tělesnou hmotnost.
Vyloučila bych onemocnění štítné žlázy, apod. a nechala ji vykastrovat. Po kastraci většina koček také ještě zmohutní a přibere. A nač ji trápit mrouskání, když stejně koťata mít nemůže dík své váze...
Janae

XXX.XXX.237.1
Množit jí opravdu nehodlám, o to nejde. Přiznávám, že jsem si jí původně pořizovala s tím, že od ní budu chtít koťata pro rodinu, tzn jeden- dva vrhy a kastrace, ale nejsem blázen, takto do koťat nejdu.
S kastrací chci zatím počkat až trošku doroste, peršanky mají většinou říji hodně klidnou, počítám, že další bude mít až někdy v létě. Ale kdyby to mělo být jinak, tak kastrovat budu už teď.
Během příštího týdne se chystám na přeočkování, tak si vyžádám nějaké testy.
Je to neuvěřitelně klidná a hodná kočka, vlastně ani nevíme, že ji máme. Nerada bych o ní přišla předčasně.
Janae
napsal(a):
Množit jí opravdu nehodlám, o to nejde. Přiznávám, že jsem si jí původně pořizovala s tím, že od ní budu chtít koťata pro rodinu, tzn jeden- dva vrhy a kastrace, ale nejsem blázen, takto do koťat nejdu.
S kastrací chci zatím počkat až trošku doroste, peršanky mají většinou říji hodně klidnou, počítám, že další bude mít až někdy v létě. Ale kdyby to mělo být jinak, tak kastrovat budu už teď.
Během příštího týdne se chystám na přeočkování, tak si vyžádám nějaké testy.
Je to neuvěřitelně klidná a hodná kočka, vlastně ani nevíme, že ji máme. Nerada bych o ní přišla předčasně.
Právě. Ono mrouskání = rozhození hormonů, což ji taky ke kondici nepřidá. ;) Tak mi přijde trochu zbytečné je nechávat na prázdno mrouskat, když stejně ji ta kastrace bude tak či tak čekat. ;)
Kastrovat se dá už od 2 kilo, takže v tom nevidím problém. My kastrovali 6 měsíční kočenu a vše v poho. ;)
Ono to může být i tím, že ji chybí energie na nějaké řádění, apod. Uvidíte. Držím palce, ať je to jen nějaká banalita.
Pokud má rok, je to opravdu drobeček. Nejsou-li žádné zdravotní problémy, tak bych se tím až tak netrápila.
My máme 3 kočky, jednu 5-letou obyčejnou, ta váží kolem 4,5 kg a další dvě jsou 11-měsíční modré britky váží teď kolem 5 kg. Britky jsme nechaly vykastrovat kolem 7 měsíce a poté začly hodně mohutnět, asi i tím, že se zklidnily, takže už toho tolik nevyběhají...
No to je opravdu malinká.Já jsem si kupovala mojí kočku se slevou(Ocicat) právě proto, že byla moc malinká.A říkali, že moc nevyroste.V roce měla ale 3,8kg.Dneska má v šesti letech okolo 4 kil.Kocour má 7 kilo, a už ve 4 měsících měl 4 kila...takže mi ta vaše kočička připadá hodně malinká...
Přidávám se k těm, kdo píší, že je to málo...mně se opravdu necelé dvě a půl kila na roční číču zdají být dost málo. Toto měli moji kocouři jako cca 5měsíční koťata, velkej má teď kolem 7kg (asi i víc).
Napiště také jak je dlouhá/vysoká. Je rozdíl, když by kočka byla dlouhá a vychrtlá a když je kočka i malá na délku - tam se nižší váha ztratí.
Držím pěsti, ať vše dobře dopadne!
fikovnice
napsal(a):
Přidávám se k těm, kdo píší, že je to málo...mně se opravdu necelé dvě a půl kila na roční číču zdají být dost málo. Toto měli moji kocouři jako cca 5měsíční koťata, velkej má teď kolem 7kg (asi i víc).
Napiště také jak je dlouhá/vysoká. Je rozdíl, když by kočka byla dlouhá a vychrtlá a když je kočka i malá na délku - tam se nižší váha ztratí.
Držím pěsti, ať vše dobře dopadne!
K.
Janae

XXX.XXX.237.1
Nikde jsem nenašla jak se měří kočka.
Vzala jsem si psí mustr.
kohoutek 22cm
délka od kohoutku k ocasu 29cm
obvod hrudníku 28cm
Není hubená, ale má drobnou kostřičku. Je nízká, téměř tahá břicho po zemi, ale to je u peršanek normální. Manžel mi tvrdí, že rostla do 6 měsíců, pak se zastavila. Já nevím, nedokážu říct.
Janae
napsal(a):
Nikde jsem nenašla jak se měří kočka.
Vzala jsem si psí mustr.
kohoutek 22cm
délka od kohoutku k ocasu 29cm
obvod hrudníku 28cm
Není hubená, ale má drobnou kostřičku. Je nízká, téměř tahá břicho po zemi, ale to je u peršanek normální. Manžel mi tvrdí, že rostla do 6 měsíců, pak se zastavila. Já nevím, nedokážu říct.
Ono spíš než měření napoví přejet ji po žebrech - pokud by ji vystupovaly, měla by přibrat.
Janae

XXX.XXX.237.1
Dle toho testu je spíš silnější.
Přidávám asi měsíc starou fotku, doma se pokusím nafotit s nějakým měřítkem.
Co tak procházím net, tak se občas u perských a britských koček vyskytne, že v roce jsou drobné a na druhý rok vše doženou. Někteří chovatelé píší, že narostou až na třetí rok a hlavně po porodech či kastraci. Tak snad vše bude dobré.
Kromě klasických testů si u veterinářky vyžádám i testy na štítnou žlázu.
Janae
napsal(a):
Co tak procházím net, tak se občas u perských a britských koček vyskytne, že v roce jsou drobné a na druhý rok vše doženou. Někteří chovatelé píší, že narostou až na třetí rok a hlavně po porodech či kastraci. Tak snad vše bude dobré.
No, dle fotky se mi jeví jako maličká. V tom případě bude zřejmě váha odpovídající. Ať se jí daří!
Janae

XXX.XXX.237.1
Janae

XXX.XXX.237.1
Jen pro upřesnění, sedí na klíně dvouletému dítěti, proto jí je plný klín.
Janae

XXX.XXX.237.1
Mě spíš naopak přijde dlouhá a na krátkých nožičkách. Připomíná mi jezevčíka.
Janae
napsal(a):
Kočka roste nejvíce do cca těch 10-12 měsíců, poté do cca těch 3 let ještě mohutní. Nicméně zažila jsem kočku, jež by byla v roce střízlík a nakonec z ní byl kusanec kočky. Ano, věkem se většinou zakulatí, ale dorostou většinou už jen 1-3 cm co do výšky, jak ještě zmohutní.
A růst po porodu - ano, kočka může mít koťata od 12 měsíců dle chov. řádu a tak opravdu do 3 let ještě zmohutní. Ale nemá to návaznost na ten porod, ale na to, že plně dospěla. ;) Naopak kočky po kastraci mohutní pokud byly kastrovány jako mladší z důvodu, že energie jde především do růstu, nikoli do přípravy na rodičovství.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale krásná colorpoint-ka