makulka

XXX.XXX.41.2
Dobrý den, máme 3letou kočku odchovanou v bytě. Je vykastrovaná. Od koťátka zvyklá na pejska. V poslední době se s ním ale přestala snášet, agresivně ho zahání, syčí na něj, nenechá ho napokoji, dokud si nezaleze někam, kde ho nevidí. Nikdy si nic vážného neudělali, občas se navzájem hašteřili, ale spíš tak v zápalu nevinné hry.
Teď je ale na něj zlá, kolikrát i přesto, že si jí ani nevšimne, jen projde okolo a už je agresivní. Občas to v zápalu zkouší i na přítele.
Nevíte co s tím?
makulka

XXX.XXX.41.2
Ne, nechodí ven. Bydlíme v paneláku ve 3tím patře. Ikdybych jí chtěla pouštět, tak je to u nás nebezpečné (silnice, centrum města).
A co tedy s tím? Přejde to ? Je to docela neúnosné a trápí nás to, nehledě na to že bývá nebezpečná i pro okolí. Jak je máme zase spřátelit ? Nebo mě ještě napadlo, jestli jí nedávat něco na uklidnění, nemám s tím zkušenosti...
makulka

XXX.XXX.41.2
Právě, že pes kočku z 90% ignoruje, spíš ona otravuje jeho. Vždycky ho měla ráda - když byl pryč, tak po něm mňoukala a hledala ho, při příchodu ho vítala. Až poslední měsíc po něm vysloveně agresivně jde, přitom jí opravdu nic nedělá. Nechá se od ní otravovat i při žrádle. Pouze když ho otravuje třeba při odpočinku a nemá zrovna náladu, tak se po ní ožene, aby mu dala pokoj, ale nikdy po ní nevyjede tak, že by jí někde proháněl - jen se ožene aby ho nechala napokoji.
Zkopírovala jsem od vedle:
koňadra
"Kočka, která nikdy nebyla nikde jinde než v bytě, tak ta žije i v tom bytě poměrně spokojený život"
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
hmn
I tohle jak která...u některých se ta frustrace provalí třeba nečistotností, problémovým chováním...
"""""""""""""
Souhlas.
Nic na uklidnění bych nedávala.
Dopřála bych ji dovolenou venku, kdyby byla možnost...
Rapotacka11: "Dopřála bych ji dovolenou venku, kdyby byla možnost..." - a to si představujete jak? Já si to totiž u bytové kočky dost dobře představit neumím - jakože by ji vyváželi za město a tam pouštěli proběhnout jako psa? To přeci u 99 koček nemůže fungovat - kočka si jde kam chce a kdy chce, klidě i zdrhne a nepřijde na přivolání jako pes. Někdo vyváží s sebou kočky na chatu, kde jim dává volnost, ale to si také neumím představit, hlavně, jak je chytí, když chtějí jet v neděli domů? Nevím, aby si zadavatelka nepřidělala ještě větší problémy, že kočka bude chtít být venku pořád - když pozná svobodu.
Jak obnovit přátelství se psem? Myslím, že když toto není ten případ, že by pes proháněl kočku, nechala bych tomu volný průběh, oni se spolu časem domluví sami. Asi by bylo zapotřebí, aby se právě ten pes po kočce občas ohnal trochu více. Zdá se, že je velký dobrák a kočka toho zneužívá.
makulka
napsal(a):
Dobrý den, máme 3letou kočku odchovanou v bytě. Je vykastrovaná. Od koťátka zvyklá na pejska. V poslední době se s ním ale přestala snášet, agresivně ho zahání, syčí na něj, nenechá ho napokoji, dokud si nezaleze někam, kde ho nevidí. Nikdy si nic vážného neudělali, občas se navzájem hašteřili, ale spíš tak v zápalu nevinné hry.
Teď je ale na něj zlá, kolikrát i přesto, že si jí ani nevšimne, jen projde okolo a už je agresivní. Občas to v zápalu zkouší i na přítele.
Nevíte co s tím?
A nezměnilo se u vás něco? Číča je jinak ok (zda třeba nemá nějaký zdrav.problém, jež ji trápí a vylévá si to na psovi, že jí něco je a nemůže se toho zbavit) ?
Jak často se kočce věnujete? Myslím různé hry s mávátkem, apod. ? Možná se jen nudí a cítí se frustrovaná /no, kdo by nebyl být celý den zavřený jen mezi 4 stěnami, že jo/. :) Tomu by nasvědčovalo i to, že to občas zkouší na přítele - zda tak nechce vyvolat hru a není jen nepochopena. ;)
Jinak pokud je jen bytová, nepouštěla bych ji ven. Pokud máte balkon, tak ideálně nechat zasíťovat a ji tam dát škrabadlo, apod. kde se bude moct vyvalovat a pozorovat svět venku. Plus pokud nemá, tak dát na parapet deku, aby mohla v klidu sledovat ptáčky venku, apod.
Pokud kočka nemůže ven a je zavřená jen doma ještě k tomu se psem tak je zapotřebí jí udělat co největší prostor. Nestačí jenom škrabadlo zkuste ji přidelat poličky z kterých by mohla skočit na skříň ze skříně na škrabadlo ze škrabadla na opěradlo gauče. Udělat jí takovou prolejzačku.Dají se koupit pěkný moderní poličky. Nebo přímo pro kočky. kočka se ve vyškach cítí bezpečně.Uvidíte, že se zklidní.
Naše kočka se na chalupě držela u domu, takže s odjezdem problémy nebyly. Ale vyšlo najevo, že se vlastně v tom prostoru bojí, takže nám veterinář doporučil, ať se na převoz kočky vykašleme a necháme ji přes víkend v bytě, kde je zvyklá.
V bytě máme i velkého psa, kterého kočky zajímají, ale jen tak lehce - kocour zdrhne pod nízkou postel, kam se pes nedostane, kočka líně leží kdekoliv a jen zasyčí a má od psa pokoj. Ostatně, náš pes je dobrák, žádný lovec, takže dvě vteřiny na kočku kouká, odfrkne si, koukne po nás, co na to říkáme, a pak jde pryč, případně je odvolán.
Moc jsem nepochopila, jak může být kočka nebezpečná pro okolí?
Pokud jde o kočku bytovou - panelákovou, žádné občasné venčení bych nezaváděla. Dlouhodobý pozitivní efekt nebude, naopak pak bude ve stresu, že je po vycházce opět zavřená v bytě.
Ono i ten sezonní přístup ven není tak jednoduchý. Jsou kočky, co jsou po sezoně ve stresu dlouhodobě, naštvané, močí vám po bytě apod.
Za mě - pokud není možnost přístupu ven celoročně, kočku bych nepouštěla.
Vybít co nejvíc doma - vysoké škrabadlo do stropu, x různých pelíšků ve výšce, nejlépe kočičí dráha, ať má kam šplhat a skákat. Plus aktivně se kočce min. dvakrát denně věnovat - házení myšek, hrátky s mávátky, peříčky, lovení apod.
Co se týče chalupy a chaty, tak já pojedu teď poprvé s kocourem na chalupu. Vzhledem k tomu, že s pobytem u rodičů v bytě neměl od začátku žádný problém, tak doufám, že nové prostředí vnitřku chaty zvládne. Chci ho zkusit vzít ven. Na kšírkách (v těch cestuje, takže je zvyklý), ale nemyslím si, že by se mu to venku líbilo. Spíše ho vidím vyvaleného na okně (už má vyrobené rámy se sítí). Zkoušela jsem ho brát na chodbu našeho domu a to se mu vůbec nelíbilo. Projevoval totiž zájem z bytu na chodbu jít. Od té doby, co jsem ho na ni několikrát vzala, mohu nechat dveře z bytu otevřené a kocour neuteče.
lusice
napsal(a):
Co se týče chalupy a chaty, tak já pojedu teď poprvé s kocourem na chalupu. Vzhledem k tomu, že s pobytem u rodičů v bytě neměl od začátku žádný problém, tak doufám, že nové prostředí vnitřku chaty zvládne. Chci ho zkusit vzít ven. Na kšírkách (v těch cestuje, takže je zvyklý), ale nemyslím si, že by se mu to venku líbilo. Spíše ho vidím vyvaleného na okně (už má vyrobené rámy se sítí). Zkoušela jsem ho brát na chodbu našeho domu a to se mu vůbec nelíbilo. Projevoval totiž zájem z bytu na chodbu jít. Od té doby, co jsem ho na ni několikrát vzala, mohu nechat dveře z bytu otevřené a kocour neuteče.
Nevím, já bych asi ani ty kšírky nedávala, myslím, že to pro kočku není přirozené a bude víc nervózní z nich než z neznámého prostředí, které si může pomalu sama prozkoumat... Naši kočku jsem nejdřív zvykla v chalupě vevnitř, pak jsem nechali otevřené dveře a všechna okna a ona si sama někam lehla a koukala, nebo teda nejistě a pomalu plíživě vylezla do zahrady a zase poklusem zdrhala zpátky ke dveřím.
Kocour je naopak útěkář, tomu se na chodbě našeho paneláku líbí, ale nechá se v klidu přilákat zpátky. Naštěstí vždycky běží nahoru, ne k hlavním vstupním dveřím.
Kočka jednou nepozorovaně vyběhla dveřmi na chodbu, my jsme si toho nevšimli a ta se tak vehementně a hlasitě drápáním na dveře drala zpátky, že ta tendence prozkoumávat okolí teda fakt nemá.
Dostává pravidelně kšírky na cestu. Jedeme několik hodina a kdyby se něco dělo, tak bych ho vyndala ven z přepravky a přece jen by se lépe s ním manipulovalo, kdyby bylo za co ho chytit (přece jen má přes 5 kilo). Jezdíme vlakem v tzv. letadlovém voze a kdyby utekl, tak ho snáze chytím. Ale vyndat jsem ho vyndávala jen jednou, hned tu první cestu. Teď už vím, že je lepší si ho nevšímat, že mňouká jen na začátku a pak leží. Ale nikdy nevíte, kdy ho zase budu muset vyndat, proto kšíry.
A pak jsem ho brala na kšírkách na procházky po chodbě domu, když měl tendenci utíkat. Měla jsem v plánu vzít ho i ven do parku, ale myslím, že to nebude pro něj. Uvidím, jak bude reagovat na venkovní prostředí na chatě.
Kšírky jsou mu od začátku naprosto ukradené. Zvykala jsem ho na ně. A doteď je jeden dva dny před cestou spolu s přepravkou vytáhnu A nasadím mu je na hodinu dvě. Chová se úplně stejně, nesnaží se je jich zbavit, neošívá se.