Dobrý den,
mam doma 1,5let starou britku. Jednou za za cas ma své období, že moči po domě, byli jsme u vetereinare, kocka je v poradku, Měla obojek i prasky a stale jednou za cas se stane ze se vymoci na zem ci na kuchynskou linku , a toho šilene mnouka ale tim podle mého vynucuje pozornost, které ma nadmíru
denisa123
napsal(a):
Dobrý den,
mam doma 1,5let starou britku. Jednou za za cas ma své období, že moči po domě, byli jsme u vetereinare, kocka je v poradku, Měla obojek i prasky a stale jednou za cas se stane ze se vymoci na zem ci na kuchynskou linku , a toho šilene mnouka ale tim podle mého vynucuje pozornost, které ma nadmíru
Tipla bych si, že má opakující se zánět močáku. A to mňoukání by pak naznačovalo, že ji močení bolí. Chtělo by to důkladné vyšetření u veta, třeba i opakovaně. Odběry - moč, krev, UZV,...
denisa123
napsal(a):
Dobrý den,
Chybí mi tu dost podstatné info - je kočka už kastrovaná?!?
denisa123
napsal(a):
Dobrý den,
A jaký obojek měla? Teda spíš na co? Co vím, jsou obojky akorát proti blechám a klíšťatům, to s moč.cestami spojitost nemá ? A prášky měla jaké a na co?
denisa123
napsal(a):
Ano je kastrovaná a nebudu ji dávat obojek na blechy když má problémy s močením. Byl to obojek proti značkování a stres a prášky byli také na to.
OK. :) Já že se občas někdo diví, že mu kočka značkuje, když říjí. :) A čím krmíte?
Aha, no jo, dělají se vlastně i ty na stres... já nejsem jejich fanda, tak mě ani nenapadly...
A neděje se u vás něco neobvyklého? I když je divné, že ji to chytí jen jednou za čas...a ještě u toho mňouká... to je jak, když ji to bolí ?
denisa123
napsal(a):
Granule má urinary od purini. Neděje i když občas na ni stekne pes ale To ona si nenechá líbit :) Objednala jsem ji FELIWAY tak třeba pomůže.
Ty moc dobré složení nemají...a krom granulí nedostává nic? Žádné konzervy/kapsičky, apod. v čem by přijímala více tekutin? Syrové maso by vám nejedla? nebo aspoň vařené ?
A proč vůbec dávat urinary, když dle vyšetření moč.cesty jsou ok ?
denisa123
napsal(a):
Maso nejí jen tu stavu z toho. Občas dostane pamlsky. Poprvé když jsme byli u vete tak měla akorát zvýšené pH v moči. Ty granule jsou i jako prevence na zánět močových cest.
No, pokud jsou to ty Purina ONE Urinary Care, tak tam teda ve složení žádnou extra složku, jež by měla být prevencí moč.problémů nevidím...ale ono teda krom těch přímo veterinárních diet nikde v těch "speciálních" nic navíc nebývá... jen takový trik na kupující...
Purina ONE Urinary Care:
kuřecí maso (17%), pšenice (17%), kukuřice, sušená drůbeží bílkovina, pšeničná lepková mouka, rybí tuk (1%), živočišný tuk, kukuřičná krupice, sušený kořen čekanky (2%), kvasnice (1%), autolyzát, minerální látky.
- naopak samé obilí, což je pro kočku zbytečnost. Já osobně bych ji převedla na kvalitnější granule (klidně normální adultky) a zkusila i zda by nevzala kvalitní konzervy, apod. Jaký máte cca cenový strop za kg granulí ? Pokud dobře koukám, Purina je kolem 90-100, -/kg, to už byste měla mnohem kvalitnější krmení za tuto cenu. Např. Porta 21 Feline Finest Sensible - Grain Free či Brit Care, které obsahují jen brambory/rýži, jež je pro kočky snadno stravitelná a hlavně mají mnohem více maso...
Doporučuju pročíst tento článek: http://kocici.net/clanky/88-vime-jak-krmit-svou-kocku
denisa123
napsal(a):
Maso nejí vůbec i kvalitní pouze vylize ru šťávu. Granulí jsme vyzkoušela mnoho a tyhle ji jedou nejvíce.
Potvůrka... no, ono jsou taky dochucované, takže se ani nedivím, že jí jedou dost...a Portu jste už taky zkoušeli? Známá měla číču, kde zkoušela taky xx značek a nic. Já ji pak jednou odsypala Portu Grain free, co jsem měla doma a kočkám šmakovala a měla u té její kočeny velký úspěch. Už je to přes 1,5 roku a kočena ji s radostí žere dál (střídá ji to myslím ještě s Applaws, aby neměla pořád jen to samé).
denisa123
napsal(a):
Jedni co mi jedlá byla kapsička s tunakem a po čase i to nechtěla. Tu jsem nezkoušela a pořád nevím co to společného s tím že mi doma moči.
Třeba s tím, že může mít zdravotní problém z granulí plných soli a dochucovadel a na kvalitních granulích by bylo po problému.
PS: Navíc mi přijde zbytečné dávat stejné peníze za marketovku plnou obilí místo toho koupit kvalitní granule, když vyjdou stejně...
Denisa: Bohužel opravdu nekrmíte kvalitně, nechte si poradit. Granule vyměňte, chutnost není vůbec podstatný faktor. Ono všechny marketovky jsou chutnější, než kvalitní granule co doporučuje např. Lavacca.
Pokud pro svou kočku chcete to nejlepší, aby byla zdravá a spokojená, krmte kvalitní masové granule /např. Brit care, Porta/, ale hlavně i maso. Jde o to, aby kočka do sebe dostala dostatek tekutin, a ty z granulí opravdu nemá.
A se značkováním přijímání krmiva a tekutin opravdu často souvisí. Plus to chce kočku sledovat a zamyslet se, zda jí v jejím prostředí něco nevadí. Tváří se spokojeně, je klidná, vyrovnaná? Vyhovuje jí záchod, stelivo? Nešikanuje ji pes, příp. jiná kočka? Doporučuji nějakou knihu o kočkách a jejich chování.
denisa123
napsal(a):
Ano je kastrovaná a nebudu ji dávat obojek na blechy když má problémy s močením. Byl to obojek proti značkování a stres a prášky byli také na to.
Obojek proti značkování? To jsem ještě neslyšela. Odkud ho prosím kupujete? Jinak mně Feliway nepomohl. Teď aktuálně nějaký obojek má? Jedno je jisté - pokud jste již vyloučili zdravotní problém, něco jí vadí. A vy musíte zjistit, co to je. Má dostatek vysokých svislých škrabadel a nábytku na skákání? vymočí se na kuchyňskou linku - možná cítí prostředek, kterým jste linku umyla. co používáte? může tam být něco cítit, co se snaží kočka močí překrýt. Můžete popsat jak a kolik času denně jí věnujete? jste kuřačka?
denisa123
napsal(a):
Maso nejí vůbec žádné i kvalitní...nikdo ji nesikanuje takže klid jo. Tekutin má dostatek má totiž i vodu... nečekaně. Granule ji samozřejmě vymenim. Možná je víc klidná než vy.
Musím vás v něčem poopravit. Bohužel kočka, která je pouze na granulích a má k dispozici vodu, i tak do sebe nedostane tolik vody, kolik by měla. Kapsičky mají nějakých 70-90% vody, kdežto granule jen 10%. Proto je u "granulových" koček vhodné dostávat do nich často alespoň vývar. Kočka, která je na granulích, sice asi nebude mít zánět zubů a dásní, protože si je granulema čistí, ale pravděpodobně bude mít kvůli nedostatku tekutin selhání ledvin. Bohužel jsou kočky, které kapsičky nechtějí a žerou jen granule. Taky mám jednu takovou a pěkně mě to štve...
Já kupuju číče konzervičky animonda carny, mají asi 6 příchutí, některé žere, jiné ne, musí se to vyzkoušet. A jinak jak jste psala o tom mase, když vám žere vařené, zkuste maso na 1-2 min hodit do vroucí vody, jen aby se zatahlo. Postupem ho tam budete nechácat méně a méně a dá se takto dojít až k syrovému. A nebo když fakt nebude chtít ani postupně, tak jí občas přilepšete tím vařeným masem.
Tak dobrých granulí (stejně jako konzerv) je spousta a stačí si dát do vyhledávače tady na diskuzi "kvalitní granule" a najde vám to témata, kde se to řešilo. Každé číče chutná něco jiného, zvlášť u těch granulí.. já mám applaws a naší kočce chutnají. Doporučuju kouknout třeba na zoohit nebo granule.cz (sice menší výběr, ale nemůžete tam objedant nic špatného) a hledat bezobilné granule s co největším podílem masa, objednat víc vzorků a vyzkoušet.
denisa123
napsal(a):
Na zoohit objednavam...kouknu se a zkusim nejaky jine granule a zkusim i nejake maso :) děkuji :).
Ještě k tomu, že jí vyloučili zánět močáku. OK. Ale ona může mít písek, který se čas od času prodírá moč. cestami ven, ji to logicky bolí, proto močí jinde a mňouká bolestí. Odpovídalo by tomu i špatné pH její moči.
Kočičí svět
napsal(a):
Obojek proti značkování? To jsem ještě neslyšela. Odkud ho prosím kupujete? Jinak mně Feliway nepomohl. Teď aktuálně nějaký obojek má? Jedno je jisté - pokud jste již vyloučili zdravotní problém, něco jí vadí. A vy musíte zjistit, co to je. Má dostatek vysokých svislých škrabadel a nábytku na skákání? vymočí se na kuchyňskou linku - možná cítí prostředek, kterým jste linku umyla. co používáte? může tam být něco cítit, co se snaží kočka močí překrýt. Můžete popsat jak a kolik času denně jí věnujete? jste kuřačka?
"jste kuřačka?"
Toto mě zaujalo. Já tedy kuřačka nejsem. Ale kočky překrývají pach kouře?
denisa123
napsal(a):
V doma mame i nekuřáka a ten tedy nic neříkal že byl šel cítit smrad. Dům je vetrany a nekouří se tam. Navíc kočka to nedělá každý den ale tak jednou za dva měsíce.
Musíte přijít na to, co to způsobuje. musíte se na tím více zamyslet. ještě se zeptám, kolik vás žije v domácnosti? není možné, že by ji někdo od vás nějak ubližoval? nemá z někoho strach? Nestává se to náhodou vždy, když je doma sama s určitou osobou? může to být cokoliv. nechodíte si občas hrát s jinými kočkami nebo se psy? může cítit jiné zvíře, které jí třeba v minulosti nějak ublížilo - třeba ji napadl pes. říkala jste, že to dělá na lince, co když je to vážně saponát? nebo se jí na té lince líbí a vy ji vždy odtamtud vyženete, nepoužíváte násilí? třeba si myslí, že ji "pokáráte" když je na lince, tak se ze stresu pomočí. kdy to vlastně začala dělat? úplně odmalička nebo po příchodů dětí či nového partnera nebo něco takového. změnilo se něco u vás, když to začala dělat? třeba jste změnila parfém, koupila jste nový nábytek, nebo jste naopak něco dala pryč? co třeba nějaká pokojová velmi pronikavě vonící kytka?
Kočce nikdo neublizije! Ani pes ji neublížil. Násilí nepoužívám a ani nikdo z rodiny. Nezáleží na tom kdo je doma, je náš doma 5 a každý se sní mazlí má ji rád, zacala to dělat po kastraci, p parfém má jiný, nábytek je stejný. V pokoji mám kvitka ale ty nevoní a ani nekvetou. Dala jsem pryč partnera ale to dělala i před tím.
denisa123
napsal(a):
Kočce nikdo neublizije! Ani pes ji neublížil. Násilí nepoužívám a ani nikdo z rodiny. Nezáleží na tom kdo je doma, je náš doma 5 a každý se sní mazlí má ji rád, zacala to dělat po kastraci, p parfém má jiný, nábytek je stejný. V pokoji mám kvitka ale ty nevoní a ani nekvetou. Dala jsem pryč partnera ale to dělala i před tím.
Aha, takže je vás pět. to je dost. mohu se zeptat, jak velký byt nebo dům máte? jste si jistá, že má kočka nějaké klidné místečko, kde může být sama? jestli se s ní pořád každý mazlí, třeba se jí to nelíbí. možná chce být o samotě. možná hledá, kam by zalezla, ale pořád je jí někdo "v patách". říkáte, že když se počůrá, mňouká u toho. třeba vám říká "nech mě na pokoji, chci jít do svého pelíšku". můžete popsat to mňoukání?
Zkuste napsat paní doktorce Načeradské, taky jsem jí psala a odepsala mi dlouhý email. Někde na stránkách mají poradnu, tak to zkuste. A rovnou jí napište vše, co jste psala zde:že u vás nedošlo ke změnám, že jste vyloučili zdravotní problém, že má svůj pelíšek, soukromí i vyvýšená místa, že se jí hodně věnujete, že se chodí mazlit, atd. ať to tam pak zbytečně nerozebírá. třeba přijde ještě na něco jiného, je na to odborník
fikovnice
napsal(a):
Ještě k tomu, že jí vyloučili zánět močáku. OK. Ale ona může mít písek, který se čas od času prodírá moč. cestami ven, ji to logicky bolí, proto močí jinde a mňouká bolestí. Odpovídalo by tomu i špatné pH její moči.
Ano, taky mě to napadlo, zda nemůže mít "jen" písek, který ji sem tam cpe ven a při čůrání ji to řeže a bolí...
denisa123
napsal(a):
Obojek proti značkování? Co je v tom proboha za chemii? O tom jsem zatím neslyšela.
Když naše kočka jednu dobu po dvou metrech čůrala a kňourla u toho, šíleli jsme, že ji bolí močák a letěli k veterináři - a ona prý byla "jen" ve stresu z přestěhování. Dostala Diazepam a po pár dnech problém ustal.
Ohledně dostatku tekutin, jestli má ráda šťávu z masa, zkuste jí dělat něco jako polívky. Prostě vývar.