Zdravím,
pročítala jsem zde uvedené příspěvky ohledně krmení syrovým masem.
Náš kocour baští syrové velmi rád, ale nedávám mu vepřové. Mám takový pocit, že jsem někde četla, že vepřové se kočkám podávat nemá a tak jsem se podle toho řídila. Ale tady došlo k vyvrácení mé domněnky.
Vepřové mu tedy můžu také podávat?
MaBoza
napsal(a):
Zdravím,
pročítala jsem zde uvedené příspěvky ohledně krmení syrovým masem.
Náš kocour baští syrové velmi rád, ale nedávám mu vepřové. Mám takový pocit, že jsem někde četla, že vepřové se kočkám podávat nemá a tak jsem se podle toho řídila. Ale tady došlo k vyvrácení mé domněnky.
Vepřové mu tedy můžu také podávat?
Ne, vepřové se syrové vůbec nedoporučuje, může být nakažené.
Kočičí svět
napsal(a):
Ale to platí o masu z divočáka! Jedná se o Aujeszkyho chorobu, která ale v domácích chovech prasat není, takže maso z vepře domácího klidně krmit můžete.
Krmím vepřovým masem již několik let a kočky jsou zdravé, vitální.
xx

XXX.XXX.18.16
Kočičí svět
napsal(a):
A čím prosim tebe? Jedna pani povidala v mlíkárně, žejo... To si pleteš s divokým prasetem.
Kočičí svět
napsal(a):
To u nás se pro změnu zamrazuje všechno. nikdy nevíte. dodavatelům stejně nemůžete na 100 % věřit.
Já ale nezamrazuji ani maso určené pro lidi - pokud je k okamžitému spotřebování a uvaření/upečení/gril, atd. No a kocourům kupuji právě maso určené pro lidskou spotřebu.
Euforie

XXX.XXX.11.1
lavacca
napsal(a):
Ale to platí o masu z divočáka! Jedná se o Aujeszkyho chorobu, která ale v domácích chovech prasat není, takže maso z vepře domácího klidně krmit můžete.
Krmím vepřovým masem již několik let a kočky jsou zdravé, vitální.
Pěkné, ale to platí o domácích chovech v ČR, maso k nám dovážené není pouze tuzemské a nevidím důvod cokoliv riskovat. Zvlášť, když nutričně je vepřové pro kočky nic moc.
Euforie

XXX.XXX.11.1
xx
napsal(a):
A čím prosim tebe? Jedna pani povidala v mlíkárně, žejo... To si pleteš s divokým prasetem.
Jasně, jak s něčím nesouhlasíme, tak se tomu vysmějeme a shodíme to. Vepřové pro kočky běžně nenabízejí ani dodavatelé mraženého masa na barf, barfisté ho taky zhusta nedoporučují. Původ masa bývá nejasný, v ČR chov splňuje určité regule, zahraniční nemáme šanci dohledat.
A argument "Krmím tím léta a kočky jsou fit" je zhruba stejný jako "Whiskas dávám kočce celý život a už je jí 16 a nebyla ani jednou nemocná", čili výpovědní hodnota nula.
Taky občas dávám syrové vepřové, ale náš veterinář ho označil za nejtučnější z mas a tedy nejméně vhodné pro kočky i psy...
Hovězí ale naše kočky moc nechtěly.
Po kuřecím mase ale doslova jdou.
Včera u nás frčela kuřecí srdíčka... Akorát kocour mě začíná zlobit: nejradši jí přímo z mé ruky.
Euforie: Tak to už ale neřešíte případnou Aujezskyho chorobu, ale jiné nemoci..?
To pak ovšem není otázka jen dovozu vepřového, ale i jiných druhů masa, že..
p.s. plno Barfistů vepřové krmí úplně normálně. I můj veterinář dává psům i kočce.
Jinak souhlas - zdroj masa, jeho původ je důležitý a sleduju ho, co to jde.
Euforie
napsal(a):
Pěkné, ale to platí o domácích chovech v ČR, maso k nám dovážené není pouze tuzemské a nevidím důvod cokoliv riskovat. Zvlášť, když nutričně je vepřové pro kočky nic moc.
No a kdo tvrdí, že máte kupovat maso dovezené z ciziny? Ono to chce i ten původ mas jaksi hlídat. ;)
S tou nutriční hodnotou si to velice ráda poslechnu - máte nějaký odkaz na studii, který by ukazoval, že vepřové je pro kočky nutričně nevýhodné, apod. nebo to je jen plácnutí do vody?
Euforie
napsal(a):
Jasně, jak s něčím nesouhlasíme, tak se tomu vysmějeme a shodíme to. Vepřové pro kočky běžně nenabízejí ani dodavatelé mraženého masa na barf, barfisté ho taky zhusta nedoporučují. Původ masa bývá nejasný, v ČR chov splňuje určité regule, zahraniční nemáme šanci dohledat.
A argument "Krmím tím léta a kočky jsou fit" je zhruba stejný jako "Whiskas dávám kočce celý život a už je jí 16 a nebyla ani jednou nemocná", čili výpovědní hodnota nula.
Nevím, s kterým barfisty se bavíte, ale chodím do několika skupin zabývajících se tímto krmením, čtu články, knížky a vepřové je naopak velmi doporučované zvláště pro psy v zátěži (díky obsahu více tuku). Barf je o pestrosti, takže spousta lidí vepřové krmí. Pokud má pes problém s nadváhou, tak jen občas či ne, ale pokud je jinak pes v pohodě, tak vepřové spolu s hovězím a kuřecím je, co se týče, krmného masa nejrozšířenější.
Ještě bych k tomu podotkla - vepřové je často nejlépe přijímáno i "nežravci". Souhlasím, že obsah tuku nemusí být vhodný pro každé zvíře. Jo a jedna super výhoda vepřového - není ani zdaleka tak často alergizující/na rozdíl od kuřecího i hovězího. A přitom je dostupné a zpravidla levnější než třeba králičí a krůtí.
Naopak u koček se v Barfu omezuje spíše konzumace rybího masa.
lavacca
napsal(a):
No a kdo tvrdí, že máte kupovat maso dovezené z ciziny? Ono to chce i ten původ mas jaksi hlídat. ;)
S tou nutriční hodnotou si to velice ráda poslechnu - máte nějaký odkaz na studii, který by ukazoval, že vepřové je pro kočky nutričně nevýhodné, apod. nebo to je jen plácnutí do vody?
To je sice fakt, je dobré mrknout na výrobce, ale někdy se bojím, že naši dovozci jsou schopni maso přebalovat a klidně tam lípnout český původ, aniž by to byla pravda.
Já jsem pracovala s potravinářskými nutričními daty 11 let, ale jsem takový ignorant, že sním všechno a nikdy jsem si kalorie nepřepočítávala - natož pro kočky. Ale když veterinář zmínil, že vepřové je tučné (což víme všichni, že), tak je fakt, že jsem s tím podáváním vepřového kočkám přece jen přibrzdila.
Náš pes naopak špatně snáší hovězí. To byl vždycky průjem...
joanne.s
napsal(a):
Hovězí maso patří mezi časté alergeny. Stejně jako kuřecí.
Jojo, toho kuřecího je mi líto, protože ho zbožňuji. O hovězím jako alergenu nám vet neříkal, spíš zmiňoval jen tu příznivější nižší tučnost než u toho vepřového.
Jinak doporučil pro psa králíky a krůty.
Naší australačce moc chutnají ryby, nedávno uchňapla velký kus kůže z lososa, kterou kočky pohrdly, já jsem s hrůzou čekala, jak se to projeví, ale evidentně to strávila dobře .
joanne.s
napsal(a):
Ještě bych k tomu podotkla - vepřové je často nejlépe přijímáno i "nežravci". Souhlasím, že obsah tuku nemusí být vhodný pro každé zvíře. Jo a jedna super výhoda vepřového - není ani zdaleka tak často alergizující/na rozdíl od kuřecího i hovězího. A přitom je dostupné a zpravidla levnější než třeba králičí a krůtí.
Naopak u koček se v Barfu omezuje spíše konzumace rybího masa.
Naprosto souhlasím! I s "Lavaccou"!
RomčaJelča
napsal(a):
To je sice fakt, je dobré mrknout na výrobce, ale někdy se bojím, že naši dovozci jsou schopni maso přebalovat a klidně tam lípnout český původ, aniž by to byla pravda.
Já jsem pracovala s potravinářskými nutričními daty 11 let, ale jsem takový ignorant, že sním všechno a nikdy jsem si kalorie nepřepočítávala - natož pro kočky. Ale když veterinář zmínil, že vepřové je tučné (což víme všichni, že), tak je fakt, že jsem s tím podáváním vepřového kočkám přece jen přibrzdila.
Náš pes naopak špatně snáší hovězí. To byl vždycky průjem...
No, neměli by...kolikrát pak člověk na etiketě čte např. odchováno tam a tam, zabito tam a tam, zpracováno tam a tam a baleno tam a tam -) myslím, že tohle by si snad nikdo nelajsnul, i když samozřejmě, nikdy člověk nemá 100% jistotu no...
lavacca
napsal(a):
No, neměli by...kolikrát pak člověk na etiketě čte např. odchováno tam a tam, zabito tam a tam, zpracováno tam a tam a baleno tam a tam -) myslím, že tohle by si snad nikdo nelajsnul, i když samozřejmě, nikdy člověk nemá 100% jistotu no...
No, je to s tou naší důvěrou špatný, že?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zaklin15
napsal(a):
Ano, přemražené nejmín 48 hod.
Já nejen přemrazuji, ale i pak spařím, je to jistější.
A to já krmím vepřové syrové.

napsal(a):
A to já krmím vepřové syrové.
I hovězí.

Zaklin15
napsal(a):
Ano, přemražené nejmín 48 hod.
Já nejen přemrazuji, ale i pak spařím, je to jistější.
Proč?