Krev s hlenem na stolici

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

evulle

14.7.2016 11:11
evulle

XXX.XXX.53.79

Dobrý den, chtěla bych znát více názorů.
Před měsícem jsme prodali poslední koťátko (kocourka). Když byl kocourek u nás tak byl naprosto v pořádku. Po tom co si ho odvezli nový majitelé mi asi po dvou dnech psali, že má kocourek krev s hlenem na stolici. Dokonce u nich prý dostal průjem. Podle jejich veterináře možná stres. Teď se mi ozvali po měsíci, že kocourek má stále stejný problém. Ale když se jí zeptám jaké má kocourek od nich krmivo a zda ho odčervili a podobně tak mi zatím neodpověděla - jen že má kvalitní krmivo. Jen "remcá" že si za své peníze chtěla koupit zdravého kocourka a zatím jen platí za veterinu. Což samozřejmě chápu ale u nás mu nic nebylo a ani našim kočkám nic není a ani nikdo jiný z nových majitelů se neozval, že by měli kočičky nějaký problém.
Nevím co si o tom mám myslet a jak reagovat.
Máte k tomu nějaké postřehy co by mohlo kocourkovi být?

14.7.2016 11:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.119

Já bych si ho byla vzala zpět...

14.7.2016 11:16
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych znát více názorů.
Před měsícem jsme prodali poslední koťátko (kocourka). Když byl kocourek u nás tak byl naprosto v pořádku. Po tom co si ho odvezli nový majitelé mi asi po dvou dnech psali, že má kocourek krev s hlenem na stolici. Dokonce u nich prý dostal průjem. Podle jejich veterináře možná stres. Teď se mi ozvali po měsíci, že kocourek má stále stejný problém. Ale když se jí zeptám jaké má kocourek od nich krmivo a zda ho odčervili a podobně tak mi zatím neodpověděla - jen že má kvalitní krmivo. Jen "remcá" že si za své peníze chtěla koupit zdravého kocourka a zatím jen platí za veterinu. Což samozřejmě chápu ale u nás mu nic nebylo a ani našim kočkám nic není a ani nikdo jiný z nových majitelů se neozval, že by měli kočičky nějaký problém.
Nevím co si o tom mám myslet a jak reagovat.
Máte k tomu nějaké postřehy co by mohlo kocourkovi být?

A co po vás paní vlastně chce? Jen si stěžova, nebo aby jste zaplatila výdaje?

Asi bych trvala na tom, aby mi sdělila čím koťátko krmí. A možná ho nechat aji vyšetřit. Záleželo by na tom co by paní po mně vlastně chtěla.

Mně to přijde jako by to bylo spíš změnou stravy.

evulle

14.7.2016 11:17
evulle

XXX.XXX.53.79

Já bych ráda ale mám týden do porodu... a jinak vypadá, že se tam má dobře - má kočičí kamarádku, na běhání celý dům + zahradu kde tedy chodí jen na vodítku.

evulle

14.7.2016 11:19
evulle

XXX.XXX.53.79

No paní si ho brala na splátky a teď mají doplatit tak mi připadá, že chce abych jí napsala, že ho doplácet nemusí.

14.7.2016 11:22
joanne.s

XXX.XXX.11.72

Nabídla bych jí, že si ho vezmu zpět. Férovější řešení pro obě strany mě nenapadá.

14.7.2016 11:23
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):
No paní si ho brala na splátky a teď mají doplatit tak mi připadá, že chce abych jí napsala, že ho doplácet nemusí.

Aha, tak u takové paní bych kotě nenechala a nebo bych si ho sama nehcala vyšetřit. Ale pokud jde paní jen o tom neplatit, tak co bude dělat až bude doopravdy nemocný? A je vůbec pravda, že se tohle děje? Nevymýšlí si to jenom?

evulle

14.7.2016 11:27
evulle

XXX.XXX.53.79

Tina125 napsal(a):
Aha, tak u takové paní bych kotě nenechala a nebo bych si ho sama nehcala vyšetřit. Ale pokud jde paní jen o tom neplatit, tak co bude dělat až bude doopravdy nemocný? A je vůbec pravda, že se tohle děje? Nevymýšlí si to jenom?

Posílala fotku s průjmem a krví... zase jinak je prý hravý a veselý a za ten měsíc si myslím, že už si tam i zvykl tak se mi ho moc nechce vytrhávat z prostředí... sama můžu porodit každým dnem a nevím jak bych teď péči o něj zvládala... štve mě že nenapsali dřív.

14.7.2016 11:32
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):
Posílala fotku s průjmem a krví... zase jinak je prý hravý a veselý a za ten měsíc si myslím, že už si tam i zvykl tak se mi ho moc nechce vytrhávat z prostředí... sama můžu porodit každým dnem a nevím jak bych teď péči o něj zvládala... štve mě že nenapsali dřív.

Pokud to máte takhle, tak bych se na rovinu paní zeptala co ode mně teď očekává a pokud by řekla, že nebude doplácet, tak bych si koťátko alespoň nechala vyšetřit vlastním veterinářem a pak bych viděla co dál.

evulle

14.7.2016 11:46
evulle

XXX.XXX.53.79

Děkuji za vaše reakce.
Napsala jsem paní ať mi napíše co ode mě vlastně očekává a že trvám na tom aby mi sdělila zda byl kocourek opravdu odčerven a co má za granule.
Uvidím co se dozvím a dám vám vědět.

Ještě jednou všem děkuji.

14.7.2016 12:05
lavacca

XXX.XXX.17.11

evulle napsal(a):

Tak to bych tipla jako první...navic se mi nelíbí, že ten problém kocourka trvá tak dlouho...a že nechce ani říct, zda odčervovala a čím krmí, atd.

Já bych si kocourka vzala raději zpět. Ale nechala bych ho nejdřív vyšetřit u veterináře, co se děje, abyste si s ním nepřivezla domu bůhvíco... ono je totiž dost možné, že se nakazil až u paní v důsledku stresu...

evulle

14.7.2016 12:14
evulle

XXX.XXX.53.79

lavacca napsal(a):
Tak to bych tipla jako první...navic se mi nelíbí, že ten problém kocourka trvá tak dlouho...a že nechce ani říct, zda odčervovala a čím krmí, atd.

Já bych si kocourka vzala raději zpět. Ale nechala bych ho nejdřív vyšetřit u veterináře, co se děje, abyste si s ním nepřivezla domu bůhvíco... ono je totiž dost možné, že se nakazil až u paní v důsledku stresu...

Já si osobně myslím že je to právě stravou a tím odčervením ale vzít si ho teď moc nechci sama mám miminko na cestě a brát ho po měsíci z domova by pro něj taky asi bylo stresující.

Navíc ve smlouvě máme, že pokud se o něj nebudou schopni postarat tak ho odkoupíme zpět za pouhý 1000, - na což si myslím, že nebude chtít paní přistoupit... Na druhou stranu se smlouvou paní souhlasila tak jsem na rozpacích.

14.7.2016 12:21
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):
Já si osobně myslím že je to právě stravou a tím odčervením ale vzít si ho teď moc nechci sama mám miminko na cestě a brát ho po měsíci z domova by pro něj taky asi bylo stresující.

Navíc ve smlouvě máme, že pokud se o něj nebudou schopni postarat tak ho odkoupíme zpět za pouhý 1000, - na což si myslím, že nebude chtít paní přistoupit... Na druhou stranu se smlouvou paní souhlasila tak jsem na rozpacích.

To je teda nevýhodná smlouva. Pokud by ho dávali pryč z důvodu, že by nebyli schopni se o něj postarat, tak by měli být rádi, že bude mít domov ne? A ne jim za to ještě platit.

My si taky v dobré víře vzali z útulku kocourka, který byl vydávaný za zdravého. Přitom je nemocný až hrůza. A taky nikoho teď nezajímá, že nás stojí spoustu peněz. Asi to nechápu.

Nechte ho alespoň vyšetřit, aby jste viděli co mu je.

14.7.2016 12:22
manbea

XXX.XXX.70.116

Tam může být i nějaký banální problém v podobě dietní chyby, spousta koček např. nesnese kravské mléko, nedávají mu ho v dobré víře např.?
Chtějte po paní podrobný jídelníček, jestli byl u vás kocourek zvyklý na kvalitní stravu, tak teď mu může dělat problém současné krmivo.
Moji známí si koupili štěňátko jorkšíra a nová panička již měla jako stravu na příští dny připravenou dětskou šunku, smetanu a mléko.
Naštěstí se podařilo včas tuto "výživu" zarazit, ale lidé někdy dokážou zvířeti pořádně uškodit, ač to myslí dobře.

evulle

14.7.2016 12:27
evulle

XXX.XXX.53.79

Tina125 napsal(a):
To je teda nevýhodná smlouva. Pokud by ho dávali pryč z důvodu, že by nebyli schopni se o něj postarat, tak by měli být rádi, že bude mít domov ne? A ne jim za to ještě platit.

My si taky v dobré víře vzali z útulku kocourka, který byl vydávaný za zdravého. Přitom je nemocný až hrůza. A taky nikoho teď nezajímá, že nás stojí spoustu peněz. Asi to nechápu.

Nechte ho alespoň vyšetřit, aby jste viděli co mu je.

No pro nás je smlouva výhodná jelikož prodaný byl za 5000, -
Čekám až mi paní odpoví na email... hlavně chci aby byl v pořádku.

evulle

14.7.2016 12:29
evulle

XXX.XXX.53.79

manbea napsal(a):
Tam může být i nějaký banální problém v podobě dietní chyby, spousta koček např. nesnese kravské mléko, nedávají mu ho v dobré víře např.?
Chtějte po paní podrobný jídelníček, jestli byl u vás kocourek zvyklý na kvalitní stravu, tak teď mu může dělat problém současné krmivo.
Moji známí si koupili štěňátko jorkšíra a nová panička již měla jako stravu na příští dny připravenou dětskou šunku, smetanu a mléko.
Naštěstí se podařilo včas tuto "výživu" zarazit, ale lidé někdy dokážou zvířeti pořádně uškodit, ač to myslí dobře.

Paní stále obhajuje, že má stravu kvalitní protože jejich starší kočka to nemá... Počkám co mi odepíše, že mu tedy krmí a uvidím...
Co mi napsala o tom problému tak na toho broučka musím pořád myslet.

14.7.2016 12:30
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):

Možná jsem mimo, ale mně to aji tak přijde hloupé. Jako oni věděli kolik stojí a souhlasili s tím a musejí taky počítat s tím, že bude něco stát. Nevím, přijde mi to fakt divný.

Ale pokud s tím obě strany souhlasí, tak je to samozřejmě v pořádku.

Jinak mně by bylo divný už to, že paní v první chvíli nechtěla říct čím krmí. A to že to nemá druhá kočka nic neznamená.

No uvidíte co vám napíše.

14.7.2016 12:35
lavacca

XXX.XXX.17.11

evulle napsal(a):

A i tak šel na splátky, když byl jen za 5 tisíc? Nevím, už tohle se mi nezdá...

Plus to, že to trvá už měsíc, protože pokud s ni byla na veterině ( což bez lékařské zprávy není vůbec jisté), tak ji vet krom léků na zklidnění žaludku určitě řekl o skladbě vhodného jídelníčku...

14.7.2016 12:38
lavacca

XXX.XXX.17.11

evulle napsal(a):
Paní stále obhajuje, že má stravu kvalitní protože jejich starší kočka to nemá... Počkám co mi odepíše, že mu tedy krmí a uvidím...
Co mi napsala o tom problému tak na toho broučka musím pořád myslet.

Tak že to nemá druhá kočka, ještě nic neznamená... ta je na svou stravu zvyklá, to kocourkovi se nejspíš radikálně změnila...

To chápu, koho by to nechalo chladným...

14.7.2016 12:39
Kočičí svět

XXX.XXX.199.27

Taky mi to přijde podivné. Být váma, kocourka beru zpět. Jeden měsíc v novém domově ještě není tak hrozné, zvykne si i jinde. Už jen to, že vám nechce říct, čím krmí, je zarážející. Jste sama nebo máte partnera a rodinu? Jedno koťátko není až zase taková přítěž, i když na druhou stranu chápu, že teď budete mít trochu jiné starosti. ale nová majitelka koťátka se mi podle svého jednání nelíbí...

evulle

14.7.2016 12:46
evulle

XXX.XXX.53.79

Kočičí svět napsal(a):
Taky mi to přijde podivné. Být váma, kocourka beru zpět. Jeden měsíc v novém domově ještě není tak hrozné, zvykne si i jinde. Už jen to, že vám nechce říct, čím krmí, je zarážející. Jste sama nebo máte partnera a rodinu? Jedno koťátko není až zase taková přítěž, i když na druhou stranu chápu, že teď budete mít trochu jiné starosti. ale nová majitelka koťátka se mi podle svého jednání nelíbí...

No já se jejímu jednání právě teď dost divím protože tady byla velice sympatická.
S manželem čekáme první miminko ale máme tu ještě kočku s kocourem a i u těch jsem jak na trní jak přijmou miminko. Hlavně aby nežárlili. Přece jen bengálky jsou celkem svéhlavé kočky.

14.7.2016 12:48
joanne.s

XXX.XXX.12.12

Taky bych ho vzala zpět, jestli vám na něm záleží. Nelíbí se mi to.
Splátkování, a při ceně 5 000? už vidím, jak do něj vráží prachy na veterině, až/jestli bude třeba.

něco jiného by bylo, kdyby vám ho chtěli po týdnu vrátit s tím, že je nemocný, ale tohle..

14.7.2016 12:52
Tina125

XXX.XXX.12.95

joanne.s napsal(a):
Taky bych ho vzala zpět, jestli vám na něm záleží. Nelíbí se mi to.
Splátkování, a při ceně 5 000? už vidím, jak do něj vráží prachy na veterině, až/jestli bude třeba.

něco jiného by bylo, kdyby vám ho chtěli po týdnu vrátit s tím, že je nemocný, ale tohle..

Souhlasím a mně opravdu přijde divnej aji ten odkup zpět za 1000 korun. Podívejte my máme "obyčejného" mourka a stojí nás strašně moc peněz, že už chvilama ani nevíme kde je brát, ale pořád se snažíme s tím nějak poliskat.

Ale tohle je fakt divný. Myslím, že lepší bude ho teď z toho domova "vytrhnout" a ať si zvykne jinde. Do budoucna mu tím spíš pomůžete, než ublížíte. U paní bude očividně chudák...

evulle

14.7.2016 18:20
evulle

XXX.XXX.53.79

Tak paní mi napsala, že za kocourka zaplatila na veterině 1650, - a že vzhledem k tomu, že to prý měl od prvního dne co si ho dovezli tak je chyba na naší straně a že chce léčbu uhradit. Ale jinak kocourka milují a vracet nám ho určitě nechtějí...

14.7.2016 18:29
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):
Tak paní mi napsala, že za kocourka zaplatila na veterině 1650, - a že vzhledem k tomu, že to prý měl od prvního dne co si ho dovezli tak je chyba na naší straně a že chce léčbu uhradit. Ale jinak kocourka milují a vracet nám ho určitě nechtějí...

Ale to aji tak může být stravou, stresem z převozu, nevím. A to po měsíci má pořád? A jak ho teda proboha léčí? To se mi teda moc nezdá. Chtěla bych potvrzení a vlastní vyšetření.

14.7.2016 18:32
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Chtěla bych o ní zprávu od veterináře a i učet, ale taky si nemyslím, že by to bylo od vás.A trvala bych na vyšetření od vašeho veta. A zdělila vám čím krmí a zda odčervovali? Je to celé divné... ano kočky jsou konzervy( konzervativní) a nemají rádi jakékoliv změni, ale kotě se rychleji adaptuje než dospělák.
Proto nechápu většinu CHTS, že prodávají kotata až v půl roce, když už kočka je téměř dospělá a nový majitel už ani neovlivní její chování a výchovu, kdyby byla špatně nasměrovaná nebo ne podle jejich předtav co kočka smí a co ne.

My měli tedy po donešení ragdolky domů opačný problém 4 dny nešla kakat a po telefonu my do doktor poradil jí dát bud do jídla olej (ne olivový) nebo přímo do konečníku byli zrovna vánoční svátky, tak jsem je nechtěla moc zbytečně otravovat no měla jsem malinkou plastovou pipetku, tak jsme dali přímo do konečníku olej a druhý den se vykakala od té doby dobrý 1x denně stolice boky jak kozí, ale je pevná no když dostane syrové maso někdy jde obden.

14.7.2016 18:35
Tina125

XXX.XXX.12.95

Tina125 napsal(a):
Ale to aji tak může být stravou, stresem z převozu, nevím. A to po měsíci má pořád? A jak ho teda proboha léčí? To se mi teda moc nezdá. Chtěla bych potvrzení a vlastní vyšetření.

Jo a ještě není náhodou ta částka nějak podobná té splátce?

evulle

14.7.2016 18:37
evulle

XXX.XXX.53.79

Tina125 napsal(a):

Že prý teď přišli na to že má ve střevech nějakého jednobuněčného parazita a ten ho dráždí.. odčervil prý veterinář nějakou tabletou (my pro koťata používali teda pastičky že jsou šetrnější)
Ale co má za krmivo stále nesdělila - že prý od veterinářky a tím že ho má přesypané v boxu tak neví co to je.

evulle

14.7.2016 18:38
evulle

XXX.XXX.53.79

Tina125 napsal(a):
Jo a ještě není náhodou ta částka nějak podobná té splátce?

Nn splátka je skoro o 1000, - víc.

evulle

14.7.2016 18:39
evulle

XXX.XXX.53.79

Laila.aila napsal(a):
Chtěla bych o ní zprávu od veterináře a i učet, ale taky si nemyslím, že by to bylo od vás.A trvala bych na vyšetření od vašeho veta. A zdělila vám čím krmí a zda odčervovali? Je to celé divné... ano kočky jsou konzervy( konzervativní) a nemají rádi jakékoliv změni, ale kotě se rychleji adaptuje než dospělák.
Proto nechápu většinu CHTS, že prodávají kotata až v půl roce, když už kočka je téměř dospělá a nový majitel už ani neovlivní její chování a výchovu, kdyby byla špatně nasměrovaná nebo ne podle jejich předtav co kočka smí a co ne.

My měli tedy po donešení ragdolky domů opačný problém 4 dny nešla kakat a po telefonu my do doktor poradil jí dát bud do jídla olej (ne olivový) nebo přímo do konečníku byli zrovna vánoční svátky, tak jsem je nechtěla moc zbytečně otravovat no měla jsem malinkou plastovou pipetku, tak jsme dali přímo do konečníku olej a druhý den se vykakala od té doby dobrý 1x denně stolice boky jak kozí, ale je pevná no když dostane syrové maso někdy jde obden.

Že prý teď přišli na to že má ve střevech nějakého jednobuněčného parazita a ten ho dráždí.. odčervil prý veterinář nějakou tabletou (my pro koťata používali teda pastičky že jsou šetrnější)
Ale co má za krmivo stále nesdělila - že prý od veterinářky a tím že ho má přesypané v boxu tak neví co to je.

14.7.2016 18:43
Tina125

XXX.XXX.12.95

evulle napsal(a):

Chtěla bych přesnpi zprávu a vyučtování. Paní normálně nevěřím. Když odčervili jak tam ještě může být a jak na to mohli přijít až po měsíci? Je to sprostej kec.

A nezlobte se na mě, ale vážně dneska někdo ani neví čím krmí svoje kočky? A to vám bude tvrdit, že má kvalitní krmivo, když ani neví jaký? Uvědomujete si vůbec jak to zní? Paní bude nejspíš potvora

14.7.2016 18:50
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

To spíš vypadá, že krmí nekvalitním krmivem nevěřím že jim vetka jen odsypala oni chtějí prodat celé pytle a určitě ví název no a když tak lítají po vetě, tak by si název mohla zjistit. At vám granule vyfotí zda budou barevná jsou to marketovky. Jako whiskas a podobně. No a odčervolali jste vy a další odčervení je až po nějaké době. A oni tvrdí, že to trvá hned od začátku tady něco nesedí.
My taky odčervujeme pastou a pokud vím veterináři malá koťata taky protože mají jistotu, že to do nich dostanou. A jednobuněčních parazitu ve střevech moc nespíš není, tak bych si to i pozjištovala. Ale vypadá to, že se jí už nechce platit zbytek peněz nechápu to my dali zálohu a při převzetí zbytek na plátky bych nikdy asi kočku nedala ani já jak mají kotě u sebe už se pak můžou vymlouvat. Ještě u částky 5000 není zas tak veliká na bengálku nespíš bez PP, ale to není podstatné, ale když chtěli kočku měli si na to napřed našetřit. My taky nemáme penízky nazbyt, ale prostě na vánoce byl jeden společný dárek Amálka a její potřebné věci jinak nic víc a strom jsem jí kupovali hned po vánocích.

14.7.2016 18:55
Tina125

XXX.XXX.12.95

Laila.aila napsal(a):
To spíš vypadá, že krmí nekvalitním krmivem nevěřím že jim vetka jen odsypala oni chtějí prodat celé pytle a určitě ví název no a když tak lítají po vetě, tak by si název mohla zjistit. At vám granule vyfotí zda budou barevná jsou to marketovky. Jako whiskas a podobně. No a odčervolali jste vy a další odčervení je až po nějaké době. A oni tvrdí, že to trvá hned od začátku tady něco nesedí.
My taky odčervujeme pastou a pokud vím veterináři malá koťata taky protože mají jistotu, že to do nich dostanou. A jednobuněčních parazitu ve střevech moc nespíš není, tak bych si to i pozjištovala. Ale vypadá to, že se jí už nechce platit zbytek peněz nechápu to my dali zálohu a při převzetí zbytek na plátky bych nikdy asi kočku nedala ani já jak mají kotě u sebe už se pak můžou vymlouvat. Ještě u částky 5000 není zas tak veliká na bengálku nespíš bez PP, ale to není podstatné, ale když chtěli kočku měli si na to napřed našetřit. My taky nemáme penízky nazbyt, ale prostě na vánoce byl jeden společný dárek Amálka a její potřebné věci jinak nic víc a strom jsem jí kupovali hned po vánocích.

Ono to může být, už jsem taky viděla, že mají někteří veterináři otevřený ty velký pytle a odsypávají. Ale pochybuju, že by ani nevěděla za co platí.

Ale hlavně za co proboha zaplatila nějakých 1650 korun? Za odčervovací prášek a vyšetření bobku? No to snad ne. Nebo za co? A to jim to trvalo celý měsíc?

A paní se jim ozvala po 2 dnech co si ho odvezli, tak kde mají jistotu, že to měl hned jak ho dovezli domů?

14.7.2016 19:00
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Právě, že paní napsala pak, že to má od prvního dne. Ale v dřívějším příspěvku napsala, že seozvali po dvou dnech.

Ale je to celé divné my odčervovali s druhým očkováním takže měsíc po posledním odčervení a pak po týdnu znovu.

14.7.2016 21:48
lavacca

XXX.XXX.164.49

evulle napsal(a):

Chtěla bych od paní kopii zprávy od veterináře, co že teda kocour má, včetně účtu. Pokud ty granule má opravdu z veteriny, tak to tam bude psané mezi položkami přímo jaká je to značka. ;)

Tableta nevadí, ono ty pasty jsou hlavně pro mrňata, a je kolikrát jednodušší do velké kočky dostat spíš tabletu než pastu. ;) V tom bych zádrhel neviděla, ale to její tajemno se mi prostě nezdá...

16.7.2016 00:17
fikovnice

XXX.XXX.30.49

evulle napsal(a):

Chtít může, co chce!
Máte klauzuli, že Vy můžete kocourka požadovat zpět? Pokud ano, hned bych si jej vzala zpět a našla mu jiný domov. Baba z Vás chce vytřískat peníze a ještě nesplatit poslední splátku.

16.7.2016 16:55
lavacca

XXX.XXX.164.49

"evulle", tak jak to pokročilo s kocourkem?

Marcell888

20.7.2016 05:48
Marcell888

XXX.XXX.32.173

Kotě potřebuje dostávat probiotika, má problém s mikroflórou ve střevě. Stalo se to i nám. Dali jsme kotě novým majitelům a druhý den začalo mít krev ve stolici. Ale v hlenu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík