Michaelama

XXX.XXX.218.172
Dobrý večer všem. Obracím se s prosbou na všechny, kdo bojovali u svých koček s plísní. Zajímá mě konkrétně to, jak uklízet a dezinfikovat byt, hlavně koberce a čalounění, případně textilie. Každý den luxuji, vytírám savem nebo sanytolem, co jde vyprat na vysoké teploty tak vyvářím, co jen na nízké, peru opět v sanytolu. Jak si ale poradit se spóry plísně v koberci a čalounění opravdu nevím. Někdo radil roztok tee trea oil s vodou, ale to prý je zase pro kočky toxické. Dokud jsme měli jen kocoura, byl klid, pak jsme ale adoptovali kotě z útulku a už v tom lítají oba. Nerada bych, abychom od nich plíseň chytili případně aby to opětovně nechytali čičmudi. Děkuji za jakoukoli radu.
Michaelama

XXX.XXX.218.172
Právě proto se ptám, nechci kočenám nijak ublížit, už teď jsou s všemožného mazání a chytání jako dvě hromádky neštěstí. Ale ráda bych co nejvíc eliminovala riziko opětovné nákazy koček nebo nás.
Michaelama

XXX.XXX.218.172
Opravdu nikdo nemá s tímto problémem zkušenosti? Byla bych ráda za každou radu...
Co zkusit ocet?
http://www.ensan.cz/aktuality/poradna-odstranovani-plisni-kratkodobe-odstraneni-plisni/
To je realizovatelné, levné, snadno dostupné, neškodné...
Taky bych se asi zařízení bytu nezbavovala. Říká se sice, že spory plísní jsou hodně odolné, ale když je problém v kočkách, pořízením nového vybavení bytu by se to nemuselo vyřešit. Spíš bych zkoušela taky zapatrát na nějaké "vnitřní užívání" pro kočky, jestli by se nedal použít třeba extrakt z grepových jader, chytrá houba...ale možná něco takového už užíváte...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čistit párou, ale co se koberce týče, nejjistější je jeho likvidace.
michaelama

XXX.XXX.218.172
Děkuji všem za rady, už mi z toho akorát šplouchá na maják, nikdy jsem byt takhle nedezinfikovala, jen běžný úklid, nebudu dělat z bydlení nemocnici. Bohužel teď je to nutnost, o nás ani tak nejde, ale plánujeme rodinu a představa, že s plísní bude bojovat mimčo nebo se vrátí kočkám a celý ten kolotoč se rozjede znovu mě popravdě děsí. Každopádně vet doporučil dezinfekce na vytírání střídat, což dělám, denně luxuji a na nábytek + místa, kde kočky lehávají, případně se otírají, používám zmíněný Sanytol. Po zaléčení bych koberec se sedačkou vzala parním čističem. Zařízení bytu je nové, likvidace není možná, milionáři nejsme. Kočky samotné dostaly mazání, nařízené koupele v síře a byl nám doporučen imunoglukan sirup + chlorella na zvýšení imunity. A následné očkování.
Uživatel s deaktivovaným účtem

michaelama
napsal(a):
Děkuji všem za rady, už mi z toho akorát šplouchá na maják, nikdy jsem byt takhle nedezinfikovala, jen běžný úklid, nebudu dělat z bydlení nemocnici. Bohužel teď je to nutnost, o nás ani tak nejde, ale plánujeme rodinu a představa, že s plísní bude bojovat mimčo nebo se vrátí kočkám a celý ten kolotoč se rozjede znovu mě popravdě děsí. Každopádně vet doporučil dezinfekce na vytírání střídat, což dělám, denně luxuji a na nábytek + místa, kde kočky lehávají, případně se otírají, používám zmíněný Sanytol. Po zaléčení bych koberec se sedačkou vzala parním čističem. Zařízení bytu je nové, likvidace není možná, milionáři nejsme. Kočky samotné dostaly mazání, nařízené koupele v síře a byl nám doporučen imunoglukan sirup + chlorella na zvýšení imunity. A následné očkování.
Jestli vám můžu poradit, vykašlala bych se na očkování - může udělat z kočky skrytého nosiče, sama nebude olezlá ale spory z ní budou odpadávat pořád.
lepší je intrafungol, to je sirup do tlamy. drahý jako pes, ale likviduje to plíseň zevnitř, takže nemusíte mazat ani koupat. a likviduje spolehlivěji než mazadla a koupání.
Michaelama

XXX.XXX.218.172
Zítra s kočkama jedeme na veterinu, tak se na něj poptám. Děkuji za radu.
Michaelama
napsal(a):
Dobrý večer všem. Obracím se s prosbou na všechny, kdo bojovali u svých koček s plísní. Zajímá mě konkrétně to, jak uklízet a dezinfikovat byt, hlavně koberce a čalounění, případně textilie. Každý den luxuji, vytírám savem nebo sanytolem, co jde vyprat na vysoké teploty tak vyvářím, co jen na nízké, peru opět v sanytolu. Jak si ale poradit se spóry plísně v koberci a čalounění opravdu nevím. Někdo radil roztok tee trea oil s vodou, ale to prý je zase pro kočky toxické. Dokud jsme měli jen kocoura, byl klid, pak jsme ale adoptovali kotě z útulku a už v tom lítají oba. Nerada bych, abychom od nich plíseň chytili případně aby to opětovně nechytali čičmudi. Děkuji za jakoukoli radu.
Dbrý den, zbavili jste se plísní. A co vy a děi, nic jste od maček nechytli. Hladila jsem kočku s plísní, hned jsem si vydrbala ruce a mám strach abych to nechytla.