Máme kočku, venkovní, stáří cca 4 měsíce. Je to obyčejná vesnická směska. Přežila, jelikož ji soused, který kočky nijak neřeší a koťata topí nenašel v seně. Matka s ní přišla, když už viděla, tak jsme si ji vzali. V kočkách se moc nevyznám a na netu jsou různé informace týkající se mrouskání a březosti a proto prosím o radu zkušenější. Co je pro kočku nejšetrnější varianta na zabránění zabřeznutí? Zatím vše ukazuje na kastraci, ale kdy je vhodná doba? Nejraději bych počkala s kastrací než kočka dospěje a doroste, ale jak zabránit tomu, aby mezitím nezabřezla? Sousedka vychvaluje antikoncepční tabletky, které dostává od veterináře 2x do roka a kočka ji zatím nezabřezla. Dát kočce cca ve stáří 6měsíců tabletku a jít na kastraci, když ji bude rok? Poraďte, prosím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Dát kočce cca ve stáří 6měsíců tabletku a jít na kastraci, když ji bude rok? "
Ne, kočku rovnou kastrovat někdy po tom půl roce, podle chování bys mohla poznat, že se mrouská. Po pilulích je častý zánět dělohy.
Urcite kastrovat.Antikoncepcia je zlo pre kocicky. vznikaju rozne nadory ked uz, tak sa pouziva u "znackovych kociek" aby nezabrezli brzo po sebe.
urcite nepodavat pred prvym mrouskanim, citujem : Nikdy se nedoporučuje podávat hormonální antikoncepci před nástupem první říje, mohlo by dojít k nevratným poškozením pohlavních orgánů ještě před ukončením jejich vývoje.
Takze pokial z kocicky nechcete mat chovne zvieratko, ale len mazlika, tak v 6 -7 mesiaci ist na kastraciu kocicka ani o tom vediet nebude.1-2 dni budete na nu musiet davat vacsi pozor aby nechytila nejake infekcie do rany a v stave ked bude dezorientovana po narkoze, aby sa nesnazila niekam skakat. Ale vacsina kociciek to pochopi a je na seba opatrna, cize skor to bude len "hadzanie ockom " po nej.
drzim palce kocicke nech dospievanie zvladne v poriadku, stastne a mazlivo a dakujem ze ste sa ujali nalezenca/zachranenca su to najvacsi milackovia

Nechávali jsme kastrovat půl roční kočičku a všechno proběhlo dobře. Někdy může být problém u podváhových jedinců, ale zkušený veterinář si poradí. Antikoncepci raději ne.

Taky plánuji kastraci Barunky na vánoce, jenom doufám, že to nebude pozdě, začíná být nějaká akční (i když doufám, že kocouři mi její nastupující mrouskání oznámí ). Když jsem naposledy nechávala kastrovat kočičku - v průběhu jejího 7. měsíce - už byla březí.
Právě nechtěná březost mi dělá starosti. Jelikož je kočička nechtěná, soused vůbec neví, kdy se narodila a jenom odhadem nám řekl, že asi v červenci. Nevím, zda jde stáří kočky nějak upřesnit anebo je v případě kastrace důležitější váha. Nerada bych něco zameškala a na kastraci šla už s březí kočkou.

Důležitá je váha, tuším 2 kg.
Ta moje je pravděpodobně z místní hospody a hospodská taky neví, takže odhadujeme květen, to je takový měsíc velké vlny koťat.

chovatelka kamerunek
napsal(a):
Právě nechtěná březost mi dělá starosti. Jelikož je kočička nechtěná, soused vůbec neví, kdy se narodila a jenom odhadem nám řekl, že asi v červenci. Nevím, zda jde stáří kočky nějak upřesnit anebo je v případě kastrace důležitější váha. Nerada bych něco zameškala a na kastraci šla už s březí kočkou.
Kočičí dospívání a mrouskání se docela dost řídí délkou světelného dne, takže s jistou dávkou pravděpodobnosti se dá říct, že v říjnu a v listopadu se fakt mrouskat nebudou. kastrovala bych k vánocům.
napsal(a):
Kočičí dospívání a mrouskání se docela dost řídí délkou světelného dne, takže s jistou dávkou pravděpodobnosti se dá říct, že v říjnu a v listopadu se fakt mrouskat nebudou. kastrovala bych k vánocům.
To platí i u bytovek? Nám bytová kočka mrouskala na konci listopadu.
Acamar
napsal(a):
To platí i u bytovek? Nám bytová kočka mrouskala na konci listopadu.
Bytovky to mají jinak, ty mají délku světla posunutou večerním svícením, alespoň takhle jsem to někde četla. Proto jsou koťata šlechtěných plemen k mání po celý rok. Nejedná se jen o ty šlechtěné, ale všechny kočky žijící jen v bytě a samozřejmě s nekastrovaným kocourem
Machyska
napsal(a):
Bytovky to mají jinak, ty mají délku světla posunutou večerním svícením, alespoň takhle jsem to někde četla. Proto jsou koťata šlechtěných plemen k mání po celý rok. Nejedná se jen o ty šlechtěné, ale všechny kočky žijící jen v bytě a samozřejmě s nekastrovaným kocourem
Aha, to to umělé světlo umí udělat? A co ty, co jsou polovenkovní - mají přístup tam i tam?
Acamar
napsal(a):
Aha, to to umělé světlo umí udělat? A co ty, co jsou polovenkovní - mají přístup tam i tam?
Těžko říct, ale na naše to umělé osvětlení nefungovalo. Když měli naši miláčci koťata, tak ten rok se rodila i venkovní koťata dřív než je měli ti naši, tak jim to svícení neurychlilo. Fakt je ten, že v té době ještě doma večer a brzy ráno tolik nebývali a vnímali víc ten režim světla venku.
evan

XXX.XXX.2.175
Na kastraci můžete jít i s březí kočkou, teda pokud nebude březí už moc. pár týdnů nevadí.

njana
napsal(a):
Dobry den, jmenuji se Jana,
mam starou kocku asi 8let, Na prazdniny si ji chci vzit na chalupu, mam ji nechat vykastrovat, nebo staci antikoncepce? Dekuji za odpoved.
Kastrovat, není co řešit.
napsal(a):
Kastrovat, není co řešit.
Samozřejmě nemůžu jít s Vámi do sporu ...ale náš minulý venkovský kocour měl cca kolem 10 - 12 let, když jsem se začala zajímat o kastraci a chtěla ji po místní vetce. ta kastraci odmítla s tím, že jednak jeho toulavost nemusí zmizet (o to nám hlavně šlo, věčně byl ztracený), ale také se bála narkózy a zákroku v tomto věku. To si nevymýšlím, skutečně "cituji", co mi bylo tehdy řečeno, byť se jednalo o kocoura, a tedy kratičký zákrok. Tak mě docela zajímá, jak to že jsou názory tak rozdílné...

Kočka není kocour, ten zánět dělohy nedostane...
https://www.modrykocour.cz/rady/pece-o-kocoure/antikoncepce-u-kocek.
fikovnice
napsal(a):
Samozřejmě nemůžu jít s Vámi do sporu ...ale náš minulý venkovský kocour měl cca kolem 10 - 12 let, když jsem se začala zajímat o kastraci a chtěla ji po místní vetce. ta kastraci odmítla s tím, že jednak jeho toulavost nemusí zmizet (o to nám hlavně šlo, věčně byl ztracený), ale také se bála narkózy a zákroku v tomto věku. To si nevymýšlím, skutečně "cituji", co mi bylo tehdy řečeno, byť se jednalo o kocoura, a tedy kratičký zákrok. Tak mě docela zajímá, jak to že jsou názory tak rozdílné...
My narkózu řešili u kočky, když měla skoro 14 let. Vet nechal udělat rozbor krve, jestli jsou v pořádku ledviny a td. - bylo - tak jsme to podstoupili a kočka to zvládla myslím bez potíží.
Jinak taky bych určitě volila kastraci.

fikovnice
napsal(a):
Deset, dvanáct let, to není žádný stařec na hrobem. S předoperačním vyšetřením úplně v pohodě, samozřejmě pokud mu to vyšetření nevyjde nějak katastrofálně.
fikovnice
napsal(a):
Souhlas s ostatními příspěvky. My také nechávali kastrovat kocoura ve 12 letech věku. Bylo to tuším v roce 2001, kdy ještě o kastracích nebylo tak široké povědomí a nějaké předoperační vyšetření se tehdy vůbec neřešilo...). Důvodem ke kastraci bylo jednak toulání, jednak fakt, že čím byl starší, tím víc dostával "nakládačku" od ostatních kocourů - prostě už je v boji o svou vyvolenou (své vyvolené nedokázal přeprat, takže to byly pořád nějaké abscesy atd.
Takže jsme nakonec i na doporučení veta přistoupili ke kastraci (bez předoperačního vyšetření, to je dneska obrovská výhoda). A kocour s námi vydržel ještě dalších 5 let, zemřel v 17 letech. Toulání zmizelo (ano, trvalo to asi ještě dva měsíce, než ho to definitivně přešlo), a s ním i rvačky a šrámy. Pak už se držel víceméně jen doma, zašel si ven maximálně na hodinu, ale držel se kolem baráku. Já za sebe doporučuju - pokud je zdravý, myslím, že mu to dokáže hodně zkvalitnit seniorský věk.