Dnes jsem nechala naočkovat kočičku vakcínou PUVERAX. Byla jsem přesvědčena, že je to očkovací látka = klasická trojkombinace, ale v očkovacím průkazu jsem až doma zjistila, že byla kočka naočkována na RCPChFelv. To je mnohem více nemocí něž jsem čekala
Chtěla jsem jen základní trojkombinaci a šetrnější vakcínu. Jsem z toho trochu zmatená, jde vždy u Puveraxu o očkování na všechny tyto nemoci, nebo je opět více druhů? Na internetu jsem žádné podrobné informace nenašla.
Měla jsem představu, že očkování omezím a tak nějak nenápadně jsem ho rozšířila.
Mrkne někdo prosím do svého průkazu, nebo napíše ten kdo zná odpověď?
Moc děkuji .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Machyska
napsal(a):
Dnes jsem nechala naočkovat kočičku vakcínou PUVERAX. Byla jsem přesvědčena, že je to očkovací látka = klasická trojkombinace, ale v očkovacím průkazu jsem až doma zjistila, že byla kočka naočkována na RCPChFelv. To je mnohem více nemocí něž jsem čekala
Chtěla jsem jen základní trojkombinaci a šetrnější vakcínu. Jsem z toho trochu zmatená, jde vždy u Puveraxu o očkování na všechny tyto nemoci, nebo je opět více druhů? Na internetu jsem žádné podrobné informace nenašla.
Měla jsem představu, že očkování omezím a tak nějak nenápadně jsem ho rozšířila.
Moc děkuji .
Purevax je společný název pro vícero vakcín od jednoho výrobce.
Je purevax RCP - to je klasická trojkombinace
Pak je purevax RCPCh - to je trojkombinace s chlamydiózou
RCPChFeLV - to máte vy, viz výše plus FeLV
pak je Purevax FeLV - jen FeLV
a Purevax Rabies - rekombinantní vzteklina pro kočky bez adjuvantů.
napsal(a):
Purevax je společný název pro vícero vakcín od jednoho výrobce.
Je purevax RCP - to je klasická trojkombinace
Pak je purevax RCPCh - to je trojkombinace s chlamydiózou
RCPChFeLV - to máte vy, viz výše plus FeLV
pak je Purevax FeLV - jen FeLV
a Purevax Rabies - rekombinantní vzteklina pro kočky bez adjuvantů.
Bodlinko, moc děkuji za rychlou odpověď a snad bude zajímavá i pro další kočkomily.
Myslela jsem si to, jelikož tuto vakcínu nemají u nás veterináři běžně, tak mi ji museli dovézt z jiné vzdálenější pobočky na požádání a pravděpodobně jinou neměli na skladě. Už tak jsem si připadala, že po nich chci něco jako kosmickou raketu.
Příště budu své přání specifikovat přesněji
Machyska
napsal(a):
Moc děkuji .
Jen kosmetická oprava - nejde o Puverax, ale o Purevax.

My očkovali Purevax RCP. Na rozdíl od Biofelu, který byl aplikován rok před tím, žádné vedlejší účinky typu malátnost, nechutenství... Na veterině kde jsme byli, Biofel vůbec nepoužívají právě z důvodu nežádoucích vedlejších účinků.

napsal(a):
My očkovali Purevax RCP. Na rozdíl od Biofelu, který byl aplikován rok před tím, žádné vedlejší účinky typu malátnost, nechutenství... Na veterině kde jsme byli, Biofel vůbec nepoužívají právě z důvodu nežádoucích vedlejších účinků.
Vakcín podobného složení jako purevax RCP je vícero, třeba Felocell CVR nebo Feligen a určitě ještě tak další dvě.
Jsou to živé vakcíny bez adjuvantů.
Biofel je vakcína mrtvá s adjuvanty. To je ten klíčový rozdíl.
Co se nežádoucích účinků týče, občas dělá reakce purevax rcpch, ta chlamydiová složka. Horečka, kulhání, to může přetrvávat třeba i týden.
napsal(a):
Vakcín podobného složení jako purevax RCP je vícero, třeba Felocell CVR nebo Feligen a určitě ještě tak další dvě.
Co se nežádoucích účinků týče, občas dělá reakce purevax rcpch, ta chlamydiová složka. Horečka, kulhání, to může přetrvávat třeba i týden.
Dobrý den "Bodinko", naše vetka doporučuje očkování mého nového výhradně domácího kotěte (stáří 5 měsíců) vakcínou Purevax RCP. Pokud je kočka čistě domácí, prosím, napsala byste sem Váš názor, zda do očkování vůbec jít? Nejde mi o finance, ale o event. reakci, event. postvakcinační sarkom. Také ještě si dovolím dotaz stran staršího kocoura, tomu jsou 3.5 roku - má základní 3-kombinaci plus jedno přeočkování. Vetka radí přeočkovávat pravidelně. Moc děkuji, pokud se k tomu nějak vyjádříte.
Moje kotata boli ockovane PureVaxom RCPCh FeLV
, kluci to znasali velmi spatne hlavne druhe preockovanie.Osobne si myslim ze to bolo tym ze Vetka mi naockovala zaroven aj vsteklinu. Nastastie to uz preslo, ale tie dva tyzdne po ockovani to pre nas bolo narocne, boli uplne mimo a aj ked papali tak len malo a obaja mali "hrcky " na hrbete ( ja viem normalna rekcia, ale proste Vetka hovorila ze budu mimo max 2 dni a nie 14 dni ) Nastastie nasa kocicia slecna to ako jedina znasala relativne v poriadku az na hnacky, ale tie rychle presli. (celkovo vsetci 3 aj kastraciu zvladli lepsie ako toto preockovanie)
Odvtedy sme zmenili veterinara, dokonca som dostala vynadane za to ze naco som ockovala aj tu vsteklinu a preco take drahe ockovanie, ze to klasicky Vet nema v ordinacii lebo malo kto chce tuto Vakcinu a vacsinou sa objednava.
Za mna uz tiez urcite opatrnejsie s ockovanim, niekedy je proste menej viac
joanne.s
napsal(a):
Fikovnice:
Tak nějak nevěřím, že vůbec nějaký vet dá požehnání zdravou mladou kočku pravidelně nepřeočkovat.
I kdyby byla bytová.
Je to rozhodnutí na naše triko, zvážit rizika a přínosy.
No jo, ale když je fakt kočka vyloženě bytová...? Vím, že něco se dá donést zvenčí, ale tuším, že zrovna u té trojkomb. - herpes, kalicivirus a panleukopen. je fakt malá pravděpodobnost - už proto, že jde o viry - přenést je třeba na botech si myslím, že je fakt malé riziko. Ale můžu se mýlit... Třeba se "Bodlinka" vyjádří.
"Odvtedy sme zmenili veterinara, dokonca som dostala vynadane
za to ze naco som ockovala aj tu vsteklinu a preco take drahe ockovanie, ze to klasicky Vet nema v ordinacii lebo malo kto chce tuto Vakcinu a vacsinou sa objednava."
RychlaRota: může být, že je Purevax na objednávku, ale to spíše proto, že je dražší/ovšem málokdy kritizovaná vakcína. Rozhodně ale není na výjimečnou objednávku očkování vztekliny.
Očkování včetně vztekliny rozhodně není nic výjimečného, veterináři to běžně doporučují v rámci základního standardu očkování koček. To my musíme trvat na tom, že chceme jen základní trojkombinaci, a žádnou vzteklinu.
Spíš je nezvyklý nestandard naočkovat chlamydie bez domluvy.
joanne.s
napsal(a):
Fikovnice:
Tak nějak nevěřím, že vůbec nějaký vet dá požehnání zdravou mladou kočku pravidelně nepřeočkovat.
I kdyby byla bytová.
Je to rozhodnutí na naše triko, zvážit rizika a přínosy.
No a stran staršího kocoura právě ta minulá vetka doporučila základní trojkomb., pak jedno přeočkování a pak prý že už záleží na nás, ale nepovažuje to za důležité nebo nezbytné. Nynější vetka zase říká, že KAŽDOPÁDNĚ přeočkovávat. Tak nevím...
Já bych kotě určitě přeočkovala. Já sama očkuju všechny naše kočky - bytové i venkovní - každoročně kombinaci + vzteklinu. Náš vet používá už léta vakciny od Biovety a nikdy žádný problém. A to očkujeme kombinaci se vztekinou v jednom. Nikdy žádná kočka ani nebyla po očkování nějaká spavější, apod.
joanne.s
napsal(a):
"Odvtedy sme zmenili veterinara, dokonca som dostala vynadane
za to ze naco som ockovala aj tu vsteklinu a preco take drahe ockovanie, ze to klasicky Vet nema v ordinacii lebo malo kto chce tuto Vakcinu a vacsinou sa objednava."
RychlaRota: může být, že je Purevax na objednávku, ale to spíše proto, že je dražší/ovšem málokdy kritizovaná vakcína. Rozhodně ale není na výjimečnou objednávku očkování vztekliny.
Očkování včetně vztekliny rozhodně není nic výjimečného, veterináři to běžně doporučují v rámci základního standardu očkování koček. To my musíme trvat na tom, že chceme jen základní trojkombinaci, a žádnou vzteklinu.
Spíš je nezvyklý nestandard naočkovat chlamydie bez domluvy.
Priznam sa ze toto su nase prve kocky o ktore sa staram "sama "
Tak som si myslela ze som vybrala dobreho veterinara a pri prevzati kociciek z utulku prebiehala klasicka kontrola ci su vsetci v poriadku, ano boli vsetky test vysli ok.
Kedze uz mali za sebou ockovanie Biofelu(zatial len jedno), pytala som sa na moznosti dalsieho ockovania, ze kocky budu venkovni a ze zijeme v meste.
Doporucil mi prave vakcinu PureVax ze v nej su vsetky bezne choroby ktore by mohli kocicky dostat, tak som na to samozrejme v dobrom povedala ano.
Ako som hovorila prva vakcina OK
pri druhej mi veterinarka povedala ze rovno naockuje aj vzteklinu, v tom momente som plne doverovala vetke, takze som na to prikivla.Nasledne som sa potom informovala u viacerych vetov ze by bolo citlivejsie to naockovat s odstupom a prave toto bol spustac tej negativnej reakcie.
A ano bezne ju nemaju Vetovia prave kvoli tej drahsej cene, ten nas ex ju mal standartne naskladnenu.
Takze v konecnom dosledku za mna ockovanie ano, kludne aj PureVax, ale len 3- kombinaciu a hlavne "nemiesat" s inym ockovanim
"Fikovnice" tady je celé vlákno z nedávna, kde bylo hodně o očkování
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3195665/kote-odcerveni-ockovani#a3197606
včetně hodně zajímavého článku od "Joanne".
"Joanne" nám nabízeli rovnou vzteklinu zvlášť od Purevaxu s tím, že po přeočkování drží 3 roky.
joanne.s
napsal(a):
RychlaRota:
je škoda, že když už vzteklinu, veti ji a) málokdy nabízí k očkování zvlášť a b) nenabízí vakcínu proti vzteklině, která má oficiální tříletou registrační lhůtu.
Tak tak, mohli by sa Vetovia viac venovat aj ludom a povedat ake su moznosti, viem ze obcas je jednoduchsie proste vsetkym ponukat to iste, aby nebol priestor na volby. Klient si potom moze mysliet ze je to ta jedina spravna cesta.Ja som sa vzdy chcela opytat tolko otazok ex Veta, ale vzdy vyzeral ze nema na to moc casu (ano aj to chapem, ked ma vela zvieracich klientov) a na internete clovek predsa len natrafi obcas na pochybne zdroje.
Kazdopadne ex nam aspon za "b" nam ponukol a mame 3-rocnu vzteklinu (Nobivac Rabies), aj ked v Cr je povinne mat ockovanie proti vztekline len u psov, radsej som dala ockovat aj drobcov a trojrocku pre to aby sme ich nemuseli tak casto tahat na Veterinu.
Nastastie som teraz s vetom spokojna a nemam problem sa cokolvek kedykolvek opytat ked som si v niecom neista

fikovnice
napsal(a):
No a stran staršího kocoura právě ta minulá vetka doporučila základní trojkomb., pak jedno přeočkování a pak prý že už záleží na nás, ale nepovažuje to za důležité nebo nezbytné. Nynější vetka zase říká, že KAŽDOPÁDNĚ přeočkovávat. Tak nevím...
Kdo již četl, přeskočí
Kopíruji:
„Dobrý den, mám dotaz na revakcinaci po třech letech. Je nutné kočku očkovat každý rok? Ještě prosím o Váš názor na vakcinaci proti chlamidioze.“
MVDr. Martina Načeradská: „Dobrý den, u nás nejsou dostupné vakcíny pro kočky, které by měly tříletou registraci (mimo vzteklinu). Kočky, které chodí na výstavy se musí tedy očkovat každý rok, protože to vyžadují regule. Kočky, které jsou doma doporučuji očkovat 1x za 3 roky i když to není v souladu s registrací, ale je to alespoň v souladu s doporučeními WSAVA (world small animal veterinary association) a šetrnější k organismu kočky. Úspěšnost vakcinace proti chlamydióze je 60%, doporučuji očkovat jen u koček ohrožených touto infekcí, rozhodně ne plošně všem.“.
joanne.s
napsal(a):
Moc Vás zdravím, lavacco.
A vidíte, u nás zrovna Biofel se vzteklinou byl důvodem, proč jsem od každoročního přeočkování dospělého kocoura upustila - kocourovi bylo moc zle, tak jsem se začala zajímat, zda je to nutné do budoucna absolvovat, atd.
Též zdravím po delší době - těžce totiž nestíhám.
Acamar
napsal(a):
My taky měli jen tu základní trojkombinaci Purevaxu, také v pohodě, bez negat.reakcí.
Tak to je dobré, to tě ani vet neupozornil, že tam máte nějaký "bonus navíc"?
Ne vůbec nic, kdybych se nepodívala do očkovacího průkazu, tak to ani nevím.
Ágneska je po očkování naprosto v pohodě a snáší to bez jakýchkoliv problémů, naštěstí.
joanne.s
napsal(a):
A vidíte, u nás zrovna Biofel se vzteklinou byl důvodem, proč jsem od každoročního přeočkování dospělého kocoura upustila - kocourovi bylo moc zle, tak jsem se začala zajímat, zda je to nutné do budoucna absolvovat, atd.
U nás byl Biofel se vzteklinou u kocourka také důvod proč jsem vypustila vzteklinu úplně. Bylo mu strašně zle, ale předchozí tj. první očkování bez vztekliny snášel dobře.
Na Purevax jsem chtěla přejít k vůli tomu sarkomu, ale na veterině mi říkali, že i po něm už jednou sarkom měli . Biofel je tím prý známý, je zvláštní, že to neřeknou před prvním očkováním a nenechají majiteli rozhodnou, kterou zvolí vakcínu.
Udělá se ten sarkom kdykoliv v průběhu let po očkování a může to být následek, kteréhokoliv očkování v průběhu let, nebo je to vcelku rychlá reakce a projevila by se např. do roka (nebo v jiném časovém úseku) od daného očkování? Nejspíš to bude ta první varianta.
Ano, nám taky vetka říkala, že sarkom vyloučený není ani po Purevaxu, protože sarkom může vlastně vzniknout jako reakce dokonce i na jiné injekce (třeba ATB), jen že je to riziko díky té absenci adjuvantů mnohem nižší.
Jinak k tomu, že veterináři nenabízejí ty šetrnější alternativy na výběr, nic k tomu neřeknou - asi jak kde, nám to nabízeli hned sami od sebe.
A s tím, jak rychle se sarkom může objevit - já myslím že je to spíš rychlá reakce, do pár měsíců. Aspoň co jsem kde četla na netu v diskuzích.
napsal(a):
Bodlinka: A vy byste doporučila kterou vakcínu, co by šetrnou k organismu kočky? Myslím základní trojkombinaci/bez přidané vztekliny.
přesně jste to vystihla - my po Biofelu se vzteklinou měli kulhání a horečku, kocourek neskákal, ale taky zalézal, jakoby ho bolelo celé tělo - nechtěl se nechat ani pohladit ani pochovat, méně se upravoval, skoro nežral. Je to extrémní reakce?

joanne.s
napsal(a):
Bodlinka: A vy byste doporučila kterou vakcínu, co by šetrnou k organismu kočky? Myslím základní trojkombinaci/bez přidané vztekliny.
přesně jste to vystihla - my po Biofelu se vzteklinou měli kulhání a horečku, kocourek neskákal, ale taky zalézal, jakoby ho bolelo celé tělo - nechtěl se nechat ani pohladit ani pochovat, méně se upravoval, skoro nežral. Je to extrémní reakce?
Extrémní reakce je anafylaktický šok, kdy sebou zvíře do 15 minut po aplikaci vakcíny sekne.
Očkuju felocell nebo purevax CRP a reakce po nich nejsou. Žádné.
joanne.s
napsal(a):
No mně můj starší kocour také dvakrát stonal (při dvojím očkování). Byl vždy nejméně 24hod úplně hin, jen ležel, nejedl, nepil... A myslím, že to byl právě Biofel .
Nynější vetka mi nabízí Purevax - jak jsem psala výše. O kocourech začínám uvažovat právě již jen jako o bytových. Bojím se totiž jedné věci. Malý je šílený divočák. Myslím, že na chalupě by jej to extrémně bavilo a pak by byla hrůza vrátit jej do paneláku. Je opravdu jiný než byl velký. Ten, i když byl ve věku Kukyho, tak rozhodně nebyl tak divoký. Mám ještě v úvahách, že právě velkého občas na chalupu vyvezu, ale já sama tam teď jezdím jen minimálně...
fikovnice
napsal(a):
No mně můj starší kocour také dvakrát stonal (při dvojím očkování). Byl vždy nejméně 24hod úplně hin, jen ležel, nejedl, nepil... A myslím, že to byl právě Biofel .
Nynější vetka mi nabízí Purevax - jak jsem psala výše. O kocourech začínám uvažovat právě již jen jako o bytových. Bojím se totiž jedné věci. Malý je šílený divočák. Myslím, že na chalupě by jej to extrémně bavilo a pak by byla hrůza vrátit jej do paneláku. Je opravdu jiný než byl velký. Ten, i když byl ve věku Kukyho, tak rozhodně nebyl tak divoký. Mám ještě v úvahách, že právě velkého občas na chalupu vyvezu, ale já sama tam teď jezdím jen minimálně...
Vím, jak to tam velký má rád, ale asi bych ho tam už nebrala. Jen občas - to mu zamotáš víc hlavu a bude si zas pak pár dní stýskat, že je zpět v bytě...a co Kuky? Ten by zůstal sám v bytě, což by se mu taky určitě nelíbilo...
Jinak u nás vet řekl, že pokud jsou pouze zcela bytové, že naočkovat aspoň ten základ kotěcí + za rok přeočkovat a pak je to na zvážení majitele...že imunitu by už měli mít...ale u nás chodí i do venkovní voliéry, takže očkuji každoročně kombinace i se vzteklinou, protože nám občas na zahradu vleze i cizí kočka...
Fikovnice: souhlas s Lavaccou, taky bych velkého na chatu už nebrala. Jak kvůli stýskání, tak kvůli Kukymu. podle mě to ve výsledku přínosné ani není, když vezmeš kolik to má mínusů.
ad očkování - pokud by chodil třeba jen jednou za rok ven na chatě, už to není bytový kocour a už nezapadá do alternativního očkovacího schématu. a představuje i riziko pro Kukyho, že něco zvenku domů dovleče.
lavacca
napsal(a):
Vím, jak to tam velký má rád, ale asi bych ho tam už nebrala. Jen občas - to mu zamotáš víc hlavu a bude si zas pak pár dní stýskat, že je zpět v bytě...a co Kuky? Ten by zůstal sám v bytě, což by se mu taky určitě nelíbilo...
Jinak u nás vet řekl, že pokud jsou pouze zcela bytové, že naočkovat aspoň ten základ kotěcí + za rok přeočkovat a pak je to na zvážení majitele...že imunitu by už měli mít...ale u nás chodí i do venkovní voliéry, takže očkuji každoročně kombinace i se vzteklinou, protože nám občas na zahradu vleze i cizí kočka...
"Jinak u nás vet řekl, že pokud jsou pouze zcela bytové, že naočkovat aspoň ten základ kotěcí + za rok přeočkovat a pak je to na zvážení majitele..."
Tak přesně takto jsem to měla a mám s velkým kocourem - základní trojkombinace a jedno přeočkování - takto nám to radila minulá vetka. No a současná vetka mi řekla, že prý je nutné přeočkovávat pravidelně - s tím, že pokud jsme nepřeočkovávali, tak hypoteticky velký by mohl některou z těch nemocí onemocnět - že zkrátka bez přeočkování není vůči těm nemocem v současné době imunní... Nevím, zda to od ní není jen marketingový tah, vcelku jsem z toho teď volajaká zmatená...
fikovnice
napsal(a):
"Jinak u nás vet řekl, že pokud jsou pouze zcela bytové, že naočkovat aspoň ten základ kotěcí + za rok přeočkovat a pak je to na zvážení majitele..."
Tak přesně takto jsem to měla a mám s velkým kocourem - základní trojkombinace a jedno přeočkování - takto nám to radila minulá vetka. No a současná vetka mi řekla, že prý je nutné přeočkovávat pravidelně - s tím, že pokud jsme nepřeočkovávali, tak hypoteticky velký by mohl některou z těch nemocí onemocnět - že zkrátka bez přeočkování není vůči těm nemocem v současné době imunní... Nevím, zda to od ní není jen marketingový tah, vcelku jsem z toho teď volajaká zmatená...
Možná to bylo myšleno, že imunitu bude mít díky dospělosti, že už tyto nemoci pro něj nepředstavují vážné ohrožení jako pro kotě?
Navíc pokud jde o tu trojkombinaci, pokud se nepletu stejně to očkování nebrání onemocnění (kaliciviroza, herpes), jen zmírňuje průběh, takže i přes očkování onemocnět mohou.
Dobrý den, jaký prosím máte názor nato, že by mohla kojená kotátka dostat od kočky chlamýdie, když je kočka chovaná v bytě bez přístupu ven a jiného zvířete a od kotěte očkovaná vakcínou PUREVAX RCPCH FeLv. Žádné příznaky v minulosti u ní nebyly. Je to vůbec možné? děkuji za odpověd.
Helčap

XXX.XXX.88.252
Po dlouhém váhání, nechtěli jsme očkovat, shánění informací a diskuzích s vet očkujeme jednou ročně trojkombinaci Biofel. A kočky jsou po ní minimálně týden úplně zdecimované...
Vet nám vysvětlovala, že když nenaočkujeme a něco jim bude, musí udělat testy na ty nemoci a testy jsou prý dražší než očkování. Takhle prý ví, co může ihned vyloučit. Jako kdyby je očkování opravdu ochránilo... Kdo by tomu věřil...Aspoń mám klid, že jsem udělala, co jsem mohla...
Stále nejsem přesvědčená, že jsme udělali dobře, ale už to neřeším, to bych se utrápila...
Kočky chodí i ven, s ostatníma se nekamarádí, jakmile, se nějaká objeví v zahradě nebo na dvorku, buď se ji snaží vyhnat, nebo se drží zpátky. Ale jistotu samozřejmě nemám. Jsou kastrované, drží se u domu, ale k sousedům také chodí, a jestli dál, nechci ani pomyslet. Trochu mi to přijde k smíchu, opravdu si nepamatuji, že bychom u rodičů viděli takové obavy o kočky.
Holt máme kočky jako děti...Takže jsme podlehli očkovat.
Vet netrvala na vzteklině, prý se na našem území nevyskytuje dlouhou dobu a podle ní je to zbytečné. A to máme kočky venku i doma ! My jsme však uvažovali v jednu dobu o umístění v kočičím hotelu a tam ji vyžadovali. Takže nakonec jsme jednou očkovali vakcínou na rok, do hotelu pak stejně nešly...
Příště nám ji chtěla píchnout automaticky s trojkombinací, to jsme zamítli, protože naše kočky jsou po očkování biofelem totálně mimo. Nakonec jsme jim za pár týdnů po očkování nechali dát vzteklinu na 3 roky. Vet říkala, že když vynecháme a pak zase budeme chtít očkovat, musí být za rok zase přeočkování. A pak zase za rok nebo píchnout trojroční. Takže to vyjde dráž.
Buď neočkovat vůbec nebo očkovat pravidelně. Teď už víme, že do hotelu nepůjdou, takže budeme hodně zvažovat pokračování v očkování vztekliny.
Trojkombinaci dáme, ale poradíme se o jiné vakcíně, protože díky příspěvkům zde vidím, že nejenom těm našim je po biofelu tak zle...Vet říkala, že jeden den, ne jeden týden, je to normální stav po očkování.
Zítra jedeme k vet, našli jsme kolečko s lysou kůží, bez podráždění, ale nebudu čekat a mudrovat, co to je, lepší zbytečná cesta než pak další komplikace...To, co jsem dnes našla na internetu ohledně mykozy, mě vyděsilo...

amiris
napsal(a):
Dobrý den, plánuji očkování koťátka a náš vet uvádí : Používáme americké vakcíny vyráběné firmou Fort Dodge Animal Health, USA, konkrétně Fel -O- Vax IV (panleukopenie, rhinotracheitis, kaliciviróza, chlamidióza-psitakóza). Máte, prosím zkušeností s touto vakcínou?
Není u nás registrovaná, takže na českém fóru získáte zkušenosti těžko...

amiris
napsal(a):
Aha, lze používat neregistrovanou vakcínu? Je to divné, protože je to na ofic stránkách dost uznáváné vetkliniky.
Neregistrovanou vakcínu hlavně blbě seženete. používat se dá na výjimku od uskvbl.
ale je otázka, jak je stará ta informace na těch stránkách, do roku 2001 registrovaná byla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.36
Nechávám všechny své kočky, tedy domácí evropské, britaka, mainku, ragdollku, kříženku a i servaly očkovat tím Purevaxem s chlamidií i FeLv kou pravidelně každý rok a niky jsem neměla vůbec žádnou reakci. Kdyby existovala očkování i na ty další dvě hnusné virové smrtelné nemoci nechala bych to taky očkovat.
Myslím, že je opravdu riziko neočkovat, virus si opravdu přinesete klidně na oblečení i k čistě bytovým kočkám.