linzii

XXX.XXX.1.174
Dobrý večer, mám takový příběh, zda Vás něco nenapadne. V březnu jsem dostala do péče krásného bytového kocoura. Byl vypuštěn ven, odčerven po měsíci a krásně si tu zvykl. Během srpna se mu objevily mžurky - třetí víčka, což u koček znamená nějaký nekomfort nespecifického původu. Jedl dobře, pil, lovil.. Odčervili jsme jej znovu a stále šla váha dolů, bez dalších příznaků, jen ta třetí víčka stále přetažená. Pak začal zvracet, po pár dalších týdnech. Návštěva veta, dostal antibiotika a nastalo zlepšení. Za dalších pár týdnů zmizela víčka a zvracel opět, několikrát denně, jakoby jen dávil a hubl. Opět veterinář, infuze 2 dny, další antibiotika, opět zlepšení, zjistila jsem škrkavky v žaludku, opět odčerven a pořádně. Nabrala se krev, ledviny a vše naprosto v normě. Rentgen, jícen a další věci stále v normě, teplotu měl jen jednou. Dostal vitamíny a opět se na 4 týdny vylepšil. Malá drobnost v podobě zánětu po aplikaci antibiotik, udělal se mu strup 4 cm velký, zmokval a po 14 dnech odpadl, to nyní léčíme mastí s antibiotiky. Nu a již třetí den opět zvrací, dnes už odmítá i maso, jedl jen granule, pije. Pochybuji, že doktor něco nového vymyslí, když všechny výsledky byly čisté. Mám ještě 4 další kočky a všechny jsou ok, není to tedy nakažlivé. Tak se chci zeptat, zda jste někdo něco podobného nezažil, neslyšel o tom? Vážně už si nevím rady :(.
linzii
napsal(a):
Dobrý večer, mám takový příběh, zda Vás něco nenapadne. V březnu jsem dostala do péče krásného bytového kocoura. Byl vypuštěn ven, odčerven po měsíci a krásně si tu zvykl. Během srpna se mu objevily mžurky - třetí víčka, což u koček znamená nějaký nekomfort nespecifického původu. Jedl dobře, pil, lovil.. Odčervili jsme jej znovu a stále šla váha dolů, bez dalších příznaků, jen ta třetí víčka stále přetažená. Pak začal zvracet, po pár dalších týdnech. Návštěva veta, dostal antibiotika a nastalo zlepšení. Za dalších pár týdnů zmizela víčka a zvracel opět, několikrát denně, jakoby jen dávil a hubl. Opět veterinář, infuze 2 dny, další antibiotika, opět zlepšení, zjistila jsem škrkavky v žaludku, opět odčerven a pořádně. Nabrala se krev, ledviny a vše naprosto v normě. Rentgen, jícen a další věci stále v normě, teplotu měl jen jednou. Dostal vitamíny a opět se na 4 týdny vylepšil. Malá drobnost v podobě zánětu po aplikaci antibiotik, udělal se mu strup 4 cm velký, zmokval a po 14 dnech odpadl, to nyní léčíme mastí s antibiotiky. Nu a již třetí den opět zvrací, dnes už odmítá i maso, jedl jen granule, pije. Pochybuji, že doktor něco nového vymyslí, když všechny výsledky byly čisté. Mám ještě 4 další kočky a všechny jsou ok, není to tedy nakažlivé. Tak se chci zeptat, zda jste někdo něco podobného nezažil, neslyšel o tom? Vážně už si nevím rady :(.
No, příznaky hodně sedí na selhání ledvin. Takto mi odcházel můj předminulý kocourek... Jenže Vy píšete, že ten Váš měl labinu OK. Přiznám se, že já bych nechala udělat odběr krve přinejmenším na hematologii a biochemii ještě na jiném pracovišti. Držím pěsti!
Uživatel s deaktivovaným účtem

A) rovněž mi to připomíná kocoura s ledvinami v háji, ale ten tvůj je má OK...
b) mi to připomíná kocoura s nespecifickým zánětem střev(žaludku), včetně krátkodobých zlepšení po atb. a včetně odmítání masa a příjmu pouze granulí v době potíží
"Rentgen, jícen a další věci stále v normě"
další věci jsou co? sono břicha se dělalo?
jo a moje životní zkušenost za c) pokud vet lečí a není vyléčeno, jdi za jiným. Ono to mnohdy není o tom, že je "dobrý" či "špatný", ale že už si udělal nějaký názor, je nějakým způsobem ovlivněný a ono to chce se na to zvíře podívat zase "od nuly", pohled "zvenku"...tohle mi zachránilo kocoura z příkladu b) a kocourovi z příkladu a) prodloužilo život o rok.
Linzii:
Obecně platí, že pokud je víčko přetažené jen na jednom oku, je problém v samotném oku. Jsou-li přetažená víčka přes obě oči, jedná se pravděpodobně o větší zdravotní problém zvířete. Existuje celá řada důvodů, proč k tomu došlo:
•Když je kočka v hlubokém spánku nebo pod vlivem sedativ, třetí víčka mohou více vyčnívat.
•Dalším důvodem může být nádorové onemocnění třetích víček (squamocelulární karcinom). Vyskytuje se příležitostně. Častěji u koček pohybujících se venku a u koček s bílou srstí v důsledku expozice přímému slunci. Plemenná predispozice existuje u Burmských koček.
•V případě, že Vaše kočka výrazně ztratila na váze, tukový polštář nacházející se za očima se zmenší, a tím dojde ke změně polohy oka v orbitu a třetí víčko se stane více viditelným.
•Zřídka se třetí víčka přetáhnou přes oči v důsledku zánětu z neurologické, respirační nebo střevní infekce.
•Poškození nervu ovládajícího třetí víčka může mít za následek znatelné (více viditelné) přetažení třetích víček přes oči. Může k němu dojít v důsledku úrazu nebo zánětu po chirurgickém zákroku (zejména při chirurgii ucha nebo zubů).
•Tzv. Hawsův syndrom se u koček projevuje oboustranným vyčníváním třetích víček. Ve většině případů je příčina neznámá. Podle některých teorií to může být způsobeno zvýšenou stimulací parasympatického nervového systému např. zánětlivým onemocněním střev, rychlejší evakuací trusu nebo průjmem.
•I těžká dehydratace může mít za následek přetažení třetích víček přes oči.
Zdroj: http://relax.lidovky.cz/pokud-ma-kocka-pretazena-treti-vicka-navstivte-veterinare-pn8-/domaci-mazlicci.aspx?c=A160413_094656_domaci-mazlicci_ape.
linzii

XXX.XXX.1.174
Děkuji všem moc Nedoplnila jsem, že kocourovi je 8 let. Byla jsem již u tří veterinářů, krev se dokonce dělala 2x. Jediné, co mi ještě vet nabízel, byla gastroskopie, vím, že nic jiného nezbývá, to je jediné místo, kam jsme nekoukali, ale kocour v tom stavu by to tehdy již nepřežil, tak jsem řekla ne a doufala, že mu přitížily i ty škrkavky.
Nespecifický zánět střev načtu, děkuji, to mne nenapadlo, to by mohlo být ono. Je také pravda, že kočík už granule, po kterých mu nebylo tehdy dobře, nechce. Pomalu jsem převedla na jiné a nyní žere dobře. Veterináře máme dobré, zachránili mi už ovce, kozu, jiné kočičáky.. Je tam i mladej a ten často volá o poradu i svému školícímu. I proto jsem psala sem, víc hlav víc ví, nebo přivede na spásnou myšlenku
linzii
napsal(a):
Mně to až na ta víčka připomíná jednoho našeho kocourka, který měl nádor ve střevech. Jak je na tom teď? On taky začínal tak nějak všelijak. Různě se lepšil a zhoršoval a lepšil a zase zhoršoval. Potom už to bylo hrozný. Přidal se postupně se stupňující průjem. Ono totiž trvalo docela dlouho, než se přišlo na to co mu bylo. Ale je pravda, že byl starší a lepšil se nám po kortikoidech.
Myslím, že u nespecifického zánětu střev by měl průjem, nebo krev ve stolici. Taky jsme původně mysleli, že má něco takovýho. Chtělo by to sehnat opravdu dobrého diagnostika.
Ani škrkavky by mu tohle neudělaly. Mimochodem jak jste přišla na to, že je měl v žaludku? Zvracel je? Náš jinej kocourek byl taky šíleně zamořenej škrkavkama a nejen jima, ale jemu teda odcházely v bobíkách. Byla to docela síla.
linzii

XXX.XXX.1.174
Ano, poslední ráno před další návštěvou veta mi jednu vyzvracel doma a jelikož už jsme nevěděla co, důkladně jsem to rozpitvala a vzala jsme ji s sebou v zipovém sáčku, doktor se smál :) určitě mu nepomohly v jeho stavu. Krev ve stolici nemá, ani neměl, to bych měla jasno, že je to GTS systém. Zatím je dva dny klid a dobře jí, loví myšky.. Jenže to už tu bylo několikrát, pak se najednou začne krčit, ani neleží natažený na bohu jako obvykle a pak začne zvracení.. Kortikoidy jsme neměli, ony nic neřeší, jen potlačují. Prostě jsem se rozhodla sbírat příběhy Vás všech, třeba mne něco trkne I já sama mám vždy nějaký zapeklitý zdravotní problém, který má nakonec docela jednoduché řešení
linzii
napsal(a):
Ano, poslední ráno před další návštěvou veta mi jednu vyzvracel doma a jelikož už jsme nevěděla co, důkladně jsem to rozpitvala a vzala jsme ji s sebou v zipovém sáčku, doktor se smál :) určitě mu nepomohly v jeho stavu. Krev ve stolici nemá, ani neměl, to bych měla jasno, že je to GTS systém. Zatím je dva dny klid a dobře jí, loví myšky.. Jenže to už tu bylo několikrát, pak se najednou začne krčit, ani neleží natažený na bohu jako obvykle a pak začne zvracení.. Kortikoidy jsme neměli, ony nic neřeší, jen potlačují. Prostě jsem se rozhodla sbírat příběhy Vás všech, třeba mne něco trkne I já sama mám vždy nějaký zapeklitý zdravotní problém, který má nakonec docela jednoduché řešení
To já taky vím, že kortikoidy nic neřeší, jen potlačují. Ono taky co chcete řešit u kočky s rakovinou...
S těma škrkavkama nevím no. Náš kocour měl škrkavky, tasemnice, měchovce a ještě jedno u čeho jsem zapomněla, jak se to jmenovalo. Měl to všechno zároveň a to velmi četně. Zbavovali jsme se jich skoro půl roku. A neviděli jsme rozdíl.
Ale jinak mi ho to fakt připomíná. No...držím pěsti, ať to co nejdříve vyřešíte a ať to není nic vážnýho. :o).
linzii

XXX.XXX.1.174
Děkuji moc, jste zlatá Kočík zatím jí, přímo křičí o jídlo, tedy granulky má stále, ale chce maso. Nejsem tak bohatá, aby jedl jen to, proto to žebrání. ale ta jiskra v oku při tom křiku mne těší. Před měsícem jen ležel a jídlo ho nezajímalo
linzii
napsal(a):
Děkuji moc, jste zlatá Kočík zatím jí, přímo křičí o jídlo, tedy granulky má stále, ale chce maso. Nejsem tak bohatá, aby jedl jen to, proto to žebrání. ale ta jiskra v oku při tom křiku mne těší. Před měsícem jen ležel a jídlo ho nezajímalo
Ale já bych mu klidně dala maso. Ono to zase o tolik dráž nevyjde. Protože masa mu dáte méně.
Hlavně, že je mu líp. To je nejdůležitější. A to se jen tak z ničeho nic začal zlepšovat?
Tina125
napsal(a):
Ale já bych mu klidně dala maso. Ono to zase o tolik dráž nevyjde. Protože masa mu dáte méně.
Hlavně, že je mu líp. To je nejdůležitější. A to se jen tak z ničeho nic začal zlepšovat?
Přesně tak! Už mnohokrát jsem zde psala, že maso vyjde levněji než kdejaké kapsičky či granule. Opravdu, mám to vyzkoušeno a spočítáno!
Jinak jsem ale ráda, že zadavatelčin kocourek se zdá se zdravotně lepší, tak jen tak dál!
linzii

XXX.XXX.1.174
Ahoj,
nesu dobrou zprávu, kocour je zatím fit, sice mi občas někde vyblije myš, ale žere a běhá a zlobí jako jindy Maso je problém, na něj není moc zvyklý a má po něm průjem stejně jako zbytek mých koček kromě jedné. A je jedno, zda jej mají vařené, nebo syrové. Syrového si ďobnou, jeden dva kousky a nechají to být. Žádnou kočku nemám od kotěte, jsou to všechno nalezenci nebo darovaní ze špatných rukou. Moc všem děkuji za rady, raději potíže řeším dopředu, než pak když to hoří. Jste úžasné, fakt díky