Dobrý den,
mám tříměsíčního kocourka plemene Ragdoll. Dovezla jsem si ho před Vánoci, takže je pořád v domě a nepouštím ho ven, protože se bojím, že buď umrzne nebo těch pár bílých chlupů odnese orel . Mám ale v plánu ho na jaře pouštět normálně na naši menší zahradu, kde bude mít hodně vyžití neboť drahá polovička chová papoušky a ti jsou po celé zahradě ve voliérách. Jinak je zahrada obklopená zdí, ale kočky si poradí se vším, že. Před tím jsem měla britského vykastrovaného kocoura a ten byl každý den doma, ale tak 2-3x se stalo, že zmizel i na týden dva. Jednou dokonce na tři měsíce (to už jsem sháněla novou kočku a on se najednou vrátil). Ragdolla se chystám taky samozřejmě vykastrovat, ale až tak v 7-8 měsících a bojím se, aby ho do té doby nezajelo auto, nesežral nějaký pes, neotrávil nějaký blb apod. Příští rok chceme postavit podkroví a já bych se tam nastěhovala i s kocourkem a se psem (dlouhosrstý jezevčík) a chtěla bych si pořídit ještě jednoho ragdolla. Pejsek už je starší a pochybuju, že můj příkaz "nikdy neumřeš" bude respektovat . Když budu pak v podkroví, tak bych kočičáky ven nepouštěla, ale to bude nynějšímu asi dost chybět, co? Jenže on je naprosto úžasný a já se o něho prostě bojím. Tak prosím vaše zkušenosti s ragdolama venku. díky moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Svoboda, možnost volného pohybu je pro kočku přirozená. Kočky s možností chodit ven jsou šťastné. Ale... Pokud se o svého kocourka bojíte, zkuste maximálně zabezpečit zahradu, berte ho ven pod dohledem nebo mu postavte voliéru, aby mohl trávit čas i na vzduchu. V zimě kotě patří do tepla. Bohužel, u kočky, která chodí ven je vždy nějaké riziko, že se jednou nevrátí...
Alena V.

XXX.XXX.118.1
Pokud budete pouštět nekastrovaného kocoura ven, tak mu nehrozí je, že ho přejede auto, ale také se může při krytí nakazit od toulavých koček nemocemi jako FeLV nebo FIV. A přejetí autem i to ostatní mu hrozí, i když kastrovaný bude.
Pokud plánujete, že jednou bude jen doma, tak ho ven ani neučte, bude mu to chybět a riziko volnosti hrozí velké...auta, jedy, myslivci, psi... Pokud nežijete na samotě s obrovským pozemkem.
Ta rada s venkovní voliérou pro kočičáka je moc dobrá, to by se mu mohlo moc líbit, byl by venku a v bezpečí. Taková rada chytré horákyně...
Tak ta voliéra je celkem dobrý nápad. Přítel pořád otravuje, že by zasíťoval celou zahradu a měl by ptáky všude. Ale to se asi neslučuje s pobýváním kocoura-nevím, jak by to třeba korelky daly .
Je to prostě o tom sobectví-JÁ chci mít doma kočičku, která mi bude dělat radost, nebo to sobectví trochu potlačím a kočičce nechám trochu volnosti. On už teď se kocourek projevuje jako velmi zvídavý-když ho vezmu (v náručí) na zahradu, tak po všem kouká. No, pecivál to asi nebude.
Alena V.-to FeLV a FIV je tak nakažlivé? U nás na vesnici žádné toulavé kočky nevídám, ale to samozřejmě neznamená, že tam nejsou, že.
Rapotacka-myslíte, že když pořídím k příští rok dvouletému kocourkovi další, tak bude problém? Já vím, že kočky by měly mít společníka, ale toho on teď má v našem jezevčíkovi. Ale jak sem psala-už není nejmladší, tak nechci aby byl kocourek najedou sám. A ještě k těm plným miskám-chci mu dávat syrové maso (u chovatele byl na granulích, já mu ted dávám navíc kapsičky), ale nevím od kdy. Na diskuzích tady se psalo tak od třetího měsíce začít zvykat?
Díky.
Pro kočky je vždy lepší, když jsou dvě.
Zabaví se spolu, brání společně svůj dvůr před cizími kočkami.
Nemyslím, že druhá kočka musí být problém.
Zvykání může trvat dýl a nemusí to být jednoduché.
Kočka si brání své území před vetřelcem.
Třeba to u vás půjde snadno...
Moje kočky chodily vždy ven a žádnou
tu příšernou nemoc nechytly a ani jsem se s ní
nikdy nesetkala v okolí ani u žádných známých,
které mám různě daleko. (i 300 km)
Samozřejmě, stát se může...
To riziko mi za jejich spokojený život stojí.
Ven vždy chtěly a mohly.
Ještě k toulání.
Moje zkušenost je, že se potulují kočky, které nemají
dost klidu, otravují je maličké děti nebo pes je má
jako hračku = "hravě" je honí, vyžírá jim misky.
K nám leze z podobných důvodů kocour.
Chodila jsem krmit kočky známým (dovolená)
a vždy tam přiběhla "přesuliční" hladová
kočka...
Bonička
napsal(a):
Dobrý den,
mám tříměsíčního kocourka plemene Ragdoll. Dovezla jsem si ho před Vánoci, takže je pořád v domě a nepouštím ho ven, protože se bojím, že buď umrzne nebo těch pár bílých chlupů odnese orel . Mám ale v plánu ho na jaře pouštět normálně na naši menší zahradu, kde bude mít hodně vyžití neboť drahá polovička chová papoušky a ti jsou po celé zahradě ve voliérách. Jinak je zahrada obklopená zdí, ale kočky si poradí se vším, že. Před tím jsem měla britského vykastrovaného kocoura a ten byl každý den doma, ale tak 2-3x se stalo, že zmizel i na týden dva. Jednou dokonce na tři měsíce (to už jsem sháněla novou kočku a on se najednou vrátil). Ragdolla se chystám taky samozřejmě vykastrovat, ale až tak v 7-8 měsících a bojím se, aby ho do té doby nezajelo auto, nesežral nějaký pes, neotrávil nějaký blb apod. Příští rok chceme postavit podkroví a já bych se tam nastěhovala i s kocourkem a se psem (dlouhosrstý jezevčík) a chtěla bych si pořídit ještě jednoho ragdolla. Pejsek už je starší a pochybuju, že můj příkaz "nikdy neumřeš" bude respektovat . Když budu pak v podkroví, tak bych kočičáky ven nepouštěla, ale to bude nynějšímu asi dost chybět, co? Jenže on je naprosto úžasný a já se o něho prostě bojím. Tak prosím vaše zkušenosti s ragdolama venku. díky moc.
..první ragdol - vykastrovaný kocour každé léto na chalupě si vymňoukává už ve čtyři ráno že chce ven, drží se striktně celého pozemku - hranice nepřekročí, překonávání plotu neexistuje - na to je moc "noblesní", to mu ale nebrání aby celý den nepospával v hranici dřeva, domů chodí až okolo desáté večer,...jednou jedinkrát se mu povedlo při přeskakování z hranice dřeva na druhu dostat se na sousedovic pozemek, ale to dělal velký virvál abychom pro něj okamžitě přišli, pak už si to hlídal,...miluje sedět na sloupku plotu pozorovat okolí anebo leží pře vrátky a nakukuje na náves...kočka ragdolka, ta je venku jen když jsme ven anebo chodí chvíli za kocourem, ale opět ani náznak, že by šplhala na plot a šla jinam...nejvíc spokojení jsou když sedíme všichni na zahradě...
Vykastrované kočky se většinou tolik netoulají. Zvlášť markantní je ten rozdíl mezi vykastrovaným a nevykastrovaným kocourem (ten váš předchozí byl rarita, pokud se skutečně toulal, jestli ho spíš někdo neměl zavřeného). Jestli nemáte přímo za pozemkem frekventovanou silnici, tak jsem pro pouštět ven. Pokud máte kolem pozemku zeď za kterou nevidí, muže to zafungovat jako hranice teritoria ještě více, než jenom plot.
Jestli ho ale do budoucna pouštět ven nehodláte, tak ho nepouštějte nikdy. I když nevím, jaký je důvod, že z vyššího patra by ven již nemohl. Ven ho ale můžete pouštět i teď, určitě neumrzne. Jen ne na dlouho, není na zimu zvyklý.
Kočičího parťáka, pokud ho plánujete, pořiďte už teď. Ušetříte si starosti až budete v budoucnu k dospělé kočce pořizovat další (i kotě) a navíc si nádherně vyhrajou.
Maso co nejdříve, máma kočka nosí myši koťatům od tří týdnů (cca) věku. Naučte ho na granule, aby jste byla v klidu, že se nažere, pokud by jste musela na více dní z domu a jinak maso (když bude syrové, s chrupavkou, kostičkou – drůbeží krky a vcelku – aby musel žvýkat, tak ideální), tvaroh, jogurt, syrové vajíčko, květináč s trsem trávy na okus. Nic jiného nepotřebuje. (Tím netvrdím, že u nás doma to tak je, -nekrmím jenom já.).
Díky všem za reakce. Jak se nám ztratil ten briťák na tři měsíce, tak to si myslím, že byl určitě někde zavřený. Došel asi s třetinovou váhou, ale nezraněný, tak si myslím, že se jenom nemohl dostat ven. Bydlíme ve středu vesnice u klidné silnice, takže by se mu snad nemělo nic stát. Na zahradě bude mít vyžití a fakt možná tu zeď bude brát jako zábranu. to by bylo fajn. Ale bojím se, že se bude toulat než ho vykastruji a buď se mu něco stane nebo se mu to zalíbí a pak s tím nepřestane. S krmením masa to zkusím tedy už dneska-zrovna jsem koupila kuřecí prsa a pak budu zkoušet i vše ostatní. Granulky i kapsičky žere hezky.
První kocour kterého jsme měli byl také bytový. Občas šel ven na kšírech, ale to se většinou bál jít někam dál, než kolem baráku. Na chatu jsem s ním jezdila max na 3 týdny na dovolenou, to se pak držel jen na zahradě. Jen jednou, když byl ještě kotě, se šel podívat na pole.
Teď máme Ragdolla, v Praze nechodí ven vůbec, na chatě se drží jen na zahradě kde tedy courá většinou až do tmy, pak ho zavolám a jde se spát.:).
Bonička
napsal(a):
Díky všem za reakce. Jak se nám ztratil ten briťák na tři měsíce, tak to si myslím, že byl určitě někde zavřený. Došel asi s třetinovou váhou, ale nezraněný, tak si myslím, že se jenom nemohl dostat ven. Bydlíme ve středu vesnice u klidné silnice, takže by se mu snad nemělo nic stát. Na zahradě bude mít vyžití a fakt možná tu zeď bude brát jako zábranu. to by bylo fajn. Ale bojím se, že se bude toulat než ho vykastruji a buď se mu něco stane nebo se mu to zalíbí a pak s tím nepřestane. S krmením masa to zkusím tedy už dneska-zrovna jsem koupila kuřecí prsa a pak budu zkoušet i vše ostatní. Granulky i kapsičky žere hezky.
Píšete, že u chovatele byl na granulích, takže kocourek je s pp? Pokud ano, seriozni chovatel testuje FIV, FIP a FELV. Ale nesedí mi ten věk, seriozni chovatel dává až tak od 4 měsíce kote z domu a také dle fotky bych řekla, že čistý ragdoll to není...
Navíc upřímně neznám žádného blázna co by dal 10-15 tis.za kotě na mazlika a pustil ho ven, kde se mu cokoliv může stát.., navic chocatele maji ve smlouve i klauzuli, takže počítám, že je bez pp, tak není to ragdoll, ale kříženec, tak pokud nemá pp, nenazyvejte ho ragdollem. Chovatele jezdí do zahraničí pro kvalitní zvířata, dávají za ně desetitisíce někdy i stovky tisíc ( já třeba chci jet pro kocoura do Brazilie a cena téměř 6 tis dolarů ) a pak přijde někdo, kdo mourka od vedle nazývá plemenem a ještě podporuje mnozitele a týrání zvířat. A nechápu jedno, lidé jsou ochotni za spotřební zboží desetitisíce, stovky tisíc, ale za parťáka- živého tvora šetří...Pokud někdo chce plemeno, má koupit plemeno, pokud je mu jedno, koho má doma, má jít do útulku anebo vzít od souseda z vesnice...
rapotacka11
napsal(a):
Ještě k toulání.
Moje zkušenost je, že se potulují kočky, které nemají
dost klidu, otravují je maličké děti nebo pes je má
jako hračku = "hravě" je honí, vyžírá jim misky.
K nám leze z podobných důvodů kocour.
Chodila jsem krmit kočky známým (dovolená)
a vždy tam přiběhla "přesuliční" hladová
kočka...
Moje zkušenost je bohužel jiná.
Malé děti nemáme, pes je menší než kocour a neotravuje ho, je vykastrovaný, má k dispozici zahradní domek s hračkami, škrabadly, pelíšky, záchodkem, jídlem..., náš dům má také plně k dispozici (tudíž spoustu místa pro jeho klidný odpočinek) a stejně se v létě toulá. Ne na dlouho, "jen" na celou noc, někdy ho nevidíme i dva dny, jelikož se asi přijde domů vyspat, když jsme v práci a než se vrátíme, tak už zase šmejdí v okolí.
Je to malý lumpík, druhý kocourek (jeho syn) ven chodí jen velice omezeně, raději se válí doma na gauči. Nikdo je neomezuje, mají stejné možnosti a stejně jsou každý jiný.
Jsem přesvědčena, že je to hodně o povaze konkrétní kočky, každá je jiná
Machyska
napsal(a):
Moje zkušenost je bohužel jiná.
Malé děti nemáme, pes je menší než kocour a neotravuje ho, je vykastrovaný, má k dispozici zahradní domek s hračkami, škrabadly, pelíšky, záchodkem, jídlem..., náš dům má také plně k dispozici (tudíž spoustu místa pro jeho klidný odpočinek) a stejně se v létě toulá. Ne na dlouho, "jen" na celou noc, někdy ho nevidíme i dva dny, jelikož se asi přijde domů vyspat, když jsme v práci a než se vrátíme, tak už zase šmejdí v okolí.
Je to malý lumpík, druhý kocourek (jeho syn) ven chodí jen velice omezeně, raději se válí doma na gauči. Nikdo je neomezuje, mají stejné možnosti a stejně jsou každý jiný.
Jsem přesvědčena, že je to hodně o povaze konkrétní kočky, každá je jiná
To co popisujete není u kočky žádné toulání.
australáček
napsal(a):
Navíc upřímně neznám žádného blázna co by dal 10-15 tis.za kotě na mazlika a pustil ho ven, kde se mu cokoliv může stát.., navic chocatele maji ve smlouve i klauzuli, takže počítám, že je bez pp, tak není to ragdoll, ale kříženec, tak pokud nemá pp, nenazyvejte ho ragdollem. Chovatele jezdí do zahraničí pro kvalitní zvířata, dávají za ně desetitisíce někdy i stovky tisíc ( já třeba chci jet pro kocoura do Brazilie a cena téměř 6 tis dolarů ) a pak přijde někdo, kdo mourka od vedle nazývá plemenem a ještě podporuje mnozitele a týrání zvířat. A nechápu jedno, lidé jsou ochotni za spotřební zboží desetitisíce, stovky tisíc, ale za parťáka- živého tvora šetří...Pokud někdo chce plemeno, má koupit plemeno, pokud je mu jedno, koho má doma, má jít do útulku anebo vzít od souseda z vesnice...
Aha, takže se tady všem hluboce omlouvám za zavádějící informace-nemám tedy ragdolla, ale obyčejného kocourka. Vám gratuluju, že máte tolik peněz, abyste si pořídila tak drahou kočku. tohle já třeba nechápu, ale je to každého věc, že.
Nic si z toho nedělejte, “mourek ” se poved.
Na jednu stranu chápu, že koupí bezpapírových čistokrevných zvířat jsou podporovány všelijaké pofiderní množírny, kde chovaná zvířata často trpí. Že ale kotě po čistokrevných papírových rodičích, oba stejného plemene, není to samé plemeno, jako jeho rodiče, protože z nějakého důvodu papíry nemá, je nesmysl.
ladd
napsal(a):
Na jednu stranu chápu, že koupí bezpapírových čistokrevných zvířat jsou podporovány všelijaké pofiderní množírny, kde chovaná zvířata často trpí. Že ale kotě po čistokrevných papírových rodičích, oba stejného plemene, není to samé plemeno, jako jeho rodiče, protože z nějakého důvodu papíry nemá, je nesmysl.
Já si z toho nic nedělám . Samozřejmě bych nikdy nešla do něčeho jako "předám vám kotě na parkovišti" a tak. Jednání bylo seriózní, kotě sem si přebírala u nich doma, kde bylo čisto, plné misky, škrabadlo, záchody. Ukázali mi i otce kotěte, takže dobrý. Byla jsem připravená i na variantu, že když to bude jako množírna vypadat, tak se prostě otočím a jedu domů. Ale docela by mě zajímalo, kdo teda ty množírny tak podporuje. Já ze svého okolí neznám nikoho a tady lidi nepíšou ve velkým, jak si jezdí do takových zařízení.
Pokud chovateli papírových koček nakryje kocour jiného plemene kočku a na kotěti, že je kříženec, vidět nebude, kde máte záruku, že nekoupíte na mazlíka “čistokrevného” křížence s rodokmenem? Zvláště, když si chovatel jede pro kočku až někam do Tramtárie a dá za ní bůh ví kolik. Musí se to přece vrátit, Jinak by tady tak nevyšilovali, že někdo prodává čistokrevná zvířata bez papírů.
australáček
napsal(a):
Osobně, nepustila bych ven ani kočku z vesnice. První kocour byl od kamarádky, co se jim narodila koťata a ven nechodil, když nepočítám dovolenou na chatě, kde se držel jen na zahradě. Bála bych se o jakoukoliv kočku. :).
Bonička
napsal(a):
Aha, takže se tady všem hluboce omlouvám za zavádějící informace-nemám tedy ragdolla, ale obyčejného kocourka. Vám gratuluju, že máte tolik peněz, abyste si pořídila tak drahou kočku. tohle já třeba nechápu, ale je to každého věc, že.
Ty peniže mám proto, že dodnes ve svých 30letech nevím co je dovolená u moře, cestování( myšleno do zahraničí), nemám auto i když bydlím má vesnici, neutracím za mobily, nechodím na kulturu, zábavu a můj šatník je o pár kouscich oblečení, na kosmetiku a ke kadeřníkovi nechodím...Je to jednoduše o prioritách...Moje priorita jsou zvířata, a to, aby byla u mne šťastná. Chápu, že někdo nedá desetitisíce za zvíře, ale pokud přece chci čistokrevné zvíře, tak ať mi nikdo netvrdí, že těch 10tis nemá. A jestli nemá, tak ať si nepořizuje žádné zvíře, kromě rybiček nebo nějakého hlodavce, protože tech 10tis nechá hravě na veterine za léčbu, a to se bavím o prkotinach ne o za krocích, které jdou do desetitisícú.
ladd
napsal(a):
Samozřejmě v tomto případě čistokrevné bude, nicméně právést u koček, kde jsou ty podmínky uchovnėni směšné, protože třeba u mainskych mývalích je zrušena i povinnost výstavy, dělá se jen vyšetření HCM, takže když někdo bude prodávat bez pp koťata MCO s největší pravděpodobností budou po rodičích HCM pozitivní. Něco si najděte o té nemocí, pokud nevíte co je. Za to bych střílela, když někdo dá pozitivní zvíře na HCM do chovu.
Anebo pak ještě je jedna možnost, že zvířata s pp byly prodány na mazliky za sníženou cenu s podmínkou kastrace a novi majitele to nedodrží, což právě nutí chovatele kvůli tomuto kastrovat už koťata.
Mě třeba je proti srsti kastrovat koťata, takže to vyřeším jednoduše a to tak, jak se to dělá u psů, řeknu si plnou částku do chovu a AŽ po dokladu o kastraci, kde bude napsán i čip zvířete, vrátím rozdíl mezi cenou za mazlíčka a do chovu. Pokud se to někomu nebude líbit, má smůlu, může jít o dům dál, mě je totálně u zadele, jestli se mi koťata prodají za 4 měsíce nebo za rok a takhle by to měl dělat každý chovatel a předešlo by se przdeni plemene.
ladd
napsal(a):
Pokud chovateli papírových koček nakryje kocour jiného plemene kočku a na kotěti, že je kříženec, vidět nebude, kde máte záruku, že nekoupíte na mazlíka “čistokrevného” křížence s rodokmenem? Zvláště, když si chovatel jede pro kočku až někam do Tramtárie a dá za ní bůh ví kolik. Musí se to přece vrátit, Jinak by tady tak nevyšilovali, že někdo prodává čistokrevná zvířata bez papírů.
Samozřejmě tohle je možné, ale tohle kotě dostane pp, takže je dohledatelny chovatel a není problém udělat DNA testy. že;-) Myslíte, že někomu stojí těch pár tisícovek za to, aby byl popotahovany po soudech, byl trestné stíhány za podvod, měl utrum s chovem s pp? Pochybuji. Co spíš je pravděpodobnější tak to, že chovatel má více kocouru, různé kvality, kryje třeba tím, co nemá tak prestižní rodokmen, protože má početnější vrhy než ten co má prestižní rodokmen, ale jako otce koťat uvede toho s prestižnějšim rodokmenem. Proto třeba u NO je povinný DNA a já, i když mi je jasné, že jako jedna zmala, kde to povinne neni, to automaticky u svých koťat i štěňat budu dělat, ať zájemci opravdu ví, že kupuji plemeno.
A chovatele, teď se bavím o kvalitních chovatelich, těm je totálně u zadele, jestli někdo prodává nějaké koťata nebo stenata nebo jiné zvířata, jelikoz jsou kvalitní, nemají problém s udaním svých odchovú, ba naopak kolikrát musí hodně zajemcu odmítnout.
Co je irituje je to, že někdo przdi plemeno a tyra zvířata. Kdyby šlo věci a ne zvířata, všem by bylo jedno, jestli si někdo koupí fejk nebo original, ale tady jde o živé zvířata, které cítí bolest, lásku, oddanost a to, že je někdo týra tím, že je zavře do klece a z koček tahá jedny koťata za druhými a až nemůže praští s ní o zem a zakope by se nemělo podporovat.
Teď hnusně řečeno to prirovnam ke kabelkam například. Mě vůbec neirituji padělky kabelek různých značek, nebo nejen kabelek i oblečení. Ba naopak, aspoň člověk se zasměje, jak ty ženské jsou trapné, že se tváří jako jsou někdo, že mají třeba kabelku LV a přitom mají padělek za pár tisícovek;-) ale tady jde o živá zvířata, takže ano to mé irituje a střílela bych ty lidi... ale třeba mnozitel je pro mě i chovatel s pp co se zbaví starého nebo nemocneho zvířete jen proto, že už nemůže být využíváno v chovu..jsem asi blázen, ale u nás všechny zvířata zůstávají, ať jsou chovna nebo nechovna a tak by to myslím měl mít každý seriozní chovatel.
Ale chápu, že blbci, co to nepochopí se najdou vždy.
Australáček:
Mě třeba je proti srsti kastrovat koťata, takže to vyřeším jednoduše a to tak, jak se to dělá u psů, řeknu si plnou částku do chovu a AŽ po dokladu o kastraci, kde bude napsán i čip zvířete, vrátím rozdíl mezi cenou za mazlíčka a do chovu. Pokud se to někomu nebude líbit, má smůlu, může jít o dům dál, mě je totálně u zadele, jestli se mi koťata prodají za 4 měsíce nebo za rok a takhle by to měl dělat každý chovatel a předešlo by se przdeni plemene.
Tak toto řešení mi přijde, jako naprosto ideální a rozumné, myslím tím zaplacení ceny za chovnou kočku a pokud bude vykastrována, tak vrácení předem domluvené částky, tak proč se to tak nedělá běžně? Je to nejspíš zase o důvěře a o penězích. Mě by tato varianta určitě vyhovovala.
Předpokládám, že budu mít doma vždy jen mazlíky, ale jeden nikdy neví a možnost volby tohoto důležitého rozhodnutí, až když kotě dospívá mi přijde naprosto perfektní.
Katinec
napsal(a):
Machyska - Někteří chovatelé davají kotě do chovu až v pozdějším věku. U rezervace kotěte pak máte zkratku OPCE, což znamená že je v pozorovaní. Zda bude vyhovovat požadavkům kotěte na chov.
Někteří chovatelé davají kotě do chovu až v pozdějším věku. U rezervace kotěte pak máte zkratku OPCE, což znamená že
je v pozorovaní.
Zda bude vyhovovat požadavkům kotěte na chov.
"""""""""""""""""""
Který znalece to zhodnotí - rozhodne ?
Proč by nemělo být "do chovu", když je
po dokonalých rodičích?
Alena V.

XXX.XXX.118.1
Znalec, který to zhodnotí je zkušený chovatel. Nezkušený se může poradit s poradcem chovu. Dokonalí rodiče neexistují a neexistují ani dokonalí potomci. Každá kočka má nějaké drobné chyby v exteriéru. Takže pokud mám třeba kočku, která má oproti ideálu trochu větší uši, tak k ní na krytí vyberu partnera, který má uši malé, ale může třeba mít méně kvalitní srst, kterou má moje kočka perfektní. Narodí se koťata a chovatel je sleduje. V době odběru, tedy ve 13 týdnech již lze mnohé poznat, ale někdy je zapotřebí počkat trochu déle, aby kotě víc vyrostlo a ukázalo své předpoklady. Z vrhu po uvedených rodičích se může narodit kotě s malýma ušima po otci a kvalitní srstí po matce, ale u jeho sourozence to může být právě naopak. Takové kotě potom chovatel nabízí jako mazlíčka, zatímco to vydařenější si buď nechá sám pro sebe, nebo jej může nabídnout jinému chovateli. Ani tento potomek však nebude dokonalý. Dokonce i světovým vítězům může posuzovatel vytknou nějaký drobný nedostatek. Ve chvíli, kdy bychom získali dokonalý rodičovský pár, který bude mít samé dokonalé potomky, tak práce chovatele skončí, ale toho nelze nikdy dosáhnout.
Alena V.

XXX.XXX.118.1
rapotacka11
napsal(a):
Setkala jsem se i s tím, že
odborník
chovatel, určil mládě do chovu nebo ne dochovu
a ono to bylo nakonec úplně naopak.
Nikdo není neomylný.
australáček
napsal(a):
Samozřejmě v tomto případě čistokrevné bude, nicméně právést u koček, kde jsou ty podmínky uchovnėni směšné, protože třeba u mainskych mývalích je zrušena i povinnost výstavy, dělá se jen vyšetření HCM, takže když někdo bude prodávat bez pp koťata MCO s největší pravděpodobností budou po rodičích HCM pozitivní. Něco si najděte o té nemocí, pokud nevíte co je. Za to bych střílela, když někdo dá pozitivní zvíře na HCM do chovu.
Anebo pak ještě je jedna možnost, že zvířata s pp byly prodány na mazliky za sníženou cenu s podmínkou kastrace a novi majitele to nedodrží, což právě nutí chovatele kvůli tomuto kastrovat už koťata.
Pokaždé píšete něco jiného:
"Samozřejmě v tomto případě čistokrevné bude,..."
tady zase18.01.2017 15:40 jste psala
"...takže počítám, že je bez, tak není to ragdoll, ale kříženec, tak pokud nemá pp, nenazyvejte ho ragdollem...".
rapotacka11
napsal(a):
Někteří chovatelé davají kotě do chovu až v pozdějším věku. U rezervace kotěte pak máte zkratku OPCE, což znamená že
je v pozorovaní.
Zda bude vyhovovat požadavkům kotěte na chov.
"""""""""""""""""""
Který znalece to zhodnotí - rozhodne ?
Proč by nemělo být "do chovu", když je
po dokonalých rodičích?
Hodnotí samozřejmě zkušený chovatel, ale stále je to jen člověk a i při sebevětší snaze se může zmýlit.
Vše podstatné hezky vysvětlila Alena V.
A opravdu to neni tak, že po dvou naprosto dokonalých rodičích se narodí jen naprosto dokonalá koťata. Genetika je mrcha.
Katinec
napsal(a):
Hodnotí samozřejmě zkušený chovatel, ale stále je to jen člověk a i při sebevětší snaze se může zmýlit.
Vše podstatné hezky vysvětlila Alena V.
A opravdu to neni tak, že po dvou naprosto dokonalých rodičích se narodí jen naprosto dokonalá koťata. Genetika je mrcha.
Katinec:A opravdu to neni tak, že po dvou naprosto dokonalých rodičích se narodí jen naprosto dokonalá koťata. Genetika je mrcha.
A to nejen u koček
ladd
napsal(a):
Pokaždé píšete něco jiného:
"Samozřejmě v tomto případě čistokrevné bude,..."
tady zase18.01.2017 15:40 jste psala
"...takže počítám, že je bez, tak není to ragdoll, ale kříženec, tak pokud nemá pp, nenazyvejte ho ragdollem...".
Je to myšleno, když OBA rodiče maji pp, tak bude kotě čistokrevné, ale nelze ho nazývat Z PRINCIPU ragdollem, jelikož nemá JAK doložit původ, už chápeme?;-) A když přistoupim na kecy blbečku, co tvrdí jak je výhodný kšeft s pp, tak fakt věříte, že někdo by prodával koťata za 3 tis, když by je mohl prodat za 10tis, některá dokonce za 30tis ? ;-) ono než někdo vypustí něco z pusy, tak by to chtělo se zamyslet nad tím, takže mi nikdo nenamluví, že někdo bude prodávat koťata po zdravých papírových rodičích za 3 tis.. jo on to vlastně dělá z lásky k lidu, nejde mu o prachy;-) tak a teď tu o karkulce;-) Ale nahodou, chtěla bych být též tak krásně naivní, ne trápily by mě ty šílenosti, co se zvířatům ději.
Já vůbec nehodnotim, jestli někdo prodává koťata za vysoko cenu. Kdybych choval plemeno, za který by mi někdo určitou cenu dal, neprodával bych ho také zbytečně pod cenou (jak komu). Rozhodně bych ale neodsuzoval lidi, kteří to za něj nedají, tudíž si koupí zvíře bez papírů.
Argumenty o množírnách a chování se ke zvířatům beru. Kecy o nepříslušnosti nepapírového jedince k plemeni, jakým jsou jeho rodiče, ne.
Navíc selský rozum mi říká, že první vrh mi zaplatí pořízení rodičů, Z dalšího vrhu mi cena jednoho koťete zaplatí náklady na krmení a veterinární výdaje na celý vrh. Prodej dalších koťat z vrhu je již zisk. Náklady na chov dospělé kočky nepočítám, ty mi chovatelé obyčejných mourků máme taky.