Dobrý den,
Mám dotaz, rada bych se zeptala na názor ohledně toho, když jsme si s přítelem pořídili dvě kotatka. Jedno je moje a druhé jeho. Stalo se to, ze se budeme rozchazet a já teď nevím, zda si mám své kotě vzít sebou a odtrhnout jej od sourozence a nebo ho tam nechat. Bojím se, ze by se kotatko trápilo samo doma kdybych byla přes den v práci. Je to rasa ragdoll tudíž je velmi kontaktní.Takže nevím zda by si kotě zvyklo na to, byt přes den samo doma nebo udělám nejlépe když ho nechám u bývalého s jeho sourozencem. Kotatum je mezi 4 až 5tym měsícem. Prosím o názor. Co byste udělali vy?
Rozumím, že je to pro vás těžké, počítám, že jste s koťaty 1-2 měsíci byla takže jste si na ně zvykla. Za sebe musím říct, že by u mě šly ale city stranou a udělal bych to co je pro koťata nejlepší - nechal je pospolu. U vás se bude trápit samotou, odloučení od kámoše + změna prostředí by nemusela dopadnout dobře. Pokud má od expartnera dobrou péči a v pohodě dvě uživí, nemusíte se o něj bát, bude mu dobře. Jestli jste se rozešli v dobrém, není důvod občas kotě nenavštívit, donést nějakou hračku/maso/granule. Jednou až budete mít pevné zázemí a více času, pořídíte si určitě svá dvě koťata. Nebo pokud by to pro vás bylo opravdu těžké, vzal bych si své kotě a pořídil mu rychle společníka, stejně tak by to měl udělat i expartner. Jsou ve věku, kdy parťáka ještě přijmou v pohodě. Ale přecejen s tímhle už si svůj vztah vytvořilo a je i na prostředí zvyklé.
Janae

XXX.XXX.160.254
Mezi 4-5 měsícem je nejdřívější (to je ale slovo ) doba odběru kotěte s PP, takže já bych nehrotila a pokud bych ke kotěti měla vztah, tak bych je s klidným svědomím roztrhla.
Ovšem koťat bude za pár týdnů všude mraky, počkala bych a vzala bych si jiné kotě, tak budou mít 3-4 kočky zajištěný pěkný domov.
Ano, právě ze jsou ještě mladé... každy na to ma vlastní názor. Jen me zajímalo co si o tom mysli i jiní lidé. Je fakt, ze u nás v bytě jsou cca 3 týdny teprve. Je jasné, ze po roce by me to ani nenapadlo. Teď někoho muže napadnout ze ke koštěti po chvilce nemusím mít takový vztah ale to je právě to. Jeli jsme se podívat na přítelovu kočku a já uviděla jeho a úplně jsem se zamilovala a hrozne jsem se na nej těšila celou dobu. Je naprosto úžasný miluju jeho povahu...A pak tohle...
Asi bych nebyla tak striktní, co se jejich oddělení týče. Kotě v tomto věku je nesmírně adaptabilní, objevuje svět, a když bude mít dost podnětů, na sourozence si ani nevzpomene. Já si nedávno brala kočičku s PP ve věku čtyř měsíců, první den plakala, až mi to rvalo srdce, ale druhý den už byla tak unešena novým prostředním a novými kočkami, že na maminku a sourozence si už ani nevzpomněla
Je pravda, že některé příbuzné kočky (matka s dcerou či se synem, sourozenci) spolu mají extra silné pouto a pro jejich psychickou pohodu je lepší je nerozdělovat, ale myslím, že tohle nebude Váš případ - koťata jsou asi zdravá, od matky byla odebrána nejdříve po ukončeném třetím měsíci, jsou socializovaná atd. Tato silná pouta vykazují spíše kočky, které v životě nějak nějak trpěly a navzájem si byly oporou...
Ale co ve Vašem případě považuji za problém, je skutečnost, že kotě by u Vás bylo samo, zvlášť pokud třeba máte časově náročné zaměstnání. Kotěti bude samotnému smutno, bude se nudit - to považuji za kruté. Takže to by chtělo pořídit parťáka. Pokud víte, že dvě kočky nechcete, nechala bych kotě raději příteli, ať jsou raději spolu.
Janae
napsal(a):
Mezi 4-5 měsícem je nejdřívější (to je ale slovo ) doba odběru kotěte s PP, takže já bych nehrotila a pokud bych ke kotěti měla vztah, tak bych je s klidným svědomím roztrhla.
Ovšem koťat bude za pár týdnů všude mraky, počkala bych a vzala bych si jiné kotě, tak budou mít 3-4 kočky zajištěný pěkný domov.
Koťata s PP odcházejí do nových domovů od 12 týdnů věků, takže 3 měsíce a více... ne 4-5.
Koťata bych nechala spolu, co vim právě ragdollky jsou dost společenské, takže za mě nerozdělovat.
Monicka:
Rozhodla jste se správně, nerozdělujte.
Taky to může nakonec dopadnout tak, že vám ex za dva měsíce zavolá, ať si obě koťata vezmete vy. Kočka je závazek na cca patnáct let, jestlipak si to přítel uvědomuje? Bude se moci vzdalovat z bydliště přes noc jen velmi omezeně, pak taky jde nejen o krmení, ale i stelivo, náklady na kastraci, očkování, odčervení, veterinu, každodenní práce a poklízení.. Podtrženo sečteno, já bych si zatím svůj vlastní pár nepořizovala, ještě není tak jisté, jak to dopadne..