mariei

XXX.XXX.45.116
Dobrý den, prosím o názory. Máme 10 letou čistokrevnou mainku. V mladém věku prodělala operaci střev kvůli zauzlení. Do té doby krmena pestře, royal canin plus maso, žloutky, zelenina, tvaroh, jogurt... Je pravda, že občas trpěla zažívacími obtížemi - hlavně zvracení, ale to jsem přisuzovala tomu, že kočky prostě zvrací. Přibírala, prospívala. Od operace krmena pouze granulemi - po konzultaci s veterináři (různými) to bylo zvoleno jako nejméně rizikové krmivo vzhledem k tomu, co prodělala. Od té doby rovněž přibírala, prospívala, občas zvracela, normální zdravá kočka. V uplynulém roce (tzn. po 9 letech) se jí na krkem a poté i pod bradou objevily vylysalé chloupky, byla testována na plíseň, negativní. Parazity nemá. Zřejmě to ani nesvědí, nedrbe si to, prostě se to jen objeví, po pár týdnech zaroste a za čas znovu. Veterinář se přiklání potravinové intoleranci, ale neporadí. - Zkusili byste v této situaci přejít na BARF? Kočka už je dáma v letech, nechci ji zbytečně stresovat. Jo a má nadváhu (o cca kilo víc, než by bylo optimální). Děkuji za rady. Veterinář BARF neuznává.
mariei

XXX.XXX.45.116
rapotacka11
napsal(a):
Krmte jako dřív.
Barf ?
Mne to slovo irituje.
Ráda bych vynechala ty granule, abych vystopovala tu alergii (jestli to je), tzn. jako dřív to nepůjde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zas ale jestli se udělal rozbor krve ? a ta plíseň a je ok, tak zbývá jídlo nebo nějaké nepohodlí.
Určitě nejlepší krmit jednoduše, přirozeně, a jedním druhem masa. Abyste viděli co to udělá. Rybu nebo krůtu, králíka. Takové lehčí. Jiný způsob, aby byla jistota, není.
Pak se přidá další část - jiné maso a tak.
Od granulí veliký rozdíl, opravdu zvířeti ulehčíte, po pokusech Royalu atd., uvidíte hned.
Tak ať se to podaří
mariei

XXX.XXX.45.116
napsal(a):
Zas ale jestli se udělal rozbor krve ? a ta plíseň a je ok, tak zbývá jídlo nebo nějaké nepohodlí.
Určitě nejlepší krmit jednoduše, přirozeně, a jedním druhem masa. Abyste viděli co to udělá. Rybu nebo krůtu, králíka. Takové lehčí. Jiný způsob, aby byla jistota, není.
Pak se přidá další část - jiné maso a tak.
Od granulí veliký rozdíl, opravdu zvířeti ulehčíte, po pokusech Royalu atd., uvidíte hned.
Tak ať se to podaří
Moc děkuji. Zkusím to. Syrové přemražené? Tak jsem to dělala dřív. Ale za tu dobu se doporučení třeba změnila.

mariei
napsal(a):
Moc děkuji. Zkusím to. Syrové přemražené? Tak jsem to dělala dřív. Ale za tu dobu se doporučení třeba změnila.
Kupte v krámě pro lidi a přemražovat se nemusí. Neschovávat na druhý den a tak. Bude jí brzy lépe, uvidíte.
mariei
napsal(a):
Pro lidi klidně nemusíte premrazovat, ale asi nejjednodušší je si nakoupit do zásoby, pokud nemáte řezníka hnedka za rohem, rozdělit na několik dávek a pak si vždy vyndat dávku na další den.
S přechodem na maso jedině souhlasím, naopak u vylučování alergie je to to nejjednodušší. Protože víte přesně čím krmíte.

honzapm
napsal(a):
Jsem uplně z pravěku, netuším, co je to slovíčko Baf.
Tož Baf je to, co na někoho bafneš zpoza rohu, jakože abys ho polekal
a Barf je tohle :
http://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf
neboli krmení syrovým
napsal(a):
Tož Baf je to, co na někoho bafneš zpoza rohu, jakože abys ho polekal
a Barf je tohle :
http://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf
neboli krmení syrovým
Omlouvám se, ale tohle mě neskutečně pobavilo...
mariei

XXX.XXX.45.116
Zdravím, tak je to třetí den, co zkoušíme syrové maso. Granule jsem schovala, kočka maso vždy sežere a vzápětí vyzvrací. Tzn. nemá k němu odpor, ale žaludek si zatím nezvykl. Kočka má nadváhu, tzn. nebojím se o její bezprostřední stav, ale nevím, jak dlouho to takto zkoušet? Zkoušela jsem jeden den hovězí, pak krůtí, dnes kuřecí plus játra. Na zítra mám připravenou rybu.. Krájím na maličké kousky, maso má pokojovou teplotu. Nějaké nápady, názory? Děkuji.

Mariei, no nevím nevím, takhle ji taky můžeš způsobit zánět žaludku či střev...dlouholeté garnulářce...ona konzumace masa vyvolává větší produkci žaludečních šťáv - kyseliny - a to může být problém.
Upřímně bych se asi spíš zamyslela nad značkou granulí a maso když tak pomalu a postupně k tomu ( na vařené nereaguje lépe?), dle reakcí kočky bys na něj pak mohla případně přejít úplně (anebo taky ne , ne vždy to maso je to nejlepší)...zvlášť, když se jedná o problém estetický a kočce samotné to nečiní problémy.
Nějaké komplexní vyšetření krve se dělalo?
Teď jsem si všimla, že kočka měla problém se zvracením i dříve. Tak to možná s krmením masem až tak nesouvisí..?
Asi bych nekrmila tolik pestře, jak kočku zdravou, zeleninu kočka nijak zvlášť nepotřebuje a syrová zelenina je i dost špatně stravitelná. RC má chemickou konzervaci, takže pokud budete nakonec krmit hlavně granule, chtělo by to jiné. Pro alergiky jsou prima nějaké s jednoduchým složením - třeba FirstMate, Canidae. Ve vašem případě by bylo na místě zaplatit si kompletní, podrobné vyšetření na potravinové alergie na zahraničním Laboklinu - ať víme, zda a co přesně kočce event. ve stravě vadí.
Kočka má nadváhu, tzn. nebojím se o její bezprostřední stav, ale nevím, jak dlouho to takto zkoušet
Jestli myslíte, že by hubla tím, že zvrací jídlo, tak to je docela nebezpečný. Zvlášť u kočky s nadváhou. Na to pozor.
Taky bych teda na to přecházela pomaleji. A zkusila i to povařené, jak už je tu psané. Můžete jí zkusit dát i Famosan 10mg. Čtvrt tabletky ráno a večer(podle váhy). Jen do začátku jako pomoc na uklidnění žaludku. Tím jí neublížíte. Veterináři jej věštinou mají a koupíte ho i běžně v lékárně.
mariei
napsal(a):
Zdravím, tak je to třetí den, co zkoušíme syrové maso. Granule jsem schovala, kočka maso vždy sežere a vzápětí vyzvrací. Tzn. nemá k němu odpor, ale žaludek si zatím nezvykl. Kočka má nadváhu, tzn. nebojím se o její bezprostřední stav, ale nevím, jak dlouho to takto zkoušet? Zkoušela jsem jeden den hovězí, pak krůtí, dnes kuřecí plus játra. Na zítra mám připravenou rybu.. Krájím na maličké kousky, maso má pokojovou teplotu. Nějaké nápady, názory? Děkuji.
Dost mi tu chybí info, kolikrát denně to maso dostává? Chce to malé porce několikrát denně. Zvlášť po granulich je to pro žaludek šok najednou čisté maso. Navíc bych ji pro začátek nestridala tolik druhu, játra jsou projimava, na ty ze zacatku taky pozor.
Co to kočce pro začátek trochu ovarit? A granule bych ji prvni dny nechala i dále, at si muže pres den zobnout, možná je vždy tak vyhladla, ze pak zvraci, jak se přejí?
Také mi přijde ten přechod příliš drastický, vlastně se to ani nedá nazvat přechod, spíš převrat já bych asi zkoušela u ne zcela zdravé kočky přidávat to maso fakt klidně po 1 kousku denně, jeden druh...a změnila spíš značku granulí.
Jinak jak čtu od začátku vlákna - také jsem řešila u první kočky zda převést na syrové maso (do té doby byla zvyklá na vařené, konzervy a granule), taky byla už postarší a také občas zvracela, jinak žádný problém. Já jsem to tehdy neriskla a raději zůstala u vařeného. Tak je pro mne vaše zkušenost zajímavá.
mariei

XXX.XXX.45.116
Děkuji všem za reakce. Maso dávám 3 x denně, od začátku je krájím na maličké (do půl cm) kousky, nechám na misce max půl hodiny, co nesní, to dám psovi. - Včera jsem zkusila zkombinovat granule plus maso převařené, ovšem výsledek byl, že zhltla granule, masa se ani netkla, a pak se pozvracela. Pak ještě jednou a pak jsem už granule schovala, protože mi přijde, že granule = rychlá energie, ani je nekouše, prostě hltá, jak je na ně zvyklá. Myslím, že takto jí k masu nepřivedu. - Dnes jsem znovu dala syrové maso, tentokrát (dnes poprvé) ani jednou nezvracela. Ale nechci to zakřiknout.
Nenapsala jsem, že jiné značky granulí (pro alergiky, teď bohužel nevím název, byly od veta) kočka nechtěla vůbec a když je snědla, rovněž je zvracela. Proto jsem se přiklonila k tomu masu, to už mi dává větší smysl.
Možná kdyby mi někdo dal tip na opravdu kvalitní konzervy z opravdového masa, zvolila bych je na nějakou dobu jako přechodové, pokud by zvracení v dalších dnech pokračovalo.
Jinak celé to "způsobil" náš předchozí veterinář, který mi před těmi x lety po operaci říkal, že tahle zauzlení se dějí vinou pestrosti stravy, střídání granulí / masa atd., že na to kočky nejsou uzpůsobené a že vše, co potřebují, si vezmou z granulí a že RC je dobrá značka. Tak jsme se dopracovali až sem. Připadá mi, že naše kočka jak děti ve fast-foodu, po dobrém (tzn. s tím dát na výběr moc neuspěju). Moje vina, vím...
Famosan poptám, Laboklin se podívám. Momentálně ani díru v kožichu nemá, ale to je jen otázka času, kdy se zas něco objeví.
Moc děkuji za všechny předchozí odpovědi.
notregistered

XXX.XXX.211.137
Jeden druh lehkého masa znamená jeden druh lehkého masa jako je králík NEBO ryba a ne tři dny hovězí atd.
Testy na alergie nejsou spolehlivé.
Jedno čisté jednoduché maso týden a nic k tomu, pouze voda.
Ona ta kočka je zvyklá na "čínskou polévku", musíte jí srovnat něčím normálním, pomalu, mějte trpělivost a nedělejte jí v břiše guláš. Jinak se ničeho nedopátráte.
notregistered

XXX.XXX.211.137
Kočce se omlouvám, že jsem nenapsala přesně - 1 druh lehčího masa týden, trochu uvařit by mohlo pomoct. Až pak, až po týdnu třeba, se uvidí, že to jde-nejde, může se zkoušet dál.
Tady je pestrost úplně blbě, potřebujete opak.
mariei
napsal(a):
Děkuji všem za reakce. Maso dávám 3 x denně, od začátku je krájím na maličké (do půl cm) kousky, nechám na misce max půl hodiny, co nesní, to dám psovi. - Včera jsem zkusila zkombinovat granule plus maso převařené, ovšem výsledek byl, že zhltla granule, masa se ani netkla, a pak se pozvracela. Pak ještě jednou a pak jsem už granule schovala, protože mi přijde, že granule = rychlá energie, ani je nekouše, prostě hltá, jak je na ně zvyklá. Myslím, že takto jí k masu nepřivedu. - Dnes jsem znovu dala syrové maso, tentokrát (dnes poprvé) ani jednou nezvracela. Ale nechci to zakřiknout.
Nenapsala jsem, že jiné značky granulí (pro alergiky, teď bohužel nevím název, byly od veta) kočka nechtěla vůbec a když je snědla, rovněž je zvracela. Proto jsem se přiklonila k tomu masu, to už mi dává větší smysl.
Možná kdyby mi někdo dal tip na opravdu kvalitní konzervy z opravdového masa, zvolila bych je na nějakou dobu jako přechodové, pokud by zvracení v dalších dnech pokračovalo.
Jinak celé to "způsobil" náš předchozí veterinář, který mi před těmi x lety po operaci říkal, že tahle zauzlení se dějí vinou pestrosti stravy, střídání granulí / masa atd., že na to kočky nejsou uzpůsobené a že vše, co potřebují, si vezmou z granulí a že RC je dobrá značka. Tak jsme se dopracovali až sem. Připadá mi, že naše kočka jak děti ve fast-foodu, po dobrém (tzn. s tím dát na výběr moc neuspěju). Moje vina, vím...
Famosan poptám, Laboklin se podívám. Momentálně ani díru v kožichu nemá, ale to je jen otázka času, kdy se zas něco objeví.
Když kočička zvrací i při přechodu na jinou značku granulí, tak má asi trávení citlivé na změny obecně a je třeba ty přechody pomalu a míchat pozvolna s dosavadním krmením, které problémy nedělá.
Granule hltá plno koček, u nás taky když první kočka (zvracecí) blila po granulích, bylo vidět že nejsou rozkousané. Další (měla poslední 4 zuby) je také polykala...
Kvalitních masových konzerv je více značek, ale jsou dražší než krmení masem. Třeba Animonda (ne Rafine), Shiny Cat, Brit Care, Catz Finefood, Macs...mrkněte na zoohit a přečtěte si složení konzerv, které neobsahují obiloviny atd. Některé kočky nechtějí mleté (paštiky), je třeba vyzkoušet.
Tak držím palce, ať si kočka zvykne na maso a problémy se vyřeší
mariei
napsal(a):
U nás nejvíc chutná Animonda Carny - ty 80 gr rybí konzervicky, jsou fakt samé maso. Super jsou i Brit Care, též samé maso.
Zkoušela bych pomalu to maso - možná zkusit mleté? A ideálně týden jeden druh, aby se případně projevilo, kdyby ji neseděl... Týden napr. kralika, další týden králík a jehně, atd. Proste co týden přidávat další druh masa až se většinou ten alergen najde...
evan

XXX.XXX.54.184
A jak je na tom se zubama? Je bezzubá, nebo proč vlastně ji krájíte maso na prťavé kousky? Pokud má aspoň nějaké použitelné zuby, tak krájení na malé kousky NE. Bude je bezpochyby polykat vcelku bez kousání. Jestli furt bleje, tak je docela důležité, aby si to, co polyká před tím pokousala a smíchala se slinama.
mariei

XXX.XXX.45.116
Děkuji všem za příspěvky. Stav je takový, že už třetí den nezvrací a krůti maso - lehce ovařené, uvnitř vlastně syrové - jí. Nevím, jak mám maso dávkovat - kolik si řekne, nebo vážit a přidělit? Na internetu jsem se dočetla o 2% z váhy kočky, to by vycházelo na 180g (má přes 9kg).
Zuby má všechny, krájela jsem na maličké kousky, že nebyla zvyklá kousat, ale ted už dávám větší kousky a zvládá to v pohodě. Tak doufám, že jsme na dobré cestě a kočce seniorský věk příjemně ochutíme

Mariei, nic nevaž, teoreticky dávej, kolik chce, ale zase se nesmí přežrat, aby nezvracela. Stejně tak teoreticky by měla dostávat více malých porcí denně, ale taky jí naopak mohou vyhovovat dvě větší porce denně, na to všechno musíš přijít sama. Teď neřeš žádnou pestrost stravy, nech ji stabilizovat se.
Na bezoáry jí něco dáváš?
Jinak 10ti letá kočka je ještě mladice
mariei
napsal(a):
Děkuji všem za příspěvky. Stav je takový, že už třetí den nezvrací a krůti maso - lehce ovařené, uvnitř vlastně syrové - jí. Nevím, jak mám maso dávkovat - kolik si řekne, nebo vážit a přidělit? Na internetu jsem se dočetla o 2% z váhy kočky, to by vycházelo na 180g (má přes 9kg).
Zuby má všechny, krájela jsem na maličké kousky, že nebyla zvyklá kousat, ale ted už dávám větší kousky a zvládá to v pohodě. Tak doufám, že jsme na dobré cestě a kočce seniorský věk příjemně ochutíme
Dospěla kočka by mela jist 2-4% své váhy, záleží na kondici kočky. Pokud by byla trochu tlustší, tak ty 2%, jinak klidne i víc.
U nás jsem to pro prvni dny odvážila, abych to dostala do oka a teď už dávám "přiměřeně". Stejne jsou dny, kdy mi kočky svůj díl nesni a dny, kdy jim musím přidat, protože mají jeste apetit ( záleží na aktivitě, v zimě se víc valí, tak ani tolika nežerou. S jarem ozijou, ač jsou jen bytové, tak mají i větší chuť k jídlu).
Marel78

XXX.XXX.104.125
Naší kočce syrová strava určitě prospěla. Je to trochu pro nás náročnější, ale kočce to vyhovuje. Zdá se mi o dost aktivnější, co jsme přešli. Zkoušeli jsme několik výrobců a skončili jsme u http://www.baron.cz/kocka/barf-pro-kocky/syrove-maso-pro-kocky/o-0. Skladujeme ho v mražáku rozkouskované na dny. Každý den si nechám rozmrazit jeden kousek a pak ho postupně během dne dáváme.
Mariei

XXX.XXX.45.116
Po třech měsících referuji, jak to dopadlo. Prvních týdny pohoda, kočka postupně najela na syrovou stravu. Jedla všechno, nakupovala jsem u řezníka, nakoupila jsem v barf prodejnách. Poté změna, chtěla jen krůtí - hlavně svalovinu, ok, dostávala krůtí. Pak už jen libové. Pak začala bojkotovat syrové a chtěla ovařené. Pak uvařené. Pak už nechtěla ani to. Začala hubnout. To trvalo asi pět dní, než jsem polevila a koupila zpátky granule - Applaws pro seniory, k tomu na střídačku bozitu tetrapack a krůtí. Výsledek? Začala zase jíst, přibrala, ovšem opět se objevily dvě díry v kožichu (dnešní nález). Takže jsem z toho dost na rozpacích. Cistě syrová strava pro naší kočku není, z nabídky syrové hovězí, jehněčí, losos, telecí, krůtí, kuřecí, kachní - vybere jen kousek krůtího a ani to jí nejede. Nějaké vnitřnosti či krky, to jí ani nehne. Takže asi budeme mít kočku s dírou v kožichu, které ale nekručí hlady v břiše...Nějaký nápad? Ach jo.

Marei, nikde jsem to od tebe nenašla - vyšetření včetně rozboru krve nebylo? Je zdráva?!
Hm, tak to je dilema...
Taky bych zůstala u toho, co kočka baští a nehubne a snažila bych se vylučovací metodou zjistit, co konkrétně jí nesedí - granule, druh masa... Plus veterina, jestli třeba nemá nějaký střevní nebo jiný problém...i když podle toho co píšete, to fakt vypadá na stravu.

Nebo taky ledviny...nebo...
catmeat

XXX.XXX.211.81
Bez kuřete, obilí, chemie.
http://shop.wolfsblut.cz/WILDCAT-ko%C4%8Di%C4%8Dky/Wild%20cat%20granule?product_id=431
http://shop.wolfsblut.cz/WILDCAT-ko%C4%8Di%C4%8Dky/Wild%20cat%20granule?product_id=433
http://shop.wolfsblut.cz/WILDCAT-ko%C4%8Di%C4%8Dky/WC%20konzervy?product_id=526
http://shop.wolfsblut.cz/WILDCAT-ko%C4%8Di%C4%8Dky/WC%20konzervy?product_id=531
http://shop.wolfsblut.cz/WILDCAT-ko%C4%8Di%C4%8Dky/skipjack?product_id=515
https://www.krmimkvalitne.cz/best-breeder-grain-free-adult-cat-freshly-prepared-turkey-2-kg/.