Zdraví koček, které jsou převážně venku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2017 15:32
Elišák

XXX.XXX.78.25

Zdravím, jsem zde prvně, říkám si, že někdo třeba ví... Naše Miňa se zřejmě poprala a v místě u ocasu se jí vytvořila velká boule. Abces. Na veterině ji to bez umrtvení rozřízli, vyčistili a dali nám ji domů, že máme ošetřovat sami. Nevím, jestli to děláme správně. Stříkačku pod kůži a vstřikujeme obsah na všechny strany, kočka řve jak tur, já brečím, držím ji a páníček ošetřuje - no, horor. Naštěstí je Miňa zlatíčko a musí nám opravdu věřit, protože máme jen pár škrábanců. Jenže by chtěla ven, což teď nejde. Neskutečně celé dopoledne plakala, navíc ta otevřená rána ji zřejmě bolí, takže sebou škube a snaží se to přes límec lízat. Neznáte nějaké bylinky, které by ji uklidnily? Zkusila jsem šantu, utrhla jsem jí na zahradě. Teď zalezla pod stůl a snad konečně spí. Má čas na čištění, ale ještě chvíli počkáme. Už neteče hnis, ale krev - je to v pořádku? Lidi, já jsem z tohohle úplně vynervovaná, neumím ošetřovat zvíře, které miluji a je mi nesmírně líto, když sebou šije, točí se dokolečka ve snaze si to olízat a trpí. Jsem tak ráda, že teď v klidu spí.

17.4.2017 17:58
bouřka

XXX.XXX.139.13

Na bolest - konzultujte s veterinářem případné podání Meloxicamu, perorální suspenze, u koček s hmotností nad 2 kg a dobře hydratovaných, je-li potřeba.

Čím ránu proplachujete?
Doporučuji vyrobit si doma slabě růžový roztok hypermangánu s převařenou vodou - tekutina tělové teploty (ne ledové, ne horké). Nesmí být silný roztok - stačí 1 zrníčko hypermangánu na půl litru převařené vody - důkladně rozpustit. (Nerozpuštěné nebo silnější by tkáni ublížilo. Radši slabší než silnější. Voda má být jen trochu růžová, nesmí být fialová.)
Uchovávat v pokojové teplotě. Jakmile roztok hnědne, tak vyrobit čerstvý.
(Většinou vydrží 1-2 dny růžové, pak míchám čerstvý. Z láhve natáhnout do stříkačky s 2cm nasazenou měkkou hadičkou a ránu proplachovat citlivě dle potřeby asi 3 až 5x denně, případně tím i omývat okolí rány dle potřeby.)

Doporučuji na ránu mast: 1 tabletu wobenzymu omýt od oranžové barvy. Omytou - tj.nažloutlou tabletu rozdrtit na prášek a smíchat s trochou sádla nebo vazelíny. Tuto domácí mast používat 3x denně k citlivému potírání rány.
(Prodávají se i hotové masti a gely s trypsínem, ale tato vyjde nejlevněji.
Na 1 den mast pro 1 kočku maximálně z 1 tablety wobenzymu - víc ne.
Většinou mast z 1 tablety pro 1 kočku vydrží 2 dny, pak dělám čerstvou.)

Dopřála bych kočce lžíci mletého hovězího nebo kousek syrového kuřecího masa (velikosti malé myšky) jako odměnu 3x během dne.
Voda i bašta z nízké misky, aby se kočka nažrala bez škrcení se na límci.
Pokud je kočka dle pozorování neklidná z bolesti (škube sebou), tak bych si řekla na veterině o léky na bolest.
Pokud je kočka neklidná jen z toho, že se nemůže sama očistit po vykonání potřeby (nevím, na jakém místě přesně byl absces), tak bych léky na bolest nedávala, ale jen kozlík, obyč.trávu a krabici.

Bylinka - baldrián. (V lékárně lze koupit kozlíkové kapky nebo sušený kořen kozlíku lékařského, připravte se na smrad, ale kočky ten odér fascinuje).
Nebo různé baldriánové polštářky apod., např.
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/hracky/baldrian/289780
ale doma vyrobíte s láskou a levněji.

Moje kočky šanta neuklidní, nevím proč.
Ale obyčejný drn trávy - nejlépe vyrytý někde z místa kde je kočka venku zvyklá chodit, ten má přímo zázračné účinky. (Vyryjete 20x20 cm trávy i s hlínou a dáte doma do nízké misky. Kočka to může i žrát i se v tom válet. Ideálně vedle dát lepenkovou krabici s bočním širokým otvorem, aby si kočka mohla zalézt do šera a soukromí "pohodlně" i s límcem).

Hlídejte vyprazdňování kočky. Jestli byla zvyklá jen venku a na domácím kočičím wc jí to nejde, tak nutno popřemýšlet. Kočka pláče i když se chce vyprázdnit a nemá svůj obvyklý podklad (hlína? písek?), může jí dělat stres náhlý přechod na neznámý kočkolit...

17.4.2017 18:47
Machyska

XXX.XXX.252.23

Abscesů už jsme ošetřovali několik, vyplachování hypermanganem moc pomáhalo a až zázračně se rána hojila a zatahovala. Vydržte.
Kočka se sice "prala" a určitě ji ošetření bolelo, ale za ten výsledek to určitě stálo. Taky jsme z toho měli poprvé hrůzu. Nám absces praskl sám, vůbec jsme to v srsti neviděli až po tom otevření a to byl docela šok.
Od bolesti dostala kočička na veterině injekci. Na dohojení jsme používali Hemagel, nedělal se na ráně strup a kočičku to na místě hojení nebolelo a netáhlo, ale to až po zatažení té největší rány, jen na dohojení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík