Jak si najít cestu ke své kočce?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2017 12:22
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Dobrý den,

obracím se na Vás, zkušené chovately, s prosbou o pomoc. Zachránila jsem koťátko kočky domácí před utopením, máme ho doma už od 3. týdne. Vím, že by se koťata měly brát až v 8. týdnu, ale předchozí majitel (jestli se tak dá nazývat ) už ho doma nechtěl. Od začátku má všecko, co kočka ke šťastnému životu potřebuje. Neustále se jí věnujeme, má pravidelnou kvalitní stravu, nespočet hraček, ale i přes to všechno náš milovaný kocourek netouží po naší přítomnosti. Má i světlé chvilky, kdy se sám od sebe přijde pomazlit, ale tohle netrvá déle než 15 min. Místo mazlení si ovšem hoduje v neustálém kousání, škrábání a útočení na naše nohy, ruce , na jakýkoli pohyb, který se mu nelíbí reaguje útokem -a to i přes to, že jsme ho nikdy neučili, aby ruka byla jako hračka. Máme ho doma už 4 měsíce a i přes veškeré snažení náš miláček není takový, jakého bychom ho chtěli mít. Děkuji předem za veškeré rady

1.9.2017 12:37
macomb

XXX.XXX.99.17

Je to pořád kotě, to zakusování do ruk se dá eliminovat když si s ním budete krát s něčím na provázku nebo tak a co se mazlivosti týče tak né každá kočka je mazel. Zbytečně ji tady tímto neznásilňujte a mazlete ji jen když bude chtít ona smajlík

1.9.2017 12:44
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Samozřejmě ho do ničeho nenutíme, mám načteno spousty článků a tam taky bylo napsané, že můžeme dokonce svou kočku nevědomky týrat, když ji nutíme k neustálému mazlení.

1.9.2017 12:59
joanne.s

XXX.XXX.41.2

anetkadyc napsal(a):
Dobrý den,

obracím se na Vás, zkušené chovately, s prosbou o pomoc. Zachránila jsem koťátko kočky domácí před utopením, máme ho doma už od 3. týdne. Vím, že by se koťata měly brát až v 8. týdnu, ale předchozí majitel (jestli se tak dá nazývat ) už ho doma nechtěl. Od začátku má všecko, co kočka ke šťastnému životu potřebuje. Neustále se jí věnujeme, má pravidelnou kvalitní stravu, nespočet hraček, ale i přes to všechno náš milovaný kocourek netouží po naší přítomnosti. Má i světlé chvilky, kdy se sám od sebe přijde pomazlit, ale tohle netrvá déle než 15 min. Místo mazlení si ovšem hoduje v neustálém kousání, škrábání a útočení na naše nohy, ruce , na jakýkoli pohyb, který se mu nelíbí reaguje útokem -a to i přes to, že jsme ho nikdy neučili, aby ruka byla jako hračka. Máme ho doma už 4 měsíce a i přes veškeré snažení náš miláček není takový, jakého bychom ho chtěli mít. Děkuji předem za veškeré rady

Věnujte se mu jinak. Mávátka s peříčky, myšky, kuličky, házejte, dopřejte mu lov legálně, aby nemusel lovit vaše ruce a nohy. Je to podtržené kotě, měl být u mámy, tak je to znát. Chce to trpělivost.

Mazlení 15 min. v kuse teda rozhodně není málo, to není nemazlivý.

1.9.2017 13:09
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

joanne.s napsal(a):
Věnujte se mu jinak. Mávátka s peříčky, myšky, kuličky, házejte, dopřejte mu lov legálně, aby nemusel lovit vaše ruce a nohy. Je to podtržené kotě, měl být u mámy, tak je to znát. Chce to trpělivost.

Mazlení 15 min. v kuse teda rozhodně není málo, to není nemazlivý.

Jak jsem psala, máme nespočet hraček a každý den si hrajeme několikrát za den, naučil se dokonce aportovat.

Chápu, že potřebuje přítomnost jiných koček, ale zkoušeli jsme to několikrát s přibližně starými jak kocoury tak kočkami a to je ještě 3x agresivnější. Dokonce i v případech, že kočka byla o 2 měsíce mladší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2017 13:27

"Místo mazlení si ovšem hoduje v neustálém kousání, škrábání a útočení na naše nohy, ruce "
no bodejť, je to mládě divoké a tohle jsou bezva hračky

" na jakýkoli pohyb, který se mu nelíbí reaguje útokem"
tomu nerozumím - jak nelíbí? Normálně loví, lov spouští pohyb kořisti...

"a to i přes to, že jsme ho nikdy neučili, aby ruka byla jako hračka"
však to se nijak učit nemusí, protože ruka JE výborná hračka, ani ho nekousne, ani nepodrápe, naprosto bezpečná záležitost pro kotě...

"přes veškeré snažení náš miláček není takový, jakého bychom ho chtěli mít."
tohle je až nebezpečná věta...je takový, jaký je, je třeba ho respektovat, číst, cítit a dle toho s ním zacházet...

1.9.2017 13:41
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Místo mazlení si ovšem hoduje v neustálém kousání, škrábání a útočení na naše nohy, ruce "
no bodejť, je to mládě divoké a tohle jsou bezva hračky

" na jakýkoli pohyb, který se mu nelíbí reaguje útokem"
tomu nerozumím - jak nelíbí? Normálně loví, lov spouští pohyb kořisti...

"a to i přes to, že jsme ho nikdy neučili, aby ruka byla jako hračka"
však to se nijak učit nemusí, protože ruka JE výborná hračka, ani ho nekousne, ani nepodrápe, naprosto bezpečná záležitost pro kotě...

tohle je až nebezpečná věta...je takový, jaký je, je třeba ho respektovat, číst, cítit a dle toho s ním zacházet...

Bylo to myšleno tak, že jsme chtěli domácího miláčka, který nám nebude ubližovat. Mám doma čtyřletou sestru, která se k němu chová s respektem, netahá ho, neškádlí, jen ho občas pod dohledem pohladí a hned jak se otočí, tak po ní vystartuje a skáče po krku... a upřímně řečeno, který rodič bude chtít riskovat, že jednou sekne do oka..

Opravdu se všichni doma snažíme ho brát takového jaký je a nenutíme se mu, když nechce. A taky nejsme takoví, že po pár kousnutí ho budeme dávat pryč. Snažíme se tu cestu k němu najít, ale z článků to není tak efektivní, proto jsem se obrátila na tuhle stránku, kde by mi někdo mohl předat osobní zkušenost, ne to, co má taky načtené.

1.9.2017 13:52
macomb

XXX.XXX.99.17

Všichni jsme Vám psali osobní zkušenost. U koťat je tohle prostě normální, u některýho víc u některýho míň. Tím, že byla tak brzo odstavená od matky tomu taky moc neprospělo.Mama ho spoustu věcí nenaučila. My jsme si brali dvě koťata zároveň takže se perfektně zabavily sami. Po roce a půl jsme si donesli kocourka a tohle období prostě odeznělo.Musíte vydržet.
A co znamená, že byl agresivní na jinou kočku? jak dlouho jste zkoušeli je nechat spolem?

1.9.2017 13:58
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Známá přes chodbu má kočičku cca ve stejném věku, tak jsme je sem tam nechali spolu (asi 6x), že si případně pohrajou. Ze začátku na pulhoďky, pak jsme to chtěly zvyšovat, ale nedařilo se. Kočička vypadala kamarádsky, ale náš Čičin si ji absolutně nechtěl připustit k tělu, neustále prskal a sekal po ní.

Zatím všem děkuji, pochopila jsem to tak, že mi nezbývá nic jiného než čekat a doufat, že z toho vyroste:D.

1.9.2017 14:05
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Ještě dodávám, že i sám veterinář z něho měl strach. A na tom už něco asi bude, když má dospělý chlap strach z koťátka :D.

1.9.2017 14:54
Maivi

XXX.XXX.97.226

Přidám svou zkušenost: Miky byl jako malý fakt poděs. Ruce byly nejlepší hračkou 24/7, proutky nepomáhaly. Mé ruce a zápěstí vypadaly, jako bych se řezala. Furt ho bylo všude plno, skoky na hlavu normální. Připadala jsem si jako chodící škrabadlo.

V půlroce jsem ho nechala kastrovat a postupem času se šíleně změnil. Teď (má 10 měsíců) je to ocásek, co vyžaduje nošení jako miminko. Je klidnější a mazlivější. Neskáče jak šílený, neútočí bezdůvodně na ruce či nohy. Má sice občas svoje chvilky, kdy mám pocit, že lítá i po stropě, ale nedá se to srovnat s tím, jaký byl před kastrací.

Neříkám, že kastrace pomůže v každém případě... Já to nedělala kvůli jeho chování, spíše jsem chtěla zabránit značkování doma a kdyby se nedejbože zaběhl (chodí ven na zahradu pod dohledem), abych nepodpořila množení toulavých koček.

Neklesejte na mysli. Je to stále kotě, co má moc energie, není to nic "nenormálního".

1.9.2017 15:15
karo2702

XXX.XXX.172.116

Svou kočičku jsem měla od jejího 6. týdne. A bylo to u nás stejné. Nechtěla naší přítomnost a pořád šla po rukách. Jediný, koho měla ráda byla mamka. Nevnucovala se jí, nehladila jí, prostě si jí vůbec nevšímala a kočka za ní stejně večer chodila a mazlila se. Pak jsem pochopila, že hold moje zlato není mazel, že je to ten nezávislý druh kočky a přestala jsem za ní dolízat. A bylo to, po nějaké chvilce začala chodit holčena i za mnou. Teď spí se mnou v posteli pod peřinou, učí se triky, hraje si se mnou a je to zlatíčko. Jen to není takový ten mazel, který se nechá neustále tahat, ale občasné pohlazení jí nevadí a když se chce mazlit, tak si sama přijde.

1.9.2017 17:43
Machyska

XXX.XXX.252.23

Hodně se říká, že pokud chcete, aby za vámi kočka chodila...ignorujte ji. Kočka musí sama chtít společnost. Naprosto souhlasím s postupem karo2702

Pokud neustále loví ruce, musíte mít pořád po ruce nějakou hračku a tu ji hned dát do pacek. V kotěcím období našich miláčků jsem bez hračky po domě vůbec nechodila. Dnes žádná z našich koček nohy ani ruce neloví. Jako koťata to taky kočičky zkoušely, ale nepamatuji si, že by to bylo až tak intenzivní.
Bohužel tři týdny je opravdu hodně málo a maminka ho nestihla naučit, co potřebuje do života znát. Potřeboval k sobě v těch třech týdnech staršího parťáka...

Teď pomůže jen trpělivost a nedovolit kousat a škrábat. Při začátku zlobení vždy hned odvést pozornost, pokud nepomůže hra, tak třeba i nějakým hlukem (mince do plechovky) nebo lehkým stříknutím vody. Neměl by vidět, že ten hluk děláte vy, mělo by to být něco co se děje vlastně samo.

Hlavně nikdy netrestat novinami ani rukou...Držím pěsti, aby se kocourek zklidnil.

1.9.2017 18:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Zřejmě jste dobrý člověk, neberte to jako rýpání
(jsem už taková)

Zachránila jsem koťátko kočky domácí před utopením.
Měla jste zachránit dvě.
Bylo by vám všem líp.
Když by na koťata "přišly roupy", vyřádila by se spolu, zápasila
a vy byste měli podívanou až by oči přecházely.
Vaše ruce by byly v pořádku.
Ideální jsou dvě koťata ! (vlastní zkušenost)
Začínali jsme taky s jedním - to zvíře prostě strádá.
Pořídíte časem druhou k. jsou s tím zbytečné stresy než si zvyknou,
ale i tak může vzniknout ohromné přátelství...
""""""""""""

Ze začátku na pulhoďky...
měli jste začít asi dřív než jste začali?
Dvouměsíční koťata by se nervala ani nebyla odtažitá...
- čekat a doufat, že z toho vyroste.
Možná, že jó, možná, že né...
U vás se asi ven nedostane ?
Tam se taky hodně vyžije a zklidní...
Hodně štěstí

.

3.9.2017 01:05
ladd

XXX.XXX.2.33

Měli jste pořizovat parťáka dříve, jak píše rapoťačka. Sama uvádíte, že o dva měsíce mladší kotě je při setkání v pohodě. Půl hodina na seznámení je pro vašeho zřejme málo. Přes to bych mu přibližne stejně starého parťáka pořídil, je to stále ještě koťě, do dvou dnů by museli být kámoši.
Jediné co mě zaráží je, že i veterinář se ho bál. U veterináře předpokládám, že si nehrál, ale bál se. Místo krčení v koutě přepravky byl ted agresivní. Může to být vinou časného odebrání od kočky opravdu sociopat, který neví, jak se chovat. Třeba je ale fakt jenom nevybouřený. Jste schopni rozeznat vážně míněný útok a hru?
Ven pouštět ho nejde?

3.9.2017 17:17
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

rapotacka11 napsal(a):
Zřejmě jste dobrý člověk, neberte to jako rýpání
(jsem už taková)

Zachránila jsem koťátko kočky domácí před utopením.
Měla jste zachránit dvě.
Bylo by vám všem líp.
Když by na koťata "přišly roupy", vyřádila by se spolu, zápasila
a vy byste měli podívanou až by oči přecházely.
Vaše ruce by byly v pořádku.
Ideální jsou dvě koťata ! (vlastní zkušenost)
Začínali jsme taky s jedním - to zvíře prostě strádá.
Pořídíte časem druhou k. jsou s tím zbytečné stresy než si zvyknou,
ale i tak může vzniknout ohromné přátelství...
""""""""""""

Ze začátku na pulhoďky...
měli jste začít asi dřív než jste začali?
Dvouměsíční koťata by se nervala ani nebyla odtažitá...
- čekat a doufat, že z toho vyroste.
Možná, že jó, možná, že né...
U vás se asi ven nedostane ?
Tam se taky hodně vyžije a zklidní...
Hodně štěstí

.

Nejraději bych zachránila všecky, ale naštěstí se všem našel majitel :)

Kdybych mohla začít dříve, určitě bych začala. Půlhodiny bylo maximální doba, kterou spolu vydrželi, druhá majitelka měla o svoje kotě taky pochopitelně strach. Můj kocour má 5 měsíců, sousedky kočka 3 měsíce.

Bydlíme v bytě, ale má tady dostatečně škrábadel a hraček. Sem tam ho bereme na zahradu (3x do týdne).

3.9.2017 17:22
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

ladd napsal(a):
Měli jste pořizovat parťáka dříve, jak píše rapoťačka. Sama uvádíte, že o dva měsíce mladší kotě je při setkání v pohodě. Půl hodina na seznámení je pro vašeho zřejme málo. Přes to bych mu přibližne stejně starého parťáka pořídil, je to stále ještě koťě, do dvou dnů by museli být kámoši.
Jediné co mě zaráží je, že i veterinář se ho bál. U veterináře předpokládám, že si nehrál, ale bál se. Místo krčení v koutě přepravky byl ted agresivní. Může to být vinou časného odebrání od kočky opravdu sociopat, který neví, jak se chovat. Třeba je ale fakt jenom nevybouřený. Jste schopni rozeznat vážně míněný útok a hru?
Ven pouštět ho nejde?

Podle výrazu a pohybu těla jsem usoudila, že z veterináře měl neskutečný strach a proto tedy na něj útočil.

Snažíme se s ním vyhrát co nejvíce tak, aby nikdy neměl až příliš energie nazbyt. Někdy je to opravdu jen útok v důsledku, že je moc rozjařený a prostě vyskočí. Ale hodně se stává, že zničeho nic (třeba když kolem něj jen projdeme), tak na nás vyletí z podpostele, zakousne se do lýtka a i když ho sundáme, tak vzápětí skáče znovu a znovu, dokud se nedostanu k nějaké hračce.

Jak už jsem psala, jsme v bytě, ale když máme možnost, na zahradu ho bereme.

Zatím všem děkuji za rady

3.9.2017 19:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Bydlíme v bytě, ale má tady dostatečně škrábadel a hraček.
""""""""""""
Vezměte malé dítě do herny plné hraček.
Bez kamarádů si hrát nebude.

3.9.2017 20:00

"Ale hodně se stává, že zničeho nic (třeba když kolem něj jen projdeme), tak na nás vyletí z podpostele, zakousne se do lýtka a i když ho sundáme, tak vzápětí skáče znovu a znovu, dokud se nedostanu k nějaké hračce. "

vždyť tohle je ta nejlepší lovící a přirozená hra - výpad z úkrytu a ulovení kořisti...není se čemu divit, je to šelma
je třeba mu nahradit sourozence i kořist.

3.9.2017 20:01
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

rapotacka11 napsal(a):
Bydlíme v bytě, ale má tady dostatečně škrábadel a hraček.
""""""""""""
Vezměte malé dítě do herny plné hraček.
Bez kamarádů si hrát nebude.

Děkuji, vaše názory již nepotřebuji. Připadá mi, že se jen snažíte rýpat... a jen tak mimochodem, dítě si hrát bude ;).

3.9.2017 20:03
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

DĚKUJI VŠEM, NÁZORY A RADY MI STAČILY...

3.9.2017 20:05
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Ale hodně se stává, že zničeho nic (třeba když kolem něj jen projdeme), tak na nás vyletí z podpostele, zakousne se do lýtka a i když ho sundáme, tak vzápětí skáče znovu a znovu, dokud se nedostanu k nějaké hračce. "

vždyť tohle je ta nejlepší lovící a přirozená hra - výpad z úkrytu a ulovení kořisti...není se čemu divit, je to šelma
je třeba mu nahradit sourozence i kořist.

Další kočku si bohužel dovolit nemůžu, bydlím stále s rodiči a nechtěli původně ani tu první

a je asi zbytečné psát, že se mu NEUSTÁLE někdo věnuje, když si chce hrát, tak si s ním hrajeme, i když si o to sám neřekne..

5.9.2017 15:44
lavacca

XXX.XXX.63.20

Ono je to těžké...vzala jste si málo socializované kotě, které to jen díky péči od lidí nedožene... to, co dělá, jsou běžné kočičí hry (útoky na ruce, číhání pod postelí), atd. Potřeboval by se vyřádit a to s podobně starým kotětem. A ne jen návštěvy - kočka není pes, aby si chodila pohrát a zase domů. Kočky jsou teritoriální zvířata, nejistá v cizím prostředí, to vše bude důvodem, proč kocour na kočičku sousedky vyjíždí víc než je zdrávo.

Pokud není možné pořídit kámoše, tak prostě dál věnujte pozornost hraní s mávátky, laserem, apod. A ne neustále - naučte ho ideálně nějaký režim, třeba kolem 18.-19.hod. si jdeme hrát, vyblbnout ho a jít odpočívat.

A co se týče mazlení - v tomto věku 15 minut mazlení je super. Náš kocour byl v tomhle věku jak vítr, pořád někde něco vymýšlel a na mazlení prostě neměl čas..až kolem 10.měsíce se začal více mazlit.

5.9.2017 19:21
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

Příjde mi, že jen co jsem tady ten příspěvek napsala, úplně se změnil.

5.9.2017 19:24
anetkadyc

XXX.XXX.98.67

* nějak se mi vymazala půlka příspěvku

Začal se neskutečně moc mazlit, vyžaduje si pozornost - ignorace se vyplácí na 100%
Od začátku ho učíme, že když něco dělá špatně, řekneme důrazně, ne" - při tom jeho, utoku" to v 80% opravdu pomáhá

Tady se mi krásně ukázalo, že trpělivost se vyplácí :)

Děkuji všem

5.9.2017 19:32
Machyska

XXX.XXX.252.23

Tak to je super zpráva, jen vydržte a nepolevujte ve "výchově", ono se Vám to tisíckrát vrátí úžasným mazlíkem.

evan

7.9.2017 09:22
evan

XXX.XXX.37.163

ještě bych doplnila, co tu nikdo neřek, že pokud mu osud nedopřál prožít dětství s mámou a sourozenci, tak vlastně ani neví, že když si s váma hraje (což u koček jak známo znamená, že předstírá že sourozence nebo část vašeho těla nebo nějaký předmět uloví, drápy zachytí a zakousne, samozřejmě), tak absolutně netuší jak moc může ty drápy nebo zuby zatnout, aby to parťáka do hry nebolelo.

Takže úplně první co musíte v takovým případě, když kotě při hře zatne drápky nebo vystartuje zpod gauče a zahryzne se do kotníku, a tak podobně, je totéž co by udělal jeho sourozenec - bolestivě nahlas vykvíknout, aby tuhle informaci "aau, to bolí" konečně dostal! jak prosté!

Přidejte reakci

Přidat smajlík