prcek 29

XXX.XXX.113.136
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Mám nalezeny kotě má asi 6 týdnu, ale doma nemuže být. Tak ho mám v kulne, kde má deku, domeček a jídlo. Ale není tam teplo, jak doma. Od kdy sním mužu chodit ven, aby si zvyklo a neuteklo mě. A potom si mohlo lítat po venku a vždy se vrátilo. Je to kočka a chci jí nechat kastrovat..
rapotacka11
napsal(a):
Mám nalezeny kotě má asi 6 týdnu, ale doma nemuže být
Proč?
Vždyť je to mimino.
Není pro něj bezpečno venku.
Nabídněte ho někomu, kdo má lepší podmínky.
Většinou s vámi souhlasím, ale v tomhle ne. Plno koček žije po stodolách, kůlnách... včetně těch mých. Prostě někdo doma kočku nechce, nebo nemůže mít. Plno lidí na vesnicích má kočku, aby lovila venku myši a ne se válela doma. I když je to kotě, nevím, proč by nemohlo být v kůlně, zvláště, když ještě ani nemrzne. Navíc, jak se naučí, tak to bude.
Naše kočky nikdy doma nebyly (kromě mne by každému vadily), takže neví, co to je. Má to tu výhodu, že se vstupu do domu ani nedomáhají - tedy nestepují u dveří, neskáčou po oknech apod.
Pro zadavatele: pořiďte mu boudičku, tu si vyhřeje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Opět hezké koňadřiny argumenty...
proč mám tolik ˇšťastných", kdysi venkovních koťat a koček?!
napsal(a):
Každá kočka holt nemůže chodit do domu. Tato dopadla podle mě velmi dobře - suchý pelíšek v závětří, jídlo, kastrace, možnost být venku. Podle mě lepší varianta, než být zavřená jen v bytě bez možnosti chodit ven. A dávat ji z těchto podmínek někomu jinému? Útulky jsou plné koček, které by tyto podmínky braly všemi deseti. (A|e ano, pokud by mohla i domů byla by nejspokojenější).
Zadavatelko, kotěti přes den garáž otevřete, ať může ven, na noc ale zavírat. Ze začátku hlídat a nenosit někam dál od garáže, okolí bude postupně poznávat samo. Jestli ale na vašem pozemku jsou vhodná a nevhodná místa, kam by mělo mělo/nemělo chodit tak ho nasměrovat na to správné.
Pokud je to ale možné, sežeňte mu ještě jednoho přibližně stejně starého kamaráda.
Typy na boudičku jsou skoro na konci vlákna, od příspěvku z 2.9.17 v 11:10.
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3338747/necekana-kotatka#a3356983.

Aneb jak je vše relativní...protože se jiní mají hůř, tak se má dobře?
No, jak pro koho. Z mého pohledu se 6ti týdenní kotě zavřené v kůlně dobře nemá. Nemá ani společnost, ani svobodu...6ti týdenní kotě...
rapotacka se zcela přirozeně ptala - proč nemůže být to mimino doma?
‘...protože se jiní mají hůř, tak se má dobře?“
Nic takového jsem nenapsal. Psal jsem, že toto je podle mě druhá nejlepší varianta, jak kočka může prožít život. (První by to byla, pokud by mohla i do domu). Útulek jsem zmiňoval z úplně jiného důvodu.
Jestli něco víte o přirozeném chování koček tak víte, že kočky u koťat stále nejsou a že je také nechávají samotná a pokud má kočka kotě jen jedno, musí si vystačit samo. Kočky také koťata často stěhují, koťata tak mají od přírody dáno zůstat v novém prostředí klidná a nevzdalovat se z místa, kde je matka opustila.. To místo samozřejmě musí vzbuzovat v kotěti pocit bezpečí, úkrytu a to podle mě ta bednička a miska s krmením vzbuzuje. Takže na noc se garáž zavře a kotě noc podle mě prospí. Že by bylo dobré je zatím brát domů je jisté, určitě bych ho ale kvůli tomu, že doma z nějakého důvodu být nemůže, nedával někomu jinému, jak bylo doporučováno. To bych případného zájemce doopravdy odkázal na útulek. Pokud zadavatelka kotěti pořídí o něco málo staršího kočečího parťáka, budou se mít oba super. Nesmí být ale o moc starší, aby malého při hře neterorizoval.
Dospělá kočka musí zůstat cca měsíc zavřená, než se poprvé pustí na průzkum okolí, tak aby se dokázala a hlavně chtěla vrátit.
Kotě se bude učit rychleji, ale šest týdnů je opravdu miminko, tak bych ho pouštěla ven jen pod vaším dohledem. Stejně bude u všeho asistovat. My jsme to tak s prvními kočkami měli také. Přes den byly holky s námi a večer spaly v kočičím domku na zahradě. Noc prospaly, chodili jsme je ze začátku kontrolovat. Na zimu jsme jim udělali do domečku velkou dřevěnou bednu obitou polystyrenem.
Kotěti budou stačit i dvě kartónové krabice, jedna menší a druhá větší, malá se vloží do větší a mezi stěny se nacpe sláma, udrží teplo. Trochu slámy můžete dát i dovnitř malé krabice. Samozřejmě musíte vyřezat dva otvory, aby kotě mohlo vlézt až do té malé krabice. Ještě se to celé zabalí do igelitu, ale to pro případ, že bedýnka zůstane úplně venku, tak aby tam nezateklo.
Taky můžete koupit polystyrénový box, který se prodává na internetu, nebo v Makru. V Makru je to box na mražené potraviny.
Parťák by se kotěti určitě hodil. Nemělo by důvod se toulat a nebylo by mu smutno. Za kamaráda bych se hodně přimlouvala.
prcek29

XXX.XXX.155.4
Tak dneska jsme byli s kotátkem na pruzkumu na dvorku. Kotátko se mě drželo a blblo. Potom jsem je dala do kulny, kde má krabicu ze senem a šlo odpočívat. Jinak děkuji za rady
Ten průzkum není moc dobrej. Naučíte ho se vzdalovat od kůlny více, než je v jeho věku přirozené. Něčeho se lekne, a zaběhne někam, kde ho nenajdete. Ideálně otevřít dveře od kůlny a nechat ho, ať pod dozorem objevuje svět samo, určitě ho nikam nevodit. Případně mu jen ukázat jedno ideální místo ke hraní (keř, nějaké závětří,...), nemělo by to ale být moc daleko od té kůlny.
Měl jsem nějak zafixováno, že je v garáži, a ona je to kůlna. Jste si jsta, že se tam nedostane kuna? Mohla by ho zadávit.
Co ten kočečí kámoš, nebude?
Igelitem krabici rozhodně neobalovat, nebo se to zapaří. Ani bych mezi ty dvě krabice necpal žádnou slámu, musí to dýchat, jinak se tam bude držet vlhkost. Popisuji to v tom přiloženém odkazu výše.
napsal(a):
To nevím, proč zrovna vy máte tolik "šťastných" koček.
Ale vím, že některé "kočkařky" jsou naprosto ujeté, sbírají na ulici kdejakou kočku, aniž by si ta kočka o to stála. Potom ji zavřou někam do bytu mezi desítky dalších koček. Tomu já říkám týrání, protože taková kočka, zvyklá na svobodu a prostor kolem sebe, tam prostě musí trpět.
Já mám doma mj. dvě kočky, které jsou potomky čistokrevných koček chovaných po generace v bytě. Koupila jsem je jako odrostlejší koťata a vypustila na zahradu. Zpočátku byly vyplesklé ze všeho - po trávě chodily jako čáp s roztaženými prsty, na strom neuměly vylézt. A dnes? Troufám si tvrdit, že jsou to spokojené venkovní kočky. Jdou si kam chtějí, loví myši (a bohužel i ptáky), v létě se vyhřívají na sluníčku, na zimu jim naroste pořádný kožich a mají možnost se schovat do sena či slámy. Žrádlo mají k dispozici pořád - zrovna jako ty bytové - a navíc svobodu a životní prostor. Škoda, že se jich nemůžeme zeptat, který život se jim líbí víc, ale řekla bych, že ten u nás.
Vypadají ty kočky na fotce, že by strádaly?

"To nevím, proč zrovna vy máte tolik "šťastných" koček."
já mám šťastné, bez uvozovek...no bo byly/i jako venkovní(garážové, kůlnové...) natolik happy. že když našly to kýžené teplé útočiště, odkud je nikdo nevyháněl, navíc s rukou, která pohladí...tak tam zůstaly/i.
A mimochodem, nikdy jsem domů žádnou kočku nedotáhla, jenom přijímám příchozí. Nemusím se jich ptát, jaký život jim vyhovuje, protože mi už odpověděly...ony mají na výběr.
Můžu se připojit ke komentáři výše. Mám svého kocourka sice doma, ale přítel má už krásných desátým rokem kocoura venkovního. Pravidelně se vrací domů na žrádlo, ale hodně často se s námi dělí o svoje úlovky (nejraději je zamotává do rohožky a když ji chceme narovnat, vypadne nám z toho milé/nemilé překvapení ). Je to pěkně urostlý, zdravý a vitáni kocour :) Venku má co potřebuje a když se chce tulit, příjde nám zaťukat na okno
Jednou jsem si ho vzala dovnitř a plakal jako novorozeně, nevydržel v uzavřeném prostoru ani 2 minuty...

"Jednou jsem si ho vzala dovnitř a plakal jako novorozeně, nevydržel v uzavřeném prostoru ani 2 minuty..."
anetkadyc, tož samozřejmě, zavřít venkovního kocoura doma...ne každý to pobere, dle povahy - bereš mu jeho jistotu, jeho život a možnost úniku, o tom to je
Před pár lety - a pár let - k nám chodil dospělý rezavý kocour, přes zimu třeba 2 měsíce neslezl ze skříně u kamen, jenom na wc, ale dvířka ven musela být otevřená. Jak jsem je zavřela (ať netáhne zima) tak si okamžitě vymňoukal otevření...a zase si spokojeně lehl na své místo, doma...
A, před lety, ještě bydlíc v paneláku a kočky chatové, jsem kvůli zdravíčku vzala do bytu mladého kocourka (rovněž přistěhovalce) - problém neměl ani vteřinu, spíš naopak, plně si užíval každodenní přítomnosti svých lidí, a to byl a je temperamentní zvíře...
koňadra
napsal(a):
To nevím, proč zrovna vy máte tolik "šťastných" koček.
Ale vím, že některé "kočkařky" jsou naprosto ujeté, sbírají na ulici kdejakou kočku, aniž by si ta kočka o to stála. Potom ji zavřou někam do bytu mezi desítky dalších koček. Tomu já říkám týrání, protože taková kočka, zvyklá na svobodu a prostor kolem sebe, tam prostě musí trpět.
Já mám doma mj. dvě kočky, které jsou potomky čistokrevných koček chovaných po generace v bytě. Koupila jsem je jako odrostlejší koťata a vypustila na zahradu. Zpočátku byly vyplesklé ze všeho - po trávě chodily jako čáp s roztaženými prsty, na strom neuměly vylézt. A dnes? Troufám si tvrdit, že jsou to spokojené venkovní kočky. Jdou si kam chtějí, loví myši (a bohužel i ptáky), v létě se vyhřívají na sluníčku, na zimu jim naroste pořádný kožich a mají možnost se schovat do sena či slámy. Žrádlo mají k dispozici pořád - zrovna jako ty bytové - a navíc svobodu a životní prostor. Škoda, že se jich nemůžeme zeptat, který život se jim líbí víc, ale řekla bych, že ten u nás.
Vypadají ty kočky na fotce, že by strádaly?
Ne každý má možnost mít kočky venku. My tu možnost máme, ale kvůli tomu jsme přišli skrz blízkou silnici už o tři kočky, tak naši poslední dva kocourci, kteří přibyli do naší domácnosti už jsou jen bytoví. Ještě máme dvě kočky, ty jsou polovenkovní a venku jsou šťastné... jenže je to jen otázka času, kdy jim to na silnici nevyjde, tak jsem smířená s tím, že se jednou domů nevrátí. Kocourci život venku nepoznali, nevědí o co přichází, tak jsou doma spokojeni. Mají k dispozici obrovskou zasíťovanou terasu. Samozřejmě vím, že venku by jim bylo možná líp, jenže nechci o ně přijít. Navíc jde o plemeno, které se na vesnici nevyskytuje, tak by tu bylo ještě riziko, že by je mohl někdo ukrást.
Každý tedy umožní svým kočkám to, co má k dispozici.
Mimochodem moc hezké kočičky na fotce.
napsal(a):
"To nevím, proč zrovna vy máte tolik "šťastných" koček."
já mám šťastné, bez uvozovek...no bo byly/i jako venkovní(garážové, kůlnové...) natolik happy. že když našly to kýžené teplé útočiště, odkud je nikdo nevyháněl, navíc s rukou, která pohladí...tak tam zůstaly/i.
A mimochodem, nikdy jsem domů žádnou kočku nedotáhla, jenom přijímám příchozí. Nemusím se jich ptát, jaký život jim vyhovuje, protože mi už odpověděly...ony mají na výběr.
Však jsem nemyslela vás, psala jsem, že nevím proč zrovna vy...
Pokud je to tak, že kočky samy přijdou a mají možnost samy odejít a přesto zůstávají, pak je to ok.
Mně ale leží v žaludku všechny ty rádoby ochranářky, které "ochraňují" i to, co si o to vůbec nestojí.
Bohužel - daň za svobodu je to, že kočku může přejet auto (už se několikrát stalo), že někam spadne odkud nebude moci vylézt, že ji někdo zastřelí (tak u nás se jedině toho nebojím, protože to mám "ošéfované"), nebo je někdo sebere (naše kočky se ale k cizím lidem ani nepřiblíží).
Takže zůstává více méně to auto. Samozřejmě je to smutné, když o některou kočku takto přijdu, ale prostě nedá se nic dělat. Utěšuje mne to, že sice žily krátký, ale (myslím) hezký život - lépe než zavřené někde v bytě.
Chápu, že někdo musí mít kočky v bytě (taky jsem bydlela v paneláku) a beru to, že když někdo má od kotěte kočku v bytě, která nic jiného nepoznala, tak nemůže trpět. Odsuzuji to, když někdo sebere kočku na ulici a zavře ji do bytu.
Dnes už bych bytovou kočku snad ani nechtěla. Ona ta bytová kočka má taky své mínusy - smrad, nekonečné čištění záchodků, zničený nábytek...
Teď se snese vlna kritiky, že "moje kočky určitě nic z toho nedělají", je to možné, ale já mám prostě tyto zkušenosti. Všechny kočky zdaleka nejsou tak čistotné, jak se všude píše (a můžete říkat, co chcete, že je to o výchově) a taky se prostě nedá (i při několika škrabadlech) zabránit tomu, aby si kočka na škrábání neoblíbila např. křeslo.

"Mně ale leží v žaludku všechny ty rádoby ochranářky, které "ochraňují" i to, co si o to vůbec nestojí. "
tak to se plně shodneme.
ladd
napsal(a):
Ten průzkum není moc dobrej. Naučíte ho se vzdalovat od kůlny více, než je v jeho věku přirozené. Něčeho se lekne, a zaběhne někam, kde ho nenajdete. Ideálně otevřít dveře od kůlny a nechat ho, ať pod dozorem objevuje svět samo, určitě ho nikam nevodit. Případně mu jen ukázat jedno ideální místo ke hraní (keř, nějaké závětří,...), nemělo by to ale být moc daleko od té kůlny.
Měl jsem nějak zafixováno, že je v garáži, a ona je to kůlna. Jste si jsta, že se tam nedostane kuna? Mohla by ho zadávit.
Co ten kočečí kámoš, nebude?
Igelitem krabici rozhodně neobalovat, nebo se to zapaří. Ani bych mezi ty dvě krabice necpal žádnou slámu, musí to dýchat, jinak se tam bude držet vlhkost. Popisuji to v tom přiloženém odkazu výše.
Ještě k tomu průzkumu. Ukázat mu vhodné místo ke hraní je proto, aby si naopak on sám nenašel nějaké nevhodné, v jeho věku myšleno takové, odkud může prolézt mimo Váš pozemek a tam se ztratit. Takovéto malé kotě, když zabloudí, tak zaleze do nějakého příhodného úkrytu a cestu domů nehledá, čeká že ho tam kočka najde. Takže se může stát, že bude zalezlé někde u sousedů a tam umře hlady.
Janae

XXX.XXX.91.92
Popravdě nechápu co blbnete.
Je to malé kotě, ale už není až tak moc malé, aby to venku v pohodě nezvládlo. A ono vlastně ani není venku, má boudičku ve stodole. Nijak nemrzne, krabici si vyhřeje. Kdyby to bylo šlechtěná kočka s pomalým růstem, tak chápu to by bylo skutečně mimino a taky bych se rozčilovala, ale takto to vidím v pohodě.
MMCH, shodou okolností mám stejně staré kotě původně venkovní kotě doma. Nechci ho zatím pouštět ven, protože by se hned vrátilo k sousedům kde má maminku, potřebuji ho udržet na našem pozemku. To kotě je chudák, cpe se ven každou škvírou a návrat k sousedům by byl fatální. Kdybych měla možnost, volím stejnou možnost jako zakladatelka.
Janae
napsal(a):
Popravdě nechápu co blbnete.
Je to malé kotě, ale už není až tak moc malé, aby to venku v pohodě nezvládlo. A ono vlastně ani není venku, má boudičku ve stodole. Nijak nemrzne, krabici si vyhřeje. Kdyby to bylo šlechtěná kočka s pomalým růstem, tak chápu to by bylo skutečně mimino a taky bych se rozčilovala, ale takto to vidím v pohodě.
MMCH, shodou okolností mám stejně staré kotě původně venkovní kotě doma. Nechci ho zatím pouštět ven, protože by se hned vrátilo k sousedům kde má maminku, potřebuji ho udržet na našem pozemku. To kotě je chudák, cpe se ven každou škvírou a návrat k sousedům by byl fatální. Kdybych měla možnost, volím stejnou možnost jako zakladatelka.
No jestli je to na mě, tak moje jediná obava je, že pokud s ním zadavatelka bude dělat průzkumné procházky po dvoře, může se kotě začít toulat více, než je přiměřené jeho věku. Kotě má okolí poznávat postupně tak, jak roste.
Kdyby k sobě mělo ještě jedno malé kotě, aby si mohli hrát a socializovat se, tak by to bylo dokonalé.
Před lety jsme si přivezli 7 týdenní kočenu - po týdnu jsme ji jeli pro podobně starou kámošku. Obě pak byly zavřené ještě skoro měsíc v zahradním domku než jsme je začali brát ven, aby se rozkoukaly, kde budou bydlet. Na noc dále chodily do toho zavíratelného domečku, kde měly pelíšky, jídlo, atd. Postupně si samy procházely zahradu, pokud jsme něco dělaly, tak asistovaly. Bobo (černobílou) máme do teď (v květnu ji bylo 10 let), mourovatou Coco nám bohužel někdo v 1,5 roce srazil autem. Od té doby jsme Bobince pořídili už více kámošů, nyní má 3 venkovní kámošky a je spokojená.
Jinak se fakt přimlouvám za podobně starého kamaráda, spolu si krásně vyhrají, budou si oporou i při zkoumání okolí. Večer si spolu hezky zalezou do pelíšku a budou se navzájem hřát.
prcek29

XXX.XXX.155.4
Krasné fotky. Dvorek je hned u kulny a kotě je má otevřeny a samo si skouma okolí. Dvorek je uzavřený, takže nemá kam utíc. Venku na zahrade jsem, ještě nebyla z toho mám strach.