Dobrý den,
prosím o radu.
Dnes jsme byli s 8mi letým kastrovaným kocourem na pravidelném očkování a při kontrole zjistila doktorka zvětšenou ledvinu - dělali sono a odběr krve. Vypadá to, že mu začíná selhávat ledvina.
Byla mi doporučena dieta od calibry nebo hills D/K. Řekla mi, že si to u nich kupovat nemám, že mají granule i konzervy drahé, že si to mám pořídit v Brně.
Momentálně krmím TOW a výše zmiňované granule bych asi nikdy nekoupila, neberu je jako kvalitní. Dostal zákaz masa a musí být doma. Mám mu stříkat do tlamičky stříkačkou vodu, aby se mu ledviny co nejvíc proplachovaly.
Za 3 týdny jdeme na kontrolu. Nevím, co mám dělat, koupit mu ty hills nebo ne? Mám pocit, že jsme tady četla opačné názory, že by se u selhání ledvin právě maso dávat mělo kvůli vodě.
Prý na té dietě bude až do konce života. Mám strach, abych mu svým rozhodnutím pro jednu nebo druhou variantu neublížila.
Vím, že tady jsou i odborníci, tak napíšu i hodnoty:
CRE-PS: 182 (norma: 50-170)
BUN-PS: 16,43 (norma 5-11,3)
IP-PS: 2.04 (norma 0,9-2)
Prosím o rady a názory, děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mesič
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu.
Dnes jsme byli s 8mi letým kastrovaným kocourem na pravidelném očkování a při kontrole zjistila doktorka zvětšenou ledvinu - dělali sono a odběr krve. Vypadá to, že mu začíná selhávat ledvina.
Byla mi doporučena dieta od calibry nebo hills D/K. Řekla mi, že si to u nich kupovat nemám, že mají granule i konzervy drahé, že si to mám pořídit v Brně.
Momentálně krmím TOW a výše zmiňované granule bych asi nikdy nekoupila, neberu je jako kvalitní. Dostal zákaz masa a musí být doma. Mám mu stříkat do tlamičky stříkačkou vodu, aby se mu ledviny co nejvíc proplachovaly.
Za 3 týdny jdeme na kontrolu. Nevím, co mám dělat, koupit mu ty hills nebo ne? Mám pocit, že jsme tady četla opačné názory, že by se u selhání ledvin právě maso dávat mělo kvůli vodě.
Prý na té dietě bude až do konce života. Mám strach, abych mu svým rozhodnutím pro jednu nebo druhou variantu neublížila.
Vím, že tady jsou i odborníci, tak napíšu i hodnoty:
CRE-PS: 182 (norma: 50-170)
BUN-PS: 16,43 (norma 5-11,3)
IP-PS: 2.04 (norma 0,9-2)
Prosím o rady a názory, děkuji moc.
Ledvinová dieta nemůže být postavená na mase, protože maso má hodně fosforu a ledvinové diety musí mít fosforu málo, selhávající ledviny mají problém s vylučování přebytku a zvýšená hladina fosforu v krvi vede k různým druhotným čertovinám, jako je měknutí kostí.
pokud kocourek netrpí dehydratací, nutit ho do pití nic neřeší, akorát ho to otravuje. když už, kupte mu takovou tu fontánku, nebo mu dejte víc mističek různě, prostě ať pije sám.
jinak podle diagnózy, tzn. co přesně s tou ledvinou je? druhou nemá?
napsal(a):
Ledvinová dieta nemůže být postavená na mase, protože maso má hodně fosforu a ledvinové diety musí mít fosforu málo, selhávající ledviny mají problém s vylučování přebytku a zvýšená hladina fosforu v krvi vede k různým druhotným čertovinám, jako je měknutí kostí.
pokud kocourek netrpí dehydratací, nutit ho do pití nic neřeší, akorát ho to otravuje. když už, kupte mu takovou tu fontánku, nebo mu dejte víc mističek různě, prostě ať pije sám.
jinak podle diagnózy, tzn. co přesně s tou ledvinou je? druhou nemá?
Nám právě příjde, že pije dost, má fontánku, tak se to špatně kontroluje. Má záchod doma, ale chodí i na zahradu, tak ani podle toho nepoznám jak hodně močí.
Při prohmatání břicha se zdála doktorce ledvina zvětšená, je na hranici maximální normy, ukazovali mi ji na sonu, nemá klasický fazolkovitý tvar, je kulatější a nejsou tam patrné komůrky nebo kanálky (nejsem si uplně jistá). Druhá ledvina by měla být v pořádku, o té se nezmiňovala.
Jinak kocour je uplně v pohodě. Prý na to, jak závažná je to diagnóza je to podchycené celkem včas. V pondělí pojedu do Brna pro konzervy a granule hills. A pokusím se ho udržet co nejvíc doma. Bude to ale problém, je venku rád. Koupím mu i konzervy, ty má rád, aby když uloví myš ji nesežral.

Berte to tak, že když jsou změny v krvi, tak funguje asi jen 30% ledvinové tkáně.
vaším úkolem teďka bude hýčkat si těch 30%, aby vydržely co nejdýl.
mám dobré zkušenosti s fortekorem a pronefrou. a semintra, pokud ztrácí bilkoviny močí, to bych taky nechala vyšetřit.
napsal(a):
Berte to tak, že když jsou změny v krvi, tak funguje asi jen 30% ledvinové tkáně.
vaším úkolem teďka bude hýčkat si těch 30%, aby vydržely co nejdýl.
mám dobré zkušenosti s fortekorem a pronefrou. a semintra, pokud ztrácí bilkoviny močí, to bych taky nechala vyšetřit.
Super, děkuji moc! Určitě se na to zeptám.
Máte zkušenosti i s jinými značkami než s hill´s a calibrou co mi byly doporučeny?

mesič
napsal(a):
Super, děkuji moc! Určitě se na to zeptám.
Máte zkušenosti i s jinými značkami než s hill´s a calibrou co mi byly doporučeny?
Diety dělá taky royal canin, vetlife, purina. je to úplně jedno, jakou zvolíte. kolikrát to lidi i střídají, aby se kočka nepřejedla určité značky. nebo prostě musíte najít, co chutná té vaší.

A renavast?

napsal(a):
A renavast?
Já vám nevím. mám takovou averzi ke věcem, jejichž složení je jen "speciální směs aminokyselin" a tak.
Ještě mi hlavou šrotuje jedna věc. Ocenila jsem u veterinářky, že mi řekla, že u nich granule nemám kvůli ceně. Když tak nad tím přemýšlím, možná jí bylo jasné, že bych si je chtěla koupit na internetu, kdyby mi bylo třeba 50, tak by mi je možná nabídla...
Ale řekla mi, že si mám koupit hill´s, ale ne na internetu, že je to polský fake. Že mám kupovat jen u veterinářů, ale to předpokládám, že bude cena stejně aspoň o 30% dražší než na internetu.
Myslím, že pokud to vezmu na zoohitu nebo na stránkách (vypadají jako oficiální): http://www.hillspet.cz/, tak to přece nemůže být napodobenina. Setkal jste se někdo s takovým názorem?

Předpokládám, že pokud se některá značka vyrábí v jiné zemi, než tam, kde je "doma", tak bych řekla, že se vyrábí z místních surovin. Nedovedu si představit, že se tuny surovin pro výrobu vozí ze země původu. A protože je tolik afér s potravinami polského původu, tak i vstupní kvalita ingrediencí pro výrobu krmiva nebude taková jako v domácí fabrice. Ověřené to však nemám.
Některé druhy Hillś se vyrábí i u nás v Hustopečích u Brna. Které to jsou ale nevím.
napsal(a):
Předpokládám, že pokud se některá značka vyrábí v jiné zemi, než tam, kde je "doma", tak bych řekla, že se vyrábí z místních surovin. Nedovedu si představit, že se tuny surovin pro výrobu vozí ze země původu. A protože je tolik afér s potravinami polského původu, tak i vstupní kvalita ingrediencí pro výrobu krmiva nebude taková jako v domácí fabrice. Ověřené to však nemám.
Některé druhy Hillś se vyrábí i u nás v Hustopečích u Brna. Které to jsou ale nevím.
Zdravím, už druhý den přemýšlím nad vaším příspěvkem a pořád nevím co si z něj vybrat. Když půjdu k veterináři, jak mi bylo doporučeno, koupím lepší než na netu nebo ne? Mám tedy nakupovat na internetu nebo ne?

mesič
napsal(a):
Zdravím, už druhý den přemýšlím nad vaším příspěvkem a pořád nevím co si z něj vybrat. Když půjdu k veterináři, jak mi bylo doporučeno, koupím lepší než na netu nebo ne? Mám tedy nakupovat na internetu nebo ne?
Předpokládám, že to co se dá koupit u veterinářů je totožné s tím, co můžete objednat na e-shopu.
Zjistíte z obalu, kde jsou ty které granule vyrobené. Např. RC diety se snad vyrábí pořád ve Francii, ale za to "ruku do ohně nedám".
http://www.hillspet.cz/
Poslala jsem na Hillś dotaz, kde se ledvinové diety pro kočky vyrábí, tak snad se dozvíme konkrétní odpověď.
napsal(a):
Předpokládám, že to co se dá koupit u veterinářů je totožné s tím, co můžete objednat na e-shopu.
Zjistíte z obalu, kde jsou ty které granule vyrobené. Např. RC diety se snad vyrábí pořád ve Francii, ale za to "ruku do ohně nedám".
http://www.hillspet.cz/
Poslala jsem na Hillś dotaz, kde se ledvinové diety pro kočky vyrábí, tak snad se dozvíme konkrétní odpověď.
Děkuji jste zlatá!
Kéž by to šlo brát v těch Hustopečích, mám to celkem blízko.
Purinu jsem vůbec nenašla, jen u veterinářů - zkusím nějaké obvolat, jestli mi granule prodají
a co si myslíte o paštikách integra? Např.:
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/doplnkove_specialni_krmivo/ledvinova_dieta/integra_protect/596634
Chci to kombinovat, mám od hills a proplan tak jsem si říkala, že na střídání by to chtělo i něco levnějšího.

mesič
napsal(a):
Děkuji jste zlatá!
Kéž by to šlo brát v těch Hustopečích, mám to celkem blízko.
Purinu jsem vůbec nenašla, jen u veterinářů - zkusím nějaké obvolat, jestli mi granule prodají
a co si myslíte o paštikách integra? Např.:
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/doplnkove_specialni_krmivo/ledvinova_dieta/integra_protect/596634
Chci to kombinovat, mám od hills a proplan tak jsem si říkala, že na střídání by to chtělo i něco levnějšího.
Tyto paštiky používají v jednom "mém" oblíbeném depozitu a používají i řadu na zažívací problémy. Předpokládám, že s nimi mají dobrou zkušenost. A jak už psala Bodlinka - uvidíte, co bude zrovna té Vaší kočičce chutnat.
Tak u nás naštěstí problém u kapsiček není. Náš kocour to neřeší, je mu jedno jakou má příchuť, konzistenci, značka... Včera jsem zkusila na test koupit 400g Hills za...POZOR 153 kč.
Namíchala jsem to s původní TOW, ale bylo jasný, že mu to šmakuje. Tak jsem rovnou objednala 5kg na zoohitu. Za těch 8 let se nikdy nestalo, že by kocour vyjedl granule do poslední. Asi má strach, že by mě mohlo klepnout a on by hladověl
Ale jakmile koupím granule za 400 kilo, tak je ráno miska vymetená
Hlavně, že mu chutná a nemusím řešit ještě to, že mi bude dietu odmítat.
Určitě ještě dokoupím calibru, ta vychází finančně lépe, tak ať mám něco na střídání.
Jinak vážím teď fontánku, abych věděla kolik vypije. Tak za 24h ubylo 220ml. Nemám představu, kolik se může odpařit, kdyby 20 ml tak by vypil 200ml, což mi při váze necelých 5 kg a při tom, že dostal půlku kapsičky příjde až moc, takže ho mučit podáváním vody do stříkačky asi nebudu.
Přítel si vzpomněl, že před cca 2 lety mu kvůli vypadané srsti (může být příznak ledvinových problémů) brali kontrolní testy taky a byly v pořádku. V té době jsem si nemohla vzít dovolenou v práci, tak jezdil na veterinu sám a uplně se mi to vykouřilo z hlavy, jelikož mi řekl, že výsledky byly v pohodě, tak jsem to neřešila a zapomněla. Už tenkrát měřil vypitou vodu ve fontánce a taky mu to vycházelo na cca 200ml, což se veterinář divil, že je moc. Já si zase řekla, že když to jen dolívá, nedá se to na 100% změřit, a když byly výsledky ok, tak jsem to neřešila.

Odpověděli z Hillś: produkty nejsou vyráběné v Polsku. Dietní výrobková řada pro kočky se vyrábí v Americe a Francii.
Dnes jsme byli na kontrolních odběrech krve a paní doktorka byla spokojená a já o to víc
Všechny hodnoty klesly,2 dokonce do "normy":
CRE-PS: 182 (norma: 50-170)...nová hodnota: 149
BUN-PS: 16,43 (norma 5-11,3)... nová hodnota: 13,12
IP-PS: 2.04 (norma 0,9-2)...nová hodnota: 1,8
Přesně jak psala Bodlinka, paní veterinářka říkala, že ta ledvina je z 75% špatná, proto ty změny v krvi, druhá ledvina se prý jeví v pohodě.
Kocour naštěstí dietu přijímá s nadšením, obzvlášť kapsičky a konzervy, které jsem mu odpírala a raději dávala syrové maso, takže on na tom "momentálně z jeho pohledu vydělal".
Za měsíc jdeme zase na krev a pokud se nic nezhorší, budeme chodit jednou za půl roku / rok.