Nějaké hovado vyhodilo u nás v práci kotě. Je malinké, sotva se mu otevřeli oči. Vzala jsem si ho, jenže ještě samostatně nežere, asi je ještě na mléku. Prosím o rychlou radu, čím ho nakrmit. Pozítří jdu do města, tam koupím ve zverimexu nějaké sušené kočičí mléko, ale zatím si musím vystačit s vesnickým obchodem. Existuje nějaké nouzové náhradní krmení?
Uživatel s deaktivovaným účtem

To už vypadá jako docela velké kotě. Má už nějaké zuby, nebo aspoň náznaky?
aj
napsal(a):
Nějaké hovado vyhodilo u nás v práci kotě. Je malinké, sotva se mu otevřeli oči. Vzala jsem si ho, jenže ještě samostatně nežere, asi je ještě na mléku. Prosím o rychlou radu, čím ho nakrmit. Pozítří jdu do města, tam koupím ve zverimexu nějaké sušené kočičí mléko, ale zatím si musím vystačit s vesnickým obchodem. Existuje nějaké nouzové náhradní krmení?
Úplná nouzovka - kravské mléko a do toho syrový žloutek a trochu hroznového cukru. Nicméně lepší by bylo neředěné kondenzované mléko.
Jinak z kotěcích mlék doporučuji z vlastní zkušenosti Royal Canin (ač jinak granule, apod. nejsou nic moc, to kotěcí mléko od nich je dobré). A pokud už má prořízlé zoubky, tak namlít/naškrábat libové maso (kuře/ vepřové/ hovězí) a udělat maličkou kuličku a dát do pusinky. Prve to bude asi plivat, ale postupně by se mělo chytit.

Takovýmu špuntovi bych já osobně šoupla škrábané hovězí omočené v tatře. tipla bych ho tak na tři neděle, pokud teda už nějaké zuby klíčí, to není podle fota vidět. ale vypadá vcelku velké, takže to by mohlo zvládnout už jen na mase, bez mléka.
jinak potvrzuju, že RC mléko je dobré. ale kotě se dá vypiplat i na beapharu a ten z nějakého důvodu spíš narychlo někde ve zverimexu mají, než RC.

aj
napsal(a):
Zoubky mu teprve lezou. Možná jsem ten věk neodhadla. Zatim jsem koupila neslazenou Tatru. Z misky zatim pit neumí. To nastřádané maso zkusim.
Jestli mu lezou, tak bude ty cca tři týdny staré.
maso to chce opravdu na jemno, ovlažit tatrou aby vznikla měkká kulička, co se dá vložit do tlamy. nejdřív bude koukat, ale on ho hlad naučí.
aj
napsal(a):
Takže koťátko jsem vzala domů a při důkladnější prohlídce zjistila, že je to pravděpodobně kočička a zoubky ještě nemá.
Dala bych prozatím trochu naředěnou tu neslazenou kondenzovanou tatru do stříkačky a tím krmila. Z počátku to jde špatně, ale kotě se rychle naučí a pak bude sát velice dobře, téměř samo. Krmit se musí pravidelně co dvě až tři hodiny, má malé bříško a rychle vyhládne. Nezapomeňte na lehkou masáž bříška a prdelky, takové kotě se neumí samo vyčurat ani vykakat. Musíte mu pomoct.
Držím pěsti oběma.
Ano, ta masáž genitálií a prdelky je důležitá, lehounce masírujte bříškem prstu,
dokud samo neuvolní moč aj., mějte po ruce kapesníček, žínku aj.
Já bych mu ušlehal bílek nebo rozmixoval maso s trochou vody, namočit
do toho malíček a dávat k nosu, aby mělo zájem, začalo olizovat/cucat.

Http://www.moje-kocka.cz/kote/jak-se-postarat-o-osirele-kote-336.html
to množství - bych mu dala dle libosti
a nemasírovat po jídle.

Machyska
napsal(a):
Ono se to vypité množství bude postupně zvyšovat. Kotě by mělo přibývat zhruba jednonásobek své váhy za týden. Tak si ho zvažte a přepočítejte.
Ten bílek bych asi moc nedávala, někde jsem četla, že bílek není pro kočky vhodný, jen žloutek.
Také jsem četla, že syrový bílek je nevhodný.
Kopíruji:
"Syrové vaječné bílky obsahují protein avidin, který blokuje vstřebávání některých vitaminu (vitaminy skupiny B a vitamin H) u koček. I když to není pro kočky fatální, může jim to způsobit kožní problémy a matný kožíšek. Proto se pro jistotu řiďte doporučením, že z vajec by kočky v syrové podobě měly dostávat pouze žloutek nebo vejce tepelně upravená."
Koťátku bych to tedy raději nedávala.
Ještě jsem to s tím bílkem pohledala.
Bílek je bílkovina, která obsahuje avidin, ten na sebe váže biotin (vitamín H) a tím znemožňuje jeho využití. Vzniká tím avitaminóza. Ani se žloutkem by se to nemělo přehánět, obsahuje hodně fosforu. Myslím, že jde o syrové vejce, nevím jestli se to mění uvařením.

aj
napsal(a):
Dnes jsem zjistila, že koťátko má blechy. Prosím o radu- co s tím ? Nevím, zda u takhle malého kotěte lze použít arpalit nebo nějaký z obvyklých přípravků.
Frontline ve spreji. od dvou dnů věku.

Je to malá sova, žádné kotě
snaž se mamko, snaž, ať z toho vyroste pořádná šelma
napsal(a):
Také jsem četla, že syrový bílek je nevhodný.
Kopíruji:
"Syrové vaječné bílky obsahují protein avidin, který blokuje vstřebávání některých vitaminu (vitaminy skupiny B a vitamin H) u koček. I když to není pro kočky fatální, může jim to způsobit kožní problémy a matný kožíšek. Proto se pro jistotu řiďte doporučením, že z vajec by kočky v syrové podobě měly dostávat pouze žloutek nebo vejce tepelně upravená."
Koťátku bych to tedy raději nedávala.
Až dnes jsem si všimla, že jsem byla včera strašně pomalá

Machyska
napsal(a):
Až dnes jsem si všimla, že jsem byla včera strašně pomalá

aj
napsal(a):
No kočku jsem nikdy nechtěla, ale tohle vypadá, že se už u nás zůstane.
Jak se říká, kočka není "pro každého"... Ale jedno je jisté. Vaši péči Vám stonásobně vrátí
honzapm
napsal(a):
To jsem zvědavý, jak bude vypadat v dospělosti.
Po vnějších parazitech doporučuji pastu i na ty vnitřní.
Ne tabletku.
Jinak, dámy, doufám, že vám všem došlo, že bílek je nouzovka
na víkend s venkovským obchodem, kdy není jisté, zda kotě vůbec bude žrát.
Odčervit ho jistě chci. Byl mi doporučován Stronhol jenže jsem se dočetla, že je až od 8 týdnů věku, což ještě jistě nemá.

aj
napsal(a):
Odčervit ho jistě chci. Byl mi doporučován Stronhol jenže jsem se dočetla, že je až od 8 týdnů věku, což ještě jistě nemá.
Ne, vykašlete se na stronghold. na ten přijde čas mnohem později.
banminth pasta nejlépe, nebo caniverm pasta.
aj
napsal(a):
Určitě pasta - banminth či ten caniverm. Od červů je se ve 3,6 a 8-9 týdnech. Později už lze dat i tabletu.
Jinak bílek syrový určitě ne. Prave proto se do mléka dává jen ten žloutek. Ale i tak je to nouzovka na víkend. Lepší je to kondenzované mléko či nejlíp přímo koteci.