Dobrý den, všude jsem se dočetla, že sphynx je hodně fixovaná na pána a že moc nezvládá být doma sama. Chci se tedy zeptat jak je to s tím moc horké (spíš od lidí, kteří tuto kočku mají). Já jsem každý všední den ve škole, takže se vracím až odpoledne, přítel je na to časově volněji, někdy je doma až do 12 někdy ale zmizí od rána až do večera. Zvládne jedna kočka klasický den člověka - tzn. ráno se odejde a vrácí se až odpoledne nebo je nutné pořídit kamaráda? A je nejlepší vzít rovnou tedy dvě koťátka z vrhu, když už by byla jedinou variantou mít dvě kočičky.
Jiřka.T.
napsal(a):
Dobrý den, všude jsem se dočetla, že sphynx je hodně fixovaná na pána a že moc nezvládá být doma sama. Chci se tedy zeptat jak je to s tím moc horké (spíš od lidí, kteří tuto kočku mají). Já jsem každý všední den ve škole, takže se vracím až odpoledne, přítel je na to časově volněji, někdy je doma až do 12 někdy ale zmizí od rána až do večera. Zvládne jedna kočka klasický den člověka - tzn. ráno se odejde a vrácí se až odpoledne nebo je nutné pořídit kamaráda? A je nejlepší vzít rovnou tedy dvě koťátka z vrhu, když už by byla jedinou variantou mít dvě kočičky.
V každém případě, pokud nebudete doma tak, jak popisujete, tak určitě pořiďte rovnou dvě koťata. Obzvlášť sphynx těžko snáší samotu a bude nešťastný. I vy to lépe ponesete, když budete vědět, že v době vaší nepřítomnosti jsou dvě kočky spolu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není nutné brát dvě koťata z jednoho vrhu. Máme kocoury od koťátek od sebe tři měsíce. A stali se z nich kamarádi největší Brzy na to, co jsme přivezli druhého kocourka jsem pochopila, že je to to nej, co jsme mohli udělat - tedy, že jsou dva.
Jiřka.T.
napsal(a):
Také jsem pro dvě kočičky.Díky sousedce mám dvě, protože mi říkala, jakmile odjedu do práce, kočička mi celý den mňoukala za dveřmi.Tak jsem jí pořídila kamaráda-taky orientálce a mám klid.Kolikrát přijedu domů leží spolu někde v klubíčku.Nebo mě u dveří čekají oba dva

Zrovna sphynxe bych ve vašem případě pořídila rovnou dva. Nebo jednoho sphynxe a druhé kotě obyčejné, zachráněné.
Sphynx je fixovaný na lidi a akční kočka. Při vašem denní rozvrhu by se mohla nudit a bylo by jí smutno.
Možná bych ještě navštívila chovatelku, abyste věděla do čeho jdete, není to nejakčnější kočka, ale abyste pak nebyla překvapená, jak moc máte zničený byt, mám pocit, že i v pořadu "Moje pekelná kočka" se sphynx řeší dost často.

Zrovna teď to řeší známí. Mají "nahatou" kočičku a když nejsou doma, tak ničí byt. Takže už shání druhé koťátko.

Všechna koťata, co jsem kdy měla, si spolu samozřejmě hrála a dospělci je tolerovali či přímo něžně opečovávali...a všichni si v průběhu dospívání hrát přestali, opečovávání bylo fuč a v lepším případě zbyla tolerance (dle povahy jedince a sympatií mezi jedinci)...
to prosím obecně, konkrétně u tohoto plemene je samota opravdu nedobrá...
ještě poznámka - si myslím, že v tom bude dost rozdíl (samozřejmě krom individuální povahy) mezi pravými kočkami domácími a šlechtěnými a dále mezi kočkami pouze v bytě a těmi i venkovními, které mohou žít skutečně ten volný život šelmy kočičí a kdy plně uplatní své pudy...bych řekla, že je jim umožněno plně dospět se vším všudy.
Myslela jsem samozřejmě bytové kočky.
Beru to jako samozřejmost,
což je chyba,
když se může někdo zeptat, zda dvě koťata,
má se mu to podrobně vysvětlit.
Já jsem měla dvě koťata stejně stará - ne z jednoho
vrhu.
Byly to kočky, chodily ven, měly maximum vyžití,
byly každá jiná, co se týká povahy i chutí. Jedna milovala
např. ryby, druhá ne. Jedna lovila, druhá ne, ale
opečovávaly se, myly si vzájemně ouška
a měly se rády celý život.
Jedna kočka v bytě
má život prázdný...
lovesphynx

XXX.XXX.13.82
Takováto kočka musí mít pořád pozornost když ne tak může trpět poruchami chování. Snese se téměř s každým zvířátkem a když nebudete dýl doma tak 2 nebo více kočičkami uděláte nejlépe 👍🏼❤🐈