Zdravím,
Mám takový neobvyklý dotaz. Máme 6 letého kocourka Ragdolla.6 let neměl čištěné zuby a aby nevypadaly a neměl anorexii, je čas zuby vyčistit. Vzhledem k tomu, že jsem slyšela děsivé historky o narkóze, nechci to se zvířetem postoupit. Vím, že existuje jiný způsob. Stejně jako koně, když se jim čistí zuby, dá se jim do pusy takové to držátko, že nemohou pusu zavřít. A zuby se jim mezitím vyčistí. Neexistuje něco takového i pro kočky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

HappyPet
napsal(a):
Zdravím,
Mám takový neobvyklý dotaz. Máme 6 letého kocourka Ragdolla.6 let neměl čištěné zuby a aby nevypadaly a neměl anorexii, je čas zuby vyčistit. Vzhledem k tomu, že jsem slyšela děsivé historky o narkóze, nechci to se zvířetem postoupit. Vím, že existuje jiný způsob. Stejně jako koně, když se jim čistí zuby, dá se jim do pusy takové to držátko, že nemohou pusu zavřít. A zuby se jim mezitím vyčistí. Neexistuje něco takového i pro kočky?
Taky to budu muset řešit, veterinářka radila nějakou enzymatickou zubní pastu. Stačí nanést na prst a následně na zuby, prý není potřeba doslova čistit.
Tak na to musím kouknout, díky za připomenutí.

Pasta Orozyme. Kočkám chutná. Ještě jsem měla jednu (na název si nevzpomenu), ale po té kočičáci děsně slinili.

HappyPet
napsal(a):
Mohu se ještě zeptat, ten plak co měli kočky se pak sundal? Nebo jak to funguje?
Kopíruji: Zubní gel Orozyme rozrušuje existující zubní povlak u psů a koček a zabraňuje množení bakterií, které ho vytváří. Patentované složení enzymatického zubního gelu ulpívá na povrchu zubů a dásní a umožňuje tím působení aktivních složek.
Jako prevence údajně funguje i Ascophyllum nodosum - mořská řasa kelpa.
Orozyme mi nepomohl, ale co pomohlo byl Gingisan gel. Dásně a zuby jsem potírala prstem a občas čistila jednosvazkovým kartáčkem pro lidi. Zánět dásní zmizel, zubní plak a kámen se omezil, zmizel zápach z úst. Orozyme až když byly dásně a zuby v pořádku na udržování. Tenkrát jsem si musela pomoci sama, veterinář se na mě koukal jako na exota, když jsem chtěla kočce čistit zuby . Kočka ze začátku taky, pak si trochu zvykla.

rosemary1
napsal(a):
Orozyme mi nepomohl, ale co pomohlo byl Gingisan gel. Dásně a zuby jsem potírala prstem a občas čistila jednosvazkovým kartáčkem pro lidi. Zánět dásní zmizel, zubní plak a kámen se omezil, zmizel zápach z úst. Orozyme až když byly dásně a zuby v pořádku na udržování. Tenkrát jsem si musela pomoci sama, veterinář se na mě koukal jako na exota, když jsem chtěla kočce čistit zuby . Kočka ze začátku taky, pak si trochu zvykla.
Gingisan gel má bohužel dlouhodobě "výpadek".

Bejina
napsal(a):
Ta pasta Orozyme se dá koupit v obchodě nebo jen přes veterináře?
Objednávám na Spokojený pes

HappyPet
napsal(a):
A to držátko neznáte?
Kočka není kůň :-D ;-) Ta si rozhodně do tlamičky nic cpát nenechá. Takže jsou jen dvě možnosti. Buď si nechá máznout pastu z každé strany papuly a zvykne si, nebo ne. Pokud je to nutné, odstraňuje se zubní kámen ultrazvukem v celkové anestezii. Často kočkám pomáhá i krmení syrovým masem. Nejen, že je to pro ně to nejpřirozenější, ale syrové maso má schopnost stírat plak ze zubů. Kočky krmené masem nemívají problémy s dásněmi a zubním kamenem.
Dobrý den, rozvěrač čelisti sama rozhodně použít neodborně nemůžete. Používá se při narkoze. Na stravě tak moc nezáleží, u koček je to onemocnění podmíněné imunitou a některé prostě na záněty trpí od mládí. Já sama používám enzymatickou pastu, třikrát týdně potírám dásničky. Pokud je zánět gingivy a použijete kartáček, můžete zánět ještě zhoršit. Jeden můj kocourek se léčil mnoho let, nakonec se musely zuby vytrhat, ale selhalo srdíčko.
Cat_is_love

XXX.XXX.80.254
Doporučuji se podívat na video třeba tady: https://www.vethope.cz/cs/stomatologicka-pece-o-domaci-zvireci-mazlicky/
Třeba trochu pomůže odstranit strach z narkózy při ošetření zubů kočičky. :-)