Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2018 10:00
Silef

XXX.XXX.128.230

Pěkný den, před vánoci jsem si vzala k sobě 11ti letou kočičku, předchozí majitelka zemřela.Hned když jsem jí vyndala z přepravky zalezla pod postel...už jsou to tři týdny a pořád je jen tam, najíst i napít se jde jen když nejsem v místnosti nebo když v noci spím.Stačí abych se jen pohla na posteli a utíká se zpátky schovat, to se k ní ani nesnažím jít.Na hračky už nereaguje, asi jí v tom věku už nezajímají...Myslíte, že si na mě ještě zvykne, nebo se prostě rozhodla strávit stáří pod postelí? :D.

12.1.2018 10:17
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Máte další zvířata?
předpokládám, že s vámi doma žijí i další osoby?
Má kočka možnost vyšplhat si někde nahoru, škrabadla, skříně se stupínky apod?
Kočka byla zvyklá na přístup ven, resp. byla (polo)venkovní?
Máte s kočkama zkušenosti, máte k nim blízký vztah?

12.1.2018 10:32
Silef

XXX.XXX.146.184

Tak bydlím v bytě s kamarádkou, každá má svůj pokoj, ona má taky kočku, ještě kotě.Ta moje žila v bytě s paní a s dalšíma kočkama.
Škrabadlo má jen nízký, to mě nenapadlo pořídit vysoký, že by se schovala nahoře, když by chtěla.
Jinak kočku mám i doma u rodičů už taky starou, plus jich je plno na zahradě, ale všechny jsou tam od mala, starší jsem nikdy nebrala.
A žila v bytě, po smrti paní byly kočky venku, tahle se ale prý dožadovala puštění do bytu, mňoukala přede dveřmi, dokud jí někdo nepustil do bytu, takže mi bylo řečeno, že v bytě jí to bude vyhovovat.

12.1.2018 11:06
Acamar

XXX.XXX.57.109

Tak...je už to přece jen starší kočička, hůře se adaptující, a to už je na ni asi mnoho změn najednou - smrt paničky, nové prostředí, noví lidé, nová zvířata...plus může mít i od přírody plašší, bázlivější povahu...Zkoušíte se s ní nějak sblížit? Nejlépe asi - když se nechce k vám přiblížit - nějak na ni "chlácholivě" mluvit, povídat si s ní, něco jí nabízet?

Super by bylo vytvořit nějaký bezpečný a klidný její prostor, ale pokud máte sama pro sebe 1 pokoj, asi to není snadné. Zalezlá na škrabadle, ve skříni nebo pod postelí...nevím jestli je to významný rozdíl, možná jen v tom, že kočky si při "úniku" do výšek připadají bezpečnější a má přehled. Hračky - nevím, je to individuální, ale naše první kočka si už opravdu v tomto věku hrála minimálně
Pak můžete zkusit různé přírodní přípravky od šanty a kozlíku po feliway, bachovy kapky...
Také se bázlivé kočky řešily třeba i v TV pořadech (Kočka není pes atd.), můžete zkusit dohledat na netu pro nějaké typy.

Bude to asi chtít více času, trpělivosti a vynalézavosti, ale jste hodná, že jste se jí ujala a zkoušíte se s ní sblížit

12.1.2018 12:50
joanne.s

XXX.XXX.41.2

"v tom, že kočky si při "úniku" do výšek připadají bezpečnější a má přehled. "
to jste napsala přesně Acamar. Škrabadlo do výšky, resp. aspoň nějaké výškové úniky /police, skříňky na zdi se stupínky/ jsou pro kočky důležité, a pro ty plaché bojínky obzvlášť. Taky mám kocoura spíše plachého, ale osmělil se a je mazel.
z přehledného výhledu nahoře se kočka opravdu dříve a lépe osměluje, než z prostoru pod postelí či ve skříni, odkud nemůže vidět, že jí nikde nic nehrozí, neví kde kdo je..
Jinak mě ještě napadlo - kočky nesnáší uzavřené dveře. Můj kocour by byl děsně nešťastný, žít pořád jen v jednom uzavřeném pokoji. Neříkám že to absolutně nejde, ale že je to další faktor stresový. Taky byla zvyklá na přítomnost dalších koček, teď žádnou z nich nevídá, i to s ní mohlo zamávat.
Jinak plašani rádi spíše tiché prostředí, návštěv minimum. I hlučnost či provoz domácnosti může mít vliv, že kočka nevylézá.
Jinak to že mňaukala před starým bytem - z ní ještě čistě bytovou kočku nedělá, dle mě.

13.1.2018 13:35
Acamar

XXX.XXX.29.135

Silef - jak se to vyvíjí?
Ještě jsem si vzpomněla na díl "Kočka není pes" asi podobný tomu vašemu - co si tak matně pamatuji, p.Vodičková řešila kočku, která žila už dlouho pouze v gauči, vylézala zřídka (asi jídlo, pití, když nikdo nebyl v dosahu, jinak hned utíkala zpět)...ale nepamatuji se už, co radila a jak to dopadlo. Našla jsem odkaz...

http://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/216562221350012-agresivni-debie-a-plachy-pan-novacek/

Joanne zavřené dveře nenáviděla každá z našich koček, to byl řev do pár minut Hluk (je-li od starší paní, kde asi byl klid) vadit určitě může. Ale na mne to spíše dělá dojem, že jádro pudla je v tom, že kočka bude plašší a bázlivá a těžce se vyrovnává s tolika změnami. To dostat do normálu je těžký úkol určitě i pro zkušeného kočkaře Já osobní zkušenost s tímto nemám, třeba se ozve někdo, kdo to sám řešil.

13.1.2018 13:49
Silef

XXX.XXX.238.42

Ještě jsem zapomněla napsat, že mi minulý víkend, když jsem uklízela utekla zpod postele a schovala se za obraz co mám na zemi opřenej, byla tam i přes noc a nechala se tam i v klidu pohladit, předla, natahovala se ke mně, myslela jsem, že už bude lepší, ale další den v noci se vrátila zpátky pod postel a je to stejné.
Jinak hluk tam není, obě jsme často v práci nebo ve škole, návštěva tam ani nebyla od doby co jí mám.
Zkusím se příští týden podívat po tom větším škrabadle.

15.1.2018 07:28
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Silef: Hlavně ať má možnost schovky/úniku nahoru do výšky - klidně stupínky, police, přistavit stůl či židli vedle skříně..
To proti stresu pomáhá hodně.

4.2.2018 21:17
Čičiteri

XXX.XXX.214.190

Silef napsal(a):
Ještě jsem zapomněla napsat, že mi minulý víkend, když jsem uklízela utekla zpod postele a schovala se za obraz co mám na zemi opřenej, byla tam i přes noc a nechala se tam i v klidu pohladit, předla, natahovala se ke mně, myslela jsem, že už bude lepší, ale další den v noci se vrátila zpátky pod postel a je to stejné.
Jinak hluk tam není, obě jsme často v práci nebo ve škole, návštěva tam ani nebyla od doby co jí mám.
Zkusím se příští týden podívat po tom větším škrabadle.

Dobrý den, jak je na tom kočička teď? Máme taky jednu takovou, přišla už v létě jako kotě a zůstala. Měli jsme dvě kočky, kocourka před pár dny přejelo auto a zbyla nám tu kočka, se kterou se moc nemusí.. Smrt kocourka nese špatně celá rodina, včetně té ustrašené kočky. Krmíme ji, v pohodě jí vedle nás a chce si i hrát, ale neví jak, protože když k ní dáme ruku, uteče. Když stojím tak se mně ani nebojí, ale když se jí chci dotkout rukou tak ano. Někdy má zase dobrou náladu a leží v krabici a nechá se hladit, ale to jen vyjímečně, potom stejně vždycky uteče. Myslíte, že by byl dobrý nápad ji vzít dovnitř? Žije u nás ve sklepě, má tam pelíšek i okýnko ven, ale chceme si ji ochočit a spřátelit s naší kočkou.

5.2.2018 03:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Přišla jako kotě ?
Máte ji půl roku a "už" ji chcete přátelit ?

Samozřejmě všechno jde...

5.2.2018 14:06
Čičiteri

XXX.XXX.214.190

Ano, přišla jako kotě ale pár měsíců už měla. Snažili jsme se jí ochočovat celou dobu, nikdy jsme ji nechytali nebo tak, zkoušeli jsme ji dávat jídlo z ruky, hrát si s ní, ale pořád se bojí. Pravděpodobně ji někdo vyhodil a tak se bojí lidí. Právě proto píšu do téhle diskuze.

5.2.2018 20:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Čičiteri napsal(a):
Dobrý den, jak je na tom kočička teď? Máme taky jednu takovou, přišla už v létě jako kotě a zůstala. Měli jsme dvě kočky, kocourka před pár dny přejelo auto a zbyla nám tu kočka, se kterou se moc nemusí.. Smrt kocourka nese špatně celá rodina, včetně té ustrašené kočky. Krmíme ji, v pohodě jí vedle nás a chce si i hrát, ale neví jak, protože když k ní dáme ruku, uteče. Když stojím tak se mně ani nebojí, ale když se jí chci dotkout rukou tak ano. Někdy má zase dobrou náladu a leží v krabici a nechá se hladit, ale to jen vyjímečně, potom stejně vždycky uteče. Myslíte, že by byl dobrý nápad ji vzít dovnitř? Žije u nás ve sklepě, má tam pelíšek i okýnko ven, ale chceme si ji ochočit a spřátelit s naší kočkou.

Proč byste to dělala? Je to evidentně "venkovní" kočička. Je jí fajn, tak, jak to má teď.
Pokud by se s vaší domácí CHTĚLA přátelit, bude i bez vás. Pokud si nepasují, nikdo je nespřátelí.

6.2.2018 15:05
Čičiteri

XXX.XXX.214.190

My ji chceme nechat jako venkovní, jen ať se nás tolik neštítí. Ale dobře, asi to jinak nepůjde tak uvidíme časem.

6.2.2018 18:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Čičiteri napsal(a):
My ji chceme nechat jako venkovní, jen ať se nás tolik neštítí. Ale dobře, asi to jinak nepůjde tak uvidíme časem.

Určitě se vás neštítí. To byste jí křivdila. Jen je trochu odtažitá. Některé kočičky se kamarádí hned, některé si zachovávají odstup celý život. To není tím, že jste špatní.

24.2.2018 19:40
Silef

XXX.XXX.135.123

Tak moje číča na vyvýšený schovky nijak nereagovala...každopádně už párkrát za den vyleze a nechá se pohladit a jíst chodí taky občas i když tam jsem.Přijde mi, že jí vadí, když na ní koukám, když si jí nevšímám tak v pohodě a když zjistí, že se dívám tak uteče tak se holt dívat nebudu no :d.

25.2.2018 15:27
Acamar

XXX.XXX.29.135

Tak to jsou vlastně dobré zprávy
Oční kontakt u zvířat funguje jinak než u lidí (něco jako predátor-kořist), může ji to znejisťovat, když ji pozorujete a ještě vám plně nevěří, ale to se také určitě spraví.
Tak snad bude stačit jen ten čas (a vaše trpělivost), aby překonala nedůvěru a plachost...jste hodná, že to nevzdáváte a dáte jí šanci.

25.2.2018 16:39
Machyska

XXX.XXX.252.23

Vyzkoušejte nějakou hračku - udičku na delším prutu (např. Zoohit má levná peříčka a dlouhý prut), nebo červený laser. Možná ji nalákáte na hru, u které nemusí přijít až k vám. Postupně se může vzdálenost zkracovat.

Přeji hodně štěstí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík