Máme čtyřměsíční kotě z útulku.Resp. jsme si jej brali jako cca sedmitýdenní. Problém je v tom, že kotě se vůbec ničeho nebojí a nevíme jak jej odnaučit skákat na kuchyňskou linku. Stačí se jen otočit a v tu ránu je nahoře. Pokud tam nechám cokoliv ležet, hned se do toho pustí. A mohu se na něj hněvat jak chci. Dále nevíme jak jej odnaučit podlézat vrata a chodit na ulici. A nebojí se pomalu ani ohně. Když přikládáme do krbu, tak mám obavy, že by byl schopen tam strčit i packu, takže mě nezbývá než jej důrazně odstrčit o hodně dál. Víme, že kočky jsou své, nebo by nějaká rada byla nebo nezbývá nic jiného než ho hlídat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, máte kočku ne psa.
Na linku bude skákat vždy, pokud někde necháte jídlo, vždy ho ochutná. Pokud jdou vrata podlézt, podleze je.
Do ohně bych řekla, že neskočí, ale jistila bych ho.
Můj chlap nesnáší kočky na lince, povedlo se je dostat do stavu, kdy před námi na linku nevyskočí, ale je jasné, že když nejsme doma, kočky vizitýrují vše.
Existují udělátka, která kočku po skoku na linku postříkaj, ale to mi přijde zbytečný.
KOčka nikdy nebude poslušná a v tom je ta krása.
U nás to také kočky zkoušeli skákat na linku. Nepomohlo nic jiného než, že dostali pár na zadek a pak už stačilo jen zvýšit hlas. Od té doby nikdy na linku i když tam je jídlo žádná nevyskočí. Vím, že plno lidí to odsoudí, ale abych měla linku plnou chlupů a nebo když hrabou v kočkolitu pak tam mám krájet potraviny, tak to teda ne. Každý má svůj postup samozřejmě nechci nikoho nabádat. Pokud jí to nějak neodnaučíte teď pak už nikdy. U nás vědí, že nesmí lézt po nábytku a ničeho si nevšimnou. Dají se naučit jak pejsci
Hezký, i když mrazivý den. Všem děkuji za odpovědi. Krb si jistím, ale na kočku neplatí ani shození z linky, ani když ji šoupnu přes zadek, natož můj křik. Podívá se, jakoby říkala - no a co -, lehne na záda, všechny čtyři nahoře, dívá se jak neviňátko a čeká, že ji začnu drbat. Vyhnu se jí s tím, že se na ni hněvám, nevšímám si jí a ona po chvílí mě naschvál je v zápětí na lince. Tak ji za trest zavřu do chodby nebo ji vyhodím ven. I když v tomhle mrazu je mě jí líto. Ale zůstane tam jen chvilku. Mám pocit, že na ní nic neplatí. Uvidím, kdo z nás bude mít větší výdrž. Tak ještě jednou moc děkuji.

jitka1
napsal(a):
Hezký, i když mrazivý den. Všem děkuji za odpovědi. Krb si jistím, ale na kočku neplatí ani shození z linky, ani když ji šoupnu přes zadek, natož můj křik. Podívá se, jakoby říkala - no a co -, lehne na záda, všechny čtyři nahoře, dívá se jak neviňátko a čeká, že ji začnu drbat. Vyhnu se jí s tím, že se na ni hněvám, nevšímám si jí a ona po chvílí mě naschvál je v zápětí na lince. Tak ji za trest zavřu do chodby nebo ji vyhodím ven. I když v tomhle mrazu je mě jí líto. Ale zůstane tam jen chvilku. Mám pocit, že na ní nic neplatí. Uvidím, kdo z nás bude mít větší výdrž. Tak ještě jednou moc děkuji.
...věřte, že ta kočka

jitka1
napsal(a):
Zkuste starou hnusnou metodu s postřikovačem.
Kotě, které leze tam co nemá, postříkejte vodu z postřikovače na kytky nebo lepší je dětská pistolka.
Dělejte to tak, aby si kočka nespojovala s vodou vás, ale se zakázaným místem, proto je lepší dětská pistolka na vodu, má větší dosah a dobře se s ní míří.
Samozřejmě myslím malou pistolku, ne že kotě smetete proudem vody z vodního děla.
napsal(a):
Zkuste starou hnusnou metodu s postřikovačem.
Kotě, které leze tam co nemá, postříkejte vodu z postřikovače na kytky nebo lepší je dětská pistolka.
Dělejte to tak, aby si kočka nespojovala s vodou vás, ale se zakázaným místem, proto je lepší dětská pistolka na vodu, má větší dosah a dobře se s ní míří.
Samozřejmě myslím malou pistolku, ne že kotě smetete proudem vody z vodního děla.
Souhlasím, vychovali jsme kočky báječně za pomoci postřikovače na kytky. Např. kocour asi ve 3 letech začal pravidelně škrábat na dveře ložnice a mňaučet - stačilo 5x otevřít dveře a postříkat ho a byl klid. Není to nic drastického, bolavého, ale pro kočičky prostě je to nepříjemné.
jitka1
napsal(a):
Máme čtyřměsíční kotě z útulku.Resp. jsme si jej brali jako cca sedmitýdenní. Problém je v tom, že kotě se vůbec ničeho nebojí a nevíme jak jej odnaučit skákat na kuchyňskou linku. Stačí se jen otočit a v tu ránu je nahoře. Pokud tam nechám cokoliv ležet, hned se do toho pustí. A mohu se na něj hněvat jak chci. Dále nevíme jak jej odnaučit podlézat vrata a chodit na ulici. A nebojí se pomalu ani ohně. Když přikládáme do krbu, tak mám obavy, že by byl schopen tam strčit i packu, takže mě nezbývá než jej důrazně odstrčit o hodně dál. Víme, že kočky jsou své, nebo by nějaká rada byla nebo nezbývá nic jiného než ho hlídat?
Pod vrata něco dejte, aby nemohlo podlézt. Určitě to jde vymyslet tak, aby zároveň šly i otevřít. Časem se určitě naučí je přelézat, čím později ale bude chodit na ulici, tím lépe + samozřejmě, když ho na ulici uvidíte, taky postříkat. Navíc, když nebude moci na ulici, začne si o to víc rozšiřovat teritorium jiným směrem a tak to už třeba zůstane i do budoucna, -píši dle zkušeností s vlastními kočkami.
Hezký den. Tak nevím. Vrata stíhám zajistit, stejně tak krb. Ale ta kuchyňská linka je děs. Jsem uječená, ale na naši kočku nic neplatí. a ráda bych řekla, že to není za posledních 30 let první kočka, ale s takto neposlušnou jsem se nesetkala. Od vnoučat jsem si půjčila dětskou pistolku na vodu. a víte jak jsem dopadla? Náš Tom to vzal jako novou zábavu. Neviděl mě a tak si myslel, že dopadající kapky jsou pro zábavu. Ať po něm třeba i stříknu vodu, nevadí mu to a stejně tak i jiná voda, protože má rád i sprchu. Zjistila jsem to náhodou, když jsem myla sprcháč a náš Tom si tam klidně několikrát skočil, než jsem ho doslova vyhodila. Uidím až bude teplo a budu zalévat hadicí. Zkusím ho párkrát polít rovnou z hadice. Jinak už nevím. Ach jo.
lunin
napsal(a):
U nás to také kočky zkoušeli skákat na linku. Nepomohlo nic jiného než, že dostali pár na zadek a pak už stačilo jen zvýšit hlas. Od té doby nikdy na linku i když tam je jídlo žádná nevyskočí. Vím, že plno lidí to odsoudí, ale abych měla linku plnou chlupů a nebo když hrabou v kočkolitu pak tam mám krájet potraviny, tak to teda ne. Každý má svůj postup samozřejmě nechci nikoho nabádat. Pokud jí to nějak neodnaučíte teď pak už nikdy. U nás vědí, že nesmí lézt po nábytku a ničeho si nevšimnou. Dají se naučit jak pejsci
Přesně takhle jsme odnaučili kočku lézt na linku. a je klid.
V TV jsem viděla, jak na gauč, ktery si kočka vybrala za škrabadlo nalepili oboustrannou lepenku. Nalepit to na linku samotnou to by asi nešlo, ale kdybyste na linku položili treba kartonovou desku a trochu ji polepili tou oboustrannou lepenkou na koberce, třeba by to kočku odradilo. Lepenková deska se nechá snadno přemístit, když budete v kuchyni pracovat. Stejně by se nechal "ošetřit" třeba i stůl.
Hezký den. Tak zkusím vyzkoušet. Jakmile pojedu na nákup, zkusím oboustrannou pásku koupit a uvidím, zda na něj bude toto platit. Tak jak jsem si přečetla v předchozí radě, t.j. plesknutí, tak to na něj neplatí. To dostal již xkrát, zakřičím, ale nic platné. Mám dojem, že číhá, kdy odstoupím od linky a v ten moment je na ní. Já se domnívám že spí nebo lenoší stočený do klubíčka, ale jakmile odejdu od linky... Je to stejné i s tím, že může-li někam vlézt, tak tam vleze. Já si otevřu pračku a než stačím vyndat prádlo z koše, tak si hoví na bubnu, stejně tak s myčkou Jakmile ji otevřu a je prázdná, tak do ní vleze. Určitě ví, že se zlobím, protože když si vyskočí na klín, tak hlaičkou se tulí ke krku a co je nejlepší, tak mě jemně pohladí tlapkou po tváři a mňoukne. Jakoby říkal - tak se už na mě nezlob. Takže i přes jeho zlobení jej máme všichni rádi.
jitka1
napsal(a):
Hezký den. Tak zkusím vyzkoušet. Jakmile pojedu na nákup, zkusím oboustrannou pásku koupit a uvidím, zda na něj bude toto platit. Tak jak jsem si přečetla v předchozí radě, t.j. plesknutí, tak to na něj neplatí. To dostal již xkrát, zakřičím, ale nic platné. Mám dojem, že číhá, kdy odstoupím od linky a v ten moment je na ní. Já se domnívám že spí nebo lenoší stočený do klubíčka, ale jakmile odejdu od linky... Je to stejné i s tím, že může-li někam vlézt, tak tam vleze. Já si otevřu pračku a než stačím vyndat prádlo z koše, tak si hoví na bubnu, stejně tak s myčkou Jakmile ji otevřu a je prázdná, tak do ní vleze. Určitě ví, že se zlobím, protože když si vyskočí na klín, tak hlaičkou se tulí ke krku a co je nejlepší, tak mě jemně pohladí tlapkou po tváři a mňoukne. Jakoby říkal - tak se už na mě nezlob. Takže i přes jeho zlobení jej máme všichni rádi.
Když oni nám ten život tak rádi zpestřují, abychom se náhodou nenudili...

jitka, ale ty to strašně špatně chápeš, to jeho chování. On ti POMÁHÁ!
To "zlobení" je jenom náš lidský výmysl...
napsal(a):
jitka, ale ty to strašně špatně chápeš, to jeho chování. On ti POMÁHÁ!
To "zlobení" je jenom náš lidský výmysl...
Tomu se říká kočičí asistence...
... už jsem si na tu jejich asistenci tak zvykla, že když něco dělám a náhodou není kolem mě nikdo z našich kočičáků, tak už znejistím a jdu se podívat, zda jsou v pořádku. Přiznávám se, že bez nich mě už ta práce ani nebaví. Navíc s jedním kocourkem si i vykládáme, já řeknu větu a on mňoukáním či "vrkáním" vždy odpoví a tak si při práci i bezvadně pokecáme...

Jitka: Některé kočky chtějí být opravdu v úzkém kontaktu s člověkem. Kam se hne, tam jdou a zajímají se, co člověk dělá. A potom to vypadá, že "zavazí", "zaclání", dělají schválnosti. Jsou v tom však nevinně
Ahojky. Já vím, že se snaží pomáhat a abych se přiznala, tak pokud se kolem nikde netočí, nebo ho nevidím stočeného do klubíčka na židli, tak ho také sháním. A mám dokonce pocit, že i pozná, že jej hledám. Je někde přikrčený a když jdu okolo tak po mě vyskočí, lehne na záda a říká: tady jsem a teď prosím podrbat.Když je se mnou venku, tak jsem opět ráda, že kolem mě pobídá. Prostě jsou to naši rozmazlenci.
ani já už si nedokážu představit jak běžnou práci doma, tak odpočinek, bez asistence obou kocourů. Pokud uklízím, vařím, vždy jsou mi v patách, resp. pod nohama, nebo pod rukama. Odnaučit je neskákat např. na linku je nemožné. Když vařím, jsou na lince a koukají, leží rozvalení a sledují mě, nebo sedí poměrně blízko, ale moc dobře ví, že to maso, které krájím, si bez dovolení vzít nemohou. Teda pokud jsem u linky . Když to vydrží po celou dobu, nakonec jim kousek dám, samozřejmě ale na zem do jejich mističek.
Stejně tak mě pronásledují, pokud si jdu sednout ke kafíčku nebo lehnout ke knížce, je to tak příjemné, jejich vrnění, otírání, mazlení, celková spřízněnost...
Manžela si ovšem téměř ani nevšimnou, občas ho to i mrzí, ale když nejsem doma, přijdou výjimečně i za ním.
Vůbec nechápu, že jsem tak dlouho dokázala žít bez koček