Obracím se na majitele dlouhosrstých koček s dotazem...kamarádka vybírá kočku, líbí se jim dlouhosrsté, ale zároveň se trochu bojí té údržby srsti, plstnatění a dredů. Napadl mne ragdoll, že tam to není s tou údržbou tak náročné, ale nevím, vlastní zkušenost nemám. Tak bych prosila o nějaké reakce těch, co dlouhosrstou kočku mají, případně přímo ragdolla, jak to je v reále...případně nějaké jiné typy. Díky moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Acamar
napsal(a):
Obracím se na majitele dlouhosrstých koček s dotazem...kamarádka vybírá kočku, líbí se jim dlouhosrsté, ale zároveň se trochu bojí té údržby srsti, plstnatění a dredů. Napadl mne ragdoll, že tam to není s tou údržbou tak náročné, ale nevím, vlastní zkušenost nemám. Tak bych prosila o nějaké reakce těch, co dlouhosrstou kočku mají, případně přímo ragdolla, jak to je v reále...případně nějaké jiné typy. Díky moc.
...každý ragdoll má jinou délku i strukturu srsti...náš kocour modrý mitted, má srst kratší a jemnější - pročesávám tak obden a nikdy dredy nebyly...kočička černá mitted - má srst nepoměrně delší a vyčesávání na denním pořádku - i tak každý den nacházím nějaký ten cucek - je to opravdu kočka od kočky...celkově ale ragdollové dost línají...mám doma nalezenou vyhozenou peršanku, ale z té to není tak strašné jako z našich ragdollů...

Acamar
napsal(a):
ChameleonHugo děkuji, takže ještě navíc záleží i na zbarvení...uf, to je komplikovanější, než jsem si myslela
Existuje vůbec nějaká dlouhosrstá kočka, která by nebyla závislá na denním/obdenním pročesávání, aby nebyl se srstí problém?
Chlupy myslím nevadí, jsou zvyklí na psy...
Já vždy říkám, že nejvíce chlupů je z krátkosrsté kočky. Dlouhosrstou vyčešete, vyčesání krátkosrsté je složitější.
Ale jí jsem magor, vyčesávám vlastně neustále, mám to jako formu relaxace a načesaná kočka mi přináší uspokojení, je to taková neškodná uchylka.
Ragdolly máme v blízké rodině, nevyčesávaj, ale chlupů v době línání je prostě hodně, ostatní části roku jsou v pohodě, chlupy tak nějak v normě.
napsal(a):
Já vždy říkám, že nejvíce chlupů je z krátkosrsté kočky. Dlouhosrstou vyčešete, vyčesání krátkosrsté je složitější.
Ale jí jsem magor, vyčesávám vlastně neustále, mám to jako formu relaxace a načesaná kočka mi přináší uspokojení, je to taková neškodná uchylka.
Ragdolly máme v blízké rodině, nevyčesávaj, ale chlupů v době línání je prostě hodně, ostatní části roku jsou v pohodě, chlupy tak nějak v normě.
To je přímo přínosná úchylka zejména když se to kočkám líbí... měli jsme jednu, která si vyčesávání hodně užívala (obyč krátkosrstou), tak to byl oboustranný zážitek.
Ono jde v podstatě o to, že kamarádka není kočkařka (zatím), je to spíše přání rodiny, ale pochopitelně je realistka a tuší, kdo to bude mít na hrbu. Jelikož se všem z rodiny líbí dlouhosrsté, tak by dala přednost plemenu, které když denně/obden nevyčeše tak se nestane žádná tragedie.
Takže z vašich reakcí to zatím vypadá, že by ragdoll mohl vyhovovat. Asi i povahou, že se říká, že je to takový kočkopes (mají i labradorku).

Acamar
napsal(a):
ChameleonHugo děkuji, takže ještě navíc záleží i na zbarvení...uf, to je komplikovanější, než jsem si myslela
Existuje vůbec nějaká dlouhosrstá kočka, která by nebyla závislá na denním/obdenním pročesávání, aby nebyl se srstí problém?
Chlupy myslím nevadí, jsou zvyklí na psy...
...ne na zbarvení určitě nezáleží...nevím, peršanu vyčesávám každý třetí den, a je to pro eliminaci chlupů...ono ze psů nikdy nebylo tolik chlupů a kdekoli jako z koček...psy jsem měla ovčouny, kteří línají takřka po celý rok, ale chlupy nebyly nikdy na záclonách, na hřbetech knih, v květináčích...to až s příchodem koček...ale nelituju, jenom denně luxuju a češu a češu...
napsal(a):
...ne na zbarvení určitě nezáleží...nevím, peršanu vyčesávám každý třetí den, a je to pro eliminaci chlupů...ono ze psů nikdy nebylo tolik chlupů a kdekoli jako z koček...psy jsem měla ovčouny, kteří línají takřka po celý rok, ale chlupy nebyly nikdy na záclonách, na hřbetech knih, v květináčích...to až s příchodem koček...ale nelituju, jenom denně luxuju a češu a češu...
Aha, tak já to tak pochopila, že zbarvení (nevím jak se přesně tomu říká, typ?) také má vliv. Nepřišlo mi to divné, třeba naše obyč čb má taky trochu jinou srst než měly mourinky...
A jak jste to teda myslela, že je to chovatel od chovatele (CHS) jiné?
Jo, chlupy jsou všude, jak se říká, i v uzavřeném jogurtu v práci...

Acamar
napsal(a):
Aha, tak já to tak pochopila, že zbarvení (nevím jak se přesně tomu říká, typ?) také má vliv. Nepřišlo mi to divné, třeba naše obyč čb má taky trochu jinou srst než měly mourinky...
A jak jste to teda myslela, že je to chovatel od chovatele (CHS) jiné?
Jo, chlupy jsou všude, jak se říká, i v uzavřeném jogurtu v práci...
...tuším, že jsem psala kočka od kočky jiné...prostě některá kočka líná více, je na cuckování náchylnější než druhá a může to být stejné plemeno, stejná chovatelská stanice...a proto zvu na návštěvy jen toho kdo má doma nějaké zvíře

Acamar
napsal(a):
Aha, chápu. Tak to je se vším. Šlo mi spíše o takové zobecnění na téma ragdoll a srst, jestli je tato kočka na péči o srst méně náročná než ostatní dlouhosrsté. Jasně, že jsou individuální odchylky, s tím se tak nějak počítá.
..ono také pokud bude mít jednu kočku tak je to spíš ukočírovatelné než jako třeba u mně - tři kočky v menším bytě...
Je to i o tom jak zrovna kvalitní srst ta kočka má. Známá má kocourka mainského mývalího a musí ho česat každý den, jinak se mu tvoří hrozné chuchvalce, které se pak musí nakonec ustřihnout. Já mám dva kocourky stejné rasy, každý je z jiné CHS a stačí je česat jen jednou týdně. Jejich srst je velmi kvalitní, nikdy neměli žádný chuchvalec, takže velmi záleží na kvalitě srsti. I když může jít o stejnou rasu. Ono to bude jako u lidí, každý má jiné vlasy.
Jsem stejného názoru, je důležité se ptát rovnou chovatelů, jak to mají jejich kočky se srstí. Určitě je každá kočička jiná, i když bezúdržbová asi nebude žádná dlouhosrstá.
Dobrý chovatel určitě řekne, jak moc jsou náročné jejich odchovy na srst. Také dokážou odhadnout i srst "svého" kotěte, po kterém z rodičů ji zdědilo a tudíž i jak náročná bude na úpravu.
Náš Mainský mývalí kocourek se taky cuchá a musím ho minimálně dvakrát týdně česat. Nemá to rád, ale postupně si zvyká. Bohužel vždy nějaký malý cucek najdu a musím ustřihnout. Dle zkušených chovatelů se srst trochu upraví po kastraci a také když se změní "dětská" srst v tu "dospělou".
Doporučila bych návštěvu nějaké kočičí výstavy a tam se poptat více chovatelů na jejich zkušenosti. Bylo by to spojení příjemného s užitečným.
OK, info předám, jak jsem obdržela.
Vycházela jsem z obecných info na netu, že ragdoll neplstnatí a nevyžaduje žádnou zvláštní péči (než občasné pročesání) o srst. Individuální odchylky chápu, to je u všeho a s tím se počítá. S tou "bezúdržbovostí" to je jasné, že neexistuje (ani u normálních koček ostatně) a kamarádka je myslím realistka a uvědomuje si to... jde o to, že to jsou "začátečníci", tak jsou tam asi trochu obavy z nezkušenosti... Poradím nějakou tu výstavu, to bude asi nejlepší, budou to mít konkrétnější.
Díky všem za reakci, škoda že se neozvalo více těch, co mají přímo zkušenost s ragdolly, než Chameleon Hugo a Janae.
Pročesávám kocoura když si vzpomenu.1x za týden, za dva a naprosto v pohodě. Samozřejmě nějaký ten dred občas najdu, většinou při drbání, tak se to holt rozčeše.
Je tedy pravda, že pokud by se česal pravidelně, tak by nejspíš línal minimálně, ale ani tak to není taková trága. Navíc, na rozdíl od krátkých zapichujících se chloupků, jsou tohle občasné chuchvalce, co se prostě seberou.

"S tou "bezúdržbovostí" to je jasné, že neexistuje (ani u normálních koček ostatně)"
jenom teda technická - není pravda, mé "obyčejné" jsou zcela ale zcela bezúdržbové, jedinou výjimkou je stará Honzula, které se poslední rok velmi zhoršila srst (tuším ledviny v háji) - v květnu doufám oslaví18 let - tu je teď třeba vyčesávat.
napsal(a):
"S tou "bezúdržbovostí" to je jasné, že neexistuje (ani u normálních koček ostatně)"
jenom teda technická - není pravda, mé "obyčejné" jsou zcela ale zcela bezúdržbové, jedinou výjimkou je stará Honzula, které se poslední rok velmi zhoršila srst (tuším ledviny v háji) - v květnu doufám oslaví18 let - tu je teď třeba vyčesávat.
Nojo, já mám kočky bytovky, ty přece jen občas pročesávám, jak si vzpomenu já nebo dcera, při línání více... jinak jednak chlupy mnohem víc poletují okolím, jednak kočky podstatně více blijou. Kočka to až tak nepotřebuje (nedreduje pochopitelně), dělám to víceméně pro sebe a zvýšení jejího "komfortu".
Katinec
napsal(a):
Náš mazánek.
A není ten mazánek trošičku při těle? Tady je kocour mého táty pro porovnáníAle jsou jinak krásní.Tenhle moc nepelichá...