Kocourek utekl - změna chování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2018 23:00
helas

XXX.XXX.50.86

Dobrý den,
ráda bych se poradila.
Náš kocourek má sedm a půl roku, celý život bydlí s námi v domě. Přišli jsme k němu stylem "dobrý den, budu vaše kočka..." atd.smajlík když byl maličký.
Bydlíme na dědině, ale u silnice, takže je z něj kočka domácí, bez pobytu venku. Jistě, několikrát se povedlo, že utekl, ale měl už svůj rituál, schovával se na dvoře a za hodinu až max tři se vrátil zadními dveřmi, pomáhalo opatrné volání (nesměli jsme mu stát v cestě).

V úterý v noci jsem nešikovně otevřela okno a byl pryč.
Drží se blízko: viděli jsme ho včera i dnes, večer. Včera se jakoby snažil k nám dostat, ale pokaždé na poslední chvíli utekl (něco jelo, zakřičel pták... lekl se).
Dnes jsme ho viděli dvakrát - byl zalezlý pod stříškou sklepa (zcela nedostupné místo ve svahu) a tvářil se, že nás vůbec nezná. Když jsme vzali štafle, utekl.
Dala jsem mu poblíž toho místa na střechu vodu a granule... dva dny chodíme, voláme, hledáme, ale podle jeho večerních reakcí jako by si nás nepamatoval. Dnes je to horší, než včera.
Přes to dnešní vedro vypadal jakžtakž dobře, zatím, ale co dál? Jak ho chytit v neprostupném terénu, co udělat, aby se nebál? On se vždycky strašně bál neznámého - kdokoli cizí přišel, kocourek už byl schovaný za pračkou... a tak, no. Je vážně hodně bázlivý.

Dům je veliký a mohl všude, všude hospodařil a my bydleli u něj, ne on u nás, no znáte to.

Změny žádné nebyly; ani nebývá sám (manžel je v důchodu), rád si hrál... večerní krmicí obřad jsem zkoušela použít, ale marně. Já vím, že vnitřní kočka, když se ocitne venku, se někdy změní v úplně jiné zvíře, ale... ono mu dobře není; má hlad a žízeň, je to vidět - a lovec tedy skutečně není - možná je vyděšený právě z toho. Jenže my nevíme, co máme dělat.
Navíc je náš dvůr teritoriem velkého kocoura ze sousedství; ten až ho najde, to nechci vidět.

Proč nás nezná, proč se nás najednou bojí? Máme nechávat otevřené zadní dveře (které zná) a doufat, že ho to přejde, nebo ho dožene hlad a přijde?
Nevíme si rady... a nerozumíme tomu.

1.6.2018 05:18
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Máme nechávat otevřené zadní dveře (které zná) a doufat...

Ano..

1.6.2018 12:28
peggi16

XXX.XXX.41.2

Zkuste nechat ty otevřené dveře, dát k nim (do domu) něco dobrého, co má opravdu rád (maso, konzervu, kapsičku...), třeba ho hlad dožene k tomu, že brzy přijde...
Držím palce!

1.6.2018 14:25
helas

XXX.XXX.50.86

Díky! Nad ránem otevřeno - a kocourek doma.smajlík
Jí, spí a pije a tahám mu klíšťata.

Proč ale...proč byl celou tu dobu tak blízko, schovaný a jakoby nás neznal?

1.6.2018 14:47
amiš

XXX.XXX.59.29

Náš kastrovaný kocour v sedmi letech udělal to samé. A to byl bytově-venkovní. Že by krize středního věku? Taky si žil sám pro sebe v poli za barákem, nás ignoroval, nebo utíkal, pak se vrátil, chvíli se tvářil odtažitě a pak vše vklouzlo do starých kolejí. Jsou to už dva roky a už ho to nenapadlo.

1.6.2018 15:24
helas

XXX.XXX.50.86

Jj... vypadá to tak. nevím, jestli krize zrovna, ale podivné to bylo - a hlavně mě rvalo sledovat, jak se to v průběhu těch dní zhoršuje. Ta bezmoc... navíc máme na půdě kuny.

Když zrovna nespí, chodí za mnou jak pejsek... pořád mě hlídá. Manžel dospává dvě bezesné noci... až se probudí, bude taky pod dozorem smajlík
Zatím jsem mu vyčistila uši ředěným propolisem s jódem a vytáhla dvě klíšťata. Za cca 3 týdny mimořádně odčervím. Co ještě?

1.6.2018 19:56
Machyska

XXX.XXX.252.23

Kocourek bude v pořádku. Nemějte strach, pokud není pokousaný, nebo poraněný jinak, tak si myslím, že nic nehrozí.

Hodně štěstí.

1.6.2018 21:08
helas

XXX.XXX.50.86

Děkuji! Vypadá to tak... vyrobili jsme teorii, že se živil hmyzem, protože teď lítá po domě a loví mouchy smajlík
Jen mi pořád vrtá hlavou ta podivná změna chování. To na nás zapomněl a pak si zase vzpomněl, nebo upadal do nějakého tepelného šoku? Bylo tu 32°ve stínu, včera...

1.6.2018 22:08
Machyska

XXX.XXX.252.23

To se prostě stává, těžko říct, proč. Určitě nejste sama, komu se venku nedaří chytit kočku, která je doma přítulná a mazlivá. Určitě byl ve stresu a bál se. V té chvíli se nejspíš řídí instinktem, který mu velí jak se chovat, aby přežil.
Možná se před útěkem něčeho lekl a spojil si to s vámi...říká se, že pokud se kočce něco nepříjemného stane, tak si to spojí s tím, kdo je nejblíž, i když to není důvod jejího problému.

3.6.2018 10:28
manbea

XXX.XXX.139.247

Myslím, že kocourek se zase tak nestandartně nechoval. Měli jsme dvě kočky, byly vnitřně-venkovní, svůj pohyb si samy řídily díky prolézacím dvířkům. Doma byly hodně, jedly tam, spaly, hrály si i používaly kočičí wc. Byly nesmírně mazlivé a přítulné, často návštěvy obdivovaly, jak důvěrný vztah s kočkami máme a asi ano, protože byly bezproblémově manipulovatelné např. i na veterině. Venku se ale jejich chování měnilo v závislosti na vzdálenosti od domu. V jeho bezprostředním okolí se daly kočky přivolat či se k nim dalo dojít a vzít je do náruče bez problémů. Na kraji zahrady (cca 50m od domu) to už bylo jiné - tam kočky chvíli přemýšlely, ale přišly. Na konci zahrady (o 100m dále) se většinou tvářily, že nás neznají. Odlovit se tam daly (a zdaleka ne vždy) pouze s dlouhým lákáním a přemlouváním. A i tak ale koukaly rychle z náruče zmizet. Většinou nás nenechaly ani přijít k nim, už zdálky na nic nečekaly a utekly. Je zajímavé, že ta samá kočka, která před vámi utíká, nereaguje na své jméno, známá slova ani hlas o 20 min později spokojene vrní doma na vašem klíně. Jsou to opravdu asi instinkty, které je varují, aby venku nevěřily nikomu a ničemu. Možná i díky nim si spista kočiček venku zachrání život.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2018 08:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak tak

mám bázlivou zrzečku, doma a DOLE na zahradě mazlivá vtěrka, "náruční" kočička, NAHOŘE na terase a venku - nechytitelná stresařka (ale máme pokroky, už se nechala pohladit i na terase, když jsem tam krmila psa )

prostě stres je stres.

4.6.2018 21:00
helas

XXX.XXX.50.86

Díky moc za reakce! Ještě nikdy jsem neměla "vnitřní" kočku, takže v tomhle zkušenost chyběla... Uklidnili jste mě.
Jinak kocourek je úplně v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík