Kocourek celou noc mňouká

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kristyna.s.55

29.8.2019 12:44
kristyna.s.55

XXX.XXX.213.21

Dobrý den, máme cca rok a půl starého kastrovaného kocourka. Bydlíme v bytě, ven nechodí. Před týdnem nám začal přes celou noc mňoukat, chodí po chodbě nebo sedí u dveří a mňouká, někdy zaškrábe na dveře, s přestávkami to takhle dělá celou noc. Máme ho doma od listopadu, je to nalezenec, adoptovali jsme ho. Do teď bylo všechno v pořádku, toto vůbec nedělal, v noci si buď sám hrál nebo si zalezl a spal, nikdy žádný náznak, že by chtěl jít ven. Přes den je všechno OK, chová se normálně, nevypadá, že by mu něco bylo (napadlo nás, že by mohl mít nějaký zdravotní problém, ale přes den je opravdu v pohodě). Když v noci začne a zavoláme na něj, na chvilku přestane, ale pak začne znovu. Začne kolem 10. večer nebo kdy jdeme spát a končí k ránu. Jediné, co nás zatím napadlo, je, že si chce získat naši pozornost. Přes den si s ním hrajeme, večer se ho snažíme co nejvíc unavit, hrajeme si. Nemáte prosím někdo zkušenost s takovým chováním a s řešením? Jsme z toho už zoufalí, jednak se pochopitelně potřebujeme vyspat, ale hlavně jsme nervozní z toho, co se může dít a proč to dělá. Nic se u nás nezměnilo, že by reagoval na nějakou změnu, na chodbě nic slyšet není (někdy zpozorní, když někdo prochází kolem apod.), ale v noci je tam klid.
Moc děkuji za případné odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2019 13:03

Podle mě se dožaduje pozornosti.
Nemůže mít v noci třeba hlad? Nás takhle ráno budí kocour (někdy hodně brzy), že už má prázdnou misku a máme jít jeho problém okamžitě vyřešit .
Každopádně pokud si opravdu jen vynucuje pozornost, jediná účinná zbraň je obrnit se trpělivostí a ignorovat ho. Protože i negativní pozornost (vstanete a jdete mu třeba vynadat) je pozornost a tím pádem své chování považuje za úspěšné. Ačkoliv je to hodně těžké.

Do ložnice ho asi nepouštíte teda? To by mohlo problém vyřešit. Naše kočky s námi spí v posteli a jsou spokojený a v klidu...případně máme otevřená okna, ve kterých máme pevné kočičí sítě a zabaví se v noci koukáním z oken, když už nechtějí spát.

No a nebo mu pořídit kámoše. Tím pádem si budou hrát spolu a vás nechají v noci na pokoji...a nebo budou řvát oba ...

kristyna.s.55

29.8.2019 13:21
kristyna.s.55

XXX.XXX.213.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podle mě se dožaduje pozornosti.
Nemůže mít v noci třeba hlad? Nás takhle ráno budí kocour (někdy hodně brzy), že už má prázdnou misku a máme jít jeho problém okamžitě vyřešit .
Každopádně pokud si opravdu jen vynucuje pozornost, jediná účinná zbraň je obrnit se trpělivostí a ignorovat ho. Protože i negativní pozornost (vstanete a jdete mu třeba vynadat) je pozornost a tím pádem své chování považuje za úspěšné. Ačkoliv je to hodně těžké.

Do ložnice ho asi nepouštíte teda? To by mohlo problém vyřešit. Naše kočky s námi spí v posteli a jsou spokojený a v klidu...případně máme otevřená okna, ve kterých máme pevné kočičí sítě a zabaví se v noci koukáním z oken, když už nechtějí spát.

No a nebo mu pořídit kámoše. Tím pádem si budou hrát spolu a vás nechají v noci na pokoji...a nebo budou řvát oba ...

Hlad by mít neměl, má vždycky plnou misku a teď jsme mu začali dávat ještě před spaním kousek konzervy/kapsičky. Je pravda, že dřív nás normálně k ránu "upozorňoval", že už je čas na snídani , ale tohle je jiné, a hlavě už od večera...
Do ložnice míváme vždycky otevřeno, většinou tam spával právě s námi (na židli nebo v pelechu, do postele přijde jen občas na chvíli, v tomto je méně kontaktní ), tak je nám to taky divné, že za námi kdykoliv může přijít, ale i tak kňučí na chodbě.
Parťáka bude mít za necelé tři týdny, plánovali jsme ho ještě než tohle začalo, on je jinak právě dost hravý, tak jsme si říkali, aby měl k sobě někoho do party. Tak snad to pomůže, ale jak říkáte, možná budou řvát spolu

Každopádně díky za odpověď, ignorace bude bohužel opravdu to hlavní řešení, i když je to o nervy...

Díky

6.9.2019 13:48
Janaaa

XXX.XXX.1.194

Kupte si špunty do uší.V lékárně mají nádherné,barevné.Mám celu sadu.Když to chytne našeho Samíka v noci,tak okamžitě beru špunty a spím dál.On si zamňouká jen tak pro radost,hlavně ,když v noci vleze na zasíťovaný balkon a tam si vyřvává:-)Je to napůl siamák,9let,starý,kámošku má,jsou spolu 9 let,kočka si mňoukne jen někdy a málo ale tenhle zpívá árie:-)Nic s tím nenadělám,potom přijde ke mě,ledne si mi na hlavu,přede a usne:-)

6.9.2019 17:53
Jackousek

XXX.XXX.29.213

Souhlasím, taky bych radila kocourka ignorovat a třeba casem přestane. Tim ze na něj zavoláte ví, že získal Vaši pozornost a zkouší to dál. Jo hold je trpelivejsi než Vy

15.9.2019 11:48
Bobča

XXX.XXX.105.49

mám podobný"problém":-)Mám rok a půl starého kocoura,je rok kastrovaný-čekám kdy se zklidní..asi do června bylo vše v poho,spal v noci do 6 hod.Pak začal-jednou v 5,pak ve 4,někdy i ve 2 hodiny začne"řádit"-ale doslova!!dupe jak stádo koní,šplhá po sloupu,škrábe na něm-to je v pořádku,na to jsem mu ho udělala(až ke stropu)..skáče z něho na skříně,kde mám krabice s věcma..Škrabadlo má taky velké..Mám pouze garsonku,takže doslova žiju u svého kocoura:-)Jenže..ignorace nepomáhala,špunty minimálně..Než mi začal škrábat pode mnou válendu a drahou matraci.To prostě nejde ignorovat..škrábe po dvířkách sprcháče,"zahrabává"misky a v záchodku je schopen udělat důl-nekonečné..Bydlím v paneláku,čekám,že na mě někdo vletí..Když ho zavřu do chodbičky,škrábe dveře-ani dlouhé ignorování nepomáhá.Jsem zoufalá,nevyspaná..až vstanu,lehne a spí.Přes den ho budím,vyžití má,ale prostě je využívá hlavně v noci...Přemýšlím o tom,že ho dám někomu,kdo ho může někam na noc vypustit...Dokonce jsem zaznamenala úšklebek,jako by mi dal najevo,jak nade mnou vyhrál...jinak s ním přes den mluvím,bude mi chybět,ale vydržet se to nedá!!"babo raď"dík. B.

15.9.2019 11:57

Bobča napsal(a):
mám podobný"problém":-)Mám rok a půl starého kocoura,je rok kastrovaný-čekám kdy se zklidní..asi do června bylo vše v poho,spal v noci do 6 hod.Pak začal-jednou v 5,pak ve 4,někdy i ve 2 hodiny začne"řádit"-ale doslova!!dupe jak stádo koní,šplhá po sloupu,škrábe na něm-to je v pořádku,na to jsem mu ho udělala(až ke stropu)..skáče z něho na skříně,kde mám krabice s věcma..Škrabadlo má taky velké..Mám pouze garsonku,takže doslova žiju u svého kocoura:-)Jenže..ignorace nepomáhala,špunty minimálně..Než mi začal škrábat pode mnou válendu a drahou matraci.To prostě nejde ignorovat..škrábe po dvířkách sprcháče,"zahrabává"misky a v záchodku je schopen udělat důl-nekonečné..Bydlím v paneláku,čekám,že na mě někdo vletí..Když ho zavřu do chodbičky,škrábe dveře-ani dlouhé ignorování nepomáhá.Jsem zoufalá,nevyspaná..až vstanu,lehne a spí.Přes den ho budím,vyžití má,ale prostě je využívá hlavně v noci...Přemýšlím o tom,že ho dám někomu,kdo ho může někam na noc vypustit...Dokonce jsem zaznamenala úšklebek,jako by mi dal najevo,jak nade mnou vyhrál...jinak s ním přes den mluvím,bude mi chybět,ale vydržet se to nedá!!"babo raď"dík. B.

.....náš první kocour sice nic nedemoloval a po skříních nelítal - na to má jen své škrabadlo do stropu, ale pomohlo až pořízení druhé kočky a každodenní pouštění po baráku - obejde si své kolečko a spokojeně doma zalehne..........ale než jsme pořídili druhou kočku a tohle začali praktikovat, poplakával po večerech i k ránu a cinkal na klíče v zámku u vchodových dveří..........

15.9.2019 12:15
Bobča

XXX.XXX.105.49

děkuji za reakci.
po baráku ho taky pouštím,jak přijdu domů,vždy proběhne,nechám ho i ležet chvíli u schodiště-u sousedů polehává na rohožce..Mám ho od 6 týdnů,hned první noc si šel sám na záchodek-je od vesnické kočky-dcera má jeho 2 bráchy-nechce 3.kocoura,ti jsou venkovní.Je velmi čistotný,nikdy se nevymočil jinde než na záchodku..Nedokážu si představit ten rachot od 2 koček..Mám pokoj 6krát 3metry,malou předsíň a minikoupelnu-tam má záchodek a misky s krmením..Prostě 3 v 1.a malý balkonek.Ten má k dispozici neomezeně-Dveře jsou otevřené od jara nonstop i v noci-chodí po zábradlí od malička...Koupila jsem jakýsi diffuser do zásuvky za 400.(něco jak proti komárům:-)voní to hezky,mělo by ho to zklidnit-a místo toho to asi funguje na mě..Nestačí mě pár hodin spánku,musím si jít lehnout po o,což mě obtěžuje..Je mi 63,nejsem schopná to nějak přespat ten rachot..až je toho moc,samozřejmě zařvu-a to je chyba.jenže si nenechám zničit drahou matraci..

15.9.2019 12:30

...no jo no.....koťata by se měla brát v 13 týdnech a kočky by spolu měli vyrůstat dvě.....třeba poradí někdo další lépe....

15.9.2019 13:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Neporadím. Jen...kočka je totiž od přírody soumračný lovec, takže její aktivita je hlavně s nástupem tmy. My se je jen snažíme přizpůsobit svému režimu, což ne vždy asi vyjde. Druhá kočka by mohla pomoct na to, že by se provokovali neustále vzájemně ve dne a večer třeba padali na hubu Jinak...mám kočky venkovní a u nich ten režim dne jasně vidím. Do cca 16h jsou někde zalezlí a chrápou. Pak se začnou promenádovat kolem baráku, nají se a k večeru se vytratí lovit(to poznám podle toho, že kočka začne nosit myši k baráku) Někdy kolem 2h ranní jdou spát a nad ránem zase loví, až cca do 10h.

16.9.2019 02:59
rapotacka11

XXX.XXX.79.124

Bobča
- vyžití má,ale prostě je využívá hlavně v noci...
""""""""""""""""""""""""
Vyžití NEMÁ.
Dejte ho někam, kde bude moci chodit ven.

16.9.2019 07:49
Janaaa

XXX.XXX.1.194

Bobča napsal(a):

Váš kocour je v normální pubertě.Ten můj taky takhle řádil asi do dvou let:-)Určitě bych ho nezavírala jako za trest do malinké místnosti v 1+1.Určitě chodíte do práce a on nemá šancí být s vámi aspoň o pár hodin déle.Akorát bude vystresovaný.Jestli tohle by vadilo sousedům,tak bych je někam poslala...:-) Já mám siamáka a ten se umí ozvat:-)Hlavně ,když si vleze ve 4 ráno na balkon a začne zpívat ty svoje árie:-)

16.9.2019 09:26

Bobča napsal(a):

Jóó zrzavec, mám taky dvouletého. Plus černého kocoura - už staršího a rozumnějšího. Zkuste vydržet, rovněž bydlím v garsonce s neomezeným přístupem na balkón. A přesto občas k ránu mňouka a škrábe na venkovní dveře.

22.9.2019 09:35
Bobča

XXX.XXX.105.49

chvíli jsem tu nebyla:-)moc děkuji za další reakce...snažím se to všechno vydržet,ale jak drápe matraci,to nedávám!!:-)a on to asi ví...jak jsem psala příspěvek,jako by to tušil,že půjde pryč-nemluvila jsem s ním moc,bo jsem z toho opravdu unavená a naštvaná..Začal se lísat,večer lehat do noh,a spává se mnou-ale pochovat se nenechá-hned se dere pryč...Do práce nechodím,jsem v důchodě,přes den spolu mluvíme,rozumí,pospává,ale divočit začíná až nad ránem..Občas bývá na víkend sám,krmí ho sousedka-jezdím za dětma..Taky mu říkám,že je puberťák:-)kdy to ale zkončí??

22.9.2019 11:13

prosím, ale nemusí mít každý zvíře, že........

22.9.2019 16:00
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Bobča napsal(a):
chvíli jsem tu nebyla:-)moc děkuji za další reakce...snažím se to všechno vydržet,ale jak drápe matraci,to nedávám!!:-)a on to asi ví...jak jsem psala příspěvek,jako by to tušil,že půjde pryč-nemluvila jsem s ním moc,bo jsem z toho opravdu unavená a naštvaná..Začal se lísat,večer lehat do noh,a spává se mnou-ale pochovat se nenechá-hned se dere pryč...Do práce nechodím,jsem v důchodě,přes den spolu mluvíme,rozumí,pospává,ale divočit začíná až nad ránem..Občas bývá na víkend sám,krmí ho sousedka-jezdím za dětma..Taky mu říkám,že je puberťák:-)kdy to ale zkončí??

Vy už jste rozhodnutá, že půjde pryč? Jinak já mám dvě bytové kočky a jeden bytový, ale na noc chodí ven. No a jeden z těch bytových je extrémně hravý. Taky mě nebaví po večerech házet míčky a plyšové myši, ale nechci, aby se trápil....tak jej zkuste prostě také takto utahat.

5.10.2019 13:39
Bobča

XXX.XXX.105.49

Nemá možnost jít ven-jen chvíli poběhá po chodbě po paneláku....jinak mám možnost mu pořídit kamaráda-trochu mladšího,ale ta představa,že v jednom pokoji budou řádit 2 kocouři??:-)je mi o něj,nechci ho svým způsobem dát pryč,ale pak se tuplem nezbavím dvou kocourů...Nedá se to vydržet...jak podle budíku-mezi 3 a půl 4....má půl misky kapsičky od večera,ze které si vylízal šťávu,a čeká,že to vyhodím..a dám mu druhou..i granule má,a pořád mrčí..nevyhovím mu,ale to si pak musím vytrpět...Zeptám se ještě-musí mít každý kocour svůj záchod,nebo si zvyknou na jeden???nemám tolik místa,kdybych se rozmyslela...Dík za odpověď

5.10.2019 14:12

Bobča napsal(a):
Nemá možnost jít ven-jen chvíli poběhá po chodbě po paneláku....jinak mám možnost mu pořídit kamaráda-trochu mladšího,ale ta představa,že v jednom pokoji budou řádit 2 kocouři??:-)je mi o něj,nechci ho svým způsobem dát pryč,ale pak se tuplem nezbavím dvou kocourů...Nedá se to vydržet...jak podle budíku-mezi 3 a půl 4....má půl misky kapsičky od večera,ze které si vylízal šťávu,a čeká,že to vyhodím..a dám mu druhou..i granule má,a pořád mrčí..nevyhovím mu,ale to si pak musím vytrpět...Zeptám se ještě-musí mít každý kocour svůj záchod,nebo si zvyknou na jeden???nemám tolik místa,kdybych se rozmyslela...Dík za odpověď

Je to dost individuální. Některá kočka nechce sdílet záchod s ostatními. Máme dvě kočky a dva záchody, ale stejně používají oba ten větší...druhý mají jen jako zálohu. Ale obecně se doporučuje mít buď o jeden záchod víc, než je koček, nebo alespoň stejný počet záchodů, jako koček.

Jinak váš přístup mi přijde dost zvláštní. Pokud už dopředu máte v hlavě neúspěch a čekáte, že to bude ještě horší, tak to nejspíš horší bude...stejně tak jako to, že uvažujete o tom, že ho dáte pryč. Pokud máte takový přístup k řešení problému, tak opravdu nevím, jestli bych doporučila pořídit druhou kočku...protože jak říkáte, už teď přemýšlíte o tom, jak budete dávat pryč oba dva...Pokud to tak cítíte, možná nebude úplně k zahození najít kocourkovi nový domov, kde pro ně nebude JEN kočka, co se dá v případě problému dát pryč...

5.10.2019 15:22
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to dost individuální. Některá kočka nechce sdílet záchod s ostatními. Máme dvě kočky a dva záchody, ale stejně používají oba ten větší...druhý mají jen jako zálohu. Ale obecně se doporučuje mít buď o jeden záchod víc, než je koček, nebo alespoň stejný počet záchodů, jako koček.

Jinak váš přístup mi přijde dost zvláštní. Pokud už dopředu máte v hlavě neúspěch a čekáte, že to bude ještě horší, tak to nejspíš horší bude...stejně tak jako to, že uvažujete o tom, že ho dáte pryč. Pokud máte takový přístup k řešení problému, tak opravdu nevím, jestli bych doporučila pořídit druhou kočku...protože jak říkáte, už teď přemýšlíte o tom, jak budete dávat pryč oba dva...Pokud to tak cítíte, možná nebude úplně k zahození najít kocourkovi nový domov, kde pro ně nebude JEN kočka, co se dá v případě problému dát pryč...

Jen dodatek k těm záchodům: skutečně je to individuální. Já mám kočky tři a záchody jen dva. Nehody se staly, jen když můj nejstarší byl vážně nemocný, a to tedy ani nebyly nehody - prostě strašlivě průjmoval.
Nicméně doporučení u dvou koček skutečně je mít WC 3. Takže na místě zadavatelky bych měla prostě záložní plán, že jedno WC nemusí pro dvě kočky stačit...

A ještě dotaz na zadavatelku: o jaké nové zvíře jde (odkud, jak staré, atd.)? Jak víte, že si spolu sednou, že nebudou vůči sobě agresivní, apod.?

27.10.2019 12:13
Bobča

XXX.XXX.105.49

děkuji Tenurri....zasloužila jsem si..jen na "obhajobu"-ano,uvažovala jsem o tom,že ho dám pryč..(nechtěla jsem,je to od malinka můj miláček).Ale netušila jsem,že může mít třeba tu "pubertu"-má rok a půl a od půl roku je vykastrovaný-říkali,že se zklidní.....Proto jsem sem napsala o radu,protože jsem byla z něho už opravdu zoufalá,a nevěděla jsem co s ním...přečetla jsem si názory a rady,zařídila se podle nich...Nikam ho dávat nebudu

27.10.2019 17:17
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Bobča napsal(a):
děkuji Tenurri....zasloužila jsem si..jen na "obhajobu"-ano,uvažovala jsem o tom,že ho dám pryč..(nechtěla jsem,je to od malinka můj miláček).Ale netušila jsem,že může mít třeba tu "pubertu"-má rok a půl a od půl roku je vykastrovaný-říkali,že se zklidní.....Proto jsem sem napsala o radu,protože jsem byla z něho už opravdu zoufalá,a nevěděla jsem co s ním...přečetla jsem si názory a rady,zařídila se podle nich...Nikam ho dávat nebudu

27.10.2019 17:45

Bobča napsal(a):

Tak ono některé kočky jsou temperamentnější, než jiné...Mám ragdollku, ta je naprosto klidná, kam ji člověk položí, tam ji pomalu najde ... a mainského kocourka, kterému bude rok, a to je teda divoch a tank...když je v ráži, převrací i židle a podráží lidem nohy... ...je teda pravda, že ani jedna kočka nám doma neřve, občas pořádají akorát noční honičky po bytě, což když vás ve 2:00 ráno použije 8 kilová kočka jako odrazový můstek, tak taky nejste úplně nadšení...je to pocit jako by vás někdo bacil pálkou ...a kocour teda občas chodí a "vrká".
Každopádně s tím, že se zvíře projevuje musí člověk počítat a pokusit se pro spokojenost svěřenců udělat maximum.

Jsem ráda, že jste si kocourka nechala

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík