Hezký den, zdravím všechny.
Toto je možná trochu odbornější dotaz, ale ráda bych se zeptala, zda existují vakcíny monokomponentní - jen proti jednomu typu onemocnění. Konkrétně mi jde o parvovirózu. Anebo musím nechat naočkovat tuším trojkombinaci...? Můj kocour očkování snáší dost těžce a já se tím pádem bojím jeho reakce. Na druhou stranu, jak mnozí víte, málem mi umřel na kočičí mor. Tu hrůzu už nechci zažít. Sama jsem poměrně nemocná, navíc milión různých povinností, úkolů, atd. Ale snad teď v příštích 14 dnech bych našla čas. A pak se chci ještě zeptat, zda je vhodné pro očkování nějaké roční období, anebo je to jedno.
A ještě jeden dotaz: ven chodí na noc jen jeden kocour. Zbylé dvě kočky jsou čistě bytové. O parvě jsem četla, že je extrémně virulentní, i mě upozorňovala v září vetka, že asi přijdu o všechny tři kočky. Přesto zbylé dvě kočky morem neonemocněly. Jak to tedy je? A proti čemu očkovat ty zbylé dvě bytové kočky? Anebo je neočkovat...? (Elsa je asi ještě krytá - očkování měla u chovatelky, naroz. je v únoru 2018...no takže vlastně krytá asi není, tuším po roce už se nepovažuje za zvíře chráněné proti infekci)
Děkuji za případné odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

monovalentní vakcíny nejsou.
panleukopenie to má tak, že protilátky po dobrém očkování můžou přetrvávat hodně dlouho. mnohem déle než rok.
napsal(a):
monovalentní vakcíny nejsou.
panleukopenie to má tak, že protilátky po dobrém očkování můžou přetrvávat hodně dlouho. mnohem déle než rok.
Díky moc "Bodlinko" opět za rychlou reakci. Ale stejně - řekněme, že tedy Elsa byla ještě proti nákaze chráněná. Ale prostředňák ne, protože ten je naroz. 2016 a já už pak nepřeočkovávala. No, každopádně, zaplaťpánbůh, že to tak tehdy (září 2019) dopadlo. A holt, když jsou jen polyvalentní vakcíny, co nadělám. Snad ještě dotaz - po té prodělané parvě v září - má můj kocour aspoň nějakou dobu imunitu? Byl tehdy léčen nejen symptomaticky, ale i protilátkami. Bylo to více než 14denní hrůzné martyrium. Psala jsem to sem, Vy jste mi tehdy také radila.
A ještě jeden dotaz si dovolím - je-li na trhu více značek očkování, které byste prosím doporučila jako řekněme nejlépe snášené? Cena nerozhoduje.

Já se tedy zmíním jen obecně k očkování domácích koček...ohledně Tvého nejstaršího kocoura, který prodělal nemoc si netroufnu totiž vůbec nic radit.
Já svoje bytovky očkuju pravidelně každý rok v době, kterou měli v očkováku - kocour leden, kočka srpen (možná to mám i ve smlouvě, ale teď nevím)...na jednu stranu to je možná zbytečné, když nechodí ven, na druhou stranu je to prevence, kdyby cokoliv...Reakci na očkování nemají žádnou - očkujeme Purevax Rcpch. Kočka dřív u chovatelky byla očkovaná Biofelem, ale nechala jsem ji raději přeočkovat na purevax. Ono na Biofel má prý hodně koček velmi špatné reakce (ona neměla, ale nechtěla jsem nic riskovat a snad každý mi řekl, že biofel ne).
Je ale pravda, že jiné vakcíny, než tyto dvě ani neznám, takže ostatní asi poradí víc :))
napsal(a):
Já se tedy zmíním jen obecně k očkování domácích koček...ohledně Tvého nejstaršího kocoura, který prodělal nemoc si netroufnu totiž vůbec nic radit.
Já svoje bytovky očkuju pravidelně každý rok v době, kterou měli v očkováku - kocour leden, kočka srpen (možná to mám i ve smlouvě, ale teď nevím)...na jednu stranu to je možná zbytečné, když nechodí ven, na druhou stranu je to prevence, kdyby cokoliv...Reakci na očkování nemají žádnou - očkujeme Purevax Rcpch. Kočka dřív u chovatelky byla očkovaná Biofelem, ale nechala jsem ji raději přeočkovat na purevax. Ono na Biofel má prý hodně koček velmi špatné reakce (ona neměla, ale nechtěla jsem nic riskovat a snad každý mi řekl, že biofel ne).
Je ale pravda, že jiné vakcíny, než tyto dvě ani neznám, takže ostatní asi poradí víc :))
Díky moc, "Tenurri". Myslím, že Purevax radí víc lidí, tak půjdu asi do této značky.
lesnížínka
napsal(a):
Taky purevax s Felv, my očkujem pravidelně, neboť venkovní. Reakci jsem nezachytila.
Rady, s FeLV? Nevíš tedy proti čemu konkrétně to je kombinace? A je to trojkombinace nebo vícekombinace? Tím, že jsem nepřeočkovávala, bude se muset jít do celé nové série očkování - ví to, prosím, někdo? I bych uvítala tu info, zda můj kocour po prodělaném hrozivém průběhu kočičího moru v září 2019, kdy dostával mj. i poměrně drahé protilátky, tak jestli náhodou nezískal trvale imunitu na tuto strašlivou nemoc. Ale ony ty kočičí hrůzy jsou všechny strašné - však mnozí tu ví, že mi odešly kočky na FIP i na FeLV...

možná ano. je otázka kolik. dělat sérologii je docela frajeřina.
purevax může být buď purevax FeLV jen proti FeLV, nebo Purevax RCPCH FeLV, to je herpesviróza, kaliciviróza, panleukopenie, chlamydióza a FeLV.
na očkování proti FeLV musí mít udělaný testy, že je negativní.
napsal(a):
purevax může být buď purevax FeLV jen proti FeLV, nebo Purevax RCPCH FeLV, to je herpesviróza, kaliciviróza, panleukopenie, chlamydióza a FeLV.
Aha, opět moc moc díky!
Nerozumím ale úplně první větě - jako že možná můj kocour prodělaným morem získal imunitu? A co myslíte tím "Je otázka kolik." A proč je prosím sérologie frajeřina? Kvůli ceně? Nebo z jiných důvodů?
napsal(a):
"Bodlinko", a prosím vyjádřila byste se i k těm mým dvěma bytovým kočkám? Tím, že nejstarší chodí na noc ven, tak předpokládám, že očkovat asi všechny tři kočky úplně stejně, že? A bude se muset asi začít celá nová série, když jsem propásla dobu přeočkování...?
napsal(a):
Jinak ale teda ta 5-kombinace mě fakt děsí. On ten můj kocour je obrkocour, ale dost často jej něco skolí, teda to bylo spíš v minulosti. Teď byla hrůza ta panleukopenie. Je citlivý na zažívání, a v minulosti po přeočkování býval třeba i tři dny "nemocný" - prostě někde ležel zalezlý, nežral, byl smutný. I proto jsem pak nepřeočkovávala, a jak to dopadlo...
fikovnice
napsal(a):
Jinak ale teda ta 5-kombinace mě fakt děsí. On ten můj kocour je obrkocour, ale dost často jej něco skolí, teda to bylo spíš v minulosti. Teď byla hrůza ta panleukopenie. Je citlivý na zažívání, a v minulosti po přeočkování býval třeba i tři dny "nemocný" - prostě někde ležel zalezlý, nežral, byl smutný. I proto jsem pak nepřeočkovávala, a jak to dopadlo...
Máme tu kombinaci s Felv, jak dávala Bodlinka. Leonek ani nová Gucci nebyli zaočkovaní na FELV už od chovatele, tak museli oba první na testy, protože u nás už byli venku.