Zelenec - je jedovatý?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2007 21:03

Dobrý den, mám vcelku jednoduchý dotaz. Koupila jsem si zelenec a kocouři se mi na něj hned vrhli, ani jsem ho skoro nestihla položit. Dala jsem ho z jejich dosahu, ale pro něj na nevhodné místo. Na netu jsem ho nenašla v seznamu jedovatých rostlin, ale co kdyby náhodou na něj zapomněli. Běžně nekupuji kytky o kterých si nejsem jistá, že neublíží a ani mi kocouři nic kromě šáchoru, který kupuji pro ně, neožírají. Jen mě zarazilo, že ten zelenec chtěli hned ožvýkat,tak aby se jim nic nestalo.

jiric

18.9.2007 15:01
jiric

odberryho napsal(a):
Dobrý den, mám vcelku jednoduchý dotaz. Koupila jsem si zelenec a kocouři se mi na něj hned vrhli, ani jsem ho skoro nestihla položit. Dala jsem ho z jejich dosahu, ale pro něj na nevhodné místo. Na netu jsem ho nenašla v seznamu jedovatých rostlin, ale co kdyby náhodou na něj zapomněli. Běžně nekupuji kytky o kterých si nejsem jistá, že neublíží a ani mi kocouři nic kromě šáchoru, který kupuji pro ně, neožírají. Jen mě zarazilo, že ten zelenec chtěli hned ožvýkat,tak aby se jim nic nestalo.

Zelenec není jedovatý a kočkám moc chutná. Kamarádce jich už kočky sežraly několik.

bliksa

25.12.2015 13:03
bliksa

XXX.XXX.234.13

..pre doplnenie, pritahuje ich zrejme aj preto ze je jemne halucinogenny pre ne a moze sa stat, ze im podrazdi zaludok..nasa napr. chvilu po tom co zozuvala list ho hned aj vyvratila
http://www.gardeningknowhow.com/houseplants/spider-plant/spider-plants-cats.htm.

25.12.2015 19:20
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mno... většinu těch kytek jedovatých pro kočky mám v baráku, zbytek v zahradě a nikdy je ani nenapadlo je ožírat. Jediné co kočka doma ráda okusuje je šáchor. Myslím, že normální kočka má pud sebezáchovy a opravdu ji nenapadně žrát něco jedovatého. Pokud by to přeci jen nějakou zblblou bytovou kočku napadlo, tak toho rychle nechá, jelikož tyto rostliny odrazují i hnusnou chutí, pálením apod.

25.12.2015 19:52
saty

XXX.XXX.209.203

Když na to tak koukám tak by kočky nesměli přes naší zahradu ani přejít... v bytě kytky moc nevedu kočky je systematicky likvidují... ne že je sežerou vyhrabou atd. ale tak moc je baví je shazovat že to věčné přesazovaní jim nedělá dobře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.12.2015 19:53

lesnížínka napsal(a):
Mno... většinu těch kytek jedovatých pro kočky mám v baráku, zbytek v zahradě a nikdy je ani nenapadlo je ožírat. Jediné co kočka doma ráda okusuje je šáchor. Myslím, že normální kočka má pud sebezáchovy a opravdu ji nenapadně žrát něco jedovatého. Pokud by to přeci jen nějakou zblblou bytovou kočku napadlo, tak toho rychle nechá, jelikož tyto rostliny odrazují i hnusnou chutí, pálením apod.

Bohužel tak jednoduché to není. Jo, některé rostliny, třeba pryšce, pouští jedovatý latex, který je ale sám o sobě hodně nechutný, nebo difenbachie, která je dráždivá krystaly oxalátu, dráždí už v dutině ústní, ale třeba lilie nechutná nijak neobvykle a kočky jí jsou schopné okousat úplně v pohodě. A je jedno, jestli jsou bytové nebo venkovní.

28.12.2015 05:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bohužel tak jednoduché to není. Jo, některé rostliny, třeba pryšce, pouští jedovatý latex, který je ale sám o sobě hodně nechutný, nebo difenbachie, která je dráždivá krystaly oxalátu, dráždí už v dutině ústní, ale třeba lilie nechutná nijak neobvykle a kočky jí jsou schopné okousat úplně v pohodě. A je jedno, jestli jsou bytové nebo venkovní.

Já se v botanice vůbec nevyznám, ale cokoli jsem kdy zeleného (rostlina, teď třeba vánoční stromek) přinesla domů, tak mladšího kocoura to ihned začalo zajímat a vždy měl tendenci aspoň ochutnat. Takže si také myslím, že kočka je schopná sežrat i jedovatou rostlinu...

28.12.2015 06:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.207

Je.
Nebo si aspoň pořádně kousnout.

28.12.2015 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Kousnout by určitě navadilo, ani u těch jedovatých nevím, kolik by kočka ve skutečnosti musela sežrat, aby se otrávila. Nevím, jestli se to někde zjišťovalo. Ale opravdu si nemyslím, že by jakékoliv zvíře bylo tak blbé, aby žralo otrávené kytky. To by v přírodě už žádné zvíře nebylo...Zvířata se vždycky otráví jen ze sajrajtů, které jsou k tomu záměrně určené, jako různé postřiky, či otravy na hlodavce, slimejše a pod.

28.12.2015 11:36

lesnížínka napsal(a):
Kousnout by určitě navadilo, ani u těch jedovatých nevím, kolik by kočka ve skutečnosti musela sežrat, aby se otrávila. Nevím, jestli se to někde zjišťovalo. Ale opravdu si nemyslím, že by jakékoliv zvíře bylo tak blbé, aby žralo otrávené kytky. To by v přírodě už žádné zvíře nebylo...Zvířata se vždycky otráví jen ze sajrajtů, které jsou k tomu záměrně určené, jako různé postřiky, či otravy na hlodavce, slimejše a pod.

To je hodně odvážné tvrzení... u některých rostlin fakt stačí kousnout. Viz ta lilie, někde jsem četla, že stačí jeden květ nebo dva listy, ta kočka je to fakt schopná okousat. Nebo oleandr, tady je smrtelná dávka jeden list PRO DÍTĚ. Tak kolik by stačilo kočce...

Zvířata se fakt netráví jen biocidy. Ani náhodou ne.

28.12.2015 11:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Opravdu si myslíte, že se zvířata a děti běžně tráví? No...v dnešní době a módě držet zvířata(a děti) v bytech, už se nedivím ničemu. My jsme vyrůstali na vesnici, děcka lítala od rána do večera bez dozoru jen s tím, že se starší děti staraly o ty mladší. Nikdy, nikdy se tu žádné dítě neotrávilo. Teď dítě pustíte do parku a ožere tis? Je to normální? Ne, není. Není ani normální kočka, ožírající doma jedovaté kytky. Je to zoufalá kočka, zoufalá šelma zavřená doma...

28.12.2015 12:00

lesnížínka napsal(a):
Opravdu si myslíte, že se zvířata a děti běžně tráví? No...v dnešní době a módě držet zvířata(a děti) v bytech, už se nedivím ničemu. My jsme vyrůstali na vesnici, děcka lítala od rána do večera bez dozoru jen s tím, že se starší děti staraly o ty mladší. Nikdy, nikdy se tu žádné dítě neotrávilo. Teď dítě pustíte do parku a ožere tis? Je to normální? Ne, není. Není ani normální kočka, ožírající doma jedovaté kytky. Je to zoufalá kočka, zoufalá šelma zavřená doma...

Běžně ne, naštěstí.

Ale je ujetý tvrdit, že se to nikdy nestává. Stává.

28.12.2015 12:01

No a co se vesnice týče... když taková vesnická kočka někomu okouše denivky, tak prostě chcípne. Pochybuju, že někdo pak zkoumá, co jí bylo, nebo, pokud zkoumá, že se dobere toho, že to selhání ledvin způsobila otrava květinou.

28.12.2015 14:29
joanne.s

XXX.XXX.47.222

lesnížínka napsal(a):

Kolegyni kočka se velmi vážně přiotrávila dracénou. Několik dní zvracela krvavé zvratky, hubla, hrůza. A rozhodně dracény nijak moc neubylo, kolegyně musela po příčině pátrat..

28.12.2015 14:29
joanne.s

XXX.XXX.47.222

Nebýt včasné pomoci veterináře, myslím, že by bylo po ní..

29.12.2015 10:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Je mi jasné, že na vesnici by se příčina otravy nezjistila. Lilie moc nemám(nejdou mi) ale denivek mám půl zahrady(a všech vyjmenovaných jedovatých rostlin) kočky mezi nima normálně bydlí od koťat a dožili se ve zdraví 8let.

31.12.2015 01:30
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je hodně odvážné tvrzení... u některých rostlin fakt stačí kousnout. Viz ta lilie, někde jsem četla, že stačí jeden květ nebo dva listy, ta kočka je to fakt schopná okousat. Nebo oleandr, tady je smrtelná dávka jeden list PRO DÍTĚ. Tak kolik by stačilo kočce...

Zvířata se fakt netráví jen biocidy. Ani náhodou ne.

Připojuji se, navíc s příkladem třeba rulíku - pro člověka může být smrtelných jen několik málo bobulí, skot je tuším odolný, ale psi nebo kočky...to tedy nevím, ale pokud odolní nejsou, tak bude na smrtelnou otravu stačit určitě méně než na člověka...

31.12.2015 01:33
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Kolegyni kočka se velmi vážně přiotrávila dracénou. Několik dní zvracela krvavé zvratky, hubla, hrůza. A rozhodně dracény nijak moc neubylo, kolegyně musela po příčině pátrat..

Jéé, a já ani nevím, co je dracéna...
A s tou lilií mě "Bodlinka" překvapila, ale hlavně je to pro mě hodně pozitivní vědět, protože já jako květinové dárky lilie zrovna ráda dávám. Vždy je většinou koupím a dávám třeba až večer nebo i druhý den. Tak s tím bude teď konec!

Přidejte reakci

Přidat smajlík