werca
napsal(a):
Prosím poradte, co dělat když kočka nezvládá krmit 6 koťat...jde umělá víživa?prosím porate kde to sehnat prosím.
Je několik druhů speciálního sušeného mléka pro koťata a jsou i celkem běžně dostupná v prodejnách chovatelských potřeb nebo u veterinářů. Ideální je když koťata dostávají alespoň trochu mateřského mléka - pokud matka alespoň trochu kojí, potom stačí přikrmování z lahvičky 2-3x denně.
werca
napsal(a):
Prosím poradte, co dělat když kočka nezvládá krmit 6 koťat...jde umělá víživa?prosím porate kde to sehnat prosím.
Vím, že spousta chovatelů se mnou nebude souhlasit, ale já mám vynikající zkušenosti s čerstvým kozím mlékem. Přišla mi domů postřelená kočka - máma od 14denních koťat. Vrátila se, ale poranění bylo závažné a o koťátka se nemohla starat, byla na tom velmi zle. Celou rodinku jsem krmila kozím mlíkem, staré jsem mlíko přislazovala medem na radu veta. Během týdne byla natolik schopná, že o koťata znovu pečovala a dokonce obnovila i laktace, takže koťátka byla zdárně odchována.
jirinajanickova
napsal(a):
Vím, že spousta chovatelů se mnou nebude souhlasit, ale já mám vynikající zkušenosti s čerstvým kozím mlékem. Přišla mi domů postřelená kočka - máma od 14denních koťat. Vrátila se, ale poranění bylo závažné a o koťátka se nemohla starat, byla na tom velmi zle. Celou rodinku jsem krmila kozím mlíkem, staré jsem mlíko přislazovala medem na radu veta. Během týdne byla natolik schopná, že o koťata znovu pečovala a dokonce obnovila i laktace, takže koťátka byla zdárně odchována.
Tak to já s Vámi tedy souhlasit budu. Pro kočeny je silně nevhodné kravské mléko, ale kozí většinou problémy nedělá a kočičkám chutná. Jen bývá problém ho sehnat. Dle mého názoru je lepší "přírodní" kozí mléko než synteticky vyrobené speciální. Pokud ovšem zrovna koťátkům "sedne". Ne všechny kočičky ho v pohodě stráví, ale tak je to se vším - co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého.
werca
napsal(a):
Pokud se vám nepodaří rychle sehnat speciální mlíčko pro koťátka, pak dobře můžete dokrmovat také kondenzovanou Tatrou grand (podává se v papír. krabičkách či plechovkách). Musí být ohřátá, aby koťátka neprochladla. Dokrmovat můžete speciálními lahvičkami s dudlíkem (seženete ve zverimexu), nebo např. kapátkem. A jaký máte problém s kočičkou, nemá dostatek mléka? Jestli je chvíli po porodu, tak by bylo dobré, kdyby jí veterinář píchnul injekci na spuštění mléka. Šest koťátek není zase tak moc a za normálních okolností by to číča měla zvládnout. Ale dokrmování neuškodí a mamině se trochu ulehčí.