tygrax
napsal(a):
Mám menší problém s kocourem čím dál častěji je pryč a já mám o něj strach , aby ho někde nepřejelo auto jako naši první kočku . Často je pryč i týdny a když přijde domů tak jenom se přijde najíst .Jak mám udělat, aby byl více doma ,ale kastrace je nejzašší případ.
Kastrace není nic tak hrozného. Zbytečná smrt mladého zvířete je mnohem horší a obávám se, že pokud ho nenecháte kastrovat, tak to tak dopadne. Je to naprosto zákonité, kocourek poslouchá svůj pud a je mu jedno, že přebíhá silnici nebo slepě skočí právě pod auto. Nehledě k tomu, že kočičí námluvy jsou tak hlasité, že můžou vyprovokovat některé lidi, aby kočkám ublížili. Dejte na radu zkušených a s kastrací neváhejte. Kocourkovi bude po ní ještě pár týdnů trvat, než se mu odplaví kocouří hormony z krve, ale pak bude mít klid. V ničem jinak se nezmění, bude inteligentní, svižný a myši bude chytat taky. Jen se přestane prát a toulat.
tygrax
napsal(a):
Mám menší problém s kocourem čím dál častěji je pryč a já mám o něj strach , aby ho někde nepřejelo auto jako naši první kočku . Často je pryč i týdny a když přijde domů tak jenom se přijde najíst .Jak mám udělat, aby byl více doma ,ale kastrace je nejzašší případ.
Přesně jak bylo řečeno nade mnou, pokud kocoura nenecháte vykastrovat, bude se toulat dál. A radím kastraci co nejdříve, protože jakmile si jednou nevykastrovaný kocour na toulání zvykne, bude to zkoušet i po kastraci. Takže neváhejte, nevykastrovaný venkovní kocour má v průměru životnost dva roky.
darya
napsal(a):
Přesně jak bylo řečeno nade mnou, pokud kocoura nenecháte vykastrovat, bude se toulat dál. A radím kastraci co nejdříve, protože jakmile si jednou nevykastrovaný kocour na toulání zvykne, bude to zkoušet i po kastraci. Takže neváhejte, nevykastrovaný venkovní kocour má v průměru životnost dva roky.
Taky radím vykastrovat u svého prvního kocoura jsem to nestihla a z jedné toulky už se mi nevrátil.Často si to vyčítám.Teď mám 2kluky vykastrovaný a drží se krásně doma.Jeden se nezměnil vůbec a druhý trochu ztloustl a je línější.U kocoura je to otázka pár stovek a druhý den už o tom ani neví.
tygrax
napsal(a):
také jsem pro kastraci.
Měli jsme krásného kocourka, bylo mu 7 měsíců a 7 dní, když šel na toulku a srazilo ho auto. Bohužel to nepřežil. Do teď si vyčítám, že jsme k vetovi nedojeli dřív. Měli jsme totiž v plánu ho nechat vykastrovat, právě aby se netoulal, ale zas jsme mu nechtěli zabrzdit růst. Veterinář říkal, že nejvhodnější je ho nechat do 8 měsíců růst a až pak kastrace. My už to bohužel nestihli.
Je to už 13 týdnů a ačkoli máme doma ještě 3 kočičky, pořád to bolí .
lavacca
napsal(a):
také jsem pro kastraci.
Měli jsme krásného kocourka, bylo mu 7 měsíců a 7 dní, když šel na toulku a srazilo ho auto. Bohužel to nepřežil. Do teď si vyčítám, že jsme k vetovi nedojeli dřív. Měli jsme totiž v plánu ho nechat vykastrovat, právě aby se netoulal, ale zas jsme mu nechtěli zabrzdit růst. Veterinář říkal, že nejvhodnější je ho nechat do 8 měsíců růst a až pak kastrace. My už to bohužel nestihli.
Je to už 13 týdnů a ačkoli máme doma ještě 3 kočičky, pořád to bolí .
Ahoj.
My měli kocoura nekastrovaného, ale jelikož ho máme ve stáji u malé silničky,kde auta moc nejezdí a když tak pomalu kvůli psům a koním, tak vydržel až dostárí a zemřel přirozeně. Teď máme nového, ročního a už je asi 3 měsíce vykastrovaný a jsem za to ráda. Už proto, když jsem viděla, jak se bývalý kocour vracel domů po měsících a vychrtlý na kost a rozsekaný od soků.... (mimochodem ten náš nový si stihl těsně před kastrací udělat koťata s naší Mindou, která jsou teď k darování trochu šikula a předvídatel
).
ladys
napsal(a):
Ahoj.
My měli kocoura nekastrovaného, ale jelikož ho máme ve stáji u malé silničky,kde auta moc nejezdí a když tak pomalu kvůli psům a koním, tak vydržel až dostárí a zemřel přirozeně. Teď máme nového, ročního a už je asi 3 měsíce vykastrovaný a jsem za to ráda. Už proto, když jsem viděla, jak se bývalý kocour vracel domů po měsících a vychrtlý na kost a rozsekaný od soků.... (mimochodem ten náš nový si stihl těsně před kastrací udělat koťata s naší Mindou, která jsou teď k darování trochu šikula a předvídatel
).
Kastrací lze ovlivnit růstové proporce kocourka. Pokud je provedena v ranném věku těsně po sestoupení varlat do šourku t.j. ca 4m. , roste kocourek déle, neboť jeho růst nebrzdí pohlavní hormon testosteron. Takový kocour je na vyšších nohách a je celkově mohutnější. Často jsem tyto kastráty viděl v Německu. Pokud mají být zachovány standartní proporce plemene, kastrují se kocouři později , po ukončení tělesného vývoje ca na 8 - l2 měsích a dále. Kastrace je výhodná věc, nicméně zvyšuje frekvenci zánětu močových cest a tvorbu močových kamenů.