Dobry den, pred mesicem sem si domu prinesla kote, nalezenec, je to holccicka Mura, od prvniho dne velice cistotna, zatim ( doufam ze u toho zustane ) nic nekouse, nedela zadny jiny bordel , a vystaci si s hrackama co mam pro sve dve cuby( plysaky a ruzne micky ) a ruzne papirove vejirky na provazku uchycene na klikach :-) to je pro ni nejvetsi sranda :-P
ale mame problem ze si brousi drapky na vsem moznem je ne na skrabatku :-(
jsou ji dva mesice, od skoro tchyne sme dostali takove skrabatkou s boudickou , boudicka od ni vede takovy valec na skrabani a nad nim je takova jak ja rikam vyhlidkova polocha, uz se naucila chodit do boudicky ( ale az v poslednim tydnu ) obcas si vyleze na tu vyhlidku a kouka na cuby, ale proste nevyuziva to skrabatko, a chodi mi skrabat kozene boty a sedacku, na radu skorotchyne, sem ji vzala pacicky a zacala snimi skrabat skrabatko, samozrejme na mne koukala jak na cvoka a nevytahla ani jeden drapek :-D tak sem ji to zkousela ukazat sama , opet na mne koukala jak na cvoka a bez zajmu prchla za cubama ... no taky sem si pripadala jako cvok :-D ... chystame se ji poridit strom aby mela moznost splhani a proste to mela takove zajimavejsi, ale co kdyz ani o drevo nebude skrabat ? jak na to ? dekuji za rady, je to ma prvni kocka, jsem z ni nadsena, je moc hodna, s cubama si rozumi a oni sni, jen tohle je trochu problem ..
salima
napsal(a):
Dobry den, pred mesicem sem si domu prinesla kote, nalezenec, je to holccicka Mura, od prvniho dne velice cistotna, zatim ( doufam ze u toho zustane ) nic nekouse, nedela zadny jiny bordel , a vystaci si s hrackama co mam pro sve dve cuby( plysaky a ruzne micky ) a ruzne papirove vejirky na provazku uchycene na klikach :-) to je pro ni nejvetsi sranda :-P
ale mame problem ze si brousi drapky na vsem moznem je ne na skrabatku :-(
jsou ji dva mesice, od skoro tchyne sme dostali takove skrabatkou s boudickou , boudicka od ni vede takovy valec na skrabani a nad nim je takova jak ja rikam vyhlidkova polocha, uz se naucila chodit do boudicky ( ale az v poslednim tydnu ) obcas si vyleze na tu vyhlidku a kouka na cuby, ale proste nevyuziva to skrabatko, a chodi mi skrabat kozene boty a sedacku, na radu skorotchyne, sem ji vzala pacicky a zacala snimi skrabat skrabatko, samozrejme na mne koukala jak na cvoka a nevytahla ani jeden drapek :-D tak sem ji to zkousela ukazat sama , opet na mne koukala jak na cvoka a bez zajmu prchla za cubama ... no taky sem si pripadala jako cvok :-D ... chystame se ji poridit strom aby mela moznost splhani a proste to mela takove zajimavejsi, ale co kdyz ani o drevo nebude skrabat ? jak na to ? dekuji za rady, je to ma prvni kocka, jsem z ni nadsena, je moc hodna, s cubama si rozumi a oni sni, jen tohle je trochu problem ..
Dobrý den,
základem porozumění kočičímu chování je vědět, proč to či ono kočka dělá. Škábání není jen broušení drápků, ale také značkování teritoria, kočka má mezi polštářky na tlapkách pachové žlázy a při škrábání se jejich výměšky dostávají na škrábaný předmět. Proto je velmi důležitá i poloha škrabadla - kočká ráda škrábe např. rohy, při vstupu do místnosti nebo podél frekventované trasy doma, tím si značí, že je to její teritorium.
Škrabadlo by tedy mělo být postaveno dobře, ne zastrčené v koutě, ale tam, kudy kočka často prochází. Mám asi tak zhruba představu, jak vaše škrabadlo vypadá, podle mě je celkem nanic. Škrabací kůl by měl být vysoký, aby se kočka při škrábání mohla protáhánout podle libosti, bohužel výrobci škrabadel vyrábějí ty párcentimetrové sice pro člověka hezké, ale dle mého názoru pro kočku ne moc užitečná škrabadla s boudičkama a vyhlídkama. Určitě si pořiďte nějaký pevný a vysoký jednoduchý škrabací kůl se skutečným prostorem na škrábání.
Píšete o stromu - asi by bylo dobré ho obalit sisalem, kokosem nebo nějakým lanem, jako bývají škrabadla v obchodě, pokud na kmenu necháte kůru, brzo seschne, bude se loupat a budete mít doma dost velký nepořádek. Já mám doma vyrobený strom - kmen zbavený kůry a omotaný sisalem. Pokud necháte kmen holý bez kůry i bez provazu, bude se kočce hůř šplhat, ale i to by se mohla naučit.
No a nakonec bych ještě dodala, že kočička je malá, nemáte další kočku a máte ji od miminka, ona se nestihla naučit, jak se správně brousí drápky. Určitě ji vždy při broušení na nevhodném místě přeneste ke škrabadlu a pacičkou jí zadrápejte, pochvalte, odměňte pamlskem. jestli je hodně malá a škrábe na horizintálních plochách, lze pořídit i škrabací rohož nebo škrabadlo ve tvaru vlnky, některá koťata na něm škrábou ráda.