alishka
napsal(a):
Budeme mit kotatko a mame doma dva dospele psy, tak se chci zeptat, jak psy naucit, ze kocicce nemaji ublizovat?
Jde to vubec, zvyknout dospele psy na kote?
Mám zkušenost s fenkou NO. Hlavní bylo, aby si kotě pořádně očuchala, já jsem jí neustále hladila a zdůrazňovala, že je kotě "miminko" a že musí být hodná...nakonec kotě i kojila ( měla zrovna štěňata) a vše bylo O.K.
Asi je hodně potřeba, aby pejsci neměli důvod žárlit a věděli, že je "vetřelec" neochudí o lásku pánečka
Rituš

XXX.XXX.248.233
Dobrý den, máme doma 2 kočky,2 kocoury a dva malé psy. Pořídili jsem si k nim cca 1/2 - 1 1/2 roční fenečku z útulku. Dnes je tu poprvé ale už stihla prohnat všechny naše kočky, s pejskama je zadobře. Prvně kočky ignorovala ale jakmile začaly syčet a utíkat, začala je honit. Náš kocour před ní utekl na BOILER-vůbec nechápeme jak se tam dostal. Další kočka syčí na skříni o zbylých dvou ani nemluvím. Fenka je moc hodná a když se jí chce celkem i poslušná... I když jí říkáme FUJ a už jsem byla nucena ji několikrát plesknout. Stejně je prohání. Prosím o radu ! Předem děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"I když jí říkáme FUJ a už jsem byla nucena ji několikrát plesknout. Stejně je prohání"
A co znamená fuj, to jste ji nějak naučili? Co jí takhle místo fuj dát třeba povel "místo", "lehni" či nějaký jiný, který zná? A to dřív, než kamkoliv vyběhne? A za splnění samozřejmě odměnit? Prostě ji naučit, že kočka = třeba to místo, nebo plácnout na zem...
K dospělé kočce, která se velmi bála psů, jsme přivedli zděděného dopělého psa. Hned od začátku si nesměl kočky vůbec všímat - jakmile se pohnul směrem k ní, tak byl okřiknut. Žrádlo dostávala kočka první, pes druhý. Později mu vždy dokonce něco nechala.
Nesměl na ni štěkat, ani na ni zírat.
Postupně se sžili a jsou téměř kamarádi.
(Kočka z toho ale měla trauma a po nějakém měsíci se jí objevil nádor, který byl úspěšně operován a teď se zdá být již klidná.).
Rituš
napsal(a):
Dobrý den, máme doma 2 kočky,2 kocoury a dva malé psy. Pořídili jsem si k nim cca 1/2 - 1 1/2 roční fenečku z útulku. Dnes je tu poprvé ale už stihla prohnat všechny naše kočky, s pejskama je zadobře. Prvně kočky ignorovala ale jakmile začaly syčet a utíkat, začala je honit. Náš kocour před ní utekl na BOILER-vůbec nechápeme jak se tam dostal. Další kočka syčí na skříni o zbylých dvou ani nemluvím. Fenka je moc hodná a když se jí chce celkem i poslušná... I když jí říkáme FUJ a už jsem byla nucena ji několikrát plesknout. Stejně je prohání. Prosím o radu ! Předem děkuji za odpověď.
A to vás nenapadlo nic lepšího než si vzít z útulku fenu, jež kočky prohání?!? Vždyť dneska je že tolik depozit, kde vám tohle řeknou... navíc jak dál prohání? Co takhle je oddělit? nebo aspoň dát fence vodítko, aby za kočkou nemohla běžet a vy si jí vždy stačili přivolat, když chce vyrazit... jako sorry, ale dovést domů fenu, jež nemá ráda kočky a nechat jí je na pospas, to je fakt síla... chudáci kočky.
A zná fena vůbec, co povel fuj znamená? A plesknout ji už 1.den v novém domově několikrát? No, to budete mít s fenkou do budoucna vztah jak víno...
Bejina

XXX.XXX.112.69
Rituš
napsal(a):
Tak tady bude všem velkým "kočkomilovníkům" vašich koček akorát líto. Musí to pro ně být stresující, když najednou do domácnosti přibude nějaká fenka, která je ráda prohání a oni se musí schovávat na bojleru a na skříni... toto bych nikdy nedopustila. Pokud bych už měla doma jiná zvířata a brala bych si psa z útulku, určitě bych chtěla znát jeho vztah k dalším zvířatům, aby nedošlo právě k takovému případu, jaký je u vás...
Takže pokud se ptáte na radu, tak buď hodně tvrdá výchova fenky a kdyby to nezabralo, pak ji vrátit do útulku, přece jen ty kočky byly u vás první...
Bejina
napsal(a):
Tak tady bude všem velkým "kočkomilovníkům" vašich koček akorát líto. Musí to pro ně být stresující, když najednou do domácnosti přibude nějaká fenka, která je ráda prohání a oni se musí schovávat na bojleru a na skříni... toto bych nikdy nedopustila. Pokud bych už měla doma jiná zvířata a brala bych si psa z útulku, určitě bych chtěla znát jeho vztah k dalším zvířatům, aby nedošlo právě k takovému případu, jaký je u vás...
Takže pokud se ptáte na radu, tak buď hodně tvrdá výchova fenky a kdyby to nezabralo, pak ji vrátit do útulku, přece jen ty kočky byly u vás první...
Vzhledem k tomu, že mám doma kočky i psy, tak zcela nesouhlasím s tou "tvrdou" výchovou feny. Zvlášť pak u útulkové feny! Kdoví, co má za sebou a tohle ji může akorát zlomit !
Za mě to týden dva zkuste, oddělte ji od koček do jiné místnosti a pomalu s fenou na vodítku je seznamujte. Pokud to asi za dva týdny nepokročí k lepšímu, fenku vraťte. Budete to pro všechny lepší - kočky budou mít svůj klid, fena nebude vystresovaná, že dělá něco špatně a že jste na ni zlá (útulkoví psi tohle vnímají mnohem citlivěji). Navíc i Vy to na kočky i fenu budete přenášet, jak budete ve stresu, aby se něco nestalo.
stovi
napsal(a):
Mám s tím zkušenosti většinou si na sebe zvyknou sami od sebe
Pozor na to, aby se z toho nestal lov psí smečky na kočku. K mé tetě na zahradu si chodilo sousedovic kotě hrát s jejím psem. Byli velcí kamarád, dokud nepřišla návštěva s jiným psem. Pustili se do kotěte oba, tetin pes byl dokonce v útoku aktivnější. Kotě se stihlo schovat ve smrčku, kde ho teta zachránila.
Všichni tady radí jak zvyknout psa na kočku (a naopak) pod dozorem. To je asi samozřejmé, že nejprve je nutné zvyknout zvířata na sebe pod dozorem. Jenže největší úskalí nastává ve chvíli, kdy dozor není po ruce a kočka ještě začne před psem utíkat. To spolehlivě vyprovokuje psa k útoku. Takže se nenechat ukolébat tím, že pes kočku, kterou držíme v náručí, přátelsky olizuje. Je potřeba stále mít psa i kočku pod dozorem až do chvíle, kdy bude stačit zpovzdálí psa pozorovat a naše případné okřiknutí ho i na dálku zastaví. Mnoho psů si na kočku nakonec dřív nebo později zvykne. Tedy někteří ovšem jen na tu "vlastní". Často to ale je běh na dlouhou trať. Zvlášť pokud nejsou spolu od malička (kotě x štěně). A jsou i psi, ve kterých lovecké pudy převažují nad vším a ti si prostě nezvyknou nikdy.
Co píše ladd je pravda. Máme fenu, která, když je s kočkami sama, tak s nimi vychází velmi dobře, dokonce některé na ní i leží. Ale ve chvíli, kdy nějaký jiný pes začne naše kočky prohánět, velmi rychle se k němu přidá a snad by byla schopná tu kočku, se kterou před chvílí ležela, i kousnout.
Mam bigla kteremu je 8 let a donesli jsme si domu kote
Drzeli jsme ho v naruci aby si ho ocichal kocourek
Na nej prskal a pes na nej utocil psa jsme okrikli on kote
Olizl a jsou velci kamaradi nekdy sice psik koxorka otravuje a skadli ale on mu da facku oliznou se a vsechno je ok
Chce to hlavne duslednost trpelivost a cas
nikimisa

XXX.XXX.6.212
Prosim o radu.Mám doma kočku a kocourka.Nově mám pejska z útulku, je hodný, chtěl by se s nimi zkamarádit.Jde za nimi, vrtí ocáskem.Kocour odejde, nebo zasyčí, ale je zvědavý a chodí kolem psa.Problém je s kočkou.Ta je schovaná pod postelí, občas vykoukne, když psa uvidí, opět se schová.Pokud je každý v jiném pokoji, kočka vyleze.Psa máme 5 dnů.Jak dlouho to takto může trvat, zvykne si kočička?
Děkuji za odpovědi.
Náš pes občas kočky prožene, ale ty už mají svoje místa a navíc, jakmile ta svoje místa obsadí (není to nikde ve výšinách), zaujmou pozici strnulé sochy a pes se na ně podívá a odkráčí jinam. Občas po něm sekly tlapkou.
U nás to možná vyřešily samy kočky - prostě si leží na křesle nebo na stole u PC nehnutě a koukají na psa. Kocour měl zpočátku tendence zdrhat, ale už ho to přešlo, případně zaleze pod postel, kam se náš pes nevejde.
Ale samozřejmě pes je vždy odvolán.
joanne.s
napsal(a):
Je to na vás.
Nenechte psa, aby kočky pronásledoval, v sebelepším úmyslu.
Veďte ho k tomu, ať je nechá být, nevšímá si jich.
Ve vaší nepřítomnosti striktně rozdělit psa od koček.
Souhlasím, a ještě doplním takovou tu klasickou radu: kočkám je nutné zajistit místo, kde se bude cítit bezpečně a nebude tam na ni pes moct. Takže ideálně někde ve výšce. Máte zakladatelko doma nějaký vysoký kočičí strom? Ten by pro úkryt v té nejhořejší části mohl stačit. Já mám např. strom vysoký tuším kolem 220 cm.
Děkuji za rady, strom nemám, bydlím v bytě
Kocour si chodí po bytě, nebojí se, jen je ostražitý.Sledují se z dálky, občas přiblíží, pes vrtí ocasem, ale kocour někdy zasyčí, nebo odejde.Kočka se víc bojí, je pod postelí.Ale otrkává se, někdy vyleze, sleduje psa, ale ten, když se přiblíží, uteče.Neví, co od něj zatím čekat.
Strom v bytě je ideální, zvlášť když nemáte jen jedno zvíře. za sebe můžu doporučit i tento obyč: http://odpocivadla-a-skrabadla.heureka.cz/cat-gato-odpocivadlo-jupiter-bezove-hnede-245-285-cm/.
Romča: vybírala jsem tehdy právě podle recenzí že je dobré. V rámci těch vysokých, ale levnějších.
Poměrně stabilní je. Ale není pravda, že stačí dole položit a nahoře zapřít jen o strop. To by kočka po tom nesměla lítat jak turbo-hovado, což dělá. To víte že jsem to nechala přivrtat i ke zdi, ale s tím jsem počítala předem /psali to právě v těch recenzích i spokojení uživatelé/.
líbí se mi, že se v pohodě vleze i do menšího bytu, nezabírá příliš prostoru. Vybrala bych i jiné, které jsou dobré a stabilní, ale pokud chci vysoké, tak jsou výrazně dražší.
Tady jsem našla nějaké recenze, Romčo: http://odpocivadla-a-skrabadla.heureka.cz/cat-gato-odpocivadlo-jupiter-245-285-cm/recenze/.
Nutne potrebuji radu od zkusenych chovatelu.
Prave jsme si privezli britskeho kocourka bez pp (prosim nerozvadet), ktery neni zvykli na psy. Mame dva psy, jednoho doma, druhy na zahrade. Jelikoz uz jsme meli jednoho kocourka, tak oba jsou zvykli na kocky.
Jenze tohle kote je vystrasene, trepe se a utoci...jak ho mame navyknout na psy?
Kotě do přenosky, psy nechat očichat přenosku i s kočkou.
Psi v klidu!
Opakovat.
Psa mít třeba na vodítku, aby náhodou nevyjel a kotě neděsil.
Je to zatím cizí kočka.
My jsme drželi kotě v ruce - na křesle.
Přivedli jsme radostnýho psa, vrtěl ocasem jak větrák
a... přesto, že vypadal nadšeně, vyjel.
Chce to trpělivost, jde to rychleji než s dospělou kočkou,
ale ten čas tomu musíte dát. A předvídavost.
Buďte opatrní i když to bude vypadat už dobře.
Psy udržte v klidu.
rapotacka11
napsal(a):
Kotě do přenosky, psy nechat očichat přenosku i s kočkou.
Psi v klidu!
Opakovat.
Psa mít třeba na vodítku, aby náhodou nevyjel a kotě neděsil.
Je to zatím cizí kočka.
My jsme drželi kotě v ruce - na křesle.
Přivedli jsme radostnýho psa, vrtěl ocasem jak větrák
a... přesto, že vypadal nadšeně, vyjel.
Chce to trpělivost, jde to rychleji než s dospělou kočkou,
ale ten čas tomu musíte dát. A předvídavost.
Buďte opatrní i když to bude vypadat už dobře.
Psy udržte v klidu.
Pokud je to na mne, tak psi zvykli jsou, uz jsme kote meli a to po nich i skakalo, takze jsou otrli a diky tomu, ze nynejsi kote na ne prska, tak si ho ani nevsimaji.
Jde mi o to kote, nikdy nevidelo psa a boji se. Co se tyka prepravky, to vazne pomaha? Moc se mi nelibi, ze uz tak je kote v novem prostredi a jeste by melo byt zavrene v prepravce..
Uživatel s deaktivovaným účtem

"nynejsi kote na ne prska, tak si ho ani nevsimaji"
To NEVŠÍMAJÍ je klíčové a pokud to tak je a i nadále bude, tak by si kotě mělo zvyknout a přepravku bych neřešila. Chce to jenom čas, trpělivost, kotě musí mít k dispozici místa, kde se bude cítit v bezpečí (pod něčím, někde nahoře). A ty se musíš snažit, aby bylo v klidu - mazlením, krmením, hrou (pes furt ignor). Jestli bude dobré si třeba vzít kotě do náruče a jít s ním očichat si pejska, to už je na konkrétním vývoji a to musíš poznat a cítit sama.
Moc dekujeme...doma mame pouze jednoho psa, druhy je na zahrade. Co se tyka kocourka, da se rici, ze pomalinku si zvyka, je mi jasne, ze to jeste potrva, ale uz nastesti po nem nestartuje. Pokud pes lezi a nechodi po mistnosti, tak kocourek uz schazi na zem a prochazi kolem nej, sice velkym obloukem, ale i to je pokrok. Pokud pejsek vstane a chodi, tak kocourek uz je ve strehu a hlida si kam jde. Samozrejme ma svoje mistecko..velke skrabadlo, kde se citi v bezpeci ;-)
Verim, ze z nich jednou budou kamaradi.