Mám sibiřku, šestiletou, na venkově. Běžně je stále venku a loví. V noci spí doma.Přišla večer jako obvykle ucouraná z pole, tak jsem jí jako obvykle utřela ručníkem aby mi všechno nezmazala. Lehla si na pelíšek v ložnici a jak tak si čtu ifaunu, ona chrápe, jako když je někdo hodně nastydlý, to se ještě nikdy nestalo. JAK SE LÉČÍ NASTUZENÍ-RÝMA U KOČEK? Může to být něco jiného? Teplotu nemá. Regina
Kočka za celých pět let nezachrápala. Nic na ní nenašli. Prý je ve výborné kondici, snad prý se ozývá stáří. Děvče je vyhlášený lovec potkanů a křečků a je to na ní vidět. Je to sibiřka s PP vyštěpená jako norská divoká. Taky občas zakašle, ale co dostala mlíčko s medem, kašle víc....když je syn doma, on jí to mlíčko ohřál. Přitom je jediná s volným přístupem do domu. Ale když chce ven, tak ji doma nic neudrží. U nás už od večeta prší, jen co začalo, musela nutně ven, ačkoliv normálně záchodek ovládá. No má vlastní hlavu. Třeba je jí tu zatím příliš teplo. I když tu prospala den a to jí teplo nevadilo. Regina
alenav
napsal(a):
Mléko není nejlepší nápad - zahleňuje a může kočce navíc způsobit i průjem. V každém případě doporučuji vzít kočku k veterináři než bude pozdě.
Byla jsem tam, vše OK. Tedy prý až na to stáří.....Ale to je blbost. Nicméně přišla celá zmoklá, byla standartně osušena, ulehla na pelíšek v ložnici, celá se umyla - další hodina bez spánku, spala a nechrápala, teď se nasnídala - jako celý život granule a mléko naředěné horkou vodou na pitelnou teplotu a čekám, že co nevidět bude chtít jít ven. Ale když pije tak chrčí. Jako kdyby nahodila motor. Vypadá v pohodě až na ty zvuky - to je nové. Co se týče mléka, obávám se, že je to jako s obsahem železa ve špenátu. Po dojení ve chlévě dostaly první mléko kočky, které tam bydlely. Moje kočky dostávají mléko, tvaroh a celé vejce průběžně bez ohledu na věk, pohlaví a počasí. Průjmy netrpí. Ani když se zabíjí, žerou syrové, pak uvařený odpad, pár dní se cpou jako nezavřené. Ale stejně je to divné. Asi ji moc sleduju. Regina
Kočka již nechrápe, ale pokašlává. Vet ji dnes poslouchal a řekl, že je v pořádku. A to kašlání vyhodnotil jako snahu zbavit se spolykaných chlupů. Ale je to vet od dobytka, starý mazák a moje pozorování kočky považuje za dramatizaci. Povídal, ať si najdu jinou zábavu. Jestli jsem prej četla Heriota....prý se tam najdu. No tak snad jo. Žere, loví (3-4 kusy denně), mezitím spí, tak snad je vše OK. Regina
alenav
napsal(a):
Mléko není nejlepší nápad - zahleňuje a může kočce navíc způsobit i průjem. V každém případě doporučuji vzít kočku k veterináři než bude pozdě.
"Dříve" nebyly granule , kočky dostávaly mléko a zbytky od stolu. Že je po mléku průjem, to jsem se až dočetla.
Musela jsem se usmát dotazu , zda kočce neuškodí žemlovka . . .
rapotacka11
napsal(a):
"Dříve" nebyly granule , kočky dostávaly mléko a zbytky od stolu. Že je po mléku průjem, to jsem se až dočetla.
Popravdě, dlouho jsem se tak nenasmála. Základní povinnost celé rodiny je uhlídat si jídlo a zásoby před kočkami, které procházejí zdí. Jedna (opravdu ta nejhloupější) zkoušela pít zedníkovi včera kávu. Ten koukal!
Regina
rapotacka11
napsal(a):
Dříve se kočkám dávalo mlíko, naši taky, a když šli kočky kadit do záhonu, bylo slyšet na dálku bublání. Pak mě v dospělosti (když jsem našla svého prvního kocoura) překvapilo, že kočky dělaj normální šišky Mlíko fakt není pro kočky nic moc.
Takže - moje sibiřka byla nastydlá. Už nechrápe, ale trvalo to snad měsíc. Nijak jí to ale nevadilo, aby chodila domů pozdě po večerce celá zmáčená. U tříměsíčního bych se ptala, jestli je očkováno a nemá-li rýmu. Rýma je podle mých zkušeností pro neočkované kotě problém. Některá zvládnou, jiná ne. Ty co to zvládnou, mají pozastavený růst, hůře žerou a rýma se jim vrací. Také není od věci, že po období mrazů je zase teplo, kočka domácí je venku déle a pak zase doma v teple....zhýčkaná se venku i tak nachladne. Z mých tří venkovních koček má jedna evidentně rýmu a je to ten případ, kdy chovatel Vám tvrdí, že je očkováno, ale očkovací průkaz nemá a také nedá, mladinká dostane rýmu, zvládne ji, peiodicky se rýma vrací a kočka nevyroste podle předpokladu - jedná se o poloviční sibiřku, NEJEN RODEM, ALE I VELIKOSTÍ. Další očkování je už pozdě. NECHCI STRAŠIT., ale to je moje zkušenost. Regina