Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2010 21:03
sysel71

XXX.XXX.84.190

Chtela jsem se zeptat vice zkusenych. Poridila jsem si kotatko, mamka je obycejna vesnicka "mica domaci" a tatinek zrejme nejaky aristokrat :-), ale jaky? Ja odhaduji ragdol nebo birmu,ale nevim. Povahou je to dost aktivni kotatko, drze, niceho se neboji, ale na druhou stranu nezne, drapky pri hre se mnou nepouziva a hrozne mazlive, ma rada kontakt s lidmi, okamzite prede. Na fotce je hned jak se dostala ke me, ted po mesici dost vytahla, je hubena na dlouhych nohach, protahly cumacek ( skoro jako siamka), jasne modre oci. Dekuji

21.11.2010 13:01
alenav

XXX.XXX.133.16

Tatínek může být klidně také obyčejný mourek, ale oba rodiče koťátka musí nést v genech vlohu pro zbarvení s odznaky. Tato vloha se klidně může skrytě přenášet mnoho generací a projeví se teprve tehdy když mají oba rodiče kotěte tutéž vlohu.

21.11.2010 15:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

Kterýkoli kocour z okolí. :-)) Ale koťátko je fakt krásné, určitě se pochlubte novými fotkami, jak prďolka roste. :-) Co se týče rodičů - bohužel pokud to 100% nevíte, ani to nikdy nebudete vědět s jistototu. Můžeme odhadovat, že se někdy zaběhl ragdollák (i když neřekla bych, že jsou tak rozšíření) či siamák.

My máme doma taky takovou záhadu - obyč. kočičku v barvě whiskas tečka. A whiskas barvičku s modrým briťákem předala dál. Vypadá to, že někde v genech bude mít i dle vzhledu něco z whiskas britky. Ale s jistotou to tvrdit nemůžu. Ale co, číča je krásná, milá a zdravá. A to je asi to nejdůležitější. :)

21.11.2010 15:16
alenav

XXX.XXX.133.16

lavacca napsal(a):
Kterýkoli kocour z okolí. :-)) Ale koťátko je fakt krásné, určitě se pochlubte novými fotkami, jak prďolka roste. :-) Co se týče rodičů - bohužel pokud to 100% nevíte, ani to nikdy nebudete vědět s jistototu. Můžeme odhadovat, že se někdy zaběhl ragdollák (i když neřekla bych, že jsou tak rozšíření) či siamák.

My máme doma taky takovou záhadu - obyč. kočičku v barvě whiskas tečka. A whiskas barvičku s modrým briťákem předala dál. Vypadá to, že někde v genech bude mít i dle vzhledu něco z whiskas britky. Ale s jistotou to tvrdit nemůžu. Ale co, číča je krásná, milá a zdravá. A to je asi to nejdůležitější. :)

Zbarvení zvané Whiskas se nazývá stříbřitá s kresbou (mramorovanou nebo tečkovanou) a není rozhodně specialitou britek, v této barvě se chová většina plemen a není neobvyklé ani u domácích koček.

21.11.2010 16:47
lavacca

XXX.XXX.1.3

alenav napsal(a):
Zbarvení zvané Whiskas se nazývá stříbřitá s kresbou (mramorovanou nebo tečkovanou) a není rozhodně specialitou britek, v této barvě se chová většina plemen a není neobvyklé ani u domácích koček.

vím, že je to stříbřitá s kresbou, jen pro většinu lidí je na vysvětlení rychlejší použít whiskas. :) To je klidně možné, že je tam i jiné plemeno právě proto píšu, že 100% rodiče nikdy vědět nebudu. Ale řekla bych, že britské kočičky jsou asi nejrozšířenější a tak je i největší pravděpodobnost, že ten gen od nich může být. Navíc u domácích koček jsem zatím stříbřité zbarvení neviděla. Jednou se nám narodil stříbřitý kocourek, ale jak rostl, tak z něj nakonec byl úplně obyčejný mourek. :-| Holt genetika je sranda věc. :-)

Jinak - máte pěkné webovky. :-)

PS: Nevíte o někom, kdo chová modré mramorované briťulky? Myslím tím kombinaci modrých chlupů s krémovým mramorováním. :-) A ještě něco - někdo píše,, že má modré mramorované kočeny a jsou to opravdu modré kočičky s tmavším modrým mramorováním. Ale v knížce o britských kočenách bylo, že modrá mramorovaná je právě modrá s krémovou. Tak kdo má pravdu?

21.11.2010 17:06
alenav

XXX.XXX.133.16

Modré mramorované kotě se může narodit i v mojí CHS, ale zatím se mi nepovedlo. Je to vzácné zbarvení, rodí se jich v ČR jen několik za rok. Momentálně mám poprvé kresbová koťátka a mezi nimi mám modrého tečkovaného kocourka (viz foto). Mramorované kresba snad bude příště až se mému kocourovi podaří nakrýt některou z mých dalších koček. Klasická genetická modrá kresba je vždy na krémovém podkladu, kresba je vidět hlavně v obličeji, bříško a bradičku má takové kotě téměř bílé. Když se ale narodí modré kotě tak často mívá takzvaný ghostmarking - tohle je právě ta tmavší modrá kresba na světlejším podkladu - taková kresba se obvykle projeví pouze na těle kočky, nemá tedy kresbu na hlavě ani na bříše. V dospělosti taková kresba zpravidla vymizí.

21.11.2010 17:15
alenav

XXX.XXX.133.16

Pro srovnání přidávám foto modrého kocourka s ghostmarkingem.

21.11.2010 17:18
lavacca

XXX.XXX.1.3

my jsme právě letos měli poprvé briťátka a měli jsme všechny modrásky s tím, že 2 koťátka měla vidět tečky a 5 jich mělo mramorování. Přičemž mramorování má vidět i v dospělosti jejich modrá mamina(tatínek je lila).

21.11.2010 17:25
alenav

XXX.XXX.133.16

Tohle určitě není genetická kresba, je to ghostmarking, který sice může přetrvat i do dospělosti, ale na výstavě se považuje za chybu.

21.11.2010 17:27
alenav

XXX.XXX.133.16

Kresbové kotě se nikdy nemůže narodit po jednobarevných rodičích, aby se takové kotě narodilo tak musí alespoň jeden z rodičů být ve varietě s kresbou.

21.11.2010 18:14
juhaj

XXX.XXX.201.94

sysel71 napsal(a):
Chtela jsem se zeptat vice zkusenych. Poridila jsem si kotatko, mamka je obycejna vesnicka "mica domaci" a tatinek zrejme nejaky aristokrat :-), ale jaky? Ja odhaduji ragdol nebo birmu,ale nevim. Povahou je to dost aktivni kotatko, drze, niceho se neboji, ale na druhou stranu nezne, drapky pri hre se mnou nepouziva a hrozne mazlive, ma rada kontakt s lidmi, okamzite prede. Na fotce je hned jak se dostala ke me, ted po mesici dost vytahla, je hubena na dlouhych nohach, protahly cumacek ( skoro jako siamka), jasne modre oci. Dekuji

Zdravím, předně musím napsat, že je to opravdu krásné koťátko.Taky se přidávám k těm, že tatík může být kdokoli, mám s tím jednu zkušenost.Babička mojí kamarádky měla jako mladá paní(myslím, že to byl svatební dar) siamku bílé barvy, ještě starého typu.Měla jí na vesnici na volno, takže kočka měla koťata po místních kocourech.V jejích vrzích převládali koťata jí podobná.Paní si vždy nechávala kočičku, tedy, aby jí to vycházelo, že má vždy tak dvě až tři doma.To se skutečně táhlo dlouhá léta, moje kamarádka, v té době již paní stará 28 let, mi vyprávěla, že jejich kočky, ačkoli již obě barvy obyčejných venkovských Micek, mají v každém vrhu alespoň jedno kotě po oné dávné zakladatelce rodu.Jako důkaz, když jsem scháněla kotě, mi přinesla tříměsíčního kocourka, mléčně bílého, se šedivými tlapkami, pruhem na hřbetě, kresbou v obličeji a špičkou ocásku, šedivá byla ještě černě žíhaná.A měl modré oči.Povahou byl jak pes, šel by se mnou kamkoli.Byl tak pěkný, že ho ode mě chtěli lidé i koupit.Už je to dávno, kocourek už není mezi živými, já žiji na druhém konci republiky a máme kočky venkovské-domácí.Přesto se mi z černobílé kočičky narodil krásný modrý kocourek.Takže, ony ty vlohy se opravdu přenáší z generace na generaci.Hlavně ať vám kočička dělá jen radost.Posílám fotku obyčejného venkovského Macka, našeho osmiměsíčního darebáka.:-)Jarka

21.11.2010 18:26
lavacca

XXX.XXX.1.3

a s maminkou koťat jsme si přivezli kočičku modrou s mramorováním. Její maminka je modrá a tatínek je stříbřitý mramor.

21.11.2010 22:11
sysel71

XXX.XXX.84.190

Moc dekuju tem, co mi tu moji smesku pochvalili :-) V podstate to ani pro me neni dulezite,kdo je tatinek, jen jsme s ostatnima kockomilama polemizovali. Puvodne jsem vubec neplanovala, ze bych zrovna takovouhle kocku chtela. Mela jsem v planu dve britandy, jako byla kocicka,co jsem bohuzel musela v kvetnu nechat uspat, ale kdyz jsem ji nasla na netu, proste me uhranula a jela jsem si pro ni 250 km. Poridila jsem ji jeste kamaradku- britku, dost ji davala ze zacatku zabrat, ale britule si dost rychle zvykla a ted mi delaji z bytu kulnicku na drivi spolecne :-) Novych fotecek moc nemam, odjel mi fotograf, a moje vytvory za moc nestoji, ale jednu kdyz holky odpocivali se mi podarilo ulovit :-)

30.1.2011 20:33
macawy

XXX.XXX.27.31

pro sysel71:
teda vaše kočičky jsou nádherné... jsem pyšná že malá britka Ginny je z našeho rodu 08#. Upřímně píši, že vaše druhá kočička je naprosto úžasná a oba vám jí s manželem tiše (spíše nahlas) závidíme :-)

Poravujte Ginny od mamky s tatkou :-) smajlík

30.1.2011 22:32
sysel71

XXX.XXX.28.12

Ginny zdravi rodice, teda myslim, ted zrovna resi neco v kvetinaci:-). Oboum holkam se kyvou zoubly, tak ze okusuji co se da. Kazda je taaak jina, britanda si zachovava kocici odtazite dekorum a druha, dabel na perkach, se pri lidskem doteku meni v predouciho mazla. Ale obe jsou uz nerozlucne kamosky, kde je jedna, musi byt i druha a obe mi kazdy den pripravuji male darecky v podobe shozene vazy, strzenych zavesu, vytahanych veci z kose, nebo aspon houbicky na nadobi v predsini:-)). Kockam zdar

3.5.2011 12:33
sysel71

XXX.XXX.85.100

Tak Sisi uz je 9 mesicu( teda priblizne, presne datum narozeni neznam), dost vytahla a na ragdool ani na birmu nevypada, nejvice mi pripomina siamku, teda ten starsi typ. Stihla, skoro zadna podsada, hlasita, kontaktni, na zavolani prijde, skoro jak pejsek :) Co myslite vy?

4.5.2011 14:00
lavacca

XXX.XXX.174.157

sysel71 napsal(a):
Tak Sisi uz je 9 mesicu( teda priblizne, presne datum narozeni neznam), dost vytahla a na ragdool ani na birmu nevypada, nejvice mi pripomina siamku, teda ten starsi typ. Stihla, skoro zadna podsada, hlasita, kontaktni, na zavolani prijde, skoro jak pejsek :) Co myslite vy?

Roste opravdu do krásy. :-)

9.5.2011 14:15
ivinkad

XXX.XXX.51.27

sysel71 napsal(a):

Je krásná. Také máme již přes 5 let podobnou. Matka normální vesnická, otec neznámý. Hodně lidí se ptá, zda je papírová a chtějí koťata :-)).

10.8.2011 14:42
jajinka p

XXX.XXX.246.122

Taky máme dilema, takže můžete taky zkusit hádat - už jí jsou dva roky, matka - vesnický krátkosrstý mourek, otec neznámý....

10.8.2011 15:17
lavacca

XXX.XXX.1.3

jajinka p napsal(a):
Taky máme dilema, takže můžete taky zkusit hádat - už jí jsou dva roky, matka - vesnický krátkosrstý mourek, otec neznámý....

Krasavice...ale těžko říct, co v ní může být..smajlík možná dlouhosrstá britka, peršanka? Prostě něco modrého dlouhosrstého. :)

10.8.2011 17:50
alenav

XXX.XXX.28.143

V modré barvě se chovají prakticky všechna plemena.

11.8.2011 13:29
balisek

XXX.XXX.165.178

Máte pravdu - z dvou "mourků" s vlohou může vzniknout colorpoint. Gen pro akromelanické zbarvení (malé "c") je recesivní , gen pro plnou barvu (velké "C") dominantní - tj. recesivní gen "překryje". Kočka tedy může mít plnou barvu a přitom v sobě nést vlohu pro zesvětlení (Cc). Poku potká stejného partnera (Cc), narodí se 3 typy koťat :
CC - plnobarevná koťata bez vlohy
Cc - plnobarevná koťata dále nesoucí colorpoint vlohu
cc - colorpoint koťata

Takže maminka je jasná - kočka s colorpoint vlohou. Tatínek - colorpoint kocour nebo zvíře s vlohou pro zesvětlení.

Takže pojďme dál. Jelikož je kotě s bílou skrvrnitostí (konkrétně typu bicolor 02, potažmo snowshoe 05), minimálně jeden z rodičů musel být flekatý. Alela pro bílou skvrnitos nese označení velké "S" a je dominantní. Kočka s bílými skvrnami tedy může mít kombinaci genu SS (skvrnitost bez vlohy pro plnou barvu) nebo Ss (skvrnitost s vlohou pro plnou barvu.

Aby vzniklo kotě v barvě, jakou má to Vaše, může rodičovský pár vypadat takto:
matka se skvrnami s vlohou pro plnou barvu nebo bez ní + vloha pro colorpoint (SsCc nebo SSCc))
1. kocour s bílými skvrnami s colorpoint vlohou (SSCc nebo SsCc)
2. kocour bez bílých skvrn s vlohou pro colorpont (ssCc)
3. colorpoint kocour se svrnami (Sscc nebo SScc )
4. colorpoint kocour bez skvrn (sscc)

Pokud měla maminka bílé vleky neměla (ssCc), tak je musel mít za všech okolností tatínek, tj. byl to:
1. kocour s bílými skvrnami s colorpoint vlohou (SSCc nebo SsCc)
2.. colorpoint kocour se svrnami (Sscc nebo SScc )

Jestli tedy víte, jak vypadala máma a sourozenci, můžeme se barvy tátu dopátrat celkem přesně:-) S plemenem to už bude horší. Může to být kdokoliv - colorpointi se vyskytují u velkého množství plemen (namátkou siamka, ragdoll, birma, peršanka, britka, barma, snowshoe, thajská kočka atd.), u jejich kříženců a také u obyčejných "micin" (je to jen lidská domněnka, že každá colorpoint kočka je čistokrevná:-).

Jestli bych však s klidným svědomím něco vyloučila, tak je to právě siamka, která je s akromelanickým zesvětlením spojována nejčastěji. Vaše kočička z ní nemá v sobě nic, spíše se podobá plemenům s mohutnějším tělesným rámcem jako je birma či ragdoll. V každém případě je však nádherná - někdy se přírodě i bez zásahu chovatele povede úžasný kousek! :-)

11.8.2011 22:49
sysel71

XXX.XXX.133.114

Dekuji, za vycerpavajici odpoved, sice se v genetice tak nevyznam, ale je to vcelku srozumitelne napsane:-). Na siamku jsem adhadovala nejen podle jejiho stihleho tela, ale i podle povahy, ukecana, hodne vnimava, a hlavne na me skoro zavysla, skoro "psi" povaha, staci zavolat a je u me:-). Jeste fotecka s mamcou a sorozencema

16.8.2011 10:48
balisek

XXX.XXX.165.178

Takže maminka je jasná - černá želvovinová s bílou skvrnitostí a kresbou (tigr) + vloha pro plnou barvu bez kresby + vloha pro colorpoint. Koťátka jsou černí colorpointi bez kresby s bílou skvrnitostí a černý tigr.

Teď výčet šesti možných tatínků:
1. colorpoint bez bílých skvrn
2. colorpoint s bílými skvrnami
3.-4. černý s bílými skvrnami nebo bez nich
5.-6. tigr s bílými skvrnami nebo bez nich

Pokud byl tatínek s kresbou, musel nést vlohu pro plnou barvu bez kresby (colorpointí koťata kresbu nemají).
Pokud nebyl tatínek colorpoint, musel nést vlohu pro zesvětlení .

Vzhledem k počtu pointových koťat ve vrhu bych to ale nejspíš viděla tak, že kočka se někde "zkamarádila" s colorpointem:-)

16.8.2011 11:32
balisek

XXX.XXX.165.178

ivinkad napsal(a):
Je krásná. Také máme již přes 5 let podobnou. Matka normální vesnická, otec neznámý. Hodně lidí se ptá, zda je papírová a chtějí koťata :-)).

Tady je to podobná "skládačka", jak jsem vysvětlovala u colorpointů:

Pokud je máma černý mour bez bílých odznaků a narodilo se jí modré dlouhosrsté jednobarevné koťe, musela nést vlohu pro barvu bez kresby (Aa), vlohu pro tzv. ředění (Dd) a vlohu pro dlouhou srst (Ll).

Její genetický kód vypadá následovně: DdAassLl
Dd (černá v vlohou pro ředění) Aa (kresba s vlohou bez kresby) ss (homozygot bez skvrn a bez vlohy) Ll (krátkosrstá s vlohou pro dlouhou srst)

Pro tatínka je zas několik možností:
1. barva - 1a) plná barva s vlhou pro ředění, 1b) ředěná
2. kresba - 2a) bez kresby, 2b) s kresbou a vlohou pro barvu bez kresby
3. bílá skvrnitost - 3a) bez svrn, 3b) se skvnami s vlohou pro barvu bez skvrn
4. délka srsti - 4a) dlouhá, 4b) krátká s vlohou pro ředění

Všechno můžete zkombinovat se vším, tj. možností, jak vypadal táta, je dohromady (jestli dobře počítám) 16. A abych Vám to ještě trochu zkomplikovala, korour nemusel být pouze modrý nebo černý - ale také čokoládový nebo lila:-) Pokud byste věděl, jak vypadali sourozenci, mohli bychom to trochu zúžit a některé možnosti vyloučit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík