Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a poradit. Mám rok a měsíc kocourka a chtěli by jsme mu pořídit kamarádku. Dostala jsem nabídku krásného koťátka z depozita. Je to kočička má 7 týdnů, je naleza venku pod mostem se svými sourozenci a maminkou. Koťátko které chci má rýmu a má to trochu v očíčku, které mazají framikoinem prý antibiotika jsou zbytečná. Její bráška má očíčka zalepená úplně. Veterinář jí prý prohlédl odčervil a svrab nemá. Bylo mi řečeno že kočičky neočkují že je to zbytečné a že by se nedoplatitli. Vůbec nevím jestli si koťátko mám brát když nemá za sebou žádné testy ani krevní. Docela se bojím a hlavně sem zaslechla že to není dobré že kdyby kotě něco mělo můj kocourek může od ní cokoliv chytit. Tak si říkám co teď? Vzít si kotě až bude mit vyléčenou rýmu a hned mu udělat krevní testy a zatím ho nedávat k našemu kocourkovi dokud nebudu vědět jaké jsou výsledky, jestli je zdravé? Nebo moc přeháním? Nevím...
Posílám i fotečku kočičky z depozita.
Nevím, odkud máte vašeho kocourka - z chovatelské stanice? Pak by měl testy na FeLV a FIV mít, v jiném případě těžko. Nebo jste mu je nechala dělat sama? Tyhle nemoci mají dlouhou inkubační dobu, až tři roky. Pokud váš kocourek nemá testy na FeLV a FIV negativní, může teoreticky zrovna tak on nakazit novou kočičku.
Kotě je velice pěkně zbarvené a bude z něj krásná kočka. Nevím, o jaké depozitum jde, ale asi mají hodně koček a málo peněz, takže testy si budete muset zaplatit sama a nejspíš i to očkování, které u malých koťat rozhodně zbytečné není. Očkuje se ale až od osmi týdnů, takže kočička zmeškáno určitě nemá. Při očkování by neměla mít ani rýmu, měla by být úplně zdravá.
Pokud se vám kotě líbí a máte možnost ho doma ze začátku oddělit od vašeho kocoura, neměl by to být tak velký problém. Pokud má kočička rýmu, bude třeba ji nejdřív vyléčit. Většinou se dávají antibiotika, nejčastěji synulox. Pokud je zánět i v oku, pokračovat v mazání opthalmo-framykoinem. Pokud jde o testy, smysl mají jen testy na FeLV a FIV, ne na FIP. Veterináři tenhle test často dělají také, je to ale úplně zbytečné a výsledek neřekne nic, jsou to zbytečně vyhozené peníze. Pokud budou testy negativní a kočička nebude mít rýmu, můžete ji dát dohromady s kocourem a naočkovat ji.
Možná se vám to zdá složité, ale prakticky stejné riziko byste podstupovala i v případě, že byste si koupila některé z koťat, která jsou nabízena v inzerci. Testy mají většinou jen koťata s PP z chovatelských stanic, a to ještě zdaleka ne vždy.
Náš kocourek je z vesnice brali jsme si ho ve třech měsících a nikdo ho netestoval. Hlavně mi nikdy nikdo neřekl že se kočičky takhle testujou a že je to třeba. Ani veterinářka mi to nikdy neřekla, jen ho prohlídla dala mu na odčervení a pak ho očkovala. Řekla že je zdravý a víc jsme to neřešili. Tak teď nevím jesti mám vzít našeho kocourka taky na testování??? V životě jsem o tom neslyšela a nikdy mi to žádný veterinář neřekl... Myslím že to málo lidí i ví. Z depozita odkud si chceme vzít koťátko kočičku tak že prý to taky nedělaj že je to drahé a že jim to prý příde zbytečné když kotě podle veterináře je zdravé vitální a v pohodě tak nevím jestli to vůbec řešit a nenechat jí jen vyléčit rýmu pak na očkovat a toť vše..????
Záleží na vás. Jak už jsem psala, existuje i určité riziko, že by mohl v budoucnu kocourek nakazit kočičku. Testy jsou opravdu dost drahé, pro depozitum určitě. Pokud byste nechala nabrat krev u veterináře a poslala ji do laboratoře, vyjde to asi na 500 Kč, někteří veterináři jsou o dost dražší. Riziko by bylo přibližně stejné, i kdybyste si vybrala nějaké "zaručeně zdravé, čisté, přímo od matky odebrané" kotě z inzerátu...
Veterinářka nejsem. Pár let depozituji a umísťuji koťata, ale rozhodně ne ve velkém.
Quadricat určitě stačí . Naopak - obsahuje i vzteklinu, proti které já kočky nikdy neočkuji. Nevyskytla se v ČR od roku 2002 a přenáší se pouze pokousáním nemocným zvířetem. Existuje určité riziko, že se v místě vpichu objeví zhoubný nádor, tzv. postvakcinační sarkom. Po očkování proti vzteklině se dělá nejčastěji. Váš kocour chodí ven?
Já si nemyslím, že je třeba testovat vašeho kocourka, když už je mu přes rok a je zdravý. Jen jsem napsala, že teoreticky existuje možnost, že u něj nemoc ještě nepropukla. Jestli chcete mít co největší jistotu, tak nechte otestovat kočičku, ale jen na FeLV a FIV, ne na FIP. Upozorněte na to veterináře. Testy se opravdu běžně nedělají, je to nadstandard.
Mám zkušenost, že mezi veterináři jsou velké rozdíly a ne vždy je to, co řekne leckterý veterinář, to pravé ořechové.
Proti vzteklině už bytového kocoura nenechávejte očkovat. Požádejte veterináře o vakcínu, která neobsahuje vzteklinu.
Pokud bude kočička mít negativní testy na FeLV a FIV, sotva může očkovaného kocoura nějak ohrozit. Problematika třetí nemoci (FIP) je velice složitá, neexistuje spolehlivý test, těžko se spolehlivě stanoví diagnóza u nemocné kočky a ani veterináři nemají jasno, jak je to s nakažlivostí, takže FIP neřešte, nemá to smysl.
Nádor po očkování se naopak neobjeví hned. Někdy se hned po očkování objeví boulička, která se za několik týdnů vstřebá. Nádor se při posvakcinačním sarkomu objeví v místě vpichu, ale až za několik měsíců nebo i let. Já si ale myslím že se tohle riziko trochu zveličuje. Chovám britské kočky už 20 let, všechny moje kočky jsou každoročné očkované na vzteklinu i na FeLV a nikdy jsem se s tímto problémem nesetkala ani ve svém chovu ani mezi mými odchovy nebo u mých přátel z řad chovatelů.
Já mám naopak pocit, že se o tomhle riziku informuje naprosto nedostatečně. Veterináři vesele píchají do bytových koček zbytečnou vzteklinu (pokud kočka nechodí na výstavy nebo nejezdí do zahraničí, nemá tohle očkování žádný smysl) a ještě jsem neslyšela o tom, že by některý z nich upozornil majitele kočky, že může (výjimečně) sarkom vzniknout a tudíž je třeba místo vpichu sledovat. Dokud neonemocněla dvouletá Amálka, která je z mého depozita, neměla jsem ani tušení, co to postvakcinační sarkom je. Před dvěma dny umřel kamarádce kocourek. Měl za sebou několik operací, chemoterapii a žil (od stanovení diagnózy) rok a půl. Za posledních pár let jsem se setkala se sarkomem u koček mých známých ještě čtyřikrát. A nedávno jsem si na kočkách-online přečetla příspěvek paní, které onemocněly touhle smrtelnou nemocí tři kočky z dvanácti. Kde se to zveličuje? Píše se o tom jen v diskuzích na "kočkařských" webech, jinde se o tom nedozvíte. A kolik majitelů koček tyhle diskuze čte?
Sestra takhle přišla o kocourka a veterinář jí dokonce řekl, že očkování proti vzteklině je v jejich rajonu zbytečné. Já mám kočky na vesnici, očkované byly jen poprvéa je jim 11 let, veterináře jsme nikdy nepotřebovali. Na jaře jsme dostali kotě z popelnice, nikdy mne nenapadlo nechat jim udělat testy. Nakonec jsou venkovno - domácí, takže by to bylo i zbytečné, ale i domácí kočka se může nakazit čímkoli, můžete to přinést domů na botě.....
Dobrý den,
ráda bych vám odpověděla na váš dotaz, ale také napsat názor na některé odpovědi lidí, kteří vám odpovídali. Chovám kočky několik let, jde o výstavní kočky, ale také se zajímám o útulkové kočky a pomáhám jim hledat domovy. Také přispívám do časopisu, nebudu jmenovat, ale mám toho mnoho prostudovaného, ale také mnoho zprostředkovaného...
Pokud se vám kočička líbí, neváhejte, ale... 1) vyměňte veterinářku pokud vás doposud neinformovala o očkováních a důležitých testech. Musíte si najít veterináře, který má sám kočky anebo se na ně specializuje. Pokud jste na vesnici je jasné, že veterinář kočky spíše utracuje než zachraňuje, lidé na vesnicích kočky vnímají hold jiínak. Také vy si můžete o testech a nemocech na internetu nastudovat až až...2) nakrkla mě rádoby majitelka depozita... jsem v kontaktu s útulkem, který zaštituje veterinář a ten rozhodne nemá názor, neočkovat je to zbytečné a dávat nějaký framikoin. Každý zánět oka něco způsobuje, každý je jiný. Na některé zaberou obyčejné kapky oční slzy Oftal, na jiné je zapotřebí Garasone, hlavně pokud má kočka již zelený výtok, tedy hnisavý na jiný zánět pomáhá Gentamicin. Také se stotožňuji s názorem, že depozitum, které nemá vyřešené financování se podobá spíš hledění na utrpení a bezprizorní zvířata. Jak může depozitum očekávat dobré jméno, když má kočky se záněty očí a kdoví co ještě. Žádné očkování ani test není zbytečný. Svrab a červy to je jen základ, co kotě nesmí mít.... víte, že infikované kočky si nemoc přenášejí?Takové depozitum by od vás nemělo chtítí ani peníze, pokud zvířeti dávájí pouze stravu.(další důležitá věc! žádné tesco granule lidl a whiskas apod, mají sice hezké reklamy ale zložení na obale vypovídá o něčem jiném, kupujte pořádné granule, Pro plan, royal canin atd... informujte se ve zverimexu, tam vám poradí
3) nové kotě bych nechala pořádně prohlédnout veterinářu-pořádnému!!! a vytvořila mu karanténu, vyléčila bych oči, léčba trvá někdy i 14 dní a i když zvíře vypadá již v pořádku léčba se musí dokončit až do samého konce, dle rad veterináře. Dejte si kočku naočkovat a než si zvíře z útulku vezmete udělejte si test na FIP ku to je věc, kterou si zvířata mohou předat slinami a jde o selhání imunity. FIP má původce v koronavirech i genetické dispozici, šance onemocnění se zvyšuje také stresem, strádáním a změnami. Doporučila bych pak udělat ještě test na FELv, dočtete se na netu.
Pokud má paní, která píše že očkovala jednou a nikdy neměla problémy pocit, že je frajerka, měla by spíš děkovat bohu, že její kočky ještě žijí. U koček je zánět očí běžná věc a pokud jej nespatřila paní za 11 let ani jednou, zřejmě má v nepořádku oči ona.
Co se týče vztekliny, ta se na území ČR neobjevila snad 10 let a zvíře vzteklinu mít naočkovanou opravdu nemusí. Očkovala vbych ale pokud se pohybuje volně a nutné je očkování při cestě do zahraničí.
Držím vám pěsti, hodně štěstí!!!
Chtěla bych se zeptat pisatelky předchozího příspěvku, co zadavatelka zjistí testem na FIPku. Zjistí, jestli její kočka onemocní touto smrtelnou nemocí? Nebo zjistí pouze to, jestli se už setkala s koronavirem, s nímž se podle vyjádření vedoucí diagnostické laboratoře Sevaron setká až 80 % venkovních koček, ale jen malé procento z nich někdy v životě onemocní? A co zadavatelce radíte, pokud bude kotě patřit mezi těch 80 % pozitivních koček? Ponechání v útulku nebo snad rovnou utracení?
Na problém s FIP-kou je potřeba dívat se komplexne, nikoliv jako na nakažení koronaviry. Pobývá li kočka ve vnějším prostředí je větší šance, že bude pozitivní na koronaviry, ale nemusí to znamenat nákazu přímo FIP-kou. Příznaky, kdy je kočka již ve fázi, kdy je nakažená přímo FIP-kou lze odhalit. Veterinář musí kočku pečlivě vyšetřit, od změření teploty, přes prohmat vnitřností, ale také dostupnými metodami. Jistě víte, že FIP má v pokročilém stadiu určité známky, které nelze přehlédnout.Zajisté víte, že Fip.ka se může rpozjet až do plícní formy, kdy přetrvávají horečky, nechutenství, dušení, před tím ještě zvětšení objemu břicha atd..... Dnes již existují možnosti, jak i pozitivní výsledek zmírnit anebo zlepšit účinným podáváním přípravků na zvýšení imunity u zvířete.
Rozhodně je potřebné celou situaci i stav konkrétního pacienta konzultovat s veterinářem anebo odorníky v laboratořích, u Sevaronu paní Gambová anebo Kellnerová. Rozhodně ale nedoporučuji tvářit se v případě pozitivího testu, že se nic neděje. Paní zadavatelce vůbec neradím, aby zvíře nechtěla, utratila atp... řešení existuje vždy a za jakýchkoliv okolností. Přesto trvám na svém názoru, že paní zadavatelka by si měla kotě nechat pořádně vyšetřit a natestovat, čím více vyšetření kotě absolvuje, lze si udělat jasnou představu i o tom, zda zvíře netrpí vážným oněmocněním.
Paní Jansová veřím, že vy ve svém útulku o svá zvířata pečujete se vší láskou a víte o čem píšete.
Já jsem ale nepsala o nemocné kočce nebo o zvířeti, které má nějaké příznaky tohoto onemocnění. Ptala jsem se, jak jste myslela svou radu, že by se kočky bez jakýchkoliv příznaků nemoci měly preventivně testovat na FIP (ve skutečnosti na přítomnost koronavirů). A jak by se podle vašeho názoru mělo postupovat při pozitivním testu na koronaviry, pokud zvíře nejeví žádné známky nemoci? S paní Kellnerovou se občas radím, ale ještě nikdy jsem od ní neslyšela radu, že by se měla kočka, která nevykazuje žádné známky nemoci, před osvojením testovat na přítomnost koronavirů (pokud si ji neberu do uzavřeného chovu, kde mám samá negativní zvířata). Pořád tady totiž leží otázka, jak postupovat v případě pozitivního testu.
Píšu o tom z toho důvodu, že jsem nedávno četla o případu, kdy veterinář doporučil manželům, aby vyhodili v lednu ven zachráněného kocoura, který vypadal naprosto zdravě a měl pozitivní test na FIP (ve skutečnosti na přítomnost koronavirů). Což oni s těžkým srdcem udělali. Pokud budeme před osvojením testovat každou kočku na přítomnost koronavirů, co uděláme s těmi 80 % pozitivních koček, z nichž 78 % nikdy FIPkou neonemocní?
Abych se vrátila k počátku diskuze. Paní si chtěla pořídit zvíře evidentně nemocné z depozita, kde neočkují, teče mu z očí a má rýmu atd...Depozitum nezatracuji, ale neztotožňuji se s ním. Paní jsem poradila provést testy i na FIP. S paní Kellnerovou jsem také v kontaktu a jak píšete, kdybychom znali odpověď, nemuseli bychom se zde o tom dohadovat. Já jsem zastáncem obzvláště pak u zvířete, kdy neznáme jeho rodiče testovat, (jak jsem zmiňovala genetiku) a také paní píše, že má doma zvíře, které téměř nepouští ven...jde tedy o uzavřený chov, i když obyčejné kočičky. Paní zajisté nechce své zvíře ohrozit přenosem nemoci.
Moje rada byla udělat testy a vyléčit ho v karanténě a provést důkladná vyšetření. Odpověď na vaši otázku vám nedám, jelikož i samotná otázka, co testovat a očkovat si musí každý zodpovědět sám a i mezi chovateli se názory liší. Každopádně ve spolupráci s paní Kellnerovou lze udělat taková opatření, že i když je nález na koronavirus pozitivní lze jej zlikvidovat anebo zmírnit. Mám také příklad ze svého okolí, kdy pozitivní nález na koronaviry byl zcela zničen. Pokud se chce kdokoliv dovědět víc, musí kontaktovat odborníky. Já radím za sebe, moje zvířata testuji na vše, možná i zbytečně, ale vím, jak jsem na tom a také nejdůležitější je zvířatům dávat kvalitní výživu, podporovat jejich imunitu a také jim zabezpečit dostatek klidu, ale i podnětů ke hře, aby byli spokojené. Rozvoj koronavirů ve Fipku totiž pravděpodobně spočívá i v těchto zdánlivých detailech.
:)))
Snad jsme paní zadavatelku nevyplašily, já ji totiž to kotě moc přeju a jak jsem již psala, situace je řešitelná.
Smysl to má, protože pokud je pozitivní má koronaviry a zřejmě má i zhoršenou imunitu, je potřeba začít s tím něco dělat a testovat opět třeba za nějaký čas. Je jasné, že původní zvíře by mělo prodělat léčbu na zvýšení immunity také a druhý test by měl být udělán opět. proč až druhé testování? protože zvyšování imunity prospěje tak či onak oběma a i v době seznamování by měl být přípravek používán. Stresem imunita klesá, to jistě víte. V tom meziobdobí by paní majitelka měla sledovat kotě a pokud se u měj i neprojeví jiné skutní potíže, může začít kočky seznamovat.
Mám pocit, že do mě vrtáte v detailech, každý pořádný vet anebo dámy ze Sevaronu paní poskytnou podstatné info. Někdo tyto věci řeší, jiný ne. Naše názory se mohou lišit, o tom je diskuze, viďte.