Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2012 22:21
vasilek

XXX.XXX.173.6

Dobrý večer,

mám dotaz ohledně granulí. Mám kocourka ragdoll 9 měsíců a má 6,3kg. Zdá se mi to celkem dost, a proto bych chtěla snížit váhu, ale kocourek je kastrovaný a řekla bych i méně aktivní. Slyším chválu na granule Brit Care Castrate, ale zase nikde nenacházím info o tom, jestli obsahuje méně tuku jako je tomu třeba u Royal Canin Sterilised.

Kocourek má k dizpozici vodu a granule neustále, maso ráno a večer 200g a podle jeho chuti sýr, jogurt(někdy 2x do týdne nekdy 14 dní nechce)

Poraďte prosím podle zkušeností.

Děkuji moc.

10.6.2012 19:42
denisa

XXX.XXX.156.31

A proč jste dávali kocourka tak brzy kastrovat? Ragdollové dospívají pozdě, a dle mého názoru je čas nechat kastrovat nejdříve okolo 1 roku.

11.6.2012 22:33
vasilek

XXX.XXX.173.6

Vím, že dospívají později a snažili jsme se to vydržet, ale kocourek začal značkovat. Teda snažili jsme se to vydržet 2 měsíce a prostě už to nešlo. Rodiče dali ultimátum vykastrovat nebo z domu. Kastrace pomohla, kocourkovi jsme předtím dělali rozbory moči atd. ale žádné zdravotní potíže neměl.

18.6.2012 12:43
kockomyska

XXX.XXX.5.32

mně kočky zhubly když jsem přestala krmit granule. dávám maso 2 x denně, od oka cca 100 g pokaždé (kočky jsou kolem 4 kg, žádné plemeno), snažím se to střídat, a většinou nekrmím moc tučné...jen občas mleté, to bývá tučnější. jinak srdce, žaludky, namleté krky, prsa, většinou drůbeží, občas hovězí, nebo co se namane. každopádně moje kočky jsou venkovní a dost aktivní. určitě ale jestli chcete aby kocour zhubnul, tak mu nenechávejte jídlo neustále k dispozici...a granule jako takové jsou dost ožehavé téma - kočka je 100% masožravec, takže dnes bývá příčinou obezity právě komerční krmivo, které často obsahuje jako zdroj energie příliš rostlinných složek. ty kočka potřebuje jen jako balastní látky.

19.6.2012 08:17
vasilek

XXX.XXX.173.6

Děkuji za odpověd:) Kocour samozřejmě maso dostává každý den:) Jen mě zaráží, že dáváte vnitřnosti? Mě bylo řečeno, že vnitřnosti nekrmit. A dáváte maso syrové?:))

20.6.2012 00:22
lavacca

XXX.XXX.1.3

vasilek napsal(a):
Děkuji za odpověd:) Kocour samozřejmě maso dostává každý den:) Jen mě zaráží, že dáváte vnitřnosti? Mě bylo řečeno, že vnitřnosti nekrmit. A dáváte maso syrové?:))

My dáváme syrové přemražené maso cca těch 100 g denně na kočku (cca ty 4 kg, kocour dostává masa víc) + mají granule. Nicméně stejně jim moc nedají, spíš chodí loudit, zda by nebyl další kousek masa. Aspoň bytovky, venkovní si loví myšky, atd. Vnitřnosti nevadí, naopak obsahují další vitamíny, jen se jimi nedá krmit každý den. Doporučuje se tak 1-2x do týdne.

Já jsem zastáncem příloh k masu - vařená zelenina, občas ovesné vločky, rýže, apod. Tu mají tak 2x do týdne. Může to být tak 30 g ke 100 g masa. Plus k tomu vařené či syrové vajíčko, tvaroh, apod. Kočky vpadají spokojeně, jsou v kondici. :)

Pokud krmíte dost masa, jsou granule v podstatě zbytečné. Většinou platíte za obilí a trochu masa,.. (viz např. Whiskas, apod.). My je dáváme jen jako doplněk mezi krmením masem (2x denně).

20.6.2012 08:47
vasilek

XXX.XXX.173.6

Děkuji moc za odpověď:))

Krmím Royal Canin Sterilised a předtím Acanu Grasslands. Přílohy bych taky chtěla, ale kocour je vybíravý, vybere jen maso a zbytek nechá. Tvaroh ani jogurt nesežere, tak dávám alespoň sýr.

20.6.2012 08:56
kockomyska

XXX.XXX.5.32

vasilek napsal(a):

ano, syrové, protože tepelnou úpravou se ztrácí či uzavírají cenné (a některé pro kočky leckdy esenciální) výživné látky.

vnitřnosti jsou přirozenou součástí stravy všech koček (žijících volně), jejich podíl by měl být větší než podíl svaloviny, už kvůli poměru vápník - fosfor, a pak právě kvůli vitamínům a minerálům, stopovým prvkům, balastním látkám (ty jsou např. v zelených dršťkách, s obsahem natrávených rostlinných částí)..

některé vnitřnosti je dobré nekrmit každý den, to jsou třeba játra - ty bych řekla je dobré krmit tak 1 - 2 x týdně, anebo jen jako součást krmné dávky, prostě v menším množství.

20.6.2012 09:01
kockomyska

XXX.XXX.5.32

lavacca napsal(a):
My dáváme syrové přemražené maso cca těch 100 g denně na kočku (cca ty 4 kg, kocour dostává masa víc) + mají granule. Nicméně stejně jim moc nedají, spíš chodí loudit, zda by nebyl další kousek masa. Aspoň bytovky, venkovní si loví myšky, atd. Vnitřnosti nevadí, naopak obsahují další vitamíny, jen se jimi nedá krmit každý den. Doporučuje se tak 1-2x do týdne.

Já jsem zastáncem příloh k masu - vařená zelenina, občas ovesné vločky, rýže, apod. Tu mají tak 2x do týdne. Může to být tak 30 g ke 100 g masa. Plus k tomu vařené či syrové vajíčko, tvaroh, apod. Kočky vpadají spokojeně, jsou v kondici. :)

Pokud krmíte dost masa, jsou granule v podstatě zbytečné. Většinou platíte za obilí a trochu masa,.. (viz např. Whiskas, apod.). My je dáváme jen jako doplněk mezi krmením masem (2x denně).

já bych jen chtěla upozornit na to, že kočka je (na rozdíl od psa) VÝHRADNÍ masožravec, tedy všechnu energii získává z živočišných tuků a bílkovin. na to je její organizmus uzpůsobený. vařená rýže může být dle mého dobrá např. terapeuticky při průjmu nebo tak (i když přesvědčená o tom nejsem), ale rozhodně NE jako pravidelná součást jídelníčku. že dnes děláme z koček vegetariány neznamená, že jim to dělá dobře.

20.6.2012 13:02
lavacca

XXX.XXX.1.1

kockomyska napsal(a):
já bych jen chtěla upozornit na to, že kočka je (na rozdíl od psa) VÝHRADNÍ masožravec, tedy všechnu energii získává z živočišných tuků a bílkovin. na to je její organizmus uzpůsobený. vařená rýže může být dle mého dobrá např. terapeuticky při průjmu nebo tak (i když přesvědčená o tom nejsem), ale rozhodně NE jako pravidelná součást jídelníčku. že dnes děláme z koček vegetariány neznamená, že jim to dělá dobře.

Pokud vím, myš, ptáček a podobně není tvořen je čistým masem. Většina lidí si pod masem představí jen čistý flák masa. Zapomínají na to, že to má být ale jak čistá svalovina, tak i šlachy, menší kosti, chrupavky, apod.

Rýži jsem uváděla pro příklad, naše jí dostávají tak 1x do měsíce, což si myslím, je nijak neohrožuje. Navíc ji mají stejně většinou ještě s vařenou zeleninou a šťávou, jelikož je jinak moc suchá. Vařená zelenina nijak neublíží, to samé vnitřnosti, apod. Neříkám, že to má být veliká část jídelníčku (u nás je to tak 1:7 s masem), ale alespoň 1-2x týdně bych to zařadila. Ale je to můj názor.

Jinak jsem schválně vážila dnes maso, co denně zkrmíme a je to 1,1 kg na 5 koček. Takže cca těch 200 g na jedince a den.

31.5.2014 20:43
alzbetakocka

XXX.XXX.51.246

Dobrý den,
Doporučila bych Vám granule Purina One Sterilecat. Jsou speciálně vyvinuté tak , aby Váš kocour ani po kastraci nepřibíral na váze a přesto dostával všechny potřebné živiny. O kvalitě krmiva se můžete přesvědčit v 3-týdenním testu, který naleznete na stránkách Puriny One: http://www.purina-one.cz/3tydenni-test/. Ze své zkušenosti vím, že krmivo jasně splňuje své sliby o prémiovosti a kvalitě. Je vyrobeno z kvalitních surovin a Actilea formula ještě dopomáhá správnému zažívání a posilování imunity. Rozhodně doporučuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík