Kocour loví venku ptáky - jak to odnaučit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2012 11:49
eliška92

XXX.XXX.197.37

Dobrý den, četla jsem tu jak odnaučit kočku lovit papoušky a jiné ptactvo žijící v bytě. Máme přes rok starého kocoura, který má možnost volného pohybu v lese, a v životě si ptáků nevšiml, až teď. Během posledního týdne přinesl domů asi 4 zakouslé ptáčky a bojím se aby mi nezačal lovit kuřata, krůty, housata a jinou droboť. Někdo mi radil ostříhat kocourovy drápy aby nelezl na stromy, ale co jsem viděla tak ptáky loví na zemi, ne na stromě. Potom jsem se dočetla zkusit změnit stravu, ale dáváme mu kvalitní a dobré granule, konzervy a i maso. Beztak když ptáka uloví tak ho nesežere, ale jen zabije a pak si s ním hraje. A další - co mi poradil soused - když chytnu kocoura s ptákem v tlamě, tak ho chytit a namočit do sudu s vodou... A to mi taky nepřijde nejlepší. Nevíte někdo jak na to?

21.6.2012 15:05
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

To jde odnaučit ???

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2012 15:28

eliška92 napsal(a):
Dobrý den, četla jsem tu jak odnaučit kočku lovit papoušky a jiné ptactvo žijící v bytě. Máme přes rok starého kocoura, který má možnost volného pohybu v lese, a v životě si ptáků nevšiml, až teď. Během posledního týdne přinesl domů asi 4 zakouslé ptáčky a bojím se aby mi nezačal lovit kuřata, krůty, housata a jinou droboť. Někdo mi radil ostříhat kocourovy drápy aby nelezl na stromy, ale co jsem viděla tak ptáky loví na zemi, ne na stromě. Potom jsem se dočetla zkusit změnit stravu, ale dáváme mu kvalitní a dobré granule, konzervy a i maso. Beztak když ptáka uloví tak ho nesežere, ale jen zabije a pak si s ním hraje. A další - co mi poradil soused - když chytnu kocoura s ptákem v tlamě, tak ho chytit a namočit do sudu s vodou... A to mi taky nepřijde nejlepší. Nevíte někdo jak na to?

Jsou některé věci, které kočku odnaučit nelze. Zkusit můžete tak maximálně rolničku na obojku, aby ptáci měli varování a uletěli.

Krůtu by kočka ulovit nemusela, ta už je na ní fakt velká.

21.6.2012 21:21
danurba

XXX.XXX.50.200

Lovecký pud je vrozený a neodnaučitelný. na ochranu divokých ptáčků se používá rolnička na krku aby se kočka nemohla nepozorovaně přiblížit. Pokud vám začne lovit kuřátka, budete je muset zabezpečit v nějaké voliéře než vyrostou do velikosti, že už kocoura zajímat nebudou. Ale mám na statku 3 kocoury a jednu kočku, a kuřata mi neloví, i když divoké ptáky občas ano. Jestli máte kuřata pod kvočnou, ta by je měla před kočkou ochránit.
Ještě mě napadá pověsit kocourovi venku dostatek hraček, aby si na nich vybil svou energii a nelákalo ho lovit živé ptáky.

22.6.2012 23:43
regina

XXX.XXX.115.223

Moje kočky a kocouři se zájmem sledují kachňátka i kuřátka, ale evidentně rozlišují co je moje, resp. naše a co cizí. Protože, když vypadne divokému holubovi mládě z hnízda, tak jej s radostí uloví, ale naší zatoulané drobotě se vyhnou.Stejně jako naši psi nehoní naše kočky, ale cizí nesmiřitelně. Odnaučit.....proč? Stejně dostanou jen ty slabé, kteří z různých důvodů neodlétli.....zkrátka to je přírodní výběr. Taky se mi to nelíbí, tak se na to raději ani nedívám. To je jako kdybyste chtěla odnaučit slepici chytat žížaly. Zkrátka to nejde.

28.6.2012 12:41
cinkalu

XXX.XXX.11.162

mě donesl kocour vrabčáka, ještě žil, ale nemohl už létat, bylo mi ho hrozně líto, ale nevěla, jak bych mu měla pomoci. Zatím to udělal jen jednou, snad se to nebude opakovat, protože v této situaci nevím jak se zachovat.

28.6.2012 17:06

cinkalu napsal(a):
mě donesl kocour vrabčáka, ještě žil, ale nemohl už létat, bylo mi ho hrozně líto, ale nevěla, jak bych mu měla pomoci. Zatím to udělal jen jednou, snad se to nebude opakovat, protože v této situaci nevím jak se zachovat.

No možnosti jsou celkem dvě, ptáčkovi zakroutit krkem nebo se ho pokusit dát dohromady, abyste ho mohla vypustit zpátky do přírody. Druhá možnost je ale spíš teoretická, spíš by se muselo jednat jen o otřeseného jedince, kterému by pomohlo přítmí a něco na zub. Jinak jsou malí ptáci velmi náchylní ke stresu a bála bych se, že takového vrabčáka by z ošetřování prostě trefilo a stejně by umřel.

29.6.2012 22:02

Ale zkusit to můžete. Já jsem loni sebrala kočce pěnkavu, nemohla jsem se na to koukat. Kočka dostala lepanec a pěnkavu jsem dala do papundeklové krabice s tím, že tam umře. Když jsem se na ní šla po chvíli podívat, krabice prázdná a pěnkava seděla na konzoli. Pak už stačilo jen otevřít okno.
Vadí mi, že sem tam položí na práh ptáčka, ale zase pochytá mnohonásobně víc myší.

31.5.2014 20:33
alzbetakocka

XXX.XXX.51.246

Dobrý den, obávám se, že toto kočku neodnaučíte. Budete si na to bohužel muset zvyknout a nebo ji přestat pouštět ven. V žádném případě drápky kočičce nestříhejte byla by tak bezbranná proti ostatním zvířatům a mohla by si ublížit.Být Vámi, ještě se zkusím poradit s odborníkem. Zkušenému veterináři můžete zdarma položit dotaz v poradně Puriny One na: http://www.purina-one.cz/poradna/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík