Dobrý den,chtěla bych Vás tady poprosit o radu co se týče výživy koček. Pořídila jsem nám z útulku cca 2letého kastrovaného kocoura křížence ruské modré-když jsem ho přivezla,před cca měsícem a půl,tak vážil cca 3,7kg a teď v současné době váží 4,3kg tj za tu dobu přibral 0,6kg,ale zatím vypadá vcelku v pohodě -obalily se mu kosti nicméně z něj nechci vypěstovat tímto tempem prasátko a proto Vás ,zde přítomné diskutující,prosím o radu jak a kolik ho krmit aby z něj nebyla koule. Momentálně dostává cca 80g denně suchých granulí Purina Cat Chow for sterile cats , 2x denně kapsičku Felixe a asi 2 takové ty masové tyčinky a stále chodí a opruzuje a žebrá.
Dříve než se do mě pustíte :),tak dobrovolně přiznávám,že o kočkách nevím téměř nic a o jejich výživě už vůbec-ne že bych byla úplně nedotčená zvířectvem,to ne,ale měla jsem jen koně a tohle je" krapet" jiná sorta :D ,tak Vás prosím o radu. Ještě dodám,že ho máme doma a ven zatím nechodí.
díky moc za každou radu
Myslím, že nejlepší je kouknout se na obal granulí a krmit podle dané krmné dávky. Ale pokud se krmí třeba Purinou přesně podle té dávky, tak přidávat k tomu ještě nějaké kapsičky, to je už nad rámec vypočítané dávky. Navíc, pokud si vyberete kvalitní krmivo, tak v té denní dávce bude mít obsaženy všechny živiny, které potřebuje. Dodáváním jiných třeba levnějších kapsiček, mu tu rovnováhu rozhodíte, to potom nemá cenu investovat do drahých dobrých krmiv.
Pokud bych něco konkrétně doporučila, tak krmivo značky Trovet ASD je hodně dobré pro kastráty. Když si ho koupíte přes internet ve velkém, vetšinou nad určitou cenu ani neplatíte poštovné. Navíc velký pytel už vyjde celkem dost levně, když si to přepočítáte na 100 g.
Já mám kastrovaného kocoura a kočku, oba tím krmím a jsou pěkní:) a já mám dobrý pocit, že jim dávám správnou výživu a moc mě to nestojí. Krmím jen těmi granulemi, ať nemají zubní kámen a semtam pro dobrou náladu dostanou kapsičku. Ta se totiž konzervuje při nižších teplotách než klasická konzerva, takže kočkám mnohem lépe voní a chutná, tak to beru jako potěšení pro ně.
Granulky, kterámi krmíte obsahují obiloviny - po obilovinách kočky tloustnou - neumí je dobře strávit - zkuste něco bez obilnin.
Kapsičky Felix také nejsou příliš kvalitním krmivem - není v nich vysoká obsah masa. Je lepší sem tam kočičákovi dát přímo kousek masa nebo kupovat kvalitnější vlhké krmivo - konzervy vycházejí levněji než- vůně konzervy v lednici jde "zkrotit" plastovými víčky. Kvalitní a celkem dostupná je mezi konzervami třeba Animonda.
kočka je výhradní masožravec a čerstvožravec. já krmím syrovým cca 100 - 300 g buď kuřecích krků, žaludků nebo srdcí, eventuálně prorostlé hovězí, denně - podle toho, jak kočky přijdou domů a jak mají hlad. mají ale dost pohybu a navíc ještě lověj. I tak myslím, že má jedna možná menší nadváhu, takže jsem jí omezila tuky a snížila porce. zdá se, že to klape.
Náš kocour se taky přežírá. A je krmen pouze granulema, nedostává žádné kapsičky. Občas cca 3x do měsíce dostanou konzervičku shiny cat - je to složením jen maso a voda. Tu malou konzervu sní dvě kočky zhruba do 12 hodin někdy ji ani nedojí a vyhazuje se. Granule máme bez obilovin. Druhý kocour je normální a první vyžraný, granule mají pořád. Pokud bychom krmili jen 2x denně přežírá se ještě víc. Kromě granulí nežerou nic jiného a ani neloudí. Od kotěte je první takový baculatější a druhý hubenější. Takže kapsičky bych nedávala vůbec a když už tak přešla na nízkotučné granule, ale zatím jsem nenašla nízkotučné granule ve kterých nejsou obiloviny. Sice si nedovedu představit jak velkou britku máte ale 4 kilový kocour mi nepřipadá moc. Máme ragdolly a 6 a 8 kilo