Dobrý den,
zhruba za měsíc se chystám na kastraci se 3mi kočkami. Veterinář nám udělal cenu - při kastraci tří, zaplatím jen dvě. I proto sháním infomrace a dobré rady od zkušených.
Kočky jsou celoročně venku, v noci spí na seníku případně v kurníku. Co všechno (a na co všechno se) připravit, aby doba po kastraci proběhla bez problémů? Mám počítat s tím, že budu muset být doma (máme ještě asi 3 měsíční kotě) ? Nějaké speciální krmivo (momentálně krmíme granulema ontario)? Úprava WC (venku chodí, kde se jim to hodí) ... Jak dlouho trvá rekonvalescence po vytažení stehů? Děkuju za rady
Všude se píše, jak kočky kastraci zvládají, druhý den běhají atd. Já mám zkušenosti úplně opačné, moje holčičky to zvládaly velice špatně, potácely se dlouho, na záchod si měly problém dojít, jíst nechtěly, věčně byly podchlazené, prostě hrůza, skutečně si to protrpěly. S kočičkou bych po kastraci byla doma, nebo aspoň neodcházela na celou dobu do práce (nemůžete si vzít půlden?), připravila bych nějaké dobrotky (vařené maso, tvaroh), termolahve nebo ohřívací polštářky a bezpečné, teplé pelíšky na zemi. Byl to hrozný zážitek, je takhle vidět.
matahari
napsal(a):
Všude se píše, jak kočky kastraci zvládají, druhý den běhají atd. Já mám zkušenosti úplně opačné, moje holčičky to zvládaly velice špatně, potácely se dlouho, na záchod si měly problém dojít, jíst nechtěly, věčně byly podchlazené, prostě hrůza, skutečně si to protrpěly. S kočičkou bych po kastraci byla doma, nebo aspoň neodcházela na celou dobu do práce (nemůžete si vzít půlden?), připravila bych nějaké dobrotky (vařené maso, tvaroh), termolahve nebo ohřívací polštářky a bezpečné, teplé pelíšky na zemi. Byl to hrozný zážitek, je takhle vidět.
Mám teď doma to samé. Včera ve 12:00 byla kočka na kastraci, zbytek včerejšího dne strávila potácením a padáním, večer se pozvracela. Dneska už se teda nepotácí, ale chodí pomalu a má problém se někam vyšplhat, většinu času prospí. Ještě nic nejedla, dneska už ale do ní něco dostat musím. Na druhou stranu kočka od kámošky hodinu po probrání už běhala (obě měly stejný typ narkózy), takže je to hrozně individuální.
Já jsem volala veterináři druhý den - měla jsem strach, zda kočce něco není, jestli se při operaci něco nezvrtlo - protože pořád "poplakávala" a nežrala.
Uklidnil mě - je to individuální - je třeba sledovat, zda kočky pijí, aby nebyly dehydrované - jíst stačí když začnou ten druhý až třetí den - není třeba plašit, pokud nebudou mít chuť...
Je to prostě pooperační stav a to zvládá každé tělo jinak.
Já jsem si otestovala, zda je kočka v pořádku šunkou - tu miluje - když mi ji snědla, věděla jsem, že je OK, jen ještě ne 100% a že chuť na běžné jídlo přijde později.
Dobrý den,Po kastraci se připravte na to, že kočičky nebudou nějakou dobu úplně fit. Do cca 3 týdnů by mělo ale být vše při starém. Také je dobré přejít na krmivo pro kastráty, jelikož vykastrované kočičky projevují menší aktivitu a začínají přibírat na váze. Doporučila bych Vám Purinu One Sterilecat, která je speciálně vyvinutá pro kastrované kočky a zabraňuje přibývání na váze.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem si musela vzít týden dovolené,abych uhlídala mojí kočce stehy,která si je stále snažila vytahat zubama.Uhlídala jsem z 9ti stehů 4.Takže bych kočky nechala doma aspon 10 dnů,až jim vypadají stehy,a hlídat je,aby do té rány nedostaly zánět.Kdyby lítaly venku,mohly byse tam pěkně zranit,třeba o nějakou větvičku do té rány a hned by dostaly zánět,.
alzbetakocka
napsal(a):
Dobrý den,Po kastraci se připravte na to, že kočičky nebudou nějakou dobu úplně fit. Do cca 3 týdnů by mělo ale být vše při starém. Také je dobré přejít na krmivo pro kastráty, jelikož vykastrované kočičky projevují menší aktivitu a začínají přibírat na váze. Doporučila bych Vám Purinu One Sterilecat, která je speciálně vyvinutá pro kastrované kočky a zabraňuje přibývání na váze.
Tohle je kravina na entou - že kastrované kočky musí mít přímo krmení pro kastráty. Je to jen marketingový tah.
Naopak je nejlepší krmit dál adult a přidávat i maso, popř. aspoň konzervy a kapsičky (kastrované kočky jsou náchylnější na nedostatek tekutin v krmení a pokud jsou jen na granulích, mívají z toho problémy s močovými cestami (záněty, kameny, apod.).
A obilnou Purinu bych nedala ani slepicím, natožpak kočce.
To se Vám už tak blbě prodává, že na ni musíte dávat reklamy i na diskuze?

To je pravda,ta je na všech kočičích portálech a snaží se tu Purinu vnucovat všem.Všude už jí poslali někam....Purina,takovej hnus....
Odchytáváme a kastrujeme kočky a kocoury. Venkovní plašanky dostávají vstřebatelné stehy ať je již znovu nestresujeme a v karanténní kleci je necháváme několik dnů než začnou normálně fungovat. Jíst, pít, chodit na záchod. Z narkózy se dostávají během několika hodin, maximálně do druhého dne. Všechny mají dva stehy. Jen jednou se stalo, že byla kočička již březí / v začátku/, což jsme netušili a ta měla stehy čtyři. Ta to nesla hůř tři dny. Normální stehy se vytahují po dvou týdnech!

To je pravda,takové granule bych kočce dala jen v případě,že začne hooodně tloustnout.Ale pokud máte doma po kastraci normální kočku,tak na co jí měnit stravu a dávat jí celý život ošizené granule bez tuku atd...Já mám dvě kočky po kastraci a naopak vypadají až moc hubeně(i když veterinář tvrdí,že tak mají vypadat)jedí všechno a jsou zdravé.Granule pro kastráty je opravdu jen reklamní tah.
Dobrý den,
Krmivo pro kastráty stojí stejně jako normální, proto v tom nevidím trik. Náš kocour naopak přibral jak blázen a sousedovic též. Pokud kočka je po kastraci stále aktivní není nutné krmivo hned měnit. Ale opravdu často se stává, že po vykastrování kočka zleniví a začne přibírat na váze, pokud to u Vás tak není, tak to je jedině dobře Také se krmivo pro kastráty liší i složením kvůli dalším tělesnám změnám a problém jako s vylučovacím ústrojím, zubním kamenem apod. Můžete se třeba podívat na složení a porovnat: http://www.purina-one.cz/produkty-purina-one/krmivo-pro-dospele-kocky/sterilcat-pro-kastrovane-kocky/
alzbetakocka
napsal(a):
Dobrý den,
Krmivo pro kastráty stojí stejně jako normální, proto v tom nevidím trik. Náš kocour naopak přibral jak blázen a sousedovic též. Pokud kočka je po kastraci stále aktivní není nutné krmivo hned měnit. Ale opravdu často se stává, že po vykastrování kočka zleniví a začne přibírat na váze, pokud to u Vás tak není, tak to je jedině dobře Také se krmivo pro kastráty liší i složením kvůli dalším tělesnám změnám a problém jako s vylučovacím ústrojím, zubním kamenem apod. Můžete se třeba podívat na složení a porovnat: http://www.purina-one.cz/produkty-purina-one/krmivo-pro-dospele-kocky/sterilcat-pro-kastrovane-kocky/
Purina ONE SterilCat :
Hovězí (16%), pšenice (16%), dehydrované drůbeží bílkoviny, kukuřičná lepková moučka, sójová moučka, kukuřice, živočišný tuk, sušená řepná dužina, sušený čekankový kořen (2%), vedlejší výrobky živočišného původu, kvasnice (1%), minerální látky, rybí tuk.
a Purina ONE Adult:
Kuře (17 %), celozrnná pšenice (17 %), dehydrované drůbeží bílkoviny, kukuřice, kukuřičná lepková moučka, živočišný tuk, kukuřičná krupice, sušený čekankový kořen (2 %), pšeničná lepková moučka, minerální látky, vedlejší výrobky živočišného původu, kvasnice (1 %), rybí tuk
- tomu říkám opravdu VELKÝ rozdíl ve složení. To jste si fakt hezky naběhla sama sobě. Gratuluju.
Dobrý den, v krmivech je opravdu velký rozdíl, ale nepoznáte ho ze složení v surovinách, hlavní rozdíl uvidíte, pokud se podíváte na analytické složky a nutriční doplňkové látky.
Krmivo Sterilecat obsahuje vyvážený poměr minerálů, který ovlivňuje pH moči kastrovaných koček a díky tomu se minimalizuje tvorba kamínků a udržuje zdravý močový systém. Krmivo pro kastrované kočky má také vyšší podíl bílkovin než krmivo pro dospělé kočky. Pomáhá tak regulovat hmotnost kastrovaných koček. Zde Vám přikládám info ohledně analytických složek. Také si zkuste představit, že to podobně funguje i u člověka - jíme podobnou stravu, ale každá část jídelníčku je dobrá na něco jiného. Tudíž pokud vezmeme příklad kuřecího - maso může být dobré z jiného důvody, než třeba vnitřnosti, to už však v pouhém složení neuvidíte. Opravdu se Vám nesnažím doporučit něco, o čem nejsem 100% přesvědčená a nemám ozkoušeno, že funguje..
Analytické složky:
Protein: 38.0%
Oleje a tuky: 13.0%
Popel: 7.5%
Vláknina: 4.0%
Doplňkové látky:
Nutriční doplňkové látky:
m.j./kg: Vit A: 32 000; Vit D3: 1 000; Vit E: 700
mg/kg: Vit C: 140; Fe(E1): 60; I(E2): 2.0; Cu(E4): 12; Mn(E5): 16; Zn(E6): 140; Se(E8): 0.12