Dobrý den. Chtěl bych se zeptat nějákého odborníka, kterou rasu to teda vlastně máme. Jsou nějáké znaky, podle kterých je lze jednoznačně odlišit? Co jsem koukal na fotky na internetu, tak by to mohly být klidně obě dvě rasy, přijdou mi skoro úplně stejné (snad jen, že by měla být mainská větší v dospělosti??). Díky.
Marek
Uživatel s deaktivovaným účtem

Především tvar hlavy. Norská lesní kočka má hlavičku klínovitou, mainská mývalí ne, a často se tváří tak nějak přísně.

Dalším podobným plemenem je kočka sibiřská, ta má hlavičku zase trochu jinou a mívá límec chlupů kolem krku.
Všechny tyhle plemena jsou přírodní a jestli nemáte na vaší číču průkaz původu, můžete mít cokoliv, včetně kříženců těchto plemen či i "obyčejnou" kočku, občas se na českých vesnicích vyloupne něco velkého a chlupatého.
mark83
napsal(a):
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat nějákého odborníka, kterou rasu to teda vlastně máme. Jsou nějáké znaky, podle kterých je lze jednoznačně odlišit? Co jsem koukal na fotky na internetu, tak by to mohly být klidně obě dvě rasy, přijdou mi skoro úplně stejné (snad jen, že by měla být mainská větší v dospělosti??). Díky.
Marek
Pokud ke kočce nemáte papíry, tak máte jen polodlouhosrstého křížence a nikdo, ani zkušený chovatel nebo posuzovatel vaší otázku nevyřeší. Můžete mít také křížence několika plemen. Ono pokud neprobíhá selekce chovných jedinců, tak znaky plemene velice rychle vymizí a za pár generací zbyde jen obyčejná kočka.
Jestli svoji čičinu milujete, tak je to jedno co máte. Hlavně, že se má u vás dobře a jste parťáci. Ony kolikrát ty přešlechtěné...A nejen kočky. Ta vaše je moc pěkná, i když by to byla "jen obyčejná" kočka. Rozhlédněme se kolem sebe na ulici, vždyť my lidé jsme vlastně všichni obyčejná pouliční směs.
gag

XXX.XXX.243.172
Chtěla bych se zeptat jestli je to kříženec obyč. a mainské a nebo obyč. a norské lesní?
Zdravím. Tak tady je ten náš kříženec z původního dotazu, letos už mu bude 6 let. 🙂