Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 19:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.68

Mate s tim zkusenost?muj to miva tak 5x do roka,zatim to vzdy preslo do ctvrt hodiny

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.229

Nějaké zkušenosti by byly, co bys potřeboval/a vědět?

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 20:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.201

Můžete mi prosím napsat jak se ucpaný jícen projevuje? děkuju

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 20:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.46

Tak me zajima jak postupujete,jake sou u vas priciny,me vzdycky hrabe,ma natazeny krk,obcas si lehne,trepe hlavou,nekdy mu tecou sliny do ctvrt hodinky to prejde

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 20:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.201

Mojí kobče se občas stane. vždy při krmení jádra. troch u si vezme a pak začne flémovat. Do chvíle padne na zem, někdy se i válí ,jindy jen leží a flémuje aevidentně jí je hrozně zle. někdy i párkrát vstane zas lehá a pořád flémuje. A také do 15 min je vše o.k jde si dožrat zbytek.... je to příznak ucpaného jícnu? U žádného jiného koně jsme to nikdy neviděla, ale tahle kobyla to mívá celkem často...

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 20:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.229

Příznaky jsou už napsané výše - natažený krk, neklid, slinění, někdy koni teče rozžvýkané krmivo z nozder, někdy jde nahmatat ucpávka v jícnu na spodní straně krku. Nejčastěji se koně ucpávají suchými granulemi které v krku nabobtnají (řepné řízky atd.), senem, slámou (víc pokud žerou ve stresu - málo žvýkají, málo prosliní potravu). Ucpávají se taky koně např. po úrazu krku, který zúží průměr jícnu. Pokud by se to mému koni stávalo častěji, určitě bych nebyla v klidu - nečekala bych až se to jednou nespraví samo a na jícnu zůstane trvalé poškození. Zkus upravit krmnou dávku, ideálně popros veta o endoskopické vyšetření.

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.229

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mojí kobče se občas stane. vždy při krmení jádra. troch u si vezme a pak začne flémovat. Do chvíle padne na zem, někdy se i válí ,jindy jen leží a flémuje aevidentně jí je hrozně zle. někdy i párkrát vstane zas lehá a pořád flémuje. A také do 15 min je vše o.k jde si dožrat zbytek.... je to příznak ucpaného jícnu? U žádného jiného koně jsme to nikdy neviděla, ale tahle kobyla to mívá celkem často...

Spíš bych to viděla na žaludeční vředy :o( Napiš víc.

Neregistrovaný uživatel

4.4.2010 22:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.201

Máme více koní a tak jsem se bohužel zatím vždy zapoměla veta zeptat, ikdyž k nám opravdu jezdí často,( každý kůň má nějakou vážnou nemoc, která se musí často ošetřovat). Takže vím, že je to moje blbost, že jsem se dosud nezeptala.
Navíc kobyla se nekrmila jádrem celý lońský rok a letos před porodem dostávala maličkou hrstičku s vitamíny (Je to ponice), ale po porodu už jí musím dávat více, jelikož vždy s kojením hodně opadne. Za letošní rok se jí toto stalo už 3x, loni asi 4x, předloni 2x, a předtím 6x. a rok ještě předtím myslím vůbec, protže ten rok byla na přísné dietě. Normálně jádro vůbec nedáváme - nepotřebuje ho, ale občas trochu musí dostat. Ovšem rozhodně nebude problém v náhlé dávce, na to dávám velký pozor, aby navyšování dávky bylo nadstardantně opatrné.
jediná spojitost je opravdu s tím že přijímá jádro(dáváme nemačkaný oves - zuby má dobré). Je to pažravé zvíře, takže věřím že hrozně hltá. Příznaky jsou jak jsem popisovala nahoře. Neslynní, z nosu jí nic neteče, jen neustále flémuje a lehá si. Je celá nervozní ošívá se. Někdy se válí.Do 10-15min je naprosto v pohodě. Příznaky odezní velmi náhle.
Pokud by někdo měl zkušenost budu vděčná.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 07:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.50

Moje kobyla si zacpala jícen granulemi. Přesně jak tu bylo psáno, natažený krk, potoky slin z nosu, lehání, flémování. Stalo se jí to při večerním krmení v 6 hodin.
Veterinářka se kolem ní motala ještě o půl 2 ráno a to už se konečně podařilo jícen hadičkou a vodou zprůchodnit.
Veterinářka to už vzdávala a že kobyla musí jít do Brna na veterinu.
Docela se i divím, že vy to ucpání berete tak jako lážo plážo, my když jsme tu hrůzu řešili a já viděla to zoufalství kobyly, my ač jsme se snažili se nám nedařilo jí pomoc, hrozilo že vdechne sliny a může si poškodit plíce nebo se i utopit, byla hodně dehydratovaná, strašně mě tehdy vyděsilo i to množství krve co teklo z nosu, když se jí tama cpala hadička. No teda já už bych to nechtěla znovu zažít. Potom ještě kobyla dostávala antibiotika, třetí den jí natekl krk od injekcí, že nemohla ohnout hlavu a nažrat se.
Veterinář mi doporučil, že když už krmit granulema, tak buď máčet nebo do nich dávat oves, ječmen. Jádro nebobtná a nedojde k ucpání jícnu.

Teda mě by asi polilo, kdyby se mi to mělo opakovat u koně a nedejbože, kdyby to bylo opakovaně

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 08:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.201

Ta naše evidentně nemá ucpaný jícen, vaše příznaky se s našima vůbec neshodují.
Kdyby měl někdo zkušenost s našima příznakama (omlouvám se zadavatelce že se sem motám) byla bych moc ráda za zkušenosti.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 10:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.15

A za jak dlouho se projeví ucpání jícnu? To je hned když polkne? Jde mi o to, že kdybych chtěla koně sledovat pro svůj klid při žraní jádra/granulí, jestli v okamžiku, kdy dojí můžu v klidu odejít.. A v čem je dobré míchat granule s obilím, když se bude jednat o bobtnající granule, tak přeci nabobtnají, i když budou zamíchány s ovsem..?

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 10:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.139

přesně tak, i mě se stalo ucpaní po granulkách, taky to nebyla prdel, dva veti a taky to vypadalo na odvoz do brna naštěstí v poslední chvíli se nám podařilo taky propláchnout jícen tak že to bylo ok, ale přesně jak píšeš, hrozí utopení nebo poškození plic takže i dušnost, mi byli zacpaní cca 1,5, koník nepanikařil, měl natahlý krk, jakoby odkašlával a teklo mu z nozder a tlamy...není to absolutně prdel, nikdy by jsme nečekala u zacpaneho jícnu ani minutu, jde tam fakt o zdravý i život koně!!!!!!!!!

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 10:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.139

...1,5hod....

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 10:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.57

Je to asi strasny, poprve sem taky silela ,ale tenhle kun ma milion problemu za rok,kdybych kvuli vsemu vysilovala tak tu uz nejsem,za ty roky sem uz proste u tohoto kone otupela,ma tu nejlepsi peci,krmeni,veterinar je tu pecenej varenej,doplnku a bylinek,z granuli budu delat kasi,on se dokaze ucpat ale i senem,miva to tak 1x-3x do roka co vim, kdyz sem v praci tak ma smulu,ted si reknete jak tahle muze mit kone,ale po kolice kdy byl na pokraji smrti se ve me cosi zlomilo a sem u tohoto kone pripravena bez jakekoli histerie a prehnanych emoci ho nechat utratit kdyz to bude potreba,u druheho kone, ktery v podstate byl vzdy zdravy a nic mu nevadi resim kazdou oderku a kdyz by slo do tuheho tak se asi slozim,jinak vsude je psano ze se ma u jicnu cekat hodinu pak teprve volat doktor,a muj vet mi tohle potvrdil,

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 10:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.57

Je to asi strasny, poprve sem taky silela ,ale tenhle kun ma milion problemu za rok,kdybych kvuli vsemu vysilovala tak tu uz nejsem,za ty roky sem uz proste u tohoto kone otupela,ma tu nejlepsi peci,krmeni,veterinar je tu pecenej varenej,doplnku a bylinek,z granuli budu delat kasi,on se dokaze ucpat ale i senem,miva to tak 1x-3x do roka co vim, kdyz sem v praci tak ma smulu,ted si reknete jak tahle muze mit kone,ale po kolice kdy byl na pokraji smrti se ve me cosi zlomilo a sem u tohoto kone pripravena bez jakekoli histerie a prehnanych emoci ho nechat utratit kdyz to bude potreba,u druheho kone, ktery v podstate byl vzdy zdravy a nic mu nevadi resim kazdou oderku a kdyz by slo do tuheho tak se asi slozim,jinak vsude je psano ze se ma u jicnu cekat hodinu pak teprve volat doktor,a muj vet mi tohle potvrdil,

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 11:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.50

Kobyla si granulí vzala jenom trošku, jestli stála u kýble 5 minut bylo to moc, vlastně jsem celou dávku granulí sypala zpět do bečky. Takže u nás bylo ucpání jícnu okamžité a šlo to poznat hned, jelikož kobyla začala zhluboka kašlat, natahovala krk a za chvíli chrchlala sliny. Stalo se nám to v sobotu večer, já chvíli čekala a prohmatávala krk, jestli to přejde a pak jsem volala veta. Fakt úžasné v sobotu večer někoho shánět, náš vet byl v čechách a sehnat jiného bylo o nervy. Co já jsem si vyslechla od vetů, že je po pracovní době, že nejsem jeho klient, že je na oslavě, že operuje, aspoň že mi dal každý číslo na jiného veta a nakonec jsem po skoro dvou hodinách telefonování sehnala veterinářku. Ta se opravdu velmi snažila a pomohla nám.
S tím jádrem přidávat do granulí mi říkala ona, že jádro nebobtná a tudíž se to nezasekne v jícnu. A i kdyby došlo k ucpání je pořád jednodušší uvolnit takovouto hmotu, než jednu slepenou guču granulí.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 15:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.139

ucpání jícu- z nozder a tlamy vytekaji sliny a krmivo. Hlava a krak jsou nataženy. Kůň se dáví, křečovitě stahuje krk. Dýchání muže být ztížené, kůn je vystzrašený neklidný kašle a funí. Z ucpaneho jicnu mohou kousky dostat do průdušnice a do plic=udušení=smrt!!!! Ihned zamezit příjem potravy, vody RYCHLE zavolat veterináře, do jeho příchodu držet hlavu a krk co nejníže,pokud nahmatame ucpaní mužem masírovat směrem k hlavě!....opis veterinární příručky, takže jak někdo psal že hodinu počká tak je to pěkná blbost!!!

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 17:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.52

Ja teda mam v knizkach, ze se ma hodinu pockat tak ti autori sou asi amateri

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 17:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.229

Všechno samozdřejmě závisí na závažnosti stavu, ale určitě není dobrý nápad hodinu čekat a pak další tři nahánět veta - to ho radši zavolám hned.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 18:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.250

otázkou je jestli se vám vyplatí krmit jádrem když pak se bud zacpou granulema jícen nebo se válí v bolestech na zemi

Neregistrovaný uživatel

6.4.2010 18:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178

pri upchatom jicne som takmer prisla o kona, veterinar musel 2x pouzit nosohltanovu sondu, aby ho "odopchal", kon nasledne siel do horucok a nevedel sa z toho vyhrabat 3 mesiace. tri mesiace bol na ATB, stale s teplotami, zhodil asi 150kilo, veterinar uz bol relativne bezradny(ATB na par dni zabrali, potom zase vyskocila teplota), kon ostal s trvalymi nasledkami. jo, jo, upchaty jicen je fakt zabava...

Neregistrovaný uživatel

7.4.2010 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.15

Takže to je hned, když budu čekat až dožere a bude ok, tak můžu jít v klidu spát. Nedokážu si představit, že by třeba toto kůň prožíval a přitom tam u něj nikdo nebyl. Ve stáji se právě teď krmí energys (obsahují řepné řízky), já je míchám s jádrem a teď už mám objednané jiné granule, které snad nebobtnají. Můžu se zeptat po jakých granulí se toto stalo?

Neregistrovaný uživatel

28.3.2012 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.10

Naší kobylce se zacpal jícen před dvouma dnama. Nikdy jsem to dřív neviděla, a to jsem u koní 9 let. Bylo to při žraní (granule Energys + namačkaná kukuřice). Začala se zničeho nic třepat křečí, vtahovala krk do těla a nohy roztahovala pro udržení rovnováhy, jak se chvěla. Přitom vydávala pisklavý dlouhý ton jako malá myš. To celé v intervalech, tak 3 křeče za minutu. Nevěděla jsem co, ihned jsem jí odebrala zbytek žrádla, odešla, že se jde válet, myslela jsem, že je to křečová kolika, začala jsem ji vodit. Mezitím jsme volali veta, až třetí veterinář byl poměrně blízko, že dojede za 20minut. dojel za 28minut, kobylku jsme do tédoby stále vodili, když jsme ji vedli kolem nečeho měkkého, chtěla se opět válet, nedovoliili jsme jí to. Nesla hlavu hodně nízko sama od sebe, byla rozumná. Zezačátku se i při vodění zastavila a zachvěla se, ale velmi málo. O hodně mín, než když stála u toho žrádla a už bez pisklavých zvuků. Neměla to tak velké, že jí něco teklo z nosu, i když vet říkal, že se to stát mohlo. Vet přijet, píchli jsme ji pro jistotu injekci proti křečím. Říkal, že se musí počkat, jak se napije (kdyby to měla stále zacpané a napila se více než 2 loky, vyteklo by jí to nosem. Napila se po chvíli a vše pěkně přijala, takže už to bylo v pohodě. Vet po chvíli odjel, ještě jsem ji chvíli kontrolovali, byla z toho celá špatná, smutná a zničená. Nežrala... po hodině žrát už začala a bylo vše v pořádku. To jsem nečekala, co přijde další den... (tj včera) .. nateklá celá spodní část krku - velké napuchlé hrudky, které teda nebolí na dotek... má dokonce pár hrudek i po těle! a ty hrudky nejsou jen z levé části krku, kde má kůň jícen a kde byl vpich po jehle, ale i z druhé strany. Volala jsem opět vetovi, buď to má tak moc podrážděné (ale proč ty hrudky po těle?) nebo alergická reakce na injekci. Jedu tam odpoledne, pokud se to nezlepší, opět voláme veta... Nepřeceňovala bych to, přece ty koně máte snad rádi, my za to platili 800,- , vždyť to nic není! přijel, píchl injekci a člověk je hned klidnější, ví co má dělat atd... Jinak... co dělat? opravdu je dobré zkusit rozmasírovat jícen, je na levé straně krku v dolní části... tak 5-10cm od spodu po celé délce... blbé je, že zacpat se to může prý i úplně dole skoro u prsou, tam už to nemáme jak rozmasírovat... Veterináře bych volala opět, i když vše dopadlo dobře a než přijel, bylo to docela v pohodě. Nerada bych si pak říkala "kdybych ho zavolala....."

Neregistrovaný uživatel

28.3.2012 15:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.185

pri upchatom jicne som takmer prisla o kona, veterinar musel 2x pouzit nosohltanovu sondu, aby ho "odopchal", kon nasledne siel do horucok a nevedel sa z toho vyhrabat 3 mesiace. tri mesiace bol na ATB, stale s teplotami, zhodil asi 150kilo, veterinar uz bol relativne bezradny(ATB na par dni zabrali, potom zase vyskocila teplota), kon ostal s trvalymi nasledkami. jo, jo, upchaty jicen je fakt zabava...

Tu nedávno koník pošiel... ucpaný jícen mu tri dni spriechodňovali na klinike v Brne, nakoniec sa podarilo... no následky nenechali dlho na seba čakať, zalievali sa mu pľúca a koníka museli uspať smajlík
Ale aby sme sa vrátili k tej kobylke poníčke, čo sa váľa po zemi a flémuje... mne sa to nezdá na túto diagnózu... vidíte spojitosť naozaj iba so žraním a s jadrovým krmivom? nemohlo by ísť o nejaký problém neurologický?

Neregistrovaný uživatel

28.3.2012 15:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.211

Taky jsme měli - tyhle věci se vždycky dějí v pátek po večerním žraní (Granule Energys). Silné slinění , neschopnost polknout a chuť ležet se a válet. Nepomohlo rozmasírování ucpaného místa. Sehnala jsem nejbližšího veta a sondou jsme zprůchodnili. Jícen totiž rychle nekrotizuje a tak bych opravdu u tohoto na nic nečekala - jinak pak zpravidla následuje Brno někdy je to ještě horší.... Doporučuju raději krmivo máčet - hodně koní hltá a neprosliní. My jsme nemáčeli - protože zubař doporučil, aby si zuby obrušovala krmivem a dopadly jsme takhle..... smajlík

Neregistrovaný uživatel

28.3.2012 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.5

Muj koník se ucpal tak že sme ho musely nechat uspat :( doktor říkal že to nema ccenu že by to nemusela na 90% ani vyjít byla stara :(smajlík

Neregistrovaný uživatel

28.3.2012 19:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.185

Taky jsme měli - tyhle věci se vždycky dějí v pátek po večerním žraní (Granule Energys). Silné slinění , neschopnost polknout a chuť ležet se a válet. Nepomohlo rozmasírování ucpaného místa. Sehnala jsem nejbližšího veta a sondou jsme zprůchodnili. Jícen totiž rychle nekrotizuje a tak bych opravdu u tohoto na nic nečekala - jinak pak zpravidla následuje Brno někdy je to ještě horší.... Doporučuju raději krmivo máčet - hodně koní hltá a neprosliní. My jsme nemáčeli - protože zubař doporučil, aby si zuby obrušovala krmivem a dopadly jsme takhle..... smajlík

Ak som dobre pochopila, spomínané granule obsahujú cukrovarské rezky, ktoré rýchlo napučia. Ja teda kobylku v dôchodku nekŕmim jadrom ani granulami. Ale nebolo by rozumnejšie dať tie cukrovarské rezky dať extra? Snažiť sa nespájať krmivá, ktoré sú odlišné konzistenciou, veľkosťou, hustotou? Ako napríklad šťavnaté krmivo sa neodporúča miešať so suchým.
Ešte k tomu obrusovaniu zubov - tam neplní svoju úlohu aj seno?

Neregistrovaný uživatel

29.3.2012 14:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.10

zrovna si nechávám poskládat jídelníček pro obě naše kobyly, přes paní Bergrovou... ihned jsem jí psala, že se nám zacpal ten jícen, aby s tím mohla počítat při sestavování stravy... tady je zpráva, kterou napsala, každý si to přeberte po svém, ale rozhodně to něco do sebe má!
ano toto se stava, paklize kun ma za

A) problematicke zuby adostatecne nezvyka a sousto neproslini
B) kun ma nejaky zlozvyk, napr. klka, zaroven i pri krmeni
C) hltá, neb nema cas, kolektiv dalsich koni atd.
D) z minulosti zraneni, srusty v jicnu
E) nahodny pripad

Pri kazdem krmeni je nutne zkontrolovat, zda kun dozral svoji porci, zda
neslini, nedava hlavu na stranu, nenatahuje krk. Pkalize se tak stalo, casto
pohmatem zjistite bouli v miste jicnu uplne dole u prsou. Rychla pomoc je
nasledujici, kone v klidu odvest k hadici s vodou, hadici strcit do tlamy a
proudem prostriknout, kratky rychly proud, temer vzdy dojde k uvolneni.
Paklize se toto nestane, majitel si ucpani nevsimne, ve druhe fazi muze
dochazet k odchazeni slin a ,,zvratku" nozdrami. Nekdy muze dojit i k
aspiraci, tedy ze konik cast sousta vdechne do prudusnice. Coz muze byt
casto fatalni.

Obecne je vhdone znat zpusob zrani kazdeho sveho kone, a podel toho mu
krmeni pripravit, hltavym konim se pridava rezanka senna, aby byli nuceni
vice zvykat a slinit. Jako posledni moznost u opakovanych problemech s ucp.
jicnem je nutne pristoupit k predmaceni krmiva. pausalne praktikovat u vsech
zvirat neni spravne a opodstatnene, protoze spravne zpracovat krmivo lze jen
v suchem stavu, ktere se dostatecne enzymaticky uz predtravi slinami.

Pri rkmeni s emusi pochopitelne dodrzovat struktura, tedy do sypke struktury
nikdy nedavat mrkev, pecivo, granule. Ale podobne s podobnym

Neregistrovaný uživatel

29.3.2012 14:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.208

Mám dvě skušenosti, naštěstí ne osobní.První-koník pošel, druhou, kobylka to přežila, ale musela být odvezena do Brna a kamarádka se díky tomu zadlužila.Stát se může, ale je třeba hned jednat(veterinář).

5.4.2019 09:18
gitule vrtule

XXX.XXX.51.54

Taky přidám svůj čerstvý,zážitek ze včerejška.Klasika večerní krmení,kobča 24/7 s přístřeškem.Tak doleju čistou vodu do nádob,dám jí kyblík-hrst ovsa,hrst pivovarských kvasnic granulovaných a hrst vojtěškygranulovaný.Odcházím naplnit síť s malými oky na noc na zavěšení.Kobyla najednou začala kašlat.Tak ze srandy jsem na ní zavolala-třeba se udav hltavče.Mám jí přes osm let,je jí 17.No a co pokračovalo,pro mne to bylo na mrtvici.Kobyla přestala žrát a od kyblíku hned ke mě-už několikrát takhle u mě hledala pomoc,ale při jiných průserech- hlavu mezi předníma nohama,jako by zkoušela zvracet,celá se napjala,vtáhla břicho a ten zvuk plný bolesti,co při tom vydala mi zní v uších ještě dnes dopoledne.Nohy zadní roztažený,tak si říkám-chvilinku počkám,třeba to přejde.Po minutě kobyla stále toto opakovala,hrabala přední nohou,snažila se to asi vyzvrátit.Nic nepomohlo.Lehla si na bok a nechtěla vstát,prostě mi zavřela oči.Já na mrtvici,bulila jsem,třesoucíma se rukama jsem volala veta-boha,ještě,že je na něj spolehnutí,není lepší veterinář v mém okolí teda za mne.Běžela jsem pro vodítko do auta,snažila se kobylu postavit,naštěstí se mi to povedlo,ale musela jsem teda dvakrát švihnout po zadku koncem vodítka.Začalo to znovu,veterinář dojel za dvacet dlouhých minut,mezitím mi kobyla odmítala chodit,neustále si lehala na zem,třásla se,roztažený postoj,když stála,dávení,no hrůza pro mě.Když měla hlavu u země ve stoje,popleskávala jsem jí na krku ve snaze,že se uvolní to,co jí tam vlítlo a bude dobře zase.Ono se to povedlo.Kobyla najednou začala něco přežvikovat ale tráva to nebyla,nic ze země nebrala říkal manžel a to na nás koukal.a pak se postavila normálně,přestala hrabat,neuvěříte mi,jak jsem byla šťastná.Dojel vet,píchl injekci a když už byl u nás,nechala jsem udělat koprologii vzorku bobků a nabrat krev na rozbor,zda má všechny hodnoty v pořádku.Strašný zážitek pro mě to byl,nikdy jsem to neviděla.Veterinář připravený,v autě sondu apod. No tak vše dobře dopadlo chvála Pánu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2019 13:22

To vypadá jako by aspirovala- určitě bych pohlídala další kašel(aspirační pneumonie), ucpaný jícen jsem viděla 2x jedlalo se "pouze" o mohutné slinění, přežvykování, natažený krk, a úzkostný výraz koně. Kobyla si přikusovala seno k jádru- futrovala to vše naráz a rychle.

6.4.2019 14:09

Podobné se nám stalo také. Kůň měl ve žlabu zlomky mrkve, jestli nějaký větší kus zhltnul bez kousání, ale najednou přestal žrát a příznaky úplně stejné jak popisujete, včetně válení.Trvalo to ale jen tak deset minut odhaduju, protože jsme stihli jen telef.konzultaci s dvěma veterináři, jeden doporučoval zkusit nahmatat a posouvat, no nic hmatného nebylo, ale kůň to nakonec spolknul. Nikdy se to už neopakovalo, vet v té souvislosti doporučoval, nedávat koni kousky mrkve, ale jen celou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík