Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2015 18:50
hovope

XXX.XXX.144.137

Ahoj obracím se na vás o radu...

Mám klisnu plnasku, staří 20 let. Tu klisnu mám uz 9 let, 5 let je v jednom a tom samém ustájení - celoročně na pastvině 1ha spolu s jedním dalším koněm, nezavírá se ani v zimě mají perfektně zavetrovany masivní přístřešek.

Cca od Silvestra mi začala ozirat veškeré dřevo - plot kterým je spojena ohrada se zahradou asi na 10m je totálně zdemolovany, stěna spristresku, stromy... Vše je ozrane pořad to kouše, tu kobylu jsem to předním v životě neviděla dělat nikdy to nebyl tip kone co něco okusuje.

Vlivem třeba stresu ze Silvestra to byt nemůže máme kone u domu na samotě tam nic slyšet není každoročně to je stejně a nikdy to kone neřeší, druhy kun to nedělá

Klisna ma pořad stejný krmný režim jediná změna ze před silvestrem jsme kupovali Slow feed sít a večerni dávku dostávaji do sítě, ranní a odpolední volně do krmného kruhového krmelce jako uz dva roky předním. Dávka co jde do sítě je stejna jedno velké kolečko sít jsme koupili aby to měli večer na delší dobu a do rána vystacili. Sít je z přírodního pevného nebarveneho nylonu, koukala jsem jestli nemá od ni poranění v hube ze by ji třeba toto vadilo - nenašla jsem nic.

Ze by měla málo žrádla si opravdu nemyslím, dva kone dostávají 3x denně plné velké kolečko sena, večer dostávají velký kýbl ( 20l) plný mixu pamlsku - tvrdé pečivo, trochu vojteskovych pelet, mrkev - obcas jablka a červená řepa, hroznové víno a zřídka cuketa, a trocha otrub. Takhle kone krmim uz 5 let pořad defakto stejne bez velkých rozdílu. Klisna je sice starší, je v ohrade s valachem aph, ale kobyla je uz dva roky v důchodu pracuje max tak ze jednou cca za 3 týdny povozi v kroku děti venku na vyjížďce a obcas ji vemu na deset minut na lonz proběhnout.

Klisna ma neustále k dispozici pitnou čistou vodu a minerální (červený) liz soli, v létě mají pastvu... Krmný kondice je dobra byť je to plnaska tak není hubena ani tlustá vypadá dobře a hlavně uz x let pořad stejně... Nemění se.

Psychicky je vyrovnaná je to pohodarka malé děti kolem ni běhají, Kinského společníka ma také uz 4 roky jednoho a toho samého, ošetrujeme je jen dva lidi pořad ti sami, nenapadá me žádná změna jen ta Slow feed sít ale opravdu neví jak by to mohlo souviset.

Minerály a vitaminy si myslím ze ma, ale nevim co by ji mohlo chybět ze žere dřevo, kdyby třeba lízala hlínu tak to o něčem svědci ale dřevo? Muže se třeba jen nudit ?

Ale životní styl je opravdu uz dlouho stejný ze by se nuda projevila az tet ? Poradíte? Doufám ze jsem vypsala vše co me napadlo ze by mohlo souviset...díky.

7.1.2015 23:07
mgtka

XXX.XXX.36.4

Tak je ve dvojko s koněm, s aph nebo Kinským?:) to jen že mi to tak vrazilo do očí.
Možná má něco se zuby, už je to pomalinku starší kousek, tak už se takové problémy můžou objevovat.

8.1.2015 08:57
hovope

XXX.XXX.40.9

mgtka napsal(a):
Tak je ve dvojko s koněm, s aph nebo Kinským?:) to jen že mi to tak vrazilo do očí.
Možná má něco se zuby, už je to pomalinku starší kousek, tak už se takové problémy můžou objevovat.

S aph, kinskeho je preklep ma tam byt konskeho. Myslite ze zuby a ozirani dreva muze mit spojitost? Zubar ji prohlizel naposled pred 2, 5lety, a jen lehce zbrusoval asi budu muset znovu zavolat... Zraneni ani nic hnisaveho v hube nema to jsem kontrolovala sama...ano starsi uz je. Ale neni to na ni poznat je cila, nema zdravotni problemy. Pokud mate nekdo jinpu zkusenost co by to mohlo byt? Necoo pripada jeste vedle zubu v uvahu?

8.1.2015 11:46
jennifer

XXX.XXX.40.128

A opravdu z té sítě žere? Třeba jí to nejde a protože má hla, nebo se nudí, tak okusuje dřevo.

21.1.2015 14:30
berta

XXX.XXX.144.38

Musím se smát, řeším stejný problém. Mám 3 valachy welše (4, 3 a 2 roky staří). Ten nejmladší zblajzne vše dřevěné. Na pastvině vyslíkl všechny stromy z kůry. Kůru chňapne dole u patky stromu a a cuknutím vyslíkne strom z kůry do výšky 3 metrů. Máme okousané sloupky, přístřešek a krmelec sežral celý. Teď už máme krmelec oplechovaný, protože se nám nechce dělat každých 14 dnů nový. Hlady určitě netrpí. Konzultovala jsem s vetem ty zuby, má je na 100% OK, ani nebylo nutné brousit. Vet si pochvaloval, že díky tomu hlodání dřeva má nádherné zuby. Tak si myslím, že jej to prostě baví. Možná jak bude pravidelně pracovat, přejde jej to, ... Snad. Takže bych spíš řekla, že se nudí.

22.1.2015 00:16
snake354

XXX.XXX.115.193

Dobrý večer, já myslím že vašim koním chybí tříslovina.Tyhle projevy okusování dřeva se objevují většinou na jaře. Je to způsobeno zimní stravou.Je zajímavé, že okusují většinou spodní hranu dřevěné ohrady.Moji koně jeden rok okusovali všechno dřevěný co viděli. Ptal jsem se veterinářů a ty mi nedokázali pořádně odpovědět co na to.Tak jsem si vzpomněl, protože dělám myslivost, proč v lese okusuje na jaře jelenovitá zvěř stromky a loupe kůru ze stromů a má nejraději borovici.Že jsme se učili ve škole, že jim chybí tříslovina.Tak jsem koním naházel do výběhu větve z borovice.Ty se na ně vrhly jak praštěný začali je normálně okusovat a loupat. Tak jsem je do výběhu doplnoval tak týden než je přestali zajímat.A od té doby si dřeva nevšimly.Jestli jsem jim mohl ublížit jsem neřešil protože se někomu pasou koně i v lese a taky neřeší jestli jim jehličí může ublížit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík