Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2015 20:25
brumbal

XXX.XXX.168.87

Ahoj, řeším jednu věc a to, že našim koním je krmena senáž. Nemají seno ale jen senáš a já se ptám jestli se koním nic nestane, když jí žerou 24 hodin denně. Ps: koně jsou jinak poměrně hubení, spíš by potřebovali přibrat. Co vy na to?

9.1.2015 08:24
kallisto

XXX.XXX.157.94

Senáž je pro koně naprosto běžné a vhodné krmivo. Neměj o ně strach.

9.1.2015 10:04
profesor1

XXX.XXX.192.99

U mne si hodně chovatelů koní kupuje senáž, ale myslím že to všichni kombinují se senem. U dušných koní teda dávají sena míň.

9.1.2015 10:16
faraolka

XXX.XXX.216.10

Senáž je super... A myslím, že mají větší šanci po ní přibrat..

9.1.2015 10:35
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Senáž - pokud je opravdu kvalitní, voňavá, zeleňoučká a není plesnivá, tak je to o dost lepší než seno i co se týká výživy, takže toho bych se nebála. Problém je jen v kvalitě, ale to stejně v případě sena, že jo..

9.1.2015 10:39
profesor1

XXX.XXX.192.99

Zeleňoučká? Asi chlapi mají opravdu horší barvocit než ženské, nebo mám nekvalitní senáž, teď nevím

9.1.2015 11:06
náhoda

XXX.XXX.20.36

brumbal napsal(a):
Ahoj, řeším jednu věc a to, že našim koním je krmena senáž. Nemají seno ale jen senáš a já se ptám jestli se koním nic nestane, když jí žerou 24 hodin denně. Ps: koně jsou jinak poměrně hubení, spíš by potřebovali přibrat. Co vy na to?

Jak senáž vypadá? Je kvalitní?
Zažila jsem hnusnou hnědou břečku, která byla nazývána senáží a koně ji odmítali žrát. Stáli u toho a jen hladově koukali.
Nic moc pro moje nervy.

Ono udělat kvalitní senáž, není žádná sranda.

9.1.2015 13:54
náhoda

XXX.XXX.20.36

profesor1 napsal(a):
Moje hnědá senáž-.

Vypadá slušně. Ono také záleží z jaké trávy je udělaná.
My máme momentálně takovou sušší a opravdu je do zelena smajlík

9.1.2015 14:13
brumbal

XXX.XXX.168.87

Je dělaná z druhé seče a dělali jí poprvé, podle mě vypadá dobře a mým koním chutná :) kdyby to nebylo dobrý tak to nežerou, na to jsou moc rozmachaný :).

9.1.2015 19:32
aggitta

XXX.XXX.65.76

Senáž je v pohodě, dokud je zabalená. Po rozbalení se musí zkrmit tím rychleji, čím je tepleji (v mrazech se nekazí), takže se hodí pro větší chovy, kde se balík spotřebuje za 3-5 dní.. Pozor na balíky s porušenou folií - mohou být prorostlé plísní.

9.1.2015 21:49
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak na pět dnů zapomeňte, to by musely být joooo mrazy. Čichněte si první den k senáži a pak pátý den. Rozdíl pozná každý.
Taky dělám senáž jen z otavy. Tráva obsahuje míň vody, je menší, stéblo je kratší, líp se vytěsní vzduch z balíku, tím pádem menší možnost pro plesnivění.

10.1.2015 09:52
aggitta

XXX.XXX.65.76

profesor1 napsal(a):
Tak na pět dnů zapomeňte, to by musely být joooo mrazy. Čichněte si první den k senáži a pak pátý den. Rozdíl pozná každý.
Taky dělám senáž jen z otavy. Tráva obsahuje míň vody, je menší, stéblo je kratší, líp se vytěsní vzduch z balíku, tím pádem menší možnost pro plesnivění.

Prosím, mluvíte o senáži (tedy výrobku ze zavadlé píce, "skorosena"), nebo o siláži? To je totiž rozdíl. Já bych řekla, že popisujete travní siláž - viz vaše slova o tom, že otava obsahuje méně vody...
Siláž = konzervovaná píce přímo z posekaného materiálu - např. Kukuřice, ale také ze směsek obilí plus luskovina, travních porostů, jetelotrav, nebo se nechá pokosená tráva zavadnout jen pauzou mezi operacemi
Senáž = konzervovaná píce s vyšší sušinou (někde mezi siláží a senem), při výrobě se píce po posekání nechává zavadnout (a čeká se až dostatečně zavadne), pak se nahrabe, opět se na řádcích nechá vysychat a poté, když už se část vody odpaří, ale stéblo není přeschlé a neodlamují se lístky, se materiál sebere lisem a slisuje do balíků (v případě velkého podniku sebere vozem s řezáním a natlačí do jámy, nebo sila).
Rozdíl proti senu je tedy, že se píce neotáčí, aby důkladně proschla, protože čím méně se s materiálem manipuluje, tím víc lístečků zůstane a píce je výživově kvalitnější.

10.1.2015 10:52
faraolka

XXX.XXX.108.77

Trochu mimo téma, ale zkusím se zeptat. Víte o někom kdo dělá malé balíky senáže z okolí prahy ? Máme jen dva koně, tak aby se to stačilo zkonzumovat?

10.1.2015 20:53
profesor1

XXX.XXX.192.99

aggitta napsal(a):
Prosím, mluvíte o senáži (tedy výrobku ze zavadlé píce, "skorosena"), nebo o siláži? To je totiž rozdíl. Já bych řekla, že popisujete travní siláž - viz vaše slova o tom, že otava obsahuje méně vody...
Siláž = konzervovaná píce přímo z posekaného materiálu - např. Kukuřice, ale také ze směsek obilí plus luskovina, travních porostů, jetelotrav, nebo se nechá pokosená tráva zavadnout jen pauzou mezi operacemi
Senáž = konzervovaná píce s vyšší sušinou (někde mezi siláží a senem), při výrobě se píce po posekání nechává zavadnout (a čeká se až dostatečně zavadne), pak se nahrabe, opět se na řádcích nechá vysychat a poté, když už se část vody odpaří, ale stéblo není přeschlé a neodlamují se lístky, se materiál sebere lisem a slisuje do balíků (v případě velkého podniku sebere vozem s řezáním a natlačí do jámy, nebo sila).
Rozdíl proti senu je tedy, že se píce neotáčí, aby důkladně proschla, protože čím méně se s materiálem manipuluje, tím víc lístečků zůstane a píce je výživově kvalitnější.

Teorii ovládáte, to je fakt.
Mluvím o senáži. Protože má otava méně vody, rychleji a lépe zavadne. Ono je hezké psát o ulamování lístků a pod., ale uvědomte si, že nahoře seno osychá rychle a to co leží na zemi téměř vůbec. Taky je část pozemku třeba na kraji lesa ve stínu... Nikdy nedosáhnete ideálního stavu. Musíte odhadnout kdy už je čas. Začnete balíkovat a vlhkost je taková a taková, jenže než to vše sbalíte, tak uběhnou dvě, tři, čtyři hodiny a už poslední píce má vlhkost někde jinde. Tak že je to hodně o správném odhadu a hodně o počasí.
A taky si myslím, že už z fotky, kterou jsem vložil je jasné že to siláž není

10.1.2015 21:07
kkkajulinka

XXX.XXX.230.7

Taky bych se ráda zeptala, zda někdo neví, kde v okolí Nového Jičína, f-m, Válmezu a pod. Se dají sehnat malé senážní balíky? Ptala jsem se všude možně, ale nikdo nic :(.

10.1.2015 21:45
profesor1

XXX.XXX.192.99

Kdo to nemá daleko do Valašských Klobouk, tak nech si přijede.

11.1.2015 10:00
faraolka

XXX.XXX.108.77

profesor1 napsal(a):
Kdo to nemá daleko do Valašských Klobouk, tak nech si přijede.

No právě když už někdo dělá malé baliky, tak na druhé straně republiky. To by se mi ty koblihy vyplatily

Jirhanka

14.9.2015 19:47
Jirhanka

XXX.XXX.224.168

Mám dotaz ke krmení senáží. Máte někdo zkušenost s krmením senáží koně který byl schvácený?

15.9.2015 11:22
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

brumbal napsal(a):

Senáž se dá krmit koním, jen je třeba rychle spotřebovat načatý balík, jinak může dojít k zažívacím problémům.Nejlépe spotřebovat do tří dnů po otevření balíku.

17.9.2015 10:43
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Jirhanka napsal(a):
Mám dotaz ke krmení senáží. Máte někdo zkušenost s krmením senáží koně který byl schvácený?

Senáž se díky vyššímu obsahu cukrů nedoporučuje koním, kteří mají problémy s kopyty ve smyslu schvácení.

HappyHorses

12.9.2019 09:08
HappyHorses

XXX.XXX.33.30

Dobrý den,

tímto bychom Vás chtěli seznámit s novou, výhradně českou značkou krmiv Happy Horses.
Na základě dlouhodobých zkušeností jak s chovem koní, tak s pěstováním a následovným zpracováním objemných krmiv,
uvádíme na trh krmivo pro koně, které přináší Vašim koním vše potřebné a Vám pohodlí při transportu a každodenním krmení.
Základem těchto krmiv je klasická travní senáž a kukuřičná řezanka včetně zrna.
Tyto hlavní komponenty jsou dále obohaceny o další doplňky z řad vitamínů, minerálů a zemědělských produktů i
v BIO kvalitě dle potřeb koně a přání zákazníka.
Vše lisujeme a následně vakuujeme do 20ti kilových balení a tak udržíme krmivo vždy čerstvé.
Veškeré informace najdete na www.happyhorses.cz

Fazuľa

25.11.2020 19:40
Fazuľa

XXX.XXX.94.211

Dobrý deň chcela by som vás poprosiť o radu . Mám ťažko zivitelneho koňa samozrejme zuby sú spravené aj dostáva vyzivarkou určené kŕmenie ako sú repne rezky lucerna atď. Ale tento rok som chcela vyskúšať kŕmiť aj senažou . Chcela som sa teda opýtať aké množstvo môžem kŕmiť spolu zo senom ktoré má Non stop k dispozícii ? A druhá otázka koľko vydrží taký balík byť otvorený a či v prípade skazenia je cítiť nejakú inú vôňu alebo nejaký signál že už je senaž nevhodná na kŕmenie . Ďakujem

25.11.2020 20:03
koně

XXX.XXX.174.63

Začněte po malých vidlích a přidejte,Ona je poměrně těžká,tak na 10ti kilech jste hned.
Jakmile jsme začali k senu takhle přidávat,koně okamžitě vyjednotili jako první senáž a pak koukali
Otevřete a pokud nebude vedro a nebude do balíku pařit slunce,nezkazí se.Maximálně při delším otevření ztrácí původní výživovou hodnotu.
Krmila jsem staříkovi a dušné jeden klidně 3neděle, v zimě a nic se nedělo.
Záleží,jestli budete mít jen travní,jetelotravní,vojtěškovou ,každá vypadá jinak.
Smrdí tak jako kysele ,normálně. Vypadá jak zavadlá ,stará ,tráva nebo prostě ta rostlina ,ze které byla dělaná.
Nekrmila bych vysloveně plesnivou,tj. bílou, zčernalou nebo tak .To je evidentně vidět .

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2020 20:05

Fazuľa napsal(a):
Dobrý deň chcela by som vás poprosiť o radu . Mám ťažko zivitelneho koňa samozrejme zuby sú spravené aj dostáva vyzivarkou určené kŕmenie ako sú repne rezky lucerna atď. Ale tento rok som chcela vyskúšať kŕmiť aj senažou . Chcela som sa teda opýtať aké množstvo môžem kŕmiť spolu zo senom ktoré má Non stop k dispozícii ? A druhá otázka koľko vydrží taký balík byť otvorený a či v prípade skazenia je cítiť nejakú inú vôňu alebo nejaký signál že už je senaž nevhodná na kŕmenie . Ďakujem

Neodpovím úplně přesně. My jsme svého času senáž přikrmovali (množství vám neřeknu, prostě trochu od oka). Ale jenom proto, že vedle naší koňské stáje byl kravín a byly přátelské vztahy, takže každý den přijel známý s bobíkem a malou hromadou čerstvé senáže (z právě otevřeného balíku). Senáž velice rychle (v řádu dní) plesniví.

Fazuľa

25.11.2020 20:11
Fazuľa

XXX.XXX.94.211

Mám senaž v stodole kde je tma a vonku je momentálne teplota okolo 0+- ... niektorí ľudia tvrdia že treba po otvorení skrmit za tri dni čo je u mňa nemožné keďže krmim len jedného koňa takže ak ju dobré uskladnim a budem ju sledovať môžem kŕmiť aj dlhší čas . Senaž na oko vyzerá veľmi pekne je zelená voňavá mierne ale je taká suchšia čo mi príde skôr vhod že je suchšia keďže ju mám pre koňa . A nejaký nápad ako uskladniť veľký balík senaže po otvorení ? Mám pár malých balíkov ale už u nás v blízkosti také niesu , mám možnosť kúpiť len veľké buď 350kg alebo 700kg nič menšie tu nerobia . Ďakujem pekne za odpoveď

25.11.2020 20:53

Fazuľa napsal(a):
Mám senaž v stodole kde je tma a vonku je momentálne teplota okolo 0+- ... niektorí ľudia tvrdia že treba po otvorení skrmit za tri dni čo je u mňa nemožné keďže krmim len jedného koňa takže ak ju dobré uskladnim a budem ju sledovať môžem kŕmiť aj dlhší čas . Senaž na oko vyzerá veľmi pekne je zelená voňavá mierne ale je taká suchšia čo mi príde skôr vhod že je suchšia keďže ju mám pre koňa . A nejaký nápad ako uskladniť veľký balík senaže po otvorení ? Mám pár malých balíkov ale už u nás v blízkosti také niesu , mám možnosť kúpiť len veľké buď 350kg alebo 700kg nič menšie tu nerobia . Ďakujem pekne za odpoveď

Nechci vás zklamat, ale asi to nepůjde. Prostě po otevření je přístup vzduchu a proto plesnivění (tma a 0 stupňů nestačí). Stejný princip jako u balených potravin - moje (ale určitě i ostatních) zkušenost - třeba chleba nebo sýr - jakmile otevřu a vím, že do pár dní nespotřebuju - dávám do mrazáku. V opačném případě napodobuju Fleminga

25.11.2020 22:36
koně

XXX.XXX.174.63

Fazuľa napsal(a):

Máme balík otevřený,normálně venku ,píšu že tři neděle klidně vydržel.
Skutečně neplesniví ,pokud do něj vysloveně nepraží slunce .
Plesnivý jsme měli jeden,ale ten byl zřejmě už nějak špatně zabalený .Byl po rozbalení hned vevnitř místy černý a místy bílý.
U otevřeného delší dobu se nám to nikdy nestalo.Jak píšu už nahoře,maximálně ztrácí živiny a na vzduchu jakoby vysychá
Krmíme takhle už pár zim a skutečně,není problém

Fazuľa

26.11.2020 10:45
Fazuľa

XXX.XXX.94.211

Ďakujem pekne za rady ešte ma napadla druhá varianta zájsť na družstvo kde majú senažne jamy a kde sa dohodnem že by som si každý týždeň chodila nabrať keďže jej toľko nepotrebujem . Ale moc ďakujem za každého názor .

26.11.2020 11:18

Fazuľa napsal(a):
Ďakujem pekne za rady ešte ma napadla druhá varianta zájsť na družstvo kde majú senažne jamy a kde sa dohodnem že by som si každý týždeň chodila nabrať keďže jej toľko nepotrebujem . Ale moc ďakujem za každého názor .

Rozhodně udělejte tohle :-) Jednak v silážní jámě je senáž mnohem lépe konzervovaná - lze očekávat i přídavek inokulátu, za druhé to bude skutečně čerstvá hmota s jistotou jakosti. Vím o případech, kdy senážový balík postaví dvěma koním do ohrady, a děj se vůle boží, takže tam stojí těch 700 kg třeba ty tři týdny. Ale do toho bych fakt nešla. My jsme loni přidávali senáž z nouze k fakt nepěknému starému senu, a víc než týden jsme ji nekrmili. Horší balíky také skutečně strašně rychle degradovaly - kupodivu se nám osvědčily spíše vlhčí balíky. Jeden balík jsme kompletně vrátili, protože byl špatný hned po otevření, naštěstí ho zemědělec vzal zpět, že ho dá kravám (ty budou asi šťastné).

26.11.2020 19:45
deauville

XXX.XXX.46.69

Tak velký balík senáže pro jednoho koně je plýtvání penězi, bohužel. Nechci se přít s příspěvkem "koně", ale aby balík vydržel tři neděle, to fakt není pravidlo - i když vyloučit to nemůžu, hodně záleží na tom, jak moc je senáž "mokrá", "mokrá" samozřejmě plesniví daleko rychleji - jenže když budete brát suchou (pokud ji Váš dodavatel má), ta už se zas tak výrazně neliší od sena a výhoda jejího krmení tak odpadá...

Pokud máte možnost brát senáž ze senážní jámy, je to nejlepší řešení. Kupovat velké balíky pro jednoho koně a spoléhat se na to, že vydrží, je nesmysl, ledaže nevíte, kam lépe uložit své peníze - resp. pak už se vyplatí kupovat spíše komerčně vyráběnou senáž, např. Mollichaff.

26.11.2020 20:06
kallisto

XXX.XXX.134.12

Taky bych se poptala jestli ten dodavatel nemůže příští rok dělat malé balíky senáže. Velký asi fakt nestihnete zkrmit.

26.11.2020 20:20
koně

XXX.XXX.174.63

Plíseň roste,když je teplo a nevětráno ,ne?
A když máte balík venku v zimě,tj. kolem nuly plus mínus,tak na něm ,rozbaleném, fakt nic nemůže růst
Tyhle mýty znemožňují potřebným ,hubeným,dušným a bezzubkám , jednu možnost , ,krmení co by jim mohlo udělat dobře.
Senáž démonizovaná,skorem jako oves .
Ach jo

26.11.2020 20:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Nikoli tři neděle, ale otevřenej balík cca tři dny relativně bez rizika....v zimě možná dýl, ale tři neděle jsou ruská ruleta, bohužel. Ono dokud se nic nestane, člověk nevěří.
Docela pěkně je to tady
https://www.habibiprokone.cz/MANUAL-SENAZE-PRO-KONE-a1_50.htm
Už jsem teda viděla krmit i senáž evidentně plesnivou, o které majitel stáje tvrdil, že "tomu nic není, takhle to vypadá normálně".

27.11.2020 07:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dobrá senáž (siláž) je taková, kterou je ochoten sníst i člověk. Prostě když si dám do pusy kysané zelí, siláž, senáž má to svoji typickou chuť. Cokoliv je v chuti jinak, svědčí o kažení.

27.11.2020 08:33

koně napsal(a):
A když máte balík venku v zimě,tj. kolem nuly plus mínus,tak na něm ,rozbaleném, fakt nic nemůže růst
Tyhle mýty znemožňují potřebným ,hubeným,dušným a bezzubkám , jednu možnost , ,krmení co by jim mohlo udělat dobře.
Ach jo

To, že plíseň není vidět nebo cítit (to znamená, že netvoří plodnice nebo spory), zdaleka neznamená, že neroste :-) Plísně jsou mikroorganismy, okem neviditelné. Navíc jsou chladnomilné. Teploty kolem nuly jim svědčí. Skutečně se nejedná o mýtus.

Samozřejmě, s určitou dávkou plísní se koňský organismus zvládne vyrovnat! Plísně jsou všudypřítomné, jsou na obilninách, travinách, v seně, v podstatě se jim nelze vyhnout, to bychom museli všechna krmiva sterilizovat, a pak ještě vymýt (protože mrtvá plíseň je pořád plíseň). Také nevyhazuji celý jogurt kvůli barevnému polštářku na vrchu (ačkoli díky svému vzdělání vím velmi dobře, že mycelium toho polštářku je stonásobně větší pod hladinou). Na druhou stranu, počítám s tím, že mi to sníží životnost. Prostě si zatěžuju játra, ledviny, střeva. Jednou na čekačce na transplantaci si na to možná vzpomenu. Ale dobrá, zato se nehuntuji jinak - neholduji alkoholu, nejsem přetučnělá (moc ). Řekněme, že je to moje volba :-)

Moje volba je i to, zda můj kůň bude mít prvotřídní krmení a nebo jen to "co seženu" a nebo je mi to jedno. A mezitím je širá škála dalších možností :-) Každý majitel podle svého přesvědčení. Ti koně, co měli balík hozený ve výběhu, na něm báječně prospívali. Koně v tréninku na nižší úroveň vytrvalosti, majitel blažený, že nemusí přikrmovat, koně blažení, že dobrota, všichni spokojení :-) Já jsem holt jen srabák...

27.11.2020 08:34

Pipilota napsal(a):
Dobrá senáž (siláž) je taková, kterou je ochoten sníst i člověk. Prostě když si dám do pusy kysané zelí, siláž, senáž má to svoji typickou chuť. Cokoliv je v chuti jinak, svědčí o kažení.

von ten jogurt pod tím barevným mechovým polštářkem taky pořád chutná dobře :-) proto ho nevyhazuju

27.11.2020 08:45

Ještě k tomuhle "Plíseň roste,když je teplo a nevětráno ,ne? " - to máte asi zkušenost z bytů, že :-) No, ono je to tak, že "plíseň roste, když je vlhko a chladno" :-) Hádejte, na kterých stěnách bytu vám plíseň vyroste jako první, když přestanete větrat a topit? No správně, na těch, co jsou vnější :-) pod oknem, nad oknem (nikdo nesmí stát), v koupelně hlavně u země, v rozích, nebo na stěně světlíku :-) za pračkou, za záchodem - vlhko a špatně vytopitelný prostor nízko u země... Teplo růst plísně naopak brzdí. Ale teplo zase svědčí bakteriím, proto u čerstvého "nevypařeného" sena se nebojíme plísní, ale bakterií. No a mráz brzdí všechno. Máme rádi mráz :-)

27.11.2020 08:53
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Ono prostě u senáže hrozně záleží, jak je udělaná. A že kolikrát ani nejsou všechny balíky stejné je jasné.
Pokud je možnost nabírat si pravidelně někde u sousedů z silážní jámy, tak je to super. Naberu si kolik potřebuju a ještě si vyberu to hezké. Jen je nutné mít na paměti. že pokud si to tam nahrabu, převezu a doma někam hodím, tak senáž provzdušním a kazit se bude mnohem rychleji, než stlačená v balíku/jámě. Takže hrabání na celý týden nebude ta nejlepší varianta.
Nejlepší je sledovat (okometricky/čuchometricky a koňometricky) stav té mojí konkrétní senáže a "datum spotřeby" si určit individuálně.

27.11.2020 09:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
von ten jogurt pod tím barevným mechovým polštářkem taky pořád chutná dobře :-) proto ho nevyhazuju

No ale když ho otevřu, tak tu houbu cítím a vidím (pokud tedy nemám nějaké snížené vnímání - třeba cigárama vypálený zobák). No a když jednou týdně sním něco "chyceného" rozhodně se s tím tělo vyrovná snáz, než když to budu jíst každý den. No a koně tu senáž mají 2x denně po delší dobu...

27.11.2020 10:20
deauville

XXX.XXX.46.69

koně napsal(a):
Ach jo

To není o démonizaci senáže.. U nás ve stáji ji krmíme v zimě už několik let 20 koní, takže se jí fakt nebojíme.. nicméně také máme hluboké zkušenosti:-)

Jak dlouho v našem podnebném pásu trvají zimy, kdy je stabilně na nule? Koupit za cca tisíc korun a víc balík senáže a spoléhat na to, že tři týdny bude na nule a nedojde k žádným teplotním výkyvům směrem nahoru, to se za mě fakt pro jednoho koně vyplatí spíš koupit tu komerční...

Fazula

27.11.2020 11:12
Fazula

XXX.XXX.74.163

Ahojte tak našla som družstvo ktoré by mi mohlo vyhovieť . Majú senaž v jamách pre dobytok majú tiež kone ale koňom ju nedávajú lebo sa boja aby sa im niečo z nej nestalo že pri je nejaká silná ,mokrá . Samozrejme zájdem sa pozrieť ako vyzerá . Len ma zaujímal váš názor nakoľko sa v senaži moc nevyznám.

27.11.2020 11:49
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Fazula napsal(a):
Ahojte tak našla som družstvo ktoré by mi mohlo vyhovieť . Majú senaž v jamách pre dobytok majú tiež kone ale koňom ju nedávajú lebo sa boja aby sa im niečo z nej nestalo že pri je nejaká silná ,mokrá . Samozrejme zájdem sa pozrieť ako vyzerá . Len ma zaujímal váš názor nakoľko sa v senaži moc nevyznám.

A je to senáž? Aby to nebyla siláž. Uvidíte na živo.....

27.11.2020 12:16
Arbora

XXX.XXX.233.168

Fazula napsal(a):

To bolo prvé, čo mi napadlo, keď ste spomenuli jamu, že to pravdepodobne nebude senáž, alebo siláž. Určite sa na to zájdite pozrieť, pekná senáž vyzera ako zvädnutá tráva, siláž býva mix prevažne kukurice, nejakého mladého obilia a je tak nadrobno nasekaná.

Fazula

27.11.2020 16:18
Fazula

XXX.XXX.74.163

Určite pôjdem pozrieť a potom sa rozhodnem zatiaľ kŕmim takouto podľa mňa veľmi pekná a kvalitná čo vy na to ?

27.11.2020 18:37

Znám 2 stáje, kde se koně otrávili senáží - jednu ze svého okolí, druhá proběhla letos Facebookem, někde u Tábora. Všichni do jednoho zdechli. Já vím, je to sakra blbá náhoda, je potřeba dodržet všechny pravidla bla bla bla, a třeba je i vyšší šance, že mi koně zabije ve výběhu blesk, ale já bych koně senáží nekrmila ... Ledaže mít jo důvod (dušnost), který přebije to maličké riziko otravy botulotoxinem, na kterou prostě přijdete, až když je pozdě (na senáži není nic poznat).

27.11.2020 20:18
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Fazula napsal(a):
Určite pôjdem pozrieť a potom sa rozhodnem zatiaľ kŕmim takouto podľa mňa veľmi pekná a kvalitná čo vy na to ?

Celkem pěkná, vypadá že bude sušší, takže menší riziko....

27.11.2020 20:33
Terven

XXX.XXX.110.191

Znám 2 stáje, kde se koně otrávili senáží - jednu ze svého okolí, druhá proběhla letos Facebookem, někde u Tábora. Všichni do jednoho zdechli. Já vím, je to sakra blbá náhoda, je potřeba dodržet všechny pravidla bla bla bla, a třeba je i vyšší šance, že mi koně zabije ve výběhu blesk, ale já bych koně senáží nekrmila ... Ledaže mít jo důvod (dušnost), který přebije to maličké riziko otravy botulotoxinem, na kterou prostě přijdete, až když je pozdě (na senáži není nic poznat).

To se obávám, že senáž vede před bleskem, bohužel zrovna tomu botulotoxinu se včasným zkrmením nezabrání, ten si donesete pěkně zabalenej v balíku a jj, vidět to není.

27.11.2020 21:03

Terven napsal(a):
To se obávám, že senáž vede před bleskem, bohužel zrovna tomu botulotoxinu se včasným zkrmením nezabrání, ten si donesete pěkně zabalenej v balíku a jj, vidět to není.

Překvapilo mě, když jsem někde četla, že botulotoxin se může vyskytnout i v senu. I když je to mnohem méně častější než u senáže. Nevím, jestli je to pravda, ale znělo to logicky. Jedná se prý o ty dnešní velké - a hodně napěchované balíky. Tím napěchováním se omezuje přístup vzduchu, takže se snadněji pomnoží Clostridium botulinum. Které se v senu občas ocitne, stačí kontaminovaná hlína, hlodavec...

Mimochodem, co se občas v senu najde, mě až překvapuje. Už jsem tahala petku, spodní čelist prasete apod. Přitom to byly pěkné balíky.

27.11.2020 21:31
lenacia

XXX.XXX.173.31

Překvapilo mě, když jsem někde četla, že botulotoxin se může vyskytnout i v senu. I když je to mnohem méně častější než u senáže. Nevím, jestli je to pravda, ale znělo to logicky. Jedná se prý o ty dnešní velké - a hodně napěchované balíky. Tím napěchováním se omezuje přístup vzduchu, takže se snadněji pomnoží Clostridium botulinum. Které se v senu občas ocitne, stačí kontaminovaná hlína, hlodavec...

Mimochodem, co se občas v senu najde, mě až překvapuje. Už jsem tahala petku, spodní čelist prasete apod. Přitom to byly pěkné balíky.

já u našla i krabičku cigaret... kupodivu ještě v nerozbaleném plastu

27.11.2020 21:51

Taky bych to viděla jako sakra blbou náhodu.

28.11.2020 08:17
deauville

XXX.XXX.173.48

Tak tu stáj u Tábora bohužel vlastní vzdálený příbuzný naší ustajovatelky, takže vím, že tam skutečně došlo k otravě ze senáže a že majitel oné stáje je zkušený koňák a senáží krmil už několik let, čili senáž byla kvalitní, neplesnivá, ale pravděpodobně tam byl nějaký ten zbytek kadáveru, který přehlédl...

U nás ve stáji krmíme senáží už x let, tedy přes zimu, když koně stahujeme z pastvy. Po té zkušenosti z Tábora jsme to dost řešili, jak moc velké to riziko otravy botulotoxinem je... Konzultovali jsme to i s nějakou kapacitou z Masarykovy univerzity.

Co nám bylo řečeno: při zkrmování senáže se nelze nebezpečí otravy botulotoxinem stoprocentně vyhnout. Nejnebezpečnější jsou samozřejmě zbytky živočichů. Pokud se kadáver najde v seně, není tak nebezpečný, protože se - laicky řečeno - "vysuší" a nedojde tam k oněm procesům, jako v senáži, která zůstává z podstaty věci "mokrá". Když najdete zbytek živočicha v seně, není třeba panikařit, většinou je neškodný - což potvrzuji, na nás z balíku sena taky občas vypadávají různé zbytky hadů, myší, zajíců, občas i bohužel něčeho většího - a nikdy nebyl zdravotní problém.

U senáže to důvod k panice je, pokud dojde k takovému nálezu, je lepší balík vyhodit celý, i když podle toho odborníka z MU z nějakého kadáveru velikosti myši je nepravděpodobné, že bude nakažen celý balík, ale nikdy netušíme, jak se po otevření se senáží s balíkem nakládalo a jak se kadáver přemisťoval. ROZHODNĚ a v každém případě tvrdí, že senáž se nemá krmit jako celý balík (jako když hodíte do skruže či krmelce balík sena a ještě na něj hodíte síť jako "slow feeder"), ale přebírat a vozit pěkně v kolečku, právě kvůli té vizuální kontrole.

Na druhou stranu dodává, že senáží se krmí i v hřebčincích (Písek, Tlumačov) běžně a on sám se nikdy s otravou botulotoxinem ze senáže u koní ve své cca třicetileté praxi nesetkal. Takže riziko je zanedbatelné, ale je... Jak moc se týká konkrétní senáže a konkrétního koně, to je otázka pro adepty Nobelovy ceny

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík