liva
napsal(a):
Bohužel ty jako majitel za koně zodpovídáš, takže po tobě kamarádka může požadovat úhradu léčení nebo případně náhradu psa.
Jste sice kamarádky, ale kde začínají peníze, končí většinou kamarádství...
Tak toto vôbec nie je také jednoznačné. Pokiaľ jej pes vbehol pod koňa tak je za psa zodpovedný majiteľ, mal ho mať na vodítku a nie nechať lietať okolo koňa! Ak by to bola moja kamarátka tak asi v rámci dobrých vzťahov by som bola ochotná prispieť niečo na liečbu ale podľa mňa je jednoznačne na vine majiteľ psa. Môj kôň ho predsa nenaháňal po poli..
liva
napsal(a):
Bohužel ty jako majitel za koně zodpovídáš, takže po tobě kamarádka může požadovat úhradu léčení nebo případně náhradu psa.
Jezdkyně sice odpovídá za koně, ale pokud má poškozený na vzniku škody vinu, snižuje se povinnost uhradit škodu procentuálně. A tady nejspíš neměla pod kontrolou psa ani jeho majitelka, takže rozhodně nemůže chtít uhradit celou operaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
liva
napsal(a):
Tohle je hloupost - zadavatelka měla koně pod kontrolou, a pes byl navolno! Kdyby kůň utekl a smetl psa nic netušícím kolemjdoucím, tak je to něco jinýho, ale tady jednoznačně pochybila kamarádka zadavatelky, že psa vědomě vystavila takovému riziku - kdyby ho nenechala motat se v bezprostřední blízkosti zadavatelčina koně, tak k ničemu takovýmu nedošlo!
btw.: taková zlomenina není otázkou pár stovek, ale na lepší klinice se léčba pohybuje okolo 20 - 30 tisíc korun.
Sice souhlasím, že odpovídám za škody způsobené koněm, ale v případě, že jedu na koni a volně pobíhající pes se koni připlete pod nohy a můj kůň ho poraní, tak bych se tedy asi bránila a určitě bych škodu neuhradila. Tady se jedná o kamarádku, tak možná jako projev dobré vůle bych něco na operaci přispěla, ale přece nemůže být vina na straně koně, ten se přece pohyboval pod kontrolou jezdce. Jedině bych to snad uhradila z pojištění odpovědnosti na škodu způsobenou zvířetem, ale to by se musela vyjádřit pojišťovna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
kykyna
napsal(a):
No 20-30 tisíc je přehnané, na obyčejné klinice se cena pohybuje 5-7 tisíc. A já bych jako kamarádka nabídla zaplatit polovinu - protože opravdu vina je hlavně na tom, kdo neměl psa na vodítku.
To není přehnané - můj pes měl zlomeninu loketní a predloketní kosti, a stálo mě to včetně léků cca 35 tisíc!
kykyna
napsal(a):
No 20-30 tisíc je přehnané, na obyčejné klinice se cena pohybuje 5-7 tisíc. A já bych jako kamarádka nabídla zaplatit polovinu - protože opravdu vina je hlavně na tom, kdo neměl psa na vodítku.
Známý dal za operaci, reoperaci jinde, léčbu, pak vyjmutí šroubu cca 30.000, -
Jednalo se o kočku, zlomená zadni noha.
Abych to uvedla na pravou míru na koních jsme nejeli měli jsme je na voditkach. A bohužel mám kobcu krátce a já sama nevedela jak se k tomu psovi bude chovat ale kamarádku je zvyklá ho brát sebou.před pul rokem už ho jedna kobyla kopla měl zlomenou čelist a tak na poli měl od nás odstup ale když jsme šli po cestě tak se objevil za námi a ona najednou vykopla v tu chvíli jsem nevěděla co delat bohužel se tomu nijak vyhnout nedalo. Jinak operace stala 8500 tisíc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
riana
napsal(a):
Abych to uvedla na pravou míru na koních jsme nejeli měli jsme je na voditkach. A bohužel mám kobcu krátce a já sama nevedela jak se k tomu psovi bude chovat ale kamarádku je zvyklá ho brát sebou.před pul rokem už ho jedna kobyla kopla měl zlomenou čelist a tak na poli měl od nás odstup ale když jsme šli po cestě tak se objevil za námi a ona najednou vykopla v tu chvíli jsem nevěděla co delat bohužel se tomu nijak vyhnout nedalo. Jinak operace stala 8500 tisíc.
Moc nechápu kamarádku, že i po tom co se pes podruhé narodil ho přád nechává se motat okolo koní, který ani nezná. Taky mi psa kdysi kopl kůň (pes to málem nepřežil), ale bylo to pro mě takový poučení, že se podobným situacím vyhýbám jak čert kříži, a nikdy už bych psa nenechala motat se koním pod nohama, nebo na dostřel.
Mě to prostě připadá od majitelky toho psa jako vydírání. Chápu, že je to pro psa i pro majitelku velmi nepříjemná zkušenost, ale takhle to přece nejde řešit.
Když budu mít psa volně pobíhajícího a přejede mi ho kolemjedoucí auto, to mi jako řidič psa zaplatí ? Ani náhodou, naopak pokud pes způsobí škodu, tak ji budu muset jako majitel psa zaplatit já Bylo to její rozhodnutí brát psa společně s koňmi a musí tudíž počítat s rizikem.
Nějak jsem přehlédla, že pes byl na volno...
Ono to není jednoduché, pokud bude požadovat úhradu nákladů nebo jejich části, je to buď na vzájemné dohodě nebo musí rozhodovat soud. Tzn, že by na tebe musela kamarádka podat žalobu o náhradu škody...
Pokud se pes motal pod koněm, kolem koně... A majitelka nereagovala nebo ji pes neposlouchal, není to tvoje vina, ale zase ona může argumentovat tím, že nebyla tebou upozorněna, že kůň může kopat...
Lidem kolem koní to přijde nelogické, protože všichni víme, že koně kopou, ale pokud by došlo k soudu, bude to slovíčkaření a pro peníze člověk udělá hodně.
Vztahy utrpí tak jako tak...
Hodnotila bych to jako hloupost vás obou.Kterou odnesl pes.
Vy máte kobylu krátce, takže nebylo od věci upozornit majitelku psa, že nevíte, jak se bude chovat.Majitelka asi nebude z nejchytřejších, když si nechá psa pravidelně rozkopávat a stále ho bere při koních.
Kdyby se něco takového stalo mě a mé kamarádce, samozřejmě se budu na léčení psa podílet.Protože je to kamarádka a byla to naše společná blbost.
S cizím člověkem, který by nechal svého psa běhat navolno pod mým koněm bych asi tak jednoduše vstřícná nebyla.
Vy teď máte strach, že vás vyhodí z ustájení, protože kobyla je u jejích známých.Takže zas až takové kamarádky asi nejste?
Každopádně, takové věci se stávají a vy jste poučena do budoucna.Víte, že vaše kobyla nemá ráda psy a pokud se nedohodnete s kamarádkou, můžete si hledat i nové ustájení.Které bude bez"přátelských" omezení.Třeba v podobě zbytečných plateb za blbost